Egy hideg őszi éjjel született

Az erdő legjobb barátunk, ha bánatunkkal hozzá menekülünk. Mert komoly jóságával s passzív gyöngédségével, midőn tartózkodik minden vigasztól – megnyugtat és vigasztal.
B. Büttner Lina

Pontosan ezt érzem, amikor belépek az őszi erdőbe: szinte azonnal eláraszt egy csodás, békés hangulat, ami lelassít, és mély levegővételre ösztönöz. Az erdő – a benne élő apróbb és nagyobb élőlényeivel – egy kiapadhatatlan ihletforrás számomra. Minden évszakban, minden időben.

Ma egy új rajzot hoztam neked, ami pár napja, egy hideg éjjel született. Nem volt időm máskor alkotni, így azt gondoltam, kipróbálom egyszer az éjjeli alkotást. Amíg kisétáltam az alkotóműhelybe, éreztem, milyen csípős hideg van, picit megálltam, felnéztem az égre, megcsodáltam a csillagokat…

Teljes nyugalom és teljes csönd volt, így egész belefeledkeztem az alkotásba, nem is néztem az órára. Néhány őszi termés volt az asztalomon, amik segítettek felidézni az őszi erdő hangulatát. Eszembe jutott egy régi családi kirándulás is, még gyerekkoromból, amikor a szüleimmel, a nagymamámmal és a testvéreimmel szarvast láttunk… Soha nem felejtem el, úgy éreztem, mintha csoda történt volna!

Ezek az érzések, emlékek és a hideg őszi éjszaka csöndje mind benne vannak a rajzomban.

Ezekben a napokban – amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk – biztos téged is elárasztanak az emlékek, felidéződnek régi családi történetek. Kívánom, hogy meghitt, csendes emlékezéssel teljen számodra ez a novemberi ünnep!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


15 hozzászólás “Egy hideg őszi éjjel született”

  1. Pappné Arany Anna szerint:

    Kedves Zsófikám!
    Ez a november , a halottak napja nekem most nagyon borzalmas volt , és mindig az is marad.Sajnos október 17.-én a férjem meghalt, két évi nagy szenvedések után, több súlyos betegsége volt, az idén négyszer volt kórházban, és a negyediknél már haza sem jött, azt mondták szép csendesen elaludt.
    Nagyon jó ember volt, és nagyon szerettük egymást.
    Drága Zsófikám, köszönöm az érdeklődést, sajnos ez egy nagyon rossz hir,
    szerencsére a családom segit, Szeretettel ölellek, Anna

  2. Lévayné Kántor Erzsébet Anna szerint:

    Áldás Békesség!
    Csodálatos lett ez a kép! Kifejezi mindazt, amit leírtál! Köszönöm, hogy megosztottad velem!

    Igen, az erdő mindig visszaemlékeztet arra a csodálatos helyre, ahol még nem ismertük a rosszat, a gonoszt. Az Édenkert csodás békességét eleveníti fel bennünk, és ad vissza belőle valamit.

    Az Úr nem mondott le rólunk! Továbbra is árasztja az Ő szeretetét felénk, csak a mi vevőkészülékünket rá kell hogy hangoljuk.

    Mi művészlelkek, abban a kiváltságban részesültünk, hogy érzékenyebbek vagyunk rá, könnyebben felfedezzük és reá hangolódunk. Van akiben ez tudatosul, van akiben nem, de attól ez még így van.

    Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velem ezeket az érzéseket!
    Erzsike

  3. lEve szerint:

    Kedves Zsofia!
    Gyonyoru ez a szarvas!
    Remek alkotas! Gratulalok!
    Udv. Eve

  4. Dudásné B. Irén szerint:

    Kedves Zsófia!
    A te üzeneteid mindig akkor érkeznek amikor nagy szükségem van biztatásra. Minden képet, minden megosztott tudást hálásan köszönök. Gyönyörű a kép méltóságot, erőt , önmagát és a természetet ismerő tudást hordoz a szarvas alakja. Gratulálok és köszönöm, hogy vagy.
    Üdv Irén

  5. Máthé Rita szerint:

    Köszönöm!

  6. Moor krisztina szerint:

    Nagyon szep, ahogy agancsaival befogja a kozmoszt. Gratulalok.

  7. Mohai Istvannne szerint:

    Gyonyoru lett az ejszakai alkotasod. Eszembe jutatta azokat az eveket, amikor meg vador volt a ferjem, egyutt jartuk az erdot, es boldogan csodaltuk az ozeket, szarvasokat, meglestuk a kis ozgidakat. Koszonom, hogy megosztottad.

  8. Sárhidai Zsófia szerint:

    Köszönöm szépen a hozzászólásokat, kedvesek vagytok! Többen emailben osztották meg a gondolataikat, ezeket is nagyon köszönöm! Többen kérdeztétek a technikát, amiről most nem írtam, nem ez volt a hangsúlyos.
    Továbbra is nagy kedvencem az olajpasztell, a sgraffito technika. Sennelier olajpasztellt használtam, a vékony vonalak karcolásához pedig fogpiszkálót. :) Az alsó olajpasztell réteg mindig jóval világosabb, mint a felső réteg, így jönnek létre az élénk, sejtelmes kontúrok.

  9. Figula Mariann szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon gyönyörű ez a kép, szépek a színek. A szarvas nagyon tetszik.

  10. Magyar Katalin szerint:

    Kedves Zsófi! Megint egy gyönyörű képet alkottál! Bele gondoltam abba a sok szépségbe, amit leírtál. Láttam magam előtt! Köszönöm neked! Szívélyes üdvözlet neked és a családodnak!
    Kati

  11. Polgár Zoltán szerint:

    … de szépeket írsz és alkotsz kedves Zsófia !
    Meghitt szép pillanatokat kívánok én is Neked és családodnak !

  12. Leszné Subicz Ibolya szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon tetszik a képed, és az is, hogy szereted a szarvasokat! Én is mindig rájuk csodálkozom, ha nagy ritkán látok egyet! Éppen a napokban festettem egy mesebeli szarvasos kēpet akrillal vászonra! Nem ez az első szarvasos képem! Szeretném Neked megmutatni, de itt nem lehet csatolni.
    Üdvözöllek és alkoss a továbbiakban sok ilyen csodát!
    Subicz Ibolya

  13. Gitta szerint:

    Kedves Zsófia!
    Már nagyon régen válaszoltam, elnézést kérek. Köszönöm a tájékoztatókat, mindazt amit festészetből és rajzolási tudásodból, készségedből átadsz. A Teremtő a talentumokat azért adja, hogy tovább adjuk. Utolsó jelentkezésem óta sok dolog történt. Részt vettem OTDK-n, mester teológus lettem, egy tanulmányom is meg fog jelenni, már a kiadónál van.
    Igen vannak kellemes emlékeim az ősszel, a csodálatos színes őszi tájakkal kapcsolatban. Évszakom az ősz, azt mondják az elmúlás időszaka, számomra a színek kavalkádját jelenti. Lenézni a sziklákról a sokszínű erdőre, ahol a még zöld, a sárgával, rozsdabarnával keveredik a piros a vörös. Ki gondol ilyenkor az elmúlásra? Csak a csodás teremtésre tudok gondolni, olyan színeket ad, amelyet ecsettel sem tudunk visszaadni. Azok a színek, amelyekről azt gondoljuk szörnyűek egymás mellett, a különböző árnyalataikkal nagyon jól megférnek és harmonizálnak a természetben. Különösen a Mátrában gyönyörködtem ezekben a színekben, sajnos soha sem tudtam visszaadni a vásznon. Talán a lombok között átszűrődő, a lombokon megcsillanó fény, a természet szeretete adja azt a sok csodát, amely másolhatatlan. A zöld bokrokon megbúvó kék, a messziről rikító sárga és piros termések szemet gyönyörködtetőek.
    Számomra a kék hidegséget, hideg téli éjszakákat juttatja eszembe, amikor a talpam alatt csikorog a hó.Túl rideg, valami dermedtséget áraszt. Természetesen vannak meleg árnyalatai is. Például egy lágy hóesést, amikor városi parkban a faágak között a lámpák fényénél megcsillannak a hulló hópelyhek, ezekkel a meleg kékkel is meg lehet festeni.
    Köszönöm a tájékoztatóidat, és ezután is várom.
    Sok szeretettel kívánok festői erdei sétákat.
    Gitta

  14. Jozsefne Tasnady szerint:

    Nagyon szep a kep, hangulatot araszt. Koszonom, hogy megosztottad.
    Tasymama

  15. Pogonyi Éva szerint:

    Köszönjük szépen a hangulatos, meseszerű képet és kedves történetet,kedves Zsófi. Éppen tegnap festettunk őszi vadgesztenye ágat 🤗🥰Dorka unokámmal. Nekem az őszi levelek színei, formái nagyon nagy kedvenceim. Szeretettel Pogimama