Anyukáknak, nagymamáknak: nyár végi ötletek

Augusztus utolsó heteiben sok anyuka és nagymama készül a változásra, amit a szeptemberi ovi- és iskolakezdés hoz majd. Most még ott sündörögnek, nevetnek, játszanak a közelünkben a gyerekek egész nap – és persze veszekszenek, unatkoznak, “rosszalkodnak” is biztosan. :) A hosszú nyári szünet vége felé közeledve ez időnként nagyon nehéz lehet a szülőknek, ezért arra gondoltam, most ezzel a témával foglalkozom egy kicsit…

Nekem sokszor beválik, ha túl nagy a hangzavar, és már nem bírnak egymással a gyerekek, hogy akkor odaülök hozzájuk egy kicsit mesét olvasni vagy rajzolni, festegetni. A közös tevékenység elsimítja a konfliktusokat, hirtelen már nem is fontos az a baba vagy kisautó, amiért az előző percben még kemény harc folyt.

Az alkotás azért nagyon jó, mert bármilyen életkorú gyermeket be lehet vonni, és a kicsik, nagyok együtt is tudnak alkotni. Nemcsak kiosztom nekik a papírt, festéket, hanem odaülök hozzájuk, és aktívan részt veszek az alkotás folyamatában:

1. Együtt találjuk ki, milyen technikával alkossunk:

Nálunk mostanában a gyurmázás vált be nagyon!

Tipp: Pepcoban kapható olyan gyurma, ami az én tapasztalataim szerint soha nem szárad ki, nagyon szép színei vannak, és a remekműveket sokáig meg lehet őrizni, aztán viszont újra lehet használni!)

A festéstől se féljünk annyira! Legyen egy viaszvászon terítő, amit nem sajnálunk, és akkor nem kell alkotás közben folyton arra figyelni, mi lesz festékes a papír mellett…Jó móka együtt előkészülni, megtölteni a dunsztos üvegeket, kikészíteni a festékeket.

Tipp: a vízfesték a legtakarékosabb, legjobb megoldás a gyerekeknek. Lehet vele kísérletezni: például a jó nedves papírra felvitt festékbe sót szórni, és megfigyelni, hogy milyen érdekes mintázat alakul ki.

2. Együtt találjuk ki, mi legyen a téma!

Egy pár témaötlet nyár végére:

“legkedvesebb hely, ahol nyáron voltam”: vízpart, strand, fagyizó, állatkert, kastély, erdő…bármi, ami eszükbe jut a gyerekeknek, az jó kiindulópont az alkotáshoz!

“legkedvesebb rokon, vagy barát, akivel találkoztam a nyáron”: egymást is lehet rajzolni, nagyon jó móka! Gátlásokat el kell engedni, bármilyen gyerekes rajz lehet, a gyerekek értékelni fogják az igyekezetet, és biztatni fognak bennünket, szülőket!

“a legizgalmasabb vagy legmeglepőbb dolog, ami történt a nyáron”: Julcsi lányom például látott egy őzikét a közeli erdőben, és nagyon boldog volt, hogy ő vette észre először – szerintem ő ezt rajzolná… de mindig hagyjuk, hogy a gyerekek vessenek fel először témát, aztán finoman lehet alakítgatni, terelgetni őket.

“ami nagyon fog hiányozni, ha véget ér a nyár”: ez lehet egyben egy kis búcsúzás is ettől az időszaktól. Komolynak hangzik a téma, de a gyerekeknek egyből lesz ötletük, az biztos!

– a fenti ötletek talán inkább arra alkalmasak, hogy minden családtag külön rajzlapon alkossa meg őket. De olyat is ki lehet találni, amit egy nagy közös papírra (pl. csomagolópapír vagy karton) alkot a család…

Például:

Ötletek a nagy, közös alkotáshoz:

– rajzoljunk egy nagy szívet vagy egy óriás napocskát, és bele mindenfélét, amit szerettünk a nyárban… jöhetnek az ötletek, és a papír különböző pontjaira egyszerre is alkothat a család.

– vegyünk elő magazinokat (lehet gyerek újság, kertészeti magazin, bármi, amit a gyerekek is lapozgathatnak), és vágjunk ki belőle nekünk tetsző részleteket, formákat, majd ragasszuk fel őket a nagy kartonra úgy, hogy mindenkinek legyen beleszólása, mit ábrázoljon a nagy kép.

– az is jó móka, ha kinyomtatunk pár nyáron készült fényképet, és azokat felhasználva, kiegészítve, hozzárajzolva alkotunk egy nagy közös képet.

3. Végül együtt pakoljunk el, együtt vigyük ki száradni a képeket, és együtt találjuk ki, hol lenne a méltó helye a közös alkotás(ok)nak!

Be lehet keretezni, vagy ki lehet tenni a hűtőre, így a gyerekek nagyon büszkék lesznek rá, és sokáig emlékezni fognak a közös alkotás élményére! :)

Kívánom, hogy a közös alkotás kicsit oldja a feszültséget, ami a nyári szünet végére kialakulhat a családokban, és közelebb hozza egymáshoz a családtagokat egy ilyen otthoni alkotós-program! ;)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 hozzászólás “Anyukáknak, nagymamáknak: nyár végi ötletek”

  1. Vass Erika szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon jó, köszönöm.
    Szeretettel: Erika

  2. Huszai Etelka szerint:

    Kedves Zsófia! Nagyra értékelem áldozatos munkáját ebben a beteglelkű világban. Igen nagy szükség van erre hozzáállásra éstanításra. Ugyanígy csináltam négy ma már felnőtt unokámmal. A belefektetett idő és foglalkozás ma”visszajön” . Ha van idejük; jönnek együtt vagy külön hosszú ,bizalmas beszélgetésekre, ma már felnőtt témákban. Három leány és egy fiúcska. Nem távolodtak el a ” ktyüs” világ ellenére sem. MEGÉRTE!!!!!!!! / Minden rajzuk, festményük megőrizve!!!!!! Érdekes élmény felnött korukban újranézni!!!!! EZT TANÍÍTANI KÉNE A MAI SZÜLŐKKEL!!!!!! Hálával: Illésfalvi Peterné Huszai Etelka / egy nagymama/

  3. Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Mindig örömmel olvasom a leveleidet.Igen nagyra értékelem a munkádat,kreativirásodat.Mindig hasznát veszem az ötleteidnek.Unokám most kezdi meg az iskolát és imád rajzolni így a mostani javaslatokat is jól tudom hasznosítani,ha nálunk tölt pár napot.Ha unatkozik,sokkal nehezebb vele,de valahogy mégis le kell kötni az energiáját,hogy főzni is tudjak mellette.Ezek az ötletek nekem kincset érnek.Köszönöm!
    Munkádhoz sok sikert kívánok.
    Mári

  4. Ignitsné Éva szerint:

    Köszönömszépen, nagyon tetszett a levél
    Én is írtam pont erről a saját kis FB csoportomba 2022 július 22-én.
    Szép napokat kívánok, üdv. I. Éva

  5. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm, ezek jó ötletek. Zsuzsanna

  6. Éva szerint:

    Köszönöm a kedves ötleteket.Holnap lesz nálunk 3,4,5 éves unokáink csapata.Szuper ötlet velük a kertbe festeni 🤗☺️ és a közös nyári élményeket feleleveníteni . Hála a Pepcos gyurma ötletért is.Kiprobaljuk.Szeretettel egy Nagyi