Fantázia-madárka

Kedves ...szándékosan egy olyan témát és olyan formát választottam, amit nem igazán lehet elrontani: egyszerű a madárka sziluettje, és ha nem pont ilyenre sikerül, az sem baj! A színeit pedig Te magad választhatod meg, ez lesz a Te fantázia-madárkád!

Az ilyen jellegű szabad festés sikerélményt ad, feldobódik tőle az ember, és rádöbben, hogy “jé, én ilyet is tudok!” – csupa pozitív érzést hoz elő már festés közben is: igazi gyógyír a léleknek. Nem lehet elrontani, ezért kezdőknek is ajánlom!

Szükséges eszközök:

  • grafit ceruza (ne túl puha, inkább H-s ceruza legyen!)
  • akvarell papír (kb. A5-ös méretű, tépett szélű)
  • akvarell festék (én ezt a kis szilkés utazó szettet használtam: Koi Water Colors – Pocket Field Sketch Box)
  • 2 db ecset akvarellhez: egy egész vékony és egy közepes méret
  • papír kitakarószalag (ragasztószalag)
  • 1 dunsztosüveg víz
  • rajztábla

Meglátod, milyen élvezetes lesz megtölteni színekkel, és a végén ott lesz veled szemben egy csodás kismadár, aki a Te kezed munkája, a színei a Te színeid, tekintete és stílusa pedig még hasonlít is rád. Ezt mindig tapasztalom a foglalkozásaimon. Igazi önismereti utazás egy ilyen festés, és a vége, amikor rád néz a kismadár…

Szinte hallod majd az énekét, és elképzeled, ahogy elröppen arról az ágról…

Festés menete:

1. Grafit vázlatot készítek

Az akvarell papírt mind a négy szélén leragasztom a rajztáblára. Előtte én tépettre csináltam a papír szélét, de hagyhatod egyenesen is. Legalább fél cm-t takarj le papír ragasztószalaggal. Ezt követően a száraz papírra grafit ceruzával halvány vázlatot készítek. Figyeld meg a rajzomon a madárka arányait, és próbáld leutánozni. De nem kell arra törekedni, hogy ugyanilyen legyen! Figyeld meg, mennyire egyben van a teste + a feje, nincs külön nyak-rész. A lábai pont olyan pózban vannak, hogy könnyű lemásolni. A szeme hangsúlyos, a csőre egész vékony, apró. Ha ezeket próbálod tartani, nagyon hasonló kis madárkát fogsz alkotni. :) De engedd el a görcsös másolást, ez most egy laza útmutató!

2. Elkezdem a festést

Ha kész a vázlat, a nagyobb ecsettel tiszta vizet viszek fel a papírra, de csak a madárka testére. Ezt követően kiválasztom azt az 1-2 színt, ami a madárka testét alkotja majd. Finoman, pontszerűen odaérintgetem az ecsetet a vizes papírhoz, és hagyom, hogy a vízzel kicsit szétmosódjon a papíron. Ha csak egy színt használsz, akkor is szép, hiszen az akvarell úgy fut a papíron, hogy aztán különbözőképp lesz áttetsző, mindenképp szép. Ha még egy színt belekeversz, akkor pedig izgalmasabb lesz. Figyelj arra, hogy az ecseted ne legyen túl vizes: a dunsztosüveg falánál mindig húzd le, és aztán mártsd a festékbe. Egy műanyag kis palettán tesztelheted mindig az árnyalatot.

3. Megfestem a begyén a kiálló kis tollakat

Ha a madár testét megfestetted, akkor kicsit aprólékosabban is kidolgozhatod a széleket: olyan lesz, mintha apró tollak állnának ki a hátánál és a begyénél. Ezt úgy tudod elérni, hogy kicsi ecsettel a még nedves, festékes test részről finoman kihúzod a festéket, és kissé borzos tollakat alkotsz a széleknél, ahol szár.

4. Szemet még fehéren hagyom

A videón is láthatod, hogy a szemet elég sokáig fehéren hagyom. A kontúrjánál csak nagyon óvatosan, kis ecsettel, kevés festékkel dolgozom, és ügyelek arra, hogy ne legyen vizes sem ez a rész. Megfestem egész halványan a fejrészt. Ha egy leheletnyi festéket kap, az is elszínezi a papírt, és tökéletes lesz!

5. Farktollakat árnyalom

A farktollakat kissé élethűbbé varázsolhatod, ha a széleinél itt-ott pici sötétebb árnyalatot viszel fel. Vékony ecsettel csináld, egész óvatosan, és ahol vonalszerű végeket szeretnél, ott érintsd oda az ecsetet. Ahol felemeled, ott vastagabb lesz, és szétfut a vízzel. Ezzel tudsz kísérletezni, játszani, megtapasztalni a valóságban. Arra biztatlak, ne tervezd meg, pontosan hogy fog kinézni a madarad, hagyj szabadságot, spontaneitást magadnak a festés idejére.

6. Csőrét + lábait festem pici ecsettel

A csőrét is a kisebb ecsettel, egészen finoman húzom meg. Itt száraz a papír, szóval nem áll fenn az a veszély, hogy szétfolyik a festék. Minél vékonyabbra fested, annál élethűbb lesz. A lába is fontos részlet: egészen kis filigrán, vékony lábacskákat fess a kisebb ecsettel! Csak egy egész picit legyen nedves az ecset, és úgy érintsd a papírra, hogy csak a legvége érjen hozzá! 

7. Szemét festem

Végre jöhet a szem. Ennél a részletnél mindig nagyot fejlődik egy kép, hirtelen megtelik élettel. A pici, vékony ecsetet használd, és egy apró fehér pöttyöt hagyj a szem közepén, ettől nagyon élethű lesz, mintha megcsillanna a szeme.

8. Hátteret festem

A koncentráltabb és precízebb alkotást követően itt teljesen lelazulhatsz és felszabadultan festhetsz: nem kell, hogy konkrét legyen, élethű legyen, csak egy elmosódott, homályos hátteret fess neki, és szép lesz! Az én képemen szinte csak az ág konkrét, amin ül a madár, de a többi részlet már spontán, szabad festés eredménye.

9. Leszedem a ragasztást

Megvárom, hogy teljesen megszáradjon a kép, és csak ezt követően szedem le óvatosan a ragasztást. A fehér keret még mutatósabbá, képeslap-szerűvé varázsolja a képet, igazán sokat dob rajta, majd Te is meglátod a saját alkotásodon.

Ebben a feladatban megtapasztalhatod, milyen úgy alkotni, hogy a végeredmény érdekében néhány részletet precízen, odafigyelve ki kell dolgoznod, ügyelve rá, melyik ecsetet használod, és hogy vizes vagy száraz felületen dolgozol. Aztán pedig jöhet a felszabadultabb, szabályok nélküli háttér festése.

Ez a kétféle folyamat is különböző érzéseket vált ki: figyeld meg magad, neked melyik esik jobban, melyikben érzed otthonosabban magad – ez sokat segít a későbbiekben abban is, hogy rátalálj a saját stílusodra! :)

10. Fülelek, hátha hallom a madárka énekét… :)

Kellemes festést kívánok, és remélem, hogy igazán jó hatással lesz a lelkedre, amikor rád néz a madárkád! ;)

Nézd meg a videót, itt minden ecsetvonást követhetsz:

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Tetszett ez a lecke? Örülök, ha megírod emailben.

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló