Site icon Sárhidai Zsófia

10 + 1 gyakori hiba, amit a hobbi rajzolók/festők elkövetnek

Összegyűjtöttem a 10 + 1 legtipikusabb, leggyakoribb hibát, amit az alkotás során elkövethetnek a hobbi rajzolók, illetve festők. Olvasd végig, ha szeretnéd tudni, hogyan lehetsz felszabadultabb, kreatívabb és fantáziadúsabb alkotó! Sok múlik az ember adottságain, alap természetén és a hozzáállásán is, de ha bármelyik pontban magadra ismersz, van esélyed fejlődni…

1. gyakori hiba:
Túl sokat agyalnak, „szenvednek”, mielőtt elkezdenek alkotni, csak várják az ihletet…

Hiányzik a spontaneitás, amitől friss és kifejező lesz a mű. De mi lehet erre a megoldás? Gyakorolni kell a spontán alkotást, és ami nagyon fontos: ne legyen tétje! Menj el az állatkertbe, egy parkba, vagy vízpartra, vigyél magaddal egy rajzfüzetet és néhány színest vagy krétát! Ülj le egy padra, vagy heveredj a fűbe, és add át magad a természet hangulatának! Ragadd meg az első gondolatokat, amik elindulnak benned, és ne keress témát, csak a hangulatra koncentrálj! Rajzold le, ami először eszedbe jut! Ha csak firkálgatsz, az is tökéletes! A legfontosabb, hogy koncentrálj belülre, a gondolataidra, és ne a legjobb ötletet keresd, hanem azonnal cselekedj, amint elindulnak a gondolatok!

2. gyakori hiba:
Túl nehéz feladatot vállalnak, túl magasra teszik a lécet, ezért nem élvezik az alkotást…

Olyan témát és olyan feladatot kell csak bevállalni, amihez kedvet érzel, de nem túlságosan nehéz: ha például még az életben nem rajzoltál tájképet, ne kísérletezz egyből ilyen nehéz feladattal! Tanulmányozd a nagy művészeket, a különböző stílusokat, és kezdetben csak egyszerű témákat válassz! Az persze nem baj, ha van benne kihívás, olyasmi, amit még nem gyakoroltál. De a lényeg, hogy fokozatosan haladj az egyszerű feladatoktól a nehézig, hogy végig motivált legyél és jókedvűen tudj alkotni! Ha valami nem sikerül egyből, akkor ne kudarcként könyveld el, hanem egy gyakorlatként, egy állomásként, ami a célodhoz vezet!

3. gyakori hiba:
Mindig csak megrendelésre alkotnak, vagy csak mások elvárásainak megfelelően akarnak alkotni…

Ha mindig mások kedvére próbálsz tenni, és soha nem alkotsz a saját ötleteid, a saját elképzeléseidnek megfelelően, akkor elvész az egyéniséged a képekből, és egy idő után elvesztheted az alkotókedvedet is. Szánj időt arra, hogy csak a magad szórakoztatására alkoss, és csak azt, amit te szeretnél. Nagyon idegesítő tud lenni, amikor a megrendelők részletesen megmondják, mit hová tegyél a képen, milyen színeket használj, mikorra legyél kész vele stb. Néha ragaszkodj a szabad alkotáshoz és a saját ötleteidhez!

4. gyakori hiba:
Folyton kiradírozzák, újrakezdik az alkotást, nem elégedettek semmivel…

Ismerős a probléma? Épphogy húztál két vonalat a papíron, és máris elégedetlen vagy vele, mert nem olyan, mint amilyen a lelki szemeid előtt megjelent kép. Az önmagában nagyon jó dolog, hogy van egy elképzelésed a képről, és szeretnéd minél inkább hasonlóvá tenni hozzá az alkotásodat. De nem szabad a végsőkig ragaszkodni ehhez az elképzelt képhez! Hagyd, hogy a kezed és az érzéseid irányítsák az alkotást, ne akarj mindig az eszedre hallgatni, és folyton javítgatni, hogy tökéletes legyen. Főleg az elején ne akarj túl sokat radírozni, hagyd, hogy egy darabig magától alakuljon a kép, még ha egy kicsit más is lesz, mint amit konkrétan elképzeltél! Használj laza, halvány vonalakat a vázlatkészítésnél, és inkább több halvány vonalat húzz, mint egyetlen vonalat tökéletesen.

5. gyakori hiba:
Nem megfelelő témát választanak az alkotáshoz: túl unalmas, túl megszokott, nem inspirál semmire…

Vannak tipikus és népszerű témák a rajzolásban és a festésben, pl. tájkép, évszakok, tengerpart, kutyák, önarckép, női akt stb. Nem biztos, hogy kezdetben ezek a megfelelő témák a gyakorláshoz, és az sem biztos, hogy a rajziskolás „kockától az aktig” utat kell követned, mert nem biztos, hogy ez téged bármire is inspirál. Ha témát keresel, és gyakorolni szeretnél, ajánlom a Pinterest oldalát, ahol rengeteg ötletet találsz, amit teljesen kezdőként is megvalósíthatsz. Kezdetben a technikák kipróbálása, akár absztrakt képek alkotása is örömmel tölti el az embert, és később pedig magától jönnek majd az egyedi ötletek.

6. gyakori hiba:
Felnagyítják az alkotás hibáit, és nem veszik észre a pozitívumokat…

Senki sem tökéletes, mindenki követ el hibákat. Vannak, akik annyira kritikusak magukkal és az alkotásukkal szemben, hogy szinte meg sem hallják, ha dicséretet kapnak másoktól. Ezt észre kell venni, és nem szabad folyton morogni, elégedetlenkedni, puffogni, hogy már megint milyen ronda lett a kép, amit alkottál! Persze ilyen előfordulhat mindenkivel, nekem is volt ilyen eset. De nem dobtam ki a rajzomat, eltettem későbbre, és amikor jobb kedvem volt, új lendülettel folytattam, és valami egész mást hoztam ki belőle, mint amit eredetileg elterveztem. Megkerestem az alkotás pozitívumait, és azokat alakítottam tovább, elfedve a nekem nem tetsző részleteket.

7. gyakori hiba:
Mindenképp negatív kritikát várnak, mert azt gondolják, csak abból lehet tanulni…

Pedig ha megkérdeznék, ki mit lát bele, mit gondol, mi a szép benne, többet tanulhatnának önmagukról is. Vannak olyan résztvevők az online tréningemen, akik beküldik az alkotásaikat, és kifejezetten kérik, hogy csak a hibákat soroljam, és legyek nagyon kritikus, mert ők csak a negatívumokból tudnak tanulni. Ezt én nagyon furcsállom. Úgy gondolom, az ember nem lehet annyira maximalista, hogy a pozitív dolgokat meg sem hallgatja, mert így soha nem lesz elégedett, és soha nem fogja elérni a célját. Én úgy gondolom, az apró pozitívumoknak is örülni kell, és ahhoz, hogy valaki fejlődjön, elsősorban nem a hibákat kell folyton javítgatni, hanem azt kell kidomborítani és abba az irányba kell tovább fejlődni, ami könnyedén megy, és ami az erősségünk! Ha észreveszed a pozitívumokat az alkotásaidban, hamarabb rálelhetsz a saját stílusodra, és azokra a technikákra, amiket neked találtak ki!

8. gyakori hiba:
Csak másolnak, és nem alkotnak maguktól, nem teszik hozzá a saját egyéniségüket…

Vannak, akik úgy gondolják, hogy csak az a valamire értékelhető alkotás, ami valami valósághű dolgot, portrét, állatot, tájképet, embereket ábrázol. Ezért nem is próbálnak meg a fantáziájuk alapján, lazán, felszabadultan alkotni, csak a másolásra koncentrálnak. Ez eleve frusztrálttá, idegessé teszi az embert, mert ha nem pontosan olyan a kép, mint a valóság, akkor az már nem is jó szerintük. De vannak olyanok is, akik a másolást élvezik a legjobban, és számukra nem is kihívás egy absztrakt vagy impresszionista stílusú kép megalkotása, mert az nem egy az egyben a valóság leképezése. Ahhoz azonban, hogy bele tudd vinni az alkotásba a saját személyiségedet, szerintem mindenképp el kell szakadni a valóságtól, és saját, belső világodra is koncentrálni kell.

9. gyakori hiba:
Nem mutatják meg másoknak, a fiókban rejtegetik az alkotásaikat…

Nem szabad ennyire szégyellősnek lenni! Legalább a családtagoknak, barátaidnak mutasd meg, miket alkotsz, mert az ő véleményük, dicséretük nagyon nagy lendületet, kedvet, motivációt tud adni a folytatáshoz. Én arra biztatlak, hogy a szerinted legjobban sikerült képeidből kereteztess be néhányat, és díszítsd vele a szobád falát! Tanulj meg büszke lenni az alkotásaidra, és ne csak a fióknak alkoss! :)

10. gyakori hiba:
Másokéhoz hasonlítgatják a saját alkotásukat…

Ma már rengeteg fórum, oldal foglalkozik rajzolással, festéssel, és ez egyfelől jó dolog, mert ötleteket, inspirációt gyűjthet belőlük az ember. De veszélyes is lehet, mert így sokan hajlamosak lesznek állandóan másokéhoz mérni a saját alkotásaikat. Pedig a művészet annyira nem erről szól! Nem szabadna mindig mások után menni, mások műveire etalonként tekinteni. A festőpartykon előfordult már olyan, hogy valaki előbb kész lett a többieknél, és nagyon elégedett volt a festményével. Levezetésként kicsit körbesétált, megnézte a többiek képeit, és mire visszaért a sajátjához, teljesen elkeseredett, hogy az övé mégsem olyan jó, szívesen cserélne ezzel vagy azzal a szomszédjával… Na ezt el kell felejteni, és meg kell tanulni szeretni az elkészült képeket, mert ez önmagunk elfogadásáról is szól… :)

+ 1 gyakori hiba:
Azt gondolják, előbb meg kell tanulniuk élethűen rajzolni ahhoz, hogy utána a saját fantáziájuk alapján is tudjanak…

Sok művész barátommal és tanárral vitatkoztam már erről a témáról. Sokan úgy gondolják, hogy előbb meg kell tanulni kockát, csendéletet, portrét, aktot rajzolni, tisztában kell lenni az anatómiával, a perspektivikus ábrázolással stb… és csak aztán lehet egyénieskedni, absztakt képet alkotni stb. De miért? Miért ne lehetne kezdőként kipróbálni az absztraktot, az intuitív festést? Szerintem az alkotás képessége annyira mélyen, ösztönösen ott rejlik mindenkiben, hogy kár lenne csak azoknak lehetőséget adni, akik művészi pályára készülnek, és végig akarják járni a művészeti képzés kötelező lépcsőfokait. Szerintem az alkotásnak egy sokkal természetesebb, mindennapibb dolognak kellene lennie, amit nem szabályok mentén, hanem szabadon gyakorolhat bárki, aki késztetést érez magában. Ennek már teret kellene adni az általános iskolában is, és nem az élethű alkotásra ösztönözni a 8-9 éves gyerekeket. Annyi kincs rejlik az emberi fantáziában, hogy azt nagy hiba elnyomni már ilyen fiatal korban…

Te magadra ismersz valamelyik pontban?
Kérlek, írd meg a véleményedet egy hozzászólásban!

Exit mobile version