fbpx

Újabb filmajánló: 10 film a festészet iránt rajongóknak

A múltkori filmajánlóm – amiben 15 filmet mutattam be híres festők életéről – nagy sikert aratott. Ezért tovább keresgéltem, illetve összegyűjtöttem azokat a filmeket is, amiket az olvasóim ajánlottak. Nézd végig a gyűjteményt, és válogass kedvedre!

Jó filmezést kívánok az esős, őszi napokra!
Nagyon izgalmas és szép film mind, ajánlom őket a festészet, illetve az életrajzi filmek iránt rajongó olvasóimnak! Nemcsak festőkről, hanem festőnőkről szóló film is van a listában! ;)

10 remek film, a festészet iránt rajongóknak:

1. Klimt

„A film Klimt festőművész életét mutatja be. Ám nem csak a festő élete a téma, hanem a kor akkori problémái és hiányosságai is, melyek miatt egy bonyodalmakkal, fordulatokkal teli történet alakul ki, központjában Gustav Klimttel…”
További részletekhez a Klimt filmről kattints ide!

Klimt film

2. Renoir

„Renoir utolsó éveit a dél-franciaországi Cagnes-sur-Mer-ben töltötte. Az első világháború idején, 1915-ben járunk, ekkor ismerkedett meg Andree Heuschlinggel, később ismertté vált nevén Catherine Hesslinggel. A hamvas leányzó a mester utolsó modellje volt – később pedig a fia, a rendező Jean felesége és sztárja lett…”
További infók a filmről itt!

Renoir

3. Artemisia

„Itália, 1610. Artemisia Gentileschi, a 17 éves lány lelkesen követi apja, Orazio mesterségét, a festészetet. De akkoriban lányokat nem vettek fel a Festészeti Akadémiára, és meg volt tiltva nekik, hogy aktokat fessenek. Artemisia azonban, megszegve a törvényt, szenvedélyesen érdeklődik az anatómia iránt…”
Bővebben itt olvashatsz a filmről.

Artemisia DVD

4. Vincent és Theo

„A Van Gogh testvérpár hányattatott életét mutatja be Robert Altman nagyszabású, a kort hitelesen visszaadó, részleteiben elmélyült filmje. Vincent és Theo magukkal és a világgal kapcsolatos örök kételyeit más-más úton próbálják feloldani…”
Bővebb infóért kattints ide!

Vincent & Theo

5. Andrej Rubljov

„Andrej Rubljov 1400 körül Teofan ikonfestő tanítványa lesz. A festészet mindkettőjük számára vallásos meggyőződésük kifejező eszköze. A fejedelmek azonban, akik az értékes ikonokat csupán hatalmuk jelképének tartják, egymással versenyeznek a műkincsek felhalmozásában. Kitör a háború az ellenséges fejedelmek között…”
További részletek az Andrej Rubljov filmről itt!

Andrej Rubljov

6. Séraphine

„A történet egy egyszerű sorsú bejárónőről szól, akit esténként mintha egy misztikus késztetés szállna meg. Úgy érzi, festenie kell. S ez a megszállottság az összes szabadidejét felemészti. A férfi – egy német műgyűjtő -, akinek dolgozik, egy nap meglát egy festményt, amiről kiderül, hogy a saját bejárónője alkotta. Ettől kezdve az avantgárd műgyűjtő és a látnoki festő kapcsolata elmélyül…”
Ha kíváncsi vagy a filmre, még többet olvashatsz róla itt!

Séraphine

7. Mr. Turner

„A film William Turner életét mutatja be. Turner az angol romantika egyik utolsó képviselője, kinek varázslatos akvarell tájképeit (plein air stílusban) már a realizmus előfutárának tekintik…”
Még több infót a filmről itt találsz.

Mr. Turner

8. A fantomfestő

„Gus Bishop festő, akinek nem megy jól sora. Senkit nem érdekelnek festményei, mindaddig, míg egy szélhámos, Deech Schumble el nem lopja egyiket, hogy azt értékesítve kifizethesse adósságait. Deech kitalál egy sztorit – egy szerencsétlen sorsú, titokzatos festőről -, aminek a művészvilág nem tud ellenállni. Gus festményei – amelyek addig egyetlen New York-i galéria érdeklődését sem tudták felkelteni – hirtelen rendkívüli összeget érnek. Deech ráveszi a boldogtalan Gust, hogy fantomként fesse képeit…”
Bővebben itt olvashatsz a filmről!

A fantomfestő

9. Moulin Rouge (1952)

„Henri de Toulouse-Lautrec francia festőművész egy gyermekkori baleset következtében egész életére kurta lábú nyomorékká lesz. A festőt utcalányok és táncosnők veszik körül, de lélekben magányos marad. Szánalmas élete elől a művészetbe és az alkoholba menekül. Szenvedélytől átfűtött, kegyetlenül valósághű képei a 19. század végi Párizs tobzódó örömeiről szerzett benyomásait tükrözik vissza…”
Még több infó a filmről: kattints ide!

Moulin Rouge (1952)

10. Agónia és extázis (Michelangelo-ról)

„A film Michelangelo életének azon éveit mutatja be, amikor a Sixtusi kápolnában megfestette a Teremtést. A cselekmény Michelangelo és II. Gyula pápa, e két öntörvényű, energikus, határozott jellemű, saját korukat jelentős mértékben meghatározó óriás konfliktusára épül. Állandó vitában, szinte harcban állnak, ugyanakkor mélységesen tisztelik a másik nagyságát, és a történet végére emberileg nagyon közel kerülnek egymáshoz…”
Még több infó a filmről: itt!

Agónia és extázis

A rövid ismertetők forrása: filmkatalogus.hu

Itt találod azt a blogbejegyzésemet, amiben 15 másik filmet mutatok be, hasonlóan a festészet témájában:
Korábbi filmajánlóm: 15 izgalmas film híres festőművészekről!

Na, melyiket fogod megnézni a fentiek közül?
Ha láttad valamelyiket, hogy tetszett?

Írd meg ITT és MOST egy kommentben! Köszi!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


17 hozzászólás “Újabb filmajánló: 10 film a festészet iránt rajongóknak”

 1. Moni szerint:

  Huú,feladtad a leckét!Van,amit már láttam,de megnézem még egyszer.
  Készült egy animációs mozifilm V.van Goghról.Több éven keresztül művészek készítették, a festő stílusát felhasználva.Nekem nagyon tetszett,ajánlom mindenkinek!
  A story:Egy újságíró nyomoz Vincent utólsó éveiről.
  Azt hiszem a film címe:I love Vincent

 2. Pálfi József szerint:

  Nagyon jó lista, talán csak Huszárik Zoltán Csontváry-ról szóló filmjét hiányolom….

 3. Vájer Eta szerint:

  Láttam a Vinent és Theot, remek film!

 4. Magony Ferencné szerint:

  Kedves Zsófi!
  Az általad írt filmek közül a”A nap szerelmese” és a Lautrec filmet láttam. Lautrec élertrajzi regényét olvastam is. (A könyv jobban tetszett.)
  Amelyik filmet szívesen megnézném ,az a Graffiti királya.
  Lehet, hogy sokan megvetnek érte, de természetesen a barbár falfirkálásokat leszámítva, szerintem némelyik graffitis kimondott tehetség, az előítélet sok embert visszatart attól, hogy a tehetségüket elismerje.

  A mi városunkban építkezés miatt az előző épületsor lebontása után hagytak egy falat ami az építési területet takarja. Fehérre lefestették, hogy ne rontsa annyira a városképet. Egy hét után eszetlenül összefirkálták. A városvezetés egy graffitissel szerződött, hogy fessen rá tetszése szerint képeket, és tartsa karban.

  Komolyan mondom ,mikor arra járok mindig élvezettel fedezek fel újat a képeken.

  2018.02.22

  Üdv: Magonyné Klári

 5. fodorné klara szerint:

  Szeretem,amit csinálsz, hálás vagyok a sok szép gondolatért. Hívj be egy Ároni áldást. Ez egy szép kórusmű. Üdv’ Klárától / nem nagyon tudom kezelni a számitógépet, még egy e-mailt sem sikerült eddig küldenem, igaz,nem is sokat próbálkoztam…73 éves vagyok és végzek /sic’/ egy online festőtanfolyamot a KINVA-nál.Ez vett rá , hogy böngésszek…

 6. Dr Kelemen Judit szerint:

  Kedves Zsófi!
  Csodálatos válogatás, köszönet érte! Az Andrej Rubljov életem egyik meghatározó filmje, persze erős egyszerűsítés azt állítani, hogy a festészetről vagy egy festőről szól – ez magáról az életről, a maga bonyolultságával, drámájával, kegyetlenségével, irgalmával, szépségével, káoszával – szól… Hiszen Tarkovszkij a rendező. A harangöntés a csúcsjelenet benne… Külön köszönöm, hogy eszembe juttattad!
  Judit

 7. halasz zsóka szerint:

  kedves zsófia

  köszönöm,hogy gondoltál rám ezekkel a remek filmekkel.
  további sok sikert kívánok a munkádban.
  szeretettel zsóka

 8. Márton Éva szerint:

  hol lehet megnézni, milyen netes cim alatt?

  1. Sárhidai Zsófia szerint:

   Kedves Éva!

   Ajánlom az Odeon tékákat, itt tudsz informálódni a kikölcsönözhető filmekről:
   http://odeon.hu/kat.phtml

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 9. Szilvási Judit szerint:

  Kedves Zsófia!

  Köszönet a remek filmválogatásért is!
  További sikereidhez jó egészséget kívánok Neked!

  Köszönettel: Szilvási Judit

  1. Sárhidai Zsófia szerint:

   Kedves Judit!

   Köszi szépen, és remélem, sikerül majd megnézned több filmet is a listából!

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 10. Réka szerint:

  Az előző listából megnéztem a Goya kísérteteit, sajnos csalódás volt, nem egészen erre számítottam. Érdekes volt a korszak ábrázolása, de Goya, ill. a művészete viszonylag kevesebb szerephez jut. Főleg Feuchtwanger regénye után közvetlenül nézve többet vártam. Ez azért nem fogja elvenni a kedvem, nézem majd a többit is! Köszi a listát!

  1. Sárhidai Zsófia szerint:

   Szia Réka!

   A Goya filmet még én sem láttam, ezért nem tudok véleményt mondani, de remélem, találsz majd olyat a válogatásokból, ami tetszeni fog! :)
   Jó hétvégét, jó filmezést!

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 11. Kati szerint:

  Szia Zsófi!
  Nagyon köszönöm a válogatást, épp mostanában kerestem innen néznivalókat. Te láttad-e a Vörös hegedű c. filmet? Nekem az is nagyon tetszett.

  1. Sárhidai Zsófia szerint:

   Szia Kati!

   Igen, láttam, szép film nagyon!
   Köszi, és jó filmezést neked!

   Zsófi

 12. Kiss Szilvia szerint:

  Kedves Zsófia!
  Köszönöm ezt az újabb válogatást, nem is tudtam ezekről a filmekről! Igyekszem kikölcsönözni őket szép sorban! :)
  Nagyon tetszik a blogod, csupa hasznos és inspiráló dolgot osztasz meg velünk. További sok sikert!
  Szilvi

  1. Sárhidai Zsófia szerint:

   Kedves Szilvia!

   Köszönöm, és jó filmezést kívánok neked!

   Üdvözlettel:
   Zsófi