Csendes készülődés

Olyan sok szomorú hírt kapok mostanában. Kedves közeli és távoli ismerősök mennek el… Sok olvasómtól kapok levelet, amiben leírják, hogy most nem tudnak az alkotással foglalkozni, mert annyi rossz történt velük, a családjukkal, a környezetükben sokakkal.

Ez teljesen érthető! Nagyon együttérzek mindenkivel, akit megvisel ez az időszak. Most azt tapasztalom, hogy bizony van olyan, hogy ezt is el kell engedni: nem lehet mindig elterelni a figyelmünket, nem lehet mindig az alkotásban vigaszt keresni, nem lehet mindig elbújni a rossz gondolatok, aggodalmak elől, és lekötni magunkat a rajzolással és a festéssel.

Mert bizony van olyan, hogy nincs hozzá kedvünk. Nincs ihlet, nincs ötlet, kimaradnak az alkotással töltött esték.

Sokan panaszkodnak fáradtságra is: mert otthon vannak a gyerekek, mert fárasztó a home-office, mert jönnek-mennek a frontok. Átérzem mindezt, néha tényleg jó kipanaszkodni magunkat.

Átalakultak a hétköznapok, és mindez már tavasz óta egy olyan megfoghatatlan, nyomasztó, sötét felhőként nehezedik ránk. Én csak most kezdtem el érezni a súlyát…

Ezért nálunk most még csendesebb az adventi készülődés, mint korábban. Most jólesik a lelkemnek az egyszerűség. A belső csend megnyilvánul most mindenben, ami körülvesz:

  • idén nincsenek díszek az adventi koszorúnkon… csak az örökzöld fenyőágak – mert így esik jól!
  • idén olyan egyszerű dolgokat alkotunk a gyerekekkel, mint pl. muffin papírból hópelyhek
  • idén picit megfakultak a színek, nem vágyom arra, hogy élénk színekkel fessek – jobban vonzanak a visszafogott, natúr árnyalatok
  • idén nincs nyüzsgő karácsonyi vásár, nincs nagy családi összejövetel, minden csendesebb, egyszerűbb, minden otthon zajlik

Most jól esik ez a csendesség. De vajon hogy lesz mindez a hosszú téli időszakban? Mikor vágyok majd arra, hogy kitörjek ebből a csendből, és újra nyüzsögjek, pörögjek, alkossak?

Hát nem tudom… Lehet, hogy elég hamar? :)
Most jól esett leírni ezeket a gondolatokat. Egész furcsa érzéssel tölt el, ha a régi képeimet nézem: hogy tudtam ilyen millió színből, részletből, apró témából álló képeket készíteni?

Nagy változás ez, érzem. Nem gondoltam volna soha, hogy 2020 ilyen nagy változást hoz…

Igaziból már várom 2021-et, hogy lezáruljon ez az év, és új lendületet vehessek. Addig pedig töltekezek ebből a csendből, a sétákból, a hópehely-farigcsálásból, és az egyszerű, tiszta színekből…

Kívánok Neked és a családodnak jó egészséget és meghitt, nyugodt adventi készülődést!

Jelentkezem még inspiráló írásokkal, de most olyan jól esett ezeket a gondolatokat megosztani veled.

Köszönöm a figyelmedet!
Szeretettel:
Zsófi

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


105 hozzászólás “Csendes készülődés”

  1. Márkus Kata szerint:

    Köszönöm hogy vállaltad a megosztást 😊 kikapaszkodunk mihamarabb, meglássátok ! Sok mozgás, sok zene, firkálgatás, rajzolgatás….én is azt veszem észre, hogy nyár óta rajz, firkálgatás,..színezgetés…jó. szép évzárást, reményteli év-indítást!

  2. Nagy Lászlóné avatar Nagy Lászlóné szerint:

    A csend átölel, gyógyít, a csend hallgat és fénnyel borít csendes magányodban! Él a 🤫!
    Öleld szorosan, ne engedd el!
    Békés, nyugodt, csendes adventi napokat kívánok mindenkinek!

  3. Kinga szerint:

    Szia! Én nagyon rég rajzoltam, és akkor iratkoztam fel a hirleveledre. Véletlen hogy épp megnyitottam.
    Szerintem Te nagyon sokat adtál az embereknek és pont Neked nem kellene elengedni ezt, mert pont azért kellene az alkotàs mert minden rossz. Meg azért kellene díszíteni, csendben ünnepelni, hiába nem lesz ott mindenki, mert most ennek kell örülni.
    Nyilván mindenkit megvisel ez a szar helyzet, de én most vagyok vàrandós egy mentős oldalàn aki élvonalban van. Úgy kezdtem dolgozni új helyen, hogy nem tudtam a terhességről, és belevàgtam egy hatàrozott munka viszonyba, új munkakörbe.
    Sok pànikos rokon van körülöttem, a munkahelyemen az idősek, szóval én is nap mint nap lemerülök.
    De mindennel próbàlok töltődni, és hinni hogy az ilyen emberek mint Te is aki értéket ad màsoknak, nektek kell tartani a gyengékbe a hitet.
    Nem lesz mindig covid, régen is voltak jàrvànyok, hàborúk.
    Gyenge eresztés a mi nemzedékünk, dednagyapàinkat lőllék az oroszok és bunkerekbe ették a fagyos krumplit, mégis éltek és mi is itt vagyunk.
    Nem tart ez sem örökké!

  4. Bett szerint:

    Minden jót ebben a furi helyzetben.
    Szép ünnepeket Neked:
    Bett

  5. Nagy Ilona szerint:

    Köszönöm Zsófi! Jólesik ha valaki törődik velünk és megkeres ebben a dermedt egyedüllétben hisz enélkül is iszonyú 35 évet hagytam magam mögött.Reméltem hogy végre fellélegezhetek a hosszú presszió alól de van mindig valami újabb.Bizom benne hogy letisztul a világ és mi is visszatérünk a nyugalmi helyzetbe egyszer és örülhetünk az ÉLETNEK.Kivánok neked és kislánykádnak, családodnak nyugalmas pihentető ünnepeket.Sok szeretettel Ilona

  6. Mária szerint:

    Szép karácsonyi ünnepet, áldott, békés, egészségben teljes új évet kívánok neked és családodnak : Mária

  7. Zoltánné Farkas szerint:

    Kedves Zsófia!

    Köszönöm a leveledet, nagyon jól esett. Szomorú karácsonynak nézünk elébe. Nem lehetnek együtt a családok, mint régen.
    Ennek ellenére kívánok Neked és Családodnak békés, boldog Karácsonyt és egy nyugalmasabb, boldogabb Új Évet!

  8. Dr Serestyen Klara szerint:

    Nagy valtozasok elott vagyunk es attol tartok,hogy reank var a piszkos munka elvegzese…

  9. Takátsné Gizella szerint:

    Kedves Zsófi! bocsájts meg,hogy nem írtam Neked! szívből értékelem küzdelmedet!Itt nagyon nehéz helyzetben vagyok……Nagyon szrettem mindig rajzolni,festeni,de most nem jutok hozzá…….Csak próbáld ébreszteni az embereket……..szretettel ölellek:TakátsnéGizella

  10. Kornélia szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm, hogy törődsz velünk, foglalkoztatsz bennünket.
    Áldott, békés Karácsonyt és szebb, boldogabb, aktivabb Új esztendőt kivánok Neked és családodnak.

  11. Németvölgyi Róbertné Mesi avatar Németvölgyi Róbertné, Emese szerint:

    Drága Zsófikám!

    Hálás köszönet a kedves, megható sorokért, bizony mindenki érzi, hogy ez az év a járványnak „köszönhetően” teljesen átformálta az életünket! Mindenki küzd a nehézségekkel, amiről Te is írtál és sokakat ért/ér fájdalmas veszteség! Nehéz megtalálni a lelki egyensúlyt, a békét és félő, hogy, ha idővel túl is jutunk ezen az embert próbáló időszakon, sokakban nem fog eltűnni nyomtalanul. Azért kell tennünk, hogy megpróbáljuk a nehézségek közepette is megtalálni azokat a pozitív dolgokat, amik segítenek átvészelni mindezt és kicsit talán még lelkileg meg is erősíteni magunkat, szeretteinket. Te már tettél is ezért!!! Köszönjük!

  12. Julianna szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm kedves szavaidat.
    Sokat tanultam tőled és hálás vagyok, hogy azóta is jelentkezel, üzensz, tippeket, információkat adsz, törődsz velem, velünk. Most pedig megosztottad szomorkás hangulatodat is. A tavaszi első hullámban lelkileg teljesen lefagytam. Mindig igyekeztem önállóan, tevékenyen élni, törődni a családommal. És akkor snitt- maradj otthon, nem találkozhatsz a szeretteiddel, unokáiddal. Nem segíthetsz nekik, nem örülhettek csak távolból, telefonon, Messengeren, keresztül. Nem intézheted a saját dolgaidat, mert féltenek, vigyáznak rád- 68 éves vagyok. És akkor még örülhetek, mert nem vagyok egyedül, van férjem, van, aki bevásárol, noha csak leteszik a kapuban amit vettek. Képtelen voltam egy ecsetvonást is tenni. Nyáron kicsit visszazökkentünk a normálisabb életbe, de nagyon hamar jött az újabb hullám. Ismét bennünk van a félelem és nem tudjuk mit hoz a holnap. De most harcolok ezzel az érzéssel és festek – a gyerekeimnek. Szívemből, mint eddig is, de most itt motoszkál, hogy be kell tudnom fejezni a képeket,
    nem hagyhatom el magam! Vigyázzunk magunkra és egymásra!

    Kedves Zsófi! Neked, szeretteidnek és a követőidnek is békés ünnepeket kívánok! A háborúban hallgatnak a múzsák. Ez majdnem olyan helyzet. Reméljük a következő évben jobb lesz és ismét szárnyalni fogsz, repítesz magaddal minket is. Ehhez kívánok jó egészséget, kitartást!

    szeretettel: Julianna

  13. Szalay Oszkárné szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm szívhez szóló leveledet. Vigasztalódj azzal, hogy nem vagy egyedül, csak úgy érzed, mert nagy változáson megy keresztül a világ. Asztrológusként és számmisztikusként számomra ezek a változások természetesek. Az alkotás vágya az intuíció ugyanúgy Benned van és másban is. Amit megemlítettél a CSEND az nagyon fontos, találkoznunk kell saját magunkkal, és (bár éppen hogy gyorsabbnak tűnik az idő múlása) lelassítani, megfontoltabbá lenni
    Számomra ez az idő azt jelenti, hogy visszaemlékszem életem szakaszaira, kiértékelem az akkori énemet és megpróbálom kielemezni vajon fejlődtem-e eleget. Például úgy döntöttem, hogy tizenéves koromban festett tájképemet beszkennelem a gépbe és kijavítom photoshoppal azokat a részeket, amelyeket ma másképpen látok. Úgy érzem, hogy újra (az új általad is tanított technikák segítségével) fogok tudni festeni de másként.
    Az emlékezés mindent megszépít. Mivel ez a most folyó III. Világháború nagyon sokban különbözik az általam gyerekként átélt II Világháborútól. Akkor nem volt mit ennünk éheztünk, fáztunk menekültünk de a családok barátok együtt voltak, az ellenség látható volt, a szőnyegbombázások alatt az égbolt úgy nézett ki mint egy kockás papír, de egészségesek voltunk, nem volt szemét, műanyag, internet, gép és Nagy Testvér, aki minden lépésedet figyeli. Ma az ellenség nem látható az üzletek tele vannak, a fogyasztói társadalomban tönkretették az egészségünket és a 60-as évek óta szemétgyártással foglalkoznak a pénzemberek és a tömegekből rabszolgát csinálnak. A hirdetések az emberi ösztönökre épülve állandóan új dolgokat hirdetnek.
    Panem et circenses Bohóckodások halmaza a sok TV csatorna. Ha jót akarsz tenni magadnak két dolgot tehetsz NEM FÉLSZ és SZERETETET küldesz mindenkinek, mert az megvéd. Kulcsszó a TÜRELEM.
    Alkoss, lásd meg a természet szépségeit, rajzold le a kis bogarakat, vagy a fantáziád szépségeit, FESS, RAJZOLJ, ÉLVEZD a MÁT. A tegnap elmúlt a holnap bizonytalan.
    Köszönöm, hogy elolvastad azt amit írtam.
    Szeretettel küldöm üdvözletem és Kellemes karácsonyi ünnepeket és egy boldogabb új esztendőt kívánok.

  14. Tarr Katalin szerint:

    Kedves Zsófia!
    Szivemből szólt írásod, hasonlóképpen érzek. Nehéz most az alkotás, talán majd ha visszatér jól megszokott, régi- új életünk. Remélem hamar eljön lelkünk gyógyulása.
    Üdvözlettel, áldott Adventet és meghitt Karácsonyi ünnepeket kívánok. Kata

  15. Gigi szerint:

    Kedves Zsófi❣️

    Pedig olyan jól indult “2020” ,olyan szép ,kerek ,igéretes év… na most minden tökéletes lesz..hát megérkezett…gyorsan- gyorsan , hogy is kell túlélni… ja -ja liszt,ėlesztő, cukor ja só és konzerv ,na és wc papír..kovászt dédelgetni ,eteni..azóta is sütnöm kell , mert annyi a liszt..
    Hirtelen magunk maradtunk a maszk alatt és csak befelé tudunk kapaszkodni ,vékonyak a gyökerek…sok a veszteség és maradandó a fájdalom..de látod Zsófi így is tudttál “alkotni” bár ez nem vászon sokkal nemesebb ez a LÉLEK.
    Köszönöm ezt az elményt és mindenkinek aki ide írt ,olyan lett mint egy regény,Kicsit mindenki ablakán benézhettem és jól esett egy kicsit kukucskálni ebben az embert próbáló időben…
    Mindenkinek küldöm a lélek szeretetét és melegét…
    Boldog Békés napokat ,nézzetek szét és találjatok mindennapra valamit amiért érdemes a következő napot várni..Vigyázzatok Magatokra és szeretteitekre ,legyen az bárki vagy bármi..

    Szeretettel Gigi

    🌲💝🌲

  16. Karácsony Irén szerint:

    Kedves Zsófika,

    Köszönöm kedvességedet, figyelmességedet, őszinte jókívánságaidat, és kívánok én is Neked csendes boldogságot az ünnepekre!

  17. Bulyákiné Éberth Anna avatar Bulyákiné Éberth Anna szerint:

    Kedves Zsófi!Novemberig sok pasztellképet készítettem, két színes festményem is készült, miközben élettelibb, zajlósabb volt az életem, mint általában az embereké. Sokat utaztunk a párommal az országban, nyáron Toszkánában, Szlovéniában és a Cseh Paradicsomban jártunk,ahol szívtam magamba a tájak, épületek szépségét. A mostani időszak csendesebb lett, a könyvtárba nem jöhetnek olvasók, nincs rendezvény a faluban, mégis van ok az örömre: ma az én ablakomban jelenik meg a 9-es szám, este jönnek az adventi ablakkeresgélők lefotózni…Kaptam egy régi tanítványomtól tegnap egy gyönyörű fehér kalitkát, két madárkával, pasztell rózsákkal, gyöngyökkel…igazi nőcis csoda, elég ránézni, hogy könnyebb legyen az élet!

  18. Horváthné Varga Andrea avatar Horváthné Varga Andrea szerint:

    Drága Zsófi,
    Én csak most olvastam a leveled. Milyen nagy szíved van. Milyen szép lelked. Nagyon empatikus, érzékeny, jó ember vagy. 🥰🤗
    Sugárzik a szeretet az írásodból. De hidd el, mindenki akkora keresztet kap, amekkorát még elbír. És neki kell vinnie, nem neked. Az empátia azt jelenti, hogy megértjük a másikat, kicsit érezzük az örömét, bánatát, belehelyezkedünk kicsit a bőrébe.. de nem nagyon.. nem szabad ott maradni. Nem szabad elmélyülni mások bánatában.
    Ilyenkor még nagyobb a szükség az ilyen vidám és csodás emberekre, mint Te.
    Alkoss, ahogy csak jól esik. Szeress, örülj, keresd és találd a szépet, ahogy eddig!
    Én a téli szünetben fogok alkotni a lányommal, a leckéidből. Más ez a karácsony. De azért össze fogunk bújni, nevetni fogunk, nem adjuk fel. És bízunk és reméljük a legjobbakat.
    Szeretettel üdvözöllek, és áldott ünnepeket kívánok!
    Andi.

  19. Ági szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm őszinte soraidat. Neked és csládodnak kívánok szépadventi készülődést és Boldog karácsonyi Ünnepeket a nehézségek ellenére.
    Szeretettel: Ági

  20. Mártonné Penk Kati avatar Penk Mártonné szerint:

    Kedves Zsófi!

    Ebben az évben nehezen tudtam leülni a vászon elé, tele vagyok aggodalommal , barátaim, ismerőseim nehéz helyzete miatt és persze a bizonytalanság miatt is ami bennünket érint. Nem vagyunk már fiatalok. Szerencsére családtagjaim jól vannak. Köszönöm a jókívánságaidat, most jól jött. Kívánok Neked és szeretteidnek szép és nyugodt karácsonyt, és nagyon boldog új évet.
    Szeretettel: Kati