Elmerülés vagy megküzdés?

Mára egy gondolatébresztő idézetet és egy képet hoztam magamról, illetve az alkotásaimról…

Sokan azt gondolják, hogy boldogabbak olyankor, amikor pihennek vagy relaxálnak. Ehhez képest nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a legnagyobb boldogságot akkor élik át, ha elmerülnek egy tevékenységben, vagy teljesen elköteleződnek amellett, hogy megküzdjenek egy kihívással.

Csíkszentmihályi Mihály

Te mikor éled meg a legboldogabb pillanatokat? Elmerülve egy tevékenységben vagy megküzdve egy nagy kihívással? Vagy egyik sem, hanem valami más jut eszedbe?

Köszönöm, ha megosztod velem a gondolataidat ezzel kapcsolatban!

Szép hetet kívánok Neked!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


20 hozzászólás “Elmerülés vagy megküzdés?”

  1. Kovácsné Farkas Judit szerint:

    Előfordul ez is, az is de egyetértek Csíkszentmihályival, inkább a tevékenység hozza a jóérzéseket.
    Magam szeretek sokat gyalogolni, leginkább gondolatrendezésre jó, de a látványok (mikro-makro), megfigyelni valók is fontosak. Örülök, ahogy egy fa, a talaj az áramlásait felfedi, a különféle formációk a változatosságot mutatják. De ha igazán „küzdés” van, az öröm inkább utána jön, hogy „megtettem”.Nagyon elevenen jön elő a pihenés képei között az, ahogy rácsodáltam a Velencei tóban lebegés közben a víz-nádas-ég intenzív kék-zöld-kékjére, amikor időnként szinte már szinek felcserélődtek, a nádas kék, a víz zöld lett. Most a téli időkben a zuzmók, mohák gyönyörködtetnek, pl a mohákból fényképeztem olyat, ami kinagyítva akár fenyvesnek is jó lenne.

  2. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Én szeretem mindkettőt. Szeretek elmerülni a tevékenységben, és ha az sikerrel jár, az nagy örömöt ad. De szeretem a kihívásokat és a küzdést is, megsokszorozza az erőt és buzdít is. A győzelem pedig ekkor is nagyon jó érzés.

  3. Ili szerint:

    Én azt vettem észre magamon, hogy ha sokaig küzdenem kell valamiért a végére már nem vagyok boldog,sem elégedett.
    Én a festésben azt szeretem és tölt el elégedettséggel, hogy szinte azonnal látom az eredményt, mert tetszik amit látok. Ha pedig másnak is, az csak hab a tortán…😊

  4. Kapásné Pleskó Andrea szerint:

    Szeretek elmerülni egy tevékenységben, pl olvasásban, úszásban, főzésben alkotásban.

  5. Judit Monspart szerint:

    Én akkor vagyok a legboldogabb, amikor Isten jelenlétében élhetek, ilyenkor bármi történhet: csendes pihenés, aktív tevékenység vagy szenvedés – Vele – Benne élek.

  6. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Nagyon bele tudok merülni a festés tervezésébe és kivitelezés közben sem jó ha zavarnak .Ha szabadon szárnyalhat a fantáziám amig alkotok akkor érzem jól magam .A megküzdés az egészen más dolog .,az egy belső vivódás és nem vonok bele senkit. Egyébként a kötés közben is szinte relaxálok. A feltöltődés pedig egyértelmüen a kis unokám mellett történik , Szeretettel Ildikó

  7. Drapos Zsuzsanna szerint:

    Én akkor tudok igazán ki kapcsolódni, ha el merulok a tevékenységben és teljesen oda koncentrálok csak. Így röviden ez az igazság. Az legyen festés, rajzolás, olvasás akkor csak arra koncentrálok.

  8. Létmányi Éva szerint:

    Sok év várakozás után végre az új lakásban alhattam. Akkor az első estén nagyon boldog voltam.
    Ugyanilyen boldogsággal töltött el, amikor egy napon úgy éreztem, hogy teljesen megbízhatok a páromban. Később csalódtam, azóta is fáj.
    Egyszer eljutottam Abbáziába, nagyon boldoggá tett, hogy ott lehetek.

  9. Marianna szerint:

    Amikor elmerülők egy tevékenységben. Ami lehet kézimunka (kötés, horgolás, sasiko), rajzolás, színezés, festegetés. Az elmúlt években több könyvét olvastam Thich Nhat Hanh-nak, és azóta jobban odafigyelek, tudatosabb vagyok a figyelmemmel és mikor nyáron testvéreméknél kerti munkákat végeztem azt veszem észre, hogy ugyanúgy megszűnik körülöttem a tér és az idő, és átadom magam annak amit csinálok.

  10. Bebi szerint:

    Kedves Zsófi!
    Számomra az a boldogság, amikor belemerülök valami olyan tevékenységbe, amivel haladok. Legyen az tulajdonképpen bármi. A kert ásástól a fotózásig a festés, ami lehet alkotás, de lehet az éppen a kerítés is. A lényeg, hogy benne vagyok a folyamatban, látom az eredményt. Sokszor hullafáradtan, de boldogan hajtom álomra a fejem nap végén. Ugyanakkor az is igaz, ha leülök a vízpartra, vagy megmászom a hegyet és lenézek a tájra, vagy erdőben sétálok, hallgatom a madarakat, és tulajdonképpen nem csinálok “semmit” az is boldoggá tesz. Azt hiszem a jelenben lenni és azt megélni, boldogság. Maga az, hogy élhetek, az a boldogság és hála ami betölti a szívem-lelkem! Szép hetet Neked is 🤗🌷üdvözlettel Bebi

  11. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    köszönöm az idézetet. Számomra is az jelent több boldogságot, ha el tudok merülni egy tevékenységben. Örömforrás a festegetés is, még akkor is, ha nem vagyok magammal elégedett. Amíg festek vagy bármi mást csinálok,(lehet ez főzés vagy vásárlás is) öröm tölt el.
    Nagyon tetszenek a képeid, csodálatosak a színek! Köszönöm!!!

  12. Pintérne Csordás Anna szerint:

    Kedves Zsófi!
    Én is egyetértek a küldött idézettel.
    Akár szakmai anyag írásába, akár festésbe merültem el, boldog voltam.

    Ani

  13. Frank Gusztáv Józsefné szerint:

    Kedves Zsófia!
    Szeretek mindenért megküzdeni.
    A küzdéseimet az életben az is igazolja, hogy unokaöcsémmel eljutottunk odáig, hogy a válóperes tárgyalást megnyertük. /Ez még csak az első lépcső./
    Úgy gondolom, hogy ha festegetünk, először el kell mélyedni, elmerülni mélyen, lépésről -lépésre, amíg eljutunk a befejezésig.

    Gyönyörűek az alkotásaid! Elhatároztam, hogy megpróbálok festegetni.
    Köszönöm a sok buzdítást.

    Szeretettel üdvözöllek
    Frankné Magdolna.

  14. Szűcs Cecília szerint:

    Köszöntelek szeretettel.
    Én idősen is tervezek,alkotok,kötök,horgolok.
    Olvasok,írok mindenről.
    Minden alkotásod nagyon tetszik. Nekem a festés nem megy,sajnos,csak a képzelet.
    Szeretettel Cecília.

  15. Ódor Márta szerint:

    Zsófi, a képeid változatlanul elvarázsolnak, bele lehet feledkezni !
    Sokszor egy szép táj látványa, vízparton ücsörgés is hozhat boldog pillanatokat, de egy jó könyv vagy a séta, biciklizés, esetleg az akotás is lehet felemelő pillanat. Talán alkat dolga is , ki milyen beállítottságú.

  16. Longa Sándorné szerint:

    Már megvettem a művész naplót de még nem festettem ki előbb csak gyakorolom papíron . Tetszenek a festmények lehet hogy megpróbálom lemásolni Köszönöm Longa Marika

  17. Nagy Ilona szerint:

    Zsófia Kedves! Boldogságérzést sokminden kiválthat.Sokszor nem is számítunk rá csak érezzük.Mindenképen szükséges a belemerülés átlényegülés amikor úgy tud a lényem találkozni valakivel vagy valamivel hogy szinte eggyé válik velem.Akkor fog létrejönni valami bennem amit kivetitve magamból létrejön az alkotás,festés írás,zene, szeretet, szerelem,szemet lelket gyönyörködtető dolgok vagy éppen használati tárgyak.A belemerülés küzdés mindig garantálják ezek nélkül nem valóságos vagy nem tartós.Köszi a gondolat ébresztést.Sok boldogságot okozó benyomásokat életérzéseket mindennapra Ilona

  18. Sántha Tamásné Éva szerint:

    Kedves Zsófi!
    Mindenek előtt gratulálok a gyönyörű festményeidhez! Nagyon szeretem nézni a képeidet.A Művésznapló óriási élmény számomra!
    Nekem is sokféle dolog jelenti boldogságot, ahogy másoknak. Ilyenek pl. az unokáimmal eltöltött csodálatos idő, egy jó könyv, egy szép vers, egy jó zene hallgatása. Természetesen a rajzolás és festés, amikor valami szépet sikerül alkotni.De boldogsággal tölt el a főzés.Nem utolsósorban, Édesanyámmal ( ő 96 éves elmúlt ) a rablórömizés.
    Szeretettel: Éva

  19. Palásti Ida szerint:

    Kedves Zsófi!
    Először is szeretném megjegyezni , nagyon teszenek a képeid, amit a fényképeddel együtt közöltél.
    Köszönöm, hogy Csíkszentmihályi idézetet feltetted kérdésként.
    Nálam is ehhez hasonlóan jelentkezik. Jól érzem magam a „bőrömben”, ha elmerülök bármely tevékenységben, legyen az kerti munka, unokáimmal matekozás, közös festegetés vagy egyedüli alkotás. De szeretem a kihívásokat, és a számomra új dolgok megismerését, elsajátítását, ha közben küzdve a nehézségekkel is. A végén mindig mutatkozik az eredmény, ami boldog pihenéssel, csodálatos érzéssel zárul.
    Zsófi! Lenne egy kérdésem, a 13 éves Flóra unokám ügyesen rajzol, szeretném neked megmutatni. Feltehetem-e az alkotói oldalamra a képeit a nevére hivatkozva? Később szeretne belépni ide, de most a középisk-i felvételei zajlanak.
    Köszönöm, Ida

  20. Kati szerint:

    Számomra a legnagyobb boldogság, amikor a férjemmel ülök a tengerparton, vagy egy gumicsónakban, és bámulom a vizet. Belemeríthetem a kezem, vagy a lábam, simogat, hűsít, nedvesít, és gyönyörű kék. És nem kell a feladatokra, vagy nyugtalanító dolgokra gondolnom. Ilyenkor nagyon szerencsésnek érzem magam.