5 kérdés a terveidről

Te idén milyen terveket, célokat fogalmaztál meg magadnak az alkotással kapcsolatban?

Íme néhány kérdés, ami segít átgondolni… Picit lejjebb pedig az én válaszaimat olvashatod. :)

 1. Szeretnél többet alkotni?
 2. Szeretnél másképp alkotni?
 3. Szeretnél valami új technikát megtanulni?
 4. Tervezel-e valami újdonságot az alkotóhelyeddel kapcsolatban?
 5. Van-e valami különleges kívánságod, aminek örülnél, ha idén teljesülne?

Nos, kezdem én a sort a válaszadással… :) Ez ne tántorítson el attól, hogy teljesen más, eltérő, hosszabb vagy rövidebb válaszokat írj, mindent rád bízok ezután, és várom a kommentedet!

1. Igen, szeretnék, ha nem is minden nap, mert azt tudom, hogy nem lenne megoldható két kisgyerek mellett, de hétvégenként mindenképp, illetve heti 2 délelőttel már nagyon elégedett lennék. :) Amúgy nem szeretem a rajzos kihívásokat (amikor minden nap, előre megtervezetten alkotni “kell” valamit, nekem az erőltetett lenne, és átmenne egyfajta teljesítési vágyba, az pedig nem jó. Nekem ihlet az mindig van, de sokszor csak “fejben” alkotok, amíg nem jutok papírhoz és ecsethez, illetve nyugalomhoz… :) Nálunk családi szervezés kérdése, és megoldható lesz ez!

2. Az utóbbi időkben elengedtem a valósághű rajzolást, és élvezem a teljes szabadságot, amikor 100%-osan, intuitív módon csak azt jelenítem meg a papíron, amit érzek, amit gondolok, amit a fantáziám alkot meg először. A természet mindig inspirál, és a terveim között szerepel az is, hogy szeretnék több időt tölteni a szabadban – ha esik, ha fúj… Ezt a vonalat szeretném folytatni.

3. Sokszor kacsintgatok különböző új technikák irányába, de most elterveztem, hogy a meglévő eszközeimből próbálom kihozni a maximumot. Szeretnék jobban elmélyedni az akvarell festészetben, és egyedi, kézzel készített termékeket is kínálni… hogy pontosan miket, az még legyen titok ;)

4. Számomra az alkotóhellyel kapcsolatos újdonság egy saját kis alkotóműhely lesz, ami napokon belül elkészül, és birtokba vehetem a kert hátsó részében, egy kis faházban. Alig várom a pillanatot… :)

5. Különleges kívánságom 2021-re: szeretném megtalálni az egyensúlyt a családi élet, az alkotás és a házimunka bűvös háromszögében! :)

Most Te jössz, kíváncsian várom a válaszaidat! Ugye tudod, hogy ha leírod, nagyobb eséllyel valósul meg? ;)

Inspiráljuk, motiváljuk egymást az új évben: írjatok, és olvassátok is egymást kommentjét!

Ha szeretnél több száz inspiráló anyaghoz hozzáférni, és egy támogató alkotói közösség részese lenni, akkor csatlakozz a Titkos Művésznők Társaságához!

Ide kattintva megtudhatsz mindent a csatlakozásról »
Tetszett? Kérlek, hogy kattints a lenti ikonokra, és oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Megosztás a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


44 hozzászólás “5 kérdés a terveidről”

 1. Balogh Ildikó szerint:

  Kedves Zsófia, nekem jelenleg sajnos vagy nem sajnos van időm alkotni, már kb, 1 éve nincs munkahelyem. Csak az a nagy helyzet, hogy nem tudom értékesíteni a munkáim. Így nincs már anyagi keretem festékekre és vásznakra. A facen szoktam feltenni munkáimat. Van végzettségem is, de itt nincs érdeklődés. Munkanélküliség jellemzi a megyét. Az emberek a megélhetésükért küzdenek. Akinek lenne miből, az zsürizett értékes festményt vásárol

 2. Johancsik Miklósné szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nincsenek nagy terveim, ezért nem is foglalom pontokba.
  Kb 2 éve kezdtem színezni előrajzolt mintákat. Most úgy gondoltam, kipróbálok magamtól is alkotni valamit. Mint sokan mások, én sem rendelkezem alkotó hellyel, ezért a “maszatolós” technikákat egyenlőre kerülöm. Talán, majd ha ki lehet ülni a szabadba. Addig maradok a ceruzánál és a krétánál. Ha lesz érdemleges alkotásom, megosztom veletek.

 3. Pogonyi Györgyné szerint:

  Mindig örömmel és kiváncsisággal olvastam, nézegettem Zsófi és az alkotótársak munkait. Sokáig nem mertem belefogni de karácsonyra a gyerekeim megleptek egy nagy “alkoitódobozzal” ami a sokféle lehetőség kipróbálására ösztönöz..
  Akvarell, ami régi vágyam volt, most festék és ceruza formájában is kipróbálható. Pasztel ,olajpasztel,szines ceruzák,akril szóval a bőség zavara. A többféle minóségű papirt is érdekes kipróbálni, melyiken hogyan lehet dolgozni.
  Végre helyet is kialakítottam a lakásban ahol nem kell mindig elpakolni .(előtte igazi rumlisarok volt de most inspirált, hogy saját kis alkotózogot alakítsak ki magamnak)Már néhány próbálkozás (szinek próbálgatása ,madár,virág) is történt ami örömmel és igazi flow élménnyel ajándékozott meg. A vejem, a barátaink sőt még a rajzszakos 4. általánosba járó unokám is szurkolnak, biztatnak.Ezt szeretném folytatni ebben az évben.

 4. Pintérné dr Csordás-Tóth Anna szerint:

  1.) Szeretnék többet alkotni. Azt figyeltem meg, hogy ha valami inspirál (pl. Zsófi nyári kurzusa), akkor minden nap festem, máskor meg egyszerűen nincs kedvem. Nálunk kicsi a lakás, ki kell alakítanom, mikor tudom a nagy asztalt felszabadítani.
  2.) Sokszor nehéz elszakadnom a látványtól és nem könnyű absztrakt képeket alkotni, amelyeket pedig szeretnék. Már vannak ilyen képeim is, amelyekből rövidesen fogok tudni küldeni.
  3.) Inkább a meglévő technikákat szeretném még jobban művelni. Szeretem az akvarellt, a pasztellt és az akrilt is. Olajjal kevésbé szoktam festeni, bár vannak vízben oldódó olaj festékeim.
  4.) Gondolkozom azon, hogy a konyhaasztal egy részén is fessen, valamint jó időben szeretném az erkélyt jobban kihasználni rajzoláshoz és festéshez.
  5.) Szeretnék készíteni olyan tájkép sorozatot, amelyben minden évszak képviseltetné magát. Kevés téli képem van. Tervezem, hogy ajándéknak alkalmas képeket is készítsek, mert már elfogytak az ajándék képeim.
  Pintérné Csordás_Tóth Anna

 5. Szekszárdi Katalin szerint:

  Kedves Zsófi,

  Régóta kacérkodom a gondolattal, hogy én is belépek a kurzusaid valamelyikébe… bár nem tudom, időben hogyan oldom meg. Rendkívül rokonszenves és gyönyörű, amiben munkálkodsz. Sokat segíthetsz az embereknek, ez is nagyon fontos.

  Én most elég boldog vagyok, dacára minden bajnak, de ezt a”boldogságot” szeretném – a Te segítségeddel is – megtartani.
  köszönettel,
  Katalin

 6. Hunyár Éva szerint:

  Szia Zsófi!
  Régóta nézegetem a kurzusaidat, írásaidat. Azt is írhatom: kacérkodtam a lehetőséggel.
  Nem szerettem iskolásként rajzolni, nem adott sikerélményt. A kreatívítás ugyanakkor fontos volt számomra.Gondolom – mai ésszel – hogy ezért köthettem ki a kézimunka más területén: horgolás, kötés, hímzés, szabás-varrás. Nyugdíjasként pedig a gyöngyfűzés és csipkeverés ad igazi élményt, kikapcsolódást.
  Szóval: most a pandémia adta bezártságban, szeretném megpróbálni a rajzolás, a festés milyen lenne, adna-e sikerélményt. Karácsonyra aqwarell festékkel leptek meg a gyerekemék, mintha ráéreztek volna a dolgok alakulására….

 7. Sárhidai Zsófia szerint:

  Elolvastam a napokban érkezett, új hozzászólásokat is, köszönöm mindenkinek! Tényleg sok hasonlóság van bennünk, jó érzés, hogy ebben a közösségben még a terveinkkel is inspiráljuk egymást, és erőt adunk egymásnak a megvalósításhoz.

 8. Bognárné Tolonits Ibolya szerint:

  Kedves Zsófi!
  1. A többre nem törekszem, csak arra, hogy végre elkezdhessem .
  2. Azt a vonalat szeretném folytatni egy magasabb szinten, amit elkezdtem.
  3.Igen, az új technikák érdekelnek.
  4.A kialakítása folyamatban van. Sajnos a megrendelt konyhabútorom egy része olasz import, a járvány miatt csúszik a szállítás, így itt most még nincsenek meg az alkotáshoz a nyugodt körülmények.
  5.Szeretném az életem annyira leegyszerűsíteni, hogy mindenre jusson időm. Ami nem fontos -főleg tárgyakra gondolok- kidobni, elengedni mindent, ami felesleges.

 9. Szilvi szerint:

  Szia Zsófi,
  Nekem az idénre kifejezetten kreativitással kapcsolatos terveim vannak, két dolgot szeretnék kipróbálni, az egyik a festés.Az elsö lépést megtettem a cél megvalósulásához, beszereztem festövásznat, festéket, egy-egy ecsetet..
  Három gyerekem mellett nehéz én időt kialakitani, és ezen vagyok, hogy ez sikerüljön….

 10. Láng Henriett szerint:

  Mindig szerettem volna fejleszteni ezt a képességemet. Úgy érzem, amikor rajzolok csak annak a pillanatnak élek kikapcsol minden más. Imádom a természet csodáit ezt szeretném idén minden formában megörökíteni.

 11. Szabó Margit szerint:

  Szia, Zsófi,
  1)Mindenképp szeretnék többet alkotni, nem csak rajzolni, hanem kötni, horgolni, bármit, amit a két kezemmel alkotok. Gyakran fizikai fájdalmat érzek, ha hetekig nem tudok valami kreatív dologgal foglalkozni.
  2) Igen, szeretnék másképp alkotni, Kb. egy éve elkezdett érdekelni a Tao, a Chi-kung, az elme lecsendesítése, az egészség megőrzése. Hogy kilépjek a rohanó mindennapokból, és másképp lássam a dolgokat. Most ezen dolgozom.
  3) Igen, szeretnék új technikákat kipróbálni. Ez lehet a rajzolás, festés terén, de érdekel a patch work, a tuniszi horgolás, a rongy szőnyeg készítés. Az anyagok újrahasznosítása, új életre keltése nagyon tetszik. Bármilyen anyagra szívesen festek, rajzolok.
  4) Alkotó helyem nincs, mert sajnos kicsi a házunk, Jó időben szívesen kiülök a szabadba. Télen, marad egy kis sarok a házban, ahol nyugalom van. De ha Isten is úgy akarja, idén ezen változtatunk.
  5) A bűvös egyensúly megtalálása a család, a házimunka és az alkotás kötött, Ezt minden évben kitűzöm magamnak. A Tao segít abban, hogy ez az egyensúly létrejöjjön és ne maradjon el az énidő.
  Köszönöm a lehetőséget.

 12. Kováts Ági szerint:

  Az új évet én is új tervekkel nyitom, és bízom benne, hogy időm és energiám is lesz majd mindenre amit elterveztem.
  1. Sokkal többet szeretnék alkotni, elterveztem, hogy minden hétvégén legalább 3-4 órát festéssel töltök, közben füstölő, halk zene…. :)
  2. Szeretném jobban használni a színeket, és most már több saját ihletésű képet szeretnék készíteni, mert azt hiszem, lassan saját stílusomat kellene megtalálnom…
  3. Szeretnék minél többféle akvarell technikát megtanulni, de nagyon érdekel az intuitív akril-festés is, emellett a “pöttyözős” technikát is megtanulnám, szóval vannak terveim :)
  4. Jó lenne egy új asztal, mert a mostaninak a magassága nem a legkényelmesebb…. de egyébként imádom az alkotószobámat, hálás vagyok, hogy van nekem!
  5. Nagyon szeretnék egy alkotótáborba eljutni az idén nyáron, 2016-2019 között minden évben voltam, tavaly sajnos ez (is) elmaradt…

  1. Abonyi Bea szerint:

   Szia!
   Feltennél erről a moniotipiáról részleteket, mi ez a technika, hogyan készülnek az alkotásaid?
   Köszönöm előre is.
   Szeretettel: Bea

 13. Erika Vrábel szerint:

  Igen, szeretnék többet alkotni, legalább egyszer egy héten kellene időt szakítanom rá. Nagyon sok mindent elképzelek, hogy mit kellene festenem, a fejemben van egy csomó téma nagyon szeretnék megvalósítani minél többet belőlük. Nincs kifejezetten kedvenc technikám, mindent szeretek és szeretnék kipróbálni. Most éppen a pasztell került előtérbe, de alig várom hogy akvarellel portrét próbáljak festeni. Nyáron begyűjtöttem egy csomó lapos kavicsot azt is elő fogom venni egyszer, mert nagyon tetszett amit arról tettél fel. Szerencsére lett egy külön kis alkotó szobám ott festhetek majd olajjal, mert annak ugye nem túl kellemes az illata! Szóval teli vagyok vágyakozással, nyitott vagyok mindenre, nagyon szeretem nézni amiket feltesznek Művésznő társaim!!!
  Vágyam az új évre, hogy elsősorban minden rendben legyen a családomban, egészségesek, boldogak maradjunk mindannyian- ezt kívánom Nektek is Zsófi és az összes Művésznő- és legyen időnk alkotni, megvalósítani álmainkat!!!

 14. Erdős Máriajúlia szerint:

  Kedves Zsófi!

  Hozzájutottam egy préshez, így mostanában monotípiákat készítek nagy örömmel nagyobb méretben is. Szeretném ezt a technikát tökéletesíteni.

  Festeni is akarok, elkészíteni a régóta bennem érlelődő témákat

  Olajfestékkel dolgozni minél többet

  Jó lenne muzsika-képeket készíteni – egy már van

  Boldoggá tenne egy önálló kiállítás

  Szeretettel üdvözöllek: Mária

  1. Abonyi Bea szerint:

   Szia!
   Mi az a Muzsika-kép? Zenélő vagy táncoló emberek, vagy hangszerek, vagy festesz valamit és ahhoz találsz megfelelő zenét? (bocs, de nem ismerem ezt, azért kérdezek ilyen alap dolgokat!)
   Szueretettel: Bea

 15. Sárhidai Zsófia szerint:

  Köszönöm szépen, hogy még ennyien írtatok, akár hosszabb, akár rövidebb listát a terveitekről, jó olvasgatni őket!

  Kívánok nektek sok sikert, jó egészséget a megvalósításhoz, és köszönöm, hogy ennyien velem tartotok 2021-ben is!

  Azoknak, akik nehezen fogalmaznak meg terveket, célokat, csak azt tudom üzenni, hogy ne csüggedjenek, és ne problémaként fogják fel ezt – hiszen az alkotást nem lehet feladatlista-szerűen csinálni, kipipálgatva az elvégzett teendőket. De azért jó, ha van akár csak egy kusza elképzelés arról, milyen irányba szeretnénk haladni, hogy motiváltak maradjunk. Ha ez átmegy egy teljesítménykényszerbe, vagy kudarcok sorozatába, amiatt, hogy nem sikerül, amit elterveztünk, akkor egyértelműen lazítani kell ezeken a célkitűzéseken, és olyan alkotásba belefogni, ami egyszerű, sikerélményt ad, és nem a végeredmény a legfontosabb benne. Jelentkezek még olyan bejegyzéssel, amiben mutatok erre is példát, hogy ezt hogyan lehet gyakorolni…
  Szeretettel üdvözöllek benneteket:
  Zsófi :)

 16. Kálmánné Erzsébet Taakács szerint:

  Eddig csak hébe-hóba rajzolgattam.Más feladatokat részesítettem előnybe.Emiatt hiányérzet, lelkifurdalás is gyötört. Az elmúlt hetekben aztán ” megterítettem” az ebédlőasztalt ceruzákkal, ecsetekkel,üres lapokkal. Nagyon jól éreztem magam.
  Bármilyen technika érdekel, remélem kapok ötleteket.
  Alkotó helyem marad az ebédlőasztal,egyedül élek,senkit nem zavarok.
  Az “én időhöz” csak egészséget kívánok magamnak, a többit rábízom a hangulatomra.

 17. Erzsó szerint:

  Nem vagyok valami ügyes, nincs túl sok tervem, mert azt utálom, ha nem tudom megvalósítani őket

 18. Réka szerint:

  Szeretném megköszönni még egyszer a Művésznaplót. Engem legjobban írásra inspirál, de a színezés is nagy örömöt szerez nekem. Később majd talán rajzolok vagy festegetek. A ceruzák sokszínű árnyalata nagy variációs lehetőséget tartogat.

 19. Hanna szerint:

  1. Tavaly is viszonylag sokat alkottam már, de idén még többet szeretnék. Nem szeretnék viszont külön tervezni, mert ha valami közbejön, vagy mégsem jut időm az alkotásra úgy, ahogy szeretném, akkor a hétköznapi bosszúságok mellett még ez is zavarna – hagyom inkább szabadon, hogy jöjjenek-menjenek az ötletek, kreatív hullámok, és ha épp időm is engedi, akkor belefogok valamelyikbe.
  2.-3. Másképp, máshogyan alkotni is szeretnék, ehhez is hozzákezdtem már; sok új technikát kipróbáltam (nem csak rajz-festés terén) a közelmúltban, és még talonban van néhány ötlet. Szeretnék szabadabban próbálkozni, és nem hagyni magam, ha valami nem lesz a saját mércém szerint “szép”; próbálom a hangsúlyt inkább arra a nyugalomra és már-már gyermeki örömre helyezni, amit maguk az alkotó tevékenységek nyújtanak.
  4. Az alkotóhelyem az íróasztalom, amit nemrégiben már átrendeztem, nagyobb átalakításokat így nem tervezek vele mostanában. Kaptam viszont most ajándékba egy asztalra állítható festő állványt; és bár nem tudom az asztal állandó vendégévé tenni, de az alkotások idejére ezzel, ennyivel mégis módosulni fog a “helyszín”.
  5. 2020 után hosszú lenne a sor mi mindent kívánnék (vissza). De hogy rövidebben, és mellé ne keserűen zárjak: Szeretnék bátran belevágni újdonságokba, próbálkozni, szinteket lépni a terveimben és tevékenységeimben.

 20. Bujdosó Katalin szerint:

  Ó, nekem egész kis listám van erről a sketchbook-omban, hogy mindig szem előtt legyen! 😀
  Szeretnék kipróbálni új eszközöket, mert úgy érzem, korlátozó magam, ha csak a jól ismert dolgokkal alkotok. Szeretném, ha idén kialakítanánk végre egy kis sarkot nekem is, ahol nyugodtan rajzolhatok. Klassz lenne, ha többet tudnék kirándulni, mert akkor is vihetném a rajzolós túlélőkészletem. Szeretném formálgatni a saját stílusom, esetleg még saját karaktert is rajzolnék… Szívem csücske a portré rajzolás, ezt szeretném a grafit mellett más eszközökkel is kipróbálni. Ha esetleg még sikerülne találni egy nyári alkotótábort és el is tudnék menni… Hát az csúcs lenne! 🤗