Híres festők 7 legnépszerűbb tavaszi témája

Mi az a 7 legnépszerűbb téma, amit a régi, híres festők szívesen örökítettek meg a tavaszi alkotásaikon? A téma után kutatva gyönyörű és inspiráló festményekre bukkantam, nézd csak meg…

A blogbejegyzés végén azt is elárulom, hogy nekem, illetve a lányaimnak melyik témák tetszettek legjobban. Ha van gyermeked vagy unokád, mutasd meg neki a képeket, hogy választhasson ő is! Milyen jó, hogy ezek a témák a gyerekeket is inspirálják! :)

1. Virágzó fák: Számos híres festő ábrázolta a tavaszt, virágzó fákat és cserjéket megörökítve. Az almavirágzás és a cseresznyevirágzás különösen népszerű téma volt.
Példának pedig Vincent van Gogh Mandulafa virágzása című festményét mutatom 1890-ből:

2. Tavaszi táj: A természet megújulása és a tavasz szépsége gyakran ihlette a festőket tájképek festésére.
Példa: Camille Pissarro: A Tuilériák kertje egy tavaszi reggelen című festménye 1899-ből:

3. Piknik: A tavasz egyik jellegzetes szabadidős tevékenysége a piknik, amely gyakran jelenik meg híres festők képein is. A leghíresebb magyar példát szeretném nektek bemutatni:
Szinyei Merse Pál: Majális (Piknik) 1873-ból:

4. Madarak: A tavaszi megújulást a hosszú útjukról visszatérő, vagy a téli csendességből ébredező, éneklő madarak is jelképezik. Ezért sok festő ábrázolta őket a tavaszi festményeiken. Frans Snyders: Madarak koncertje című festményét mutatom a 17. századból:

5. Húsvét: A tavasz egyik legnagyobb ünnepe a Húsvét. Természetesen rengeteg vallási témájú festmény született a témában, Krisztust megjelenítve. De ugyancsak népszerű a festményeken a ünnephez kötődő népszokások témája, pl. nyuszik, tojások, virágok gyakran bukkannak fel a tavaszi festményeken.
Példa: Frederick Morgan (19-20. századi angol festő) alkotása, ami kétféle címen is ismert: Nyulak etetése, illetve Alíz csodaországban:

6. Eső: A tavasz a záporos időszakot is magával hozza, így az esőzés és az eső utáni frissesség szintén népszerű téma a festők körében. Példa: Childe Hassam: Esős nap Párizsban című 1893-as festménye. Nem ismertem ezt a festményt, örülök, hogy rábukkantam. Nagyon megragadott ez a hangulat és színvilág:

7. Nők tavaszi ruhában: A tavasz sok nőt ösztönöz arra, hogy kicsit megújítsa a ruhatárát, és tavaszi darabokkal dobja fel. :) Ezért a női divat és a tavaszi ruhák is felbukkannak a híres festményeken. Példa: Gustav Klimt: Hölgy legyezővel című festménye 1917-ből. Nemcsak a ruha, hanem a háttér is nagyon hangulatos és inspiráló:

Igyekeztem teljesen különböző stílusú és témájú képeket összeválogatni. A lányaim a “madarak” és a “húsvéti nyuszik” témákat jelölték meg kedvencnek. Engem pedig a “virágzó fák”, az “eső” és a “tavaszi divat” ihletnek meg leginkább. :)

A blogbejegyzés tetején pedig Claude Monet egy csodaszép tavaszi festményének részlete látható. Az ihletet a saját kertje adta, ami tavasszal különösen szép volt. Megmutatom a teljes képet is:

Számodra melyik téma vagy melyik alkotás a leginkább inspiráló?
Az is lehetséges, hogy eszedbe jutott más híres festmény is a fenti témákban…
Oszd meg velem egy hozzászólásban!

Ha felpezsdültél ezektől a tavaszi témáktól, és szeretnél a segítségemmel otthon alkotni, akkor ajánlom a Tavaszi Élménykurzus videós leckéit! Kattints ide a részletekhez, és rendeld meg március 16-ig! >>

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


4 hozzászólás “Híres festők 7 legnépszerűbb tavaszi témája”

  1. Pandi Erzsebet szerint:

    Monet képe hat rám legjobban Érzem a tavaszi esö hangját a friss levegöt,
    a megujúlo természetet

  2. Kotroczó Istvánné szerint:

    A virágzó fák, erdő, parak, őzike az erdőben, rét, tulipánok, tópart madarakkal, fákkal… most egy patakpartot festek, fűzfával, fenyővel, virágokkal, sziklákkal, dombokkal. Szeretettel Évi néni

  3. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    köszönöm ezeket az inspiráló képeket a híresebbnél híresebb festőktől. A Majális c. kép a kedvenceim egyike, valamint a virágzó fák, de a többi is rengeteg szépséget tartalmaz.
    A mandulafa virágzása is gyönyörű. Gustav Klimt színe- és formavilága szinte mindig elbűvöl engem.
    Tetszenek Rippl-Rónai József képei, melyeket kertben, szabadban készített.
    Claude Monet kertje csodálatos lehetett. Volt pár éve egy szép film róla.

  4. Márti szerint:

    Virágzó fák