Site icon Sárhidai Zsófia

Anyukáknak, nagymamáknak: nyár végi ötletek

Augusztus utolsó heteiben sok anyuka és nagymama készül a változásra, amit a szeptemberi ovi- és iskolakezdés hoz majd. Most még ott sündörögnek, nevetnek, játszanak a közelünkben a gyerekek egész nap – és persze veszekszenek, unatkoznak, “rosszalkodnak” is biztosan. :) A hosszú nyári szünet vége felé közeledve ez időnként nagyon nehéz lehet a szülőknek, ezért arra gondoltam, most ezzel a témával foglalkozom egy kicsit…

Nekem sokszor beválik, ha túl nagy a hangzavar, és már nem bírnak egymással a gyerekek, hogy akkor odaülök hozzájuk egy kicsit mesét olvasni vagy rajzolni, festegetni. A közös tevékenység elsimítja a konfliktusokat, hirtelen már nem is fontos az a baba vagy kisautó, amiért az előző percben még kemény harc folyt.

Az alkotás azért nagyon jó, mert bármilyen életkorú gyermeket be lehet vonni, és a kicsik, nagyok együtt is tudnak alkotni. Nemcsak kiosztom nekik a papírt, festéket, hanem odaülök hozzájuk, és aktívan részt veszek az alkotás folyamatában:

1. Együtt találjuk ki, milyen technikával alkossunk:

Nálunk mostanában a gyurmázás vált be nagyon!

Tipp: Pepcoban kapható olyan gyurma, ami az én tapasztalataim szerint soha nem szárad ki, nagyon szép színei vannak, és a remekműveket sokáig meg lehet őrizni, aztán viszont újra lehet használni!)

A festéstől se féljünk annyira! Legyen egy viaszvászon terítő, amit nem sajnálunk, és akkor nem kell alkotás közben folyton arra figyelni, mi lesz festékes a papír mellett…Jó móka együtt előkészülni, megtölteni a dunsztos üvegeket, kikészíteni a festékeket.

Tipp: a vízfesték a legtakarékosabb, legjobb megoldás a gyerekeknek. Lehet vele kísérletezni: például a jó nedves papírra felvitt festékbe sót szórni, és megfigyelni, hogy milyen érdekes mintázat alakul ki.

2. Együtt találjuk ki, mi legyen a téma!

Egy pár témaötlet nyár végére:

“legkedvesebb hely, ahol nyáron voltam”: vízpart, strand, fagyizó, állatkert, kastély, erdő…bármi, ami eszükbe jut a gyerekeknek, az jó kiindulópont az alkotáshoz!

“legkedvesebb rokon, vagy barát, akivel találkoztam a nyáron”: egymást is lehet rajzolni, nagyon jó móka! Gátlásokat el kell engedni, bármilyen gyerekes rajz lehet, a gyerekek értékelni fogják az igyekezetet, és biztatni fognak bennünket, szülőket!

“a legizgalmasabb vagy legmeglepőbb dolog, ami történt a nyáron”: Julcsi lányom például látott egy őzikét a közeli erdőben, és nagyon boldog volt, hogy ő vette észre először – szerintem ő ezt rajzolná… de mindig hagyjuk, hogy a gyerekek vessenek fel először témát, aztán finoman lehet alakítgatni, terelgetni őket.

“ami nagyon fog hiányozni, ha véget ér a nyár”: ez lehet egyben egy kis búcsúzás is ettől az időszaktól. Komolynak hangzik a téma, de a gyerekeknek egyből lesz ötletük, az biztos!

– a fenti ötletek talán inkább arra alkalmasak, hogy minden családtag külön rajzlapon alkossa meg őket. De olyat is ki lehet találni, amit egy nagy közös papírra (pl. csomagolópapír vagy karton) alkot a család…

Például:

Ötletek a nagy, közös alkotáshoz:

– rajzoljunk egy nagy szívet vagy egy óriás napocskát, és bele mindenfélét, amit szerettünk a nyárban… jöhetnek az ötletek, és a papír különböző pontjaira egyszerre is alkothat a család.

– vegyünk elő magazinokat (lehet gyerek újság, kertészeti magazin, bármi, amit a gyerekek is lapozgathatnak), és vágjunk ki belőle nekünk tetsző részleteket, formákat, majd ragasszuk fel őket a nagy kartonra úgy, hogy mindenkinek legyen beleszólása, mit ábrázoljon a nagy kép.

– az is jó móka, ha kinyomtatunk pár nyáron készült fényképet, és azokat felhasználva, kiegészítve, hozzárajzolva alkotunk egy nagy közös képet.

3. Végül együtt pakoljunk el, együtt vigyük ki száradni a képeket, és együtt találjuk ki, hol lenne a méltó helye a közös alkotás(ok)nak!

Be lehet keretezni, vagy ki lehet tenni a hűtőre, így a gyerekek nagyon büszkék lesznek rá, és sokáig emlékezni fognak a közös alkotás élményére! :)

Kívánom, hogy a közös alkotás kicsit oldja a feszültséget, ami a nyári szünet végére kialakulhat a családokban, és közelebb hozza egymáshoz a családtagokat egy ilyen otthoni alkotós-program! ;)

Exit mobile version