Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 4. rész: Színkör és különleges technikák (Videókkal!)

Az akvarellről szóló sorozat első három részéből már megtudhattad, milyen fajtái vannak az akvarell festéknek, milyen ecsettel milyen papírra érdemes azt használnod, így már csak az van hátra, hogy valóban használd is. Ebben a bejegyzésben különleges technikákat, trükköket mutat majd Neked Fanni a videókon keresztül, melyek segítségével Te is egyedi akvarell képeket alkothatsz!

Az első bejegyzésben már írtam a színekről, és arról, milyen egyszerűen lehet őket keverni. Bemutattam, hogy nekem milyen készleteim vannak otthon, és most szeretném azt is megmutatni, hogy akár egy 12 színű, gombos KOH-I-NOOR Anilinky készletből is milyen sokat ki lehet hozni!

Az első videón láthatod, ahogy elkészítek egy színkört, illetve világos-sötét, élénk-fakó színskálákat festek. Azt javaslom, Te is készítsd el ezeket a saját otthoni akvarell készleteddel, mert nagy hasznodra lehet később a színek kiválasztásában, kikeverésében.

A színekről és a színkörről is írtam már részletesen egy korábbi bejegyzésben, így ezt most itt nem részletezem, itt mindent megtalálsz:
>>> MINDEN, AMIT TUDNI SZERETNÉL A SZÍNEKRŐL

A második videóban (amit a bejegyzés végén találsz) egy A4-es akvarell papírt osztottam fel 9 egyenlő résre, papír ragasztószalag segítségével. Ebben a 9 téglalapban különböző technikákat mutatok be.
Próbáld ki őket Te is!

1. Karcolás:

A körző hegyes végével karcoltam mintát a lapba, kis vonalakat, mintha fűszálak lennének, majd átfestettem az egész felületét zöld festékkel. Jól látható, hogy ahol be volt karcolva a lap, oda több festék került, így azok a részek (azaz a “fűszálak”) sötétebbek lettek.

2. Színkeverés:

A téglalap bal oldalára sárga, a jobb oldalára kék festéket kentem, majd még mielőtt megszáradtak volna, gyorsan a kettő közé sima vizet vittem fel, így a két szín magától összekeveredett és zöldet adott ki.
Később, száradás után láthatod, hogyan szedem vissza a festéket a kék színből egy nedves ecset segítségével (jobb oldalt a három világos folt). Az akvarellel ugyanis ezt is meg tudod tenni, hogy egy régóta száraz felületről visszaszedsz festéket, így az kivilágosodik.

3. Maszkolás:

Egy fehér olajpasztell krétával (zsírkréta is jó) rajzoltam egy szivecskét, majd mellé Pentart maszkoló zselével is rajzoltam egyet. Miután megszáradt a maszkoló átfestettem pirossal az egész területet, majd a festék megszáradása után lekapartam a zselét a lapról. Sajnos én nem vártam a teljes száradást, így lett kicsit foltos a kép, de ha eleget vársz szép fehér marad a papír, ahol kitakartad a maszkolóval, illetve a fehér olajpasztellel. :)

4. Sózás:

Lila festékkel befestettem a következő téglalapot, majd nagyszemű sót szórtam bele. Fontos, hogy ne legyen se túl vizes, se túl száraz a felület, próbálgasd, és egy idő után rá fogsz érezni, mikor érdemes beleszórni a sót!
Száradás után lesöpörtem róla a sót, így láthatóvá vált a minta. Nagyon szeretem ezt a trükköt, mert gyönyörű végeredményt ad, amikor a sószemek felszívják magukba a festéket, olyan akár egy korallzátony.

5. Folpack + tűfilc:

Egy darab folpackra kék és sárga színt vittem fel az ecset segítségével, plusz egy kevés tiszta vizet. Egy gyors mozdulattal a folpack festékes felét ráfordítottam a papírra, majd az ujjaimmal kicsit szétnyomkodtam, hogy a színek jól összekeveredjenek. A felesleges vizet felitattam a tiszta ecsettel, a végeredmény pedig egy szép, absztrakt színes folt lett.
Később erre lehet rajzolni vagy írni egy egyszerű tűfilccel! Szuper technika ez, ha pl. egy gyors képeslapot szeretnél készíteni valakinek! :)

6. Száraz ecset technika + fröcskölés:

Egy vastagabb ecsetet először jól bevizeztem, majd papírtörlővel leitattam róla a felesleges vizet és a barna festékbe mártottam. Nem vizeztem be külön, csak amennyire a festék már nedves volt… így vittem fel a papírra, hogy különleges csíkos felületet kapjak. Ugye, milyen szép nyomot tud hagyni az ecset szőre?
Száradás után erre a barna felületre fröcsköltem zöld festéket egy jól benedvesített ecset segítségével. Ezzel is érdemes kísérletezni, mert gyönyörű végeredményt lehet vele elérni.

7. Felitatás:

Egyenletesen felvittem egy világoskék színt, majd egy darab papírtörlőt (használhatsz helyette zsepit vagy szivacsot is) jól összegyűrtem, és így vettem fel a festéket a lapról. Szuper ez a technika, ha pl. élethű felhőket szeretnél készíteni. Vigyázz azonban, hogy ne száradjon meg az alap festék, különben nem tudod felitatni.

8. Nedvesre nedves:

Sárgával befestettem a téglalapot, úgy, hogy az átlagosnál nedvesebb maradjon, majd gyorsan más festékekbe mártottam az ecsetet és különböző színeket csöpögtettem a sárga alapra. Ahogy belecsöppen egyik szín a másikba, figyeld meg, milyen szépen folynak össze, keverednek egymással! Ha maguktól nem akarnak annyira keveredni, segíts rá egy ecsettel vagy akár meg is döntheted a lapot.

9. Színátmenet + szívószál:

A téglalap felső sávjába sötétkékkel festettem egy csíkot, majd lefelé haladva folyamatosan mostam ki az ecsetből a színt, hogy halványuljon. Ezzel a technikával szép, átmenetes hátteret tudsz készíteni bármilyen alkotásodhoz.
Száradás után barna festékkel cseppentettem pár pöttyöt a kék háttérre, majd ezeket a pöttyöket egy szívószál segítségével szétfújtam. Ezzel pl. faágakhoz hasonló mintát tudsz készíteni.

Most következzen a videó, amiben minden technikát megfigyelhetsz, és velem együtt próbálhatsz ki:

Remélem, hasznosnak találtad ezeket a technikai tippeket, és gyakran használod majd őket az akvarell képeid elkészítésekor! :)

Ha lemaradtál az előző részekről, itt megtalálod őket:

  1. rész: Akvarell festékek
  2. rész: Ecset választás
  3. rész: Akvarell papírok

A következő részben szintén egy különleges technikát mutatok majd be, a negatív teres festést! Addig is örömteli otthoni alkotást kívánok!

(A videókat készítette: Fanni)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


13 hozzászólás “Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 4. rész: Színkör és különleges technikák (Videókkal!)”

  1. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

    Kedves Zsófi! Nagyon tetszik az összeállítás. Szerintem, még többször megfogom nézni, a technikák nagyon érdekesek, ki kell próbálnom mindet! Köszönöm!

  2. Ács Lászlóné szerint:

    Nagyon sok hasznos dolgot tanultam tőled, és saját próbálkozásaim során is. A színkeverés még akadozik, az elkeszült képek tartósítása még sok esetben kérdéses!? Erről szeretnék egy rövid, összefoglalót kérni…

  3. Streéb Mária szerint:

    Nagyon jó ötletek, kipróbálom, köszönöm :)

  4. Pappné Pandur Gizella szerint:

    Kedves Zsófi!

    Kiváló ötletek. Tényleg inspirálóak.
    Örülök, h bemutattad őket!
    Kipróbálom az unokákkal és a kis tanítványaimmal az iskolában.
    Köszönöm.

    Üdvözlettel: Gizella

  5. Streéb Mária szerint:

    Kedves Zsófi?
    Köszönöm az újabb ötleteket és technikai segítséget.Már mindent beszereztem a kezdéshez. A ceruzát ugyan nehéz ecsetre cserélni, nehéz a biztonságot feladni, de már nagyon vágyom a változásra.
    Szép, pihentető és egyben kreatív nyarat kívánok Neked és Csapatodnak !
    Mária

  6. Rigóné Kovács Anita szerint:

    Szuper volt ki próbáltam. Köszönöm

  7. Laskai - Balog Beáta szerint:

    Köszönöm! Szép, vidám nyarat kívánok!

  8. Horváth Ági szerint:

    Kedves Zsófi.
    köszönöm a különleges festési technikák bemutatását.
    Kívánok a nyár hátralévő részében Neked, családodnak és munkatársaidnak kellemes pihenést és időtöltést. üdvözlettel: Ági

  9. Szöllősi Lászlóné szerint:

    köszönöm érdekes technikák, szép nyarat kívánok!!

  10. Egervári Krisztina szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon köszönöm, sok érdekes dolgot olvastam, láttam

  11. Tajtiné Marika szerint:

    Nagyon sokat tanultam. Rámfért. Köszönöm.

  12. Regina szerint:

    Csodálatos ötleteket adtál.Köszönöm a kedvességed.
    Csodálatos nyarat kívánok családoddal együtt.

    Reina

  13. Pogonyi Éva szerint:

    Köszönöm kedves Fanni és Zsófi. Nagyon klassz ötletek. Kiprobaljuk jövő héten az unokákkal. Szép nyarat nektek. Hálás szívvel üdvözöl benneteket Éva