Festői városok, melyek vonzzák a művészeket

Ma egy különleges, alkotásra inspiráló fotóválogatást hoztam, olyan városokról, amelyek vonzzák a festőművészeket és a művész lelkű kirándulókat, nem véletlenül…

Csodálatos építészetükkel, különleges látványt nyújtó színes házaikkal ihletet adnak a festéshez, rajzoláshoz. Ha nincs lehetőséged mostanában utazni, a fotók is remek alapot adhatnak a következő alkotásodhoz: a házikók formáját megrajzolni, majd “kifesteni” őket pl. akvarellel, olajpasztellel vagy temperával, már önmagában élvezetes és szinte meditatív tevékenység, próbáld ki!

Számomra például az ablakok, ajtók, háztető cserepek, kerítések megrajzolása a gyerekkoromba repít, akkor is imádtam ilyeneket rajzolni. 🙂

Milyen érdekes, hogy éghajlattól függetlenül, a mediterrán és az északi városok között is találunk ilyen színes kis csodákat:

1. Amalfi, Olaszország

Sok festőt megihletett ez a csodás partszakasz, a híres színes házikókkal, a sziklás tájjal, a házikók lábánál kéklő tengerrel… Az elbűvölő táj és a mediterrán életstílus sok művészt vonz ide.

2.  Koppenhága, Dánia

Évekkel ezelőtt a családdal jártunk itt. Imádtam a hangulatát, a színes házakat, a tisztaságot, a sok biciklis látványát, a hűvös, szeles de mégis napsütéses időt, a skandináv “feelinget”…

3. Santorini, Görögország

Fantasztikus kilátás, fehérre meszelt házak, kék kupolák, magas sziklák…szinte odaképzeli magát az ember, ahogy odaáll a festővászon elé, és elkezdi lefesteni, ami a legjobban tetszik neki… Te is elképzelted? ;)

4. Barcelona, Spanyolország

Barcelona híres Gaudí műveiről és az élénk művészeti életről. A város tele van lenyűgöző építészeti remekművekkel: egy séta például a híres Güell parkban ihletet adhat a festéshez. Kismamaként jártam itt, akkor nem volt alkalmam festegetni, de majd egyszer visszatérek…

5. Brighton, Anglia

Még fiatal, kalandvágyó lányként jártam itt, és akkor is lenyűgözött a város hangulata, a színes, pasztelles árnyalatú házak, a fehér kövek a tengerparton, a nyugalom és a nyüzsgés különös egyvelege, amit itt megtapasztaltam.

6. Nuuk, Grönland

Különleges látványt nyújtanak ezek a kis színes házikók és a háttérben magasodó csodaszép havas hegyek. Még nem jártam itt, de talán egyszer… Addig is a fotó is inspirációt adhat a festéshez!

7. Cinque Terre, Olaszország

Egy sor gyönyörű, színes parti falu Liguria partjainál. A különleges táj, az olasz kisvárosok hangulata és a kristálytiszta tenger sok művészt vonz ide. Talán ide is eljutok egyszer…

Te jártál valamelyik városban? Vagy tervezed?
Téged melyik kép ihlet meg leginkább, melyik alapján festenél egy képet?

Oszd meg velem a véleményedet egy hozzászólásban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


15 hozzászólás “Festői városok, melyek vonzzák a művészeket”

  1. Dr Durajdáné Sirokman Ágnes szerint:

    Köszönöm szépen Zsófia!
    Valamiért jobban szeretem az északi városokat. Izlandra, Grönlandra és Norvégia, Lofotenbe szeretnék eljutni. Angliában élni tudnék, és ott ,ha lenne pénzem festegetnék. Köszönöm a gondolat béli utazást.

  2. Kóréné Rózsahegyi Erzsébet szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm a lenyűgöző inspirációt.
    Minden szépet és jót kívánok.
    Erzsébet

  3. Szalay Oszkárné szerint:

    Nagyon szépek ezek a képek. Élményeim nekem is voltak nagyon szépek, mint pl:
    Dubrovnik ( a világ legszebb városa), Athén, Róma, Edinburgh, Arundel Oxford, Brighton is,ahol 3 hetes ösztöndíjjal voltam. Mivel a férjem pilóta volt, sokfelé jártam,
    de akkor szabadidőm nem volt az angol tanítás és gyereknevelés mellett.
    53 év tanítás után a „kéményseprő betegségem”(korom) miatt visszavonultam és csak „freelance” ként (szabadúszó) tanítok. Talán nyáron tudok majd egy kicsit festegetni is. Köszönöm a szép képeket és sok élményt kívánok a nyárra.
    Sarolta

  4. Kővári Magdolna szerint:

    Köszönöm a szép képeket!
    Motivációt adott,hogy újra festegessek!
    Az ilyen szép ötleteknek mindig örülni tudok.
    Üdvözlettel kedves Zsófia

  5. Benedekné Judit szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon tetszenek a képek, sajnos egyik helyen se jártam. A görög és barcelóni képeket puzzle-ból kiraktuk, nem volt könnyű.
    A görög képpel már kacérkodtam, hogy lefestem, de eddig nem mertem hozzá kezdeni. Azt hiszem, hogy az inspiráció már meg van hozzá.

  6. Lévayné Kántor Erzsébet Anna szerint:

    Áldás Békesség!
    Köszönöm a képeket! Újból tanítást kaptam értékelni azt, amim van. A természet közelségét. Azt, hogy nem kell magam úgy éreznem, hogy mindjárt összenyomnak, mint szorosan egymás mellé állított fasírtokat, hogy minél több elférjen egy kis dobozban.

    Köszönöm a szabadság érzését! Köszönöm, hogy felértékelődött az a tér, az a szabadság, hogy egy-egy ház közöt van egy kis tér, a két házsor között van egy ligetes terület, ahol hallhatom a madarak csicsergését, élvezhetem a fák árnyékát, de megcsodálhatom az apró mezei virágokat is, amelyek a fák árnyékos, szűrt napos közegében jól érzik magukat!

    És nekem ehhez, nem kell nagy kirándulást tennem. Igaz, hegyen lakom, és jövök megyek az időnként meredek utakon, de ennek is megvan az egészség megőrző hatása.
    Köszönöm, a kertesházak békés, otthonos csodáját!

    Szeretem a helyet, hol lakhatom. Igaz, nem nagyúri pompa, meg fürdőmedencés gazdagság, de a mindennapi kenyerünk mindenkor megadatik. Van, hol lehajtani fejemet, van mibe felöltöznöm, és az Úr mindenkor megadja, amire ép szükségünk van! Dicsőség Őnéki!

    Köszönöm mégegyszer, a képsorozatot! Megtanít értélkelni, azt amink van! Lehet, hogy nem világjárók vonzó paradicsoma, sőt, a gyermekeink mind másfelé mennek, a jobb élet reményében. De én már tudom, hogy Isten közelsége, Jelenléte mindennél többetér! Mind az a boldogság, amit az ember keres, kutat, hajszol, csak Tőle kapható meg személyes kapcsolattartással, Vele való együttéléssel. Köszönöm, hogy mindezt leírhattam!

    És köszönöm az inspirációt! Óriási vagy!!!!!! Köszönöm!!
    Szeretettel Anna

  7. Höpfner Ágnes szerint:

    Háát, Nuuk és Santorini. Tudom, ez elég végletesnek tűnhet, de az érzelemvilágom is
    ilyen ellentmondásos, olykor…
    Köszönöm a motivációt!

  8. Margit Raffay szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm a szép válogatást. Én a grönlandi képpel próbálkoznék. Ez nem túlzsúfolt és remegő kézzel /Parkinson-kór/ is sikerülhet. De szeretem a természetet és kedves helyek, ahol jártam. Említettem, hogy 2018-tól évente 2-2,5 hónapot töltöttem egy afrikai árvaházban. Ezért nekem most a legkedvesebb téma egy maszájkunyhó. Szia: Gitta

  9. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    köszönöm az inspirációt. Bármelyik jó lehet. Majd meglátom, mit választok, vagy csak valami hasonlót. Barcelonában jártam, tényleg szép volt a Guell park és az egész város. Jó különböző színekkel dolgozni.

  10. Ódor Márta szerint:

    Köszönjük Zsófi, ha nem is jutunk el idén oda, azért akkor is lesz témánk, lesz mit festeni !

  11. Ódor Márta szerint:

    Brighton, Santorini, Amalfi tényleg nagyon szép, Barcelona is tervben van !

  12. Ódor Márta szerint:

    A színes házak mindenhol felvidítanak, különleges, vidám hangulatú lesz tőle a város !

  13. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Köszönöm a szép fényképeket! Most majd előveszem az Amalfiban készült fotókat, meg valószínűleg Caprit is, mert az is csodás volt, azokból fogok ihletet meríteni.

  14. Pappné Arany Anna szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon köszönöm a képeket, Görögországban voltam már Athénben, nagyon szép volt, ott láttam én is ezeket a csodás fehér házakat a kék tetökkel, nagyon szép utazás volt, voltam még Párizsban is, Lyionban, Marsellesben , nagyon szép helyek, Mindegyik kép nagyon szép, megpróbálok én is lefesteni egyet, kettőt.
    Nagyon sok szeretettel üdvözöllek, Anna.

  15. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Sajnos még egyik városban sem jártam , nagyon jó válogatás .Ha sikerül valamelyiket megrajzolni jelentkezem , Üdvözlettel Ildikó