EGYÜTT…

Délelőtt együtt alkottunk a 4 éves nagylányommal, Julcsival. Csillogtak a szemei, élvezte, hogy sokáig rajzoltunk egymás mellett, és én nem rohantam sehova. Bevallom, ez az utóbbi pár napban nem nagyon sikerült. Ő is érzi azt a feszültséget, bizonytalanságot, ami ebben a rendkívüli helyzetben felgyűlt bennünk, és láttam rajta, mennyire értékeli, hogy nyugiban leültem vele. Aztán ovisat játszottunk, mert csodálkozott, hogy most nincs ovi, és volt egy kis hiányérzete… A pici még csak 7 hónapos, de biztosan ő is érzi a feszültséget, mert sírósabb, sokkal jobban igényel engem, mint az elmúlt időkben…

Hát most minden lelassult, szinte megállt az élet. Biztos Te is hasonlóképp érzel: tele vagy bizonytalansággal, aggodalommal, folyton figyeled az új híreket, próbálod átszervezni az életeteket, kezelni a feszültséget otthon, és közben kiélvezni azt, ami ebben a szürreális helyzetben ajándékként csöppent az öledbe:

AZ IDŐ…
mely most végtelen…

Ki tudja meddig, otthon töltjük az időt, és várjuk, hogy a sok rossz hír után majd egyszer jó hírek jönnek, és fellélegezhetünk. Újra mehetünk, amerre csak szeretnénk, és elkezdhetünk építeni egy új jövőt!

Én úgy gondolom, ennek az új jövőnek a felépítése már most, mától aktuális. Otthon, a kényelmes kis családi fészekben most valami új dolog születhet meg:

 • több időt szánunk egymásra
 • új szokások alakulnak ki
 • jobban figyelünk a belső hangunkra, az ösztöneinkre
 • teret kapnak olyan tevékenységek, melyekre eddig nem tudtunk időt szánni (rajzolás, festés, naplóírás, közös játék, közös szertartások)
 • a saját problémánk helyett a közös problémák kerülnek előtérbe, és régóta megoldásra váró dolgok most feloldódhatnak a családban
 • átértékelődik minden, amit eddig magunkról, a jövőnkről, a családunk jövőjéről gondoltunk
 • új terveket, új életet szőhetünk magunknak

Sokkal inkább EGYÜTT csinálnunk mindent: együtt játszunk, együtt főzünk, együtt kertészkedünk, együtt gondolkodunk…

Ez nálatok nehezen megy? Sok a feszültség? Azt sem tudod, hogyan fogod megoldani a helyzetet, ha ez hónapokig így lesz? Teljesen átérzem az aggodalmadat…

De én most próbálok neked segíteni, mégpedig azzal, hogy a következő napokban (amikor csak tudok) megosztom veled a Facebook oldalamon, miket alkotunk együtt, milyen kreatív ötletek születnek nálunk az otthoni “fogságban”, és hogy én milyen új dolgokat tervezek megvalósítani.

Nagyon pozitívan, nagyon optimistán gondolkodom, de ott van bennem az aggodalom is. Igyekszem teret adni minden érzésnek, ami előjön. Ebben segít az alkotás is…

Alkoss Te is, mert nemcsak szuper elfoglaltság (egyedül vagy együtt a családdal), hanem igazi gyógyír a léleknek!

Fel a fejjel, és kívánom neked, hogy egészségben átvészeld Te is és a családod is ezt a nehéz időszakot!

Kíváncsi vagyok, hogy Te hogyan éled meg ezeket az időket. Ha szeretnéd megosztani velem ezeket a gondolatokat, akkor kérlek, hogy írd meg lent egy hozzászólás formájában!

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

55 hozzászólás a(z) “EGYÜTT…” bejegyzéshez
 1. AvatarSchumeth Erzsébet

  Remek dolgokat alkotsz, és nőként, anyiukaként is mintakép lehetsz.
  Én Pál Feri idézettel szeretném bíztatni azokat, akik ezt olvassák.

  Ez a vírus már mindenképpen az életünk része, és miközben kikerülhetetlenül, és megmásíthatatlanul sokféle formában az életünk része, a kérdés számomra mégis csak így szól: Azt mondom-e, hogy „Az életem most egy vírus kezében van.”, vagy azt mondom, hogy „Istenem, a kezedbe ajánlom a lelkemet.”? Mert az ember a saját életét oda ajánlja, ahova akarja. És talán nem nagyképűség a részemről azt mondani, hogy ez a vírus, mint akármilyen vírus, az életünk lényegét nem érinti. Ezért érdemes lehet föltenni azt a kérdést: „Hogyha most járvány van, mi alapján akarok élni?” Mert nagyon sok mindent nem tehetek meg, amit szeretnék, nagyon sokféleképpen most nem élhetek, ahogy szeretnék. De azt a kérdést föltehetem egy világjárvány közepén is, hogy mi alapján akarok élni. Amikor erre választ adok, hogy ez alapján akarok élni, ez a válasz valami olyasmi, ha eléggé a szív mélyéből fakad, amit a vírus nem érint. Mert ha valami alapján tudunk élni, akkor az vírussal együtt is van, meg vírus nélkül is van. Mert az valami olyan lényegi dolog, vagy valami olyan lényegi tartalom, amin a vírus nem fog, ezért tehát az életemet nem adom a vírus kezébe, hanem azt mondom: „Istenem, a Te kezedbe ajánlom magam.”

  És olyan dolgokkal foglalkozom,inkább amire te is tanítottál Zsófi!
  Szeretettel
  Schumeth Erzsébet

  Válasz
 2. AvatarIllésné Urbán Dorottya

  Kedves Zsófi! Köszönöm a tőled megszokott kedves szavakat, ötleteket. Szeretettel kívánok én is kitartást, jó egészséget Mindannyiótoknak: Dóra

  Válasz
 3. AvatarPittner Ilona

  Kedves Zsófia!
  Örülök, hogy veled beszélhetek. Kedves leveledet olvasva, eszembe jutott, hogy milyen aranyos vagy…Érdekel hogy hogyan vészeljük át, ezt az időszakot….. Mi, már sok mindet át vészeltük, hiszen ha megéljük szeptemberben 55 éves házasok leszünk. Ennyi idő alatt, sok minden történt, nem térek ki részletekbe….Ez a mostani dolog, egyszerűen elképzelhetetlen…..mivel, “régi motoros vagyok” csak elő kellett vennem a kifújt tojáshéjakat. amit egész évben gyűjtöttem , és a festékeket. Ez,biztosan leköt, de nekem van egy kis kertem is, ahol most kezdett nyílni a jácintok, az ibolyák, és ott is el töltök néhány órát, amikor nincs ilyen hideg mint ma volt…
  Az nem jó, hogy karanténba vagyunk., de mi elég elfogadható helyen lakunk, van sok jó ismerős,akik felajánlották a segítséget…..Reméljük, hogy megússzuk. igyekszünk betartjuk, szabályokat….Gyermekeink is vannak, sajnos nem mellettünk, reméljük, ők is átvészelik…..és TE is és kedves családod is…
  Ha túl leszünk ezen és egészségesek leszünk, bővebben is fogunk beszélni.Ha sikerül küldök egy képet a tavalyi tojásokról… Kívánok neked erőt , hogy sikerüljön amit elkezdtél, és ne legyen semmi bajotok…

  Válasz
 4. AvatarLalák Ferencné

  Kedves Zsófi!
  Sajnos nem kaptam semmiféle visszajelzés a tanfolyam kifizetéséről és nem kaptam leckét sem.
  Nem tudom mi lehet az oka. Válaszóltam a leveledre is kétszer ami nagyon kedves és megható volt.
  Amennyiben nem tudsz nekem segíteni akkor kérlek, hogy a kifizetett összeget kérem szépen visszaküldeni.
  Szeretettel Márti

  Válasz
 5. AvatarErika Besenyeiné Nagy

  Kedves Zsófia!

  Ezúton kívánok Neked és kedves családodnak vírusmentes napokat!

  MINDEN JÓT ÉS SOK SZÉP RAJZOT KÍVÁNOK!

  Válasz
 6. AvatarNavratil Sztella Anna

  Kedves Zsófia!Mostanában nehezebbek tényleg az időszakok,de nekem mindíg szokott segíteni ha festek,rajzolok vagy kint játszok a kutyáimmal.Néha ki is megyek a testvéremmel az erdőbe egy kis friss levegőt szívni.Köszönöm ha ezt a levelemet el olvastad!

  Válasz
 7. AvatarGörgényi Zsuzsa

  Jó ilyen pozitív, optimista gondolatokkal találkozni ezekben a nehéz időkben! Csak ìgy tovább!

  Válasz
 8. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

  Kedves Mindenki!

  Elkezdtem egyesével válaszolni mindenkinek, de aztán a kisebbik lányom közbeszólt… :) Így inkább megpróbálok együttesen reagálni…

  Nagy örömmel olvastam a hozzászólásaitokat, és hogy sokan milyen kreatívan elfoglaljátok magatokat! Van, aki színez, zentangle rajzokat készít, más köt, horgol, megmaradt parkettacsíkokra fest, és együtt alkot a gyerekekkel. Nagyon kreatívak vagytok! Igen, nehéz ez az időszak, és tényleg nagyon nyomasztó, hogy nem tudjuk, meddig tart. De addig is, legyünk bizakodóak, próbáljuk “átkeretezni” a helyzetet, és kihozni belőle valami jót, ami aztán a későbbiekben is hozzáad a lelki egészségünkhöz.

  Mindenkit arra bíztatok, legyetek friss levegőn is! Ha csak az erkélyen van lehetőségetek beleszippantani a friss levegőbe, akkor kezdjtek így a reggelt! Az egész napot meghatározza, én ma kipróbáltam, reggel 6-kor. :) Még a festéshez is új ötletem támadt, olyan színben láttam hajnalban a házunkat és az eget!

  Kitartást nektek, és köszi, hogy ennyien olvastok, nagyon örülök!
  Mától követhettek az instagramon is, ahol szintén próbálok majd mindenkit inspirálni:
  https://www.instagram.com/zsofiasarhidai/

  Szép hétvégét nektek!
  Szeretettel:
  Zsófi

  Válasz
 9. AvatarLalák Ferencné

  Szia Zsófi!
  Érdeklődni szeretnék,,hogy mikor. Kapom meg az első
  Leckét? Szia Márti

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Márti!
   Sikeres jelentkezés után azonnal megkapod az első leckét. A gmailben lehetséges, hogy a spam vagy promóciók mappába érkezik a válasz – ha ezeket ellenőrizted, és mégsem kaptál még semmit, kérlek, hogy írj az zsofi@zsofiasarhidai.com email címre! Kolléganőm segít majd. Ha helyes email címmel iratkoztál fel, szerintem nem lehet probléma.
   Üdvözlettel:
   Zsófi

 10. AvatarKovácsné Szemes Ibolya

  Kedves Zsófia!
  Eddig néma hallgatója voltam, de most úgy érzem feltétlenül írnom kell Önnek, Pedagógus vagyok rajz tanár.
  az anyagaidat mit küldtél megőriztem. Igaz a vásárolt online anyagodat nem nyitottam meg, mivel akkor abban az időben nagyon sok gondom volt, de követtelek, még festékeket is vásároltam, hogy elkezdjek rajzolgatni, festeni.
  Volt nálam egy nagy törés- nem akarom ecsetelni a múltat.
  Szóval itt van a ” kór.” A tanítványaim is otthon vannak, bezártságra kényszerültek. Milyen feladatot adjak nekik.? A Facebookon sok ötlet van, pedagógus csoportok, melyeket olvasom én is. DE nekem egyfolytában a Te írásaid ugranak be. A lelkesítő gondolataid.
  Utólagos engedélyeddel a helyzetre való tekintettel eszembe jutott Inspiráló videód , Alkosd meg álmaid..
  és nem a rajzi tananyagot küldtem át feladatnak a gyerekeknek, hanem a Te anyagodat. Hiszen ezek a szavak képek adnak egy olyan lelki belső harmóniát amire most nagy -nagy szükség van.
  Szóval engedélyt szeretnék kérni Tőled, hogy a képeidet, mondataidat továbbra is felhasználhassam az Online Tanterem feladat kiosztásában.

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Ibolya!
   Köszönöm szépen a kedves soraidat, és nagyon örülök, hogy ilyen inspiráló számodra, amilyen leckéket készítek. Engedd meg, hogy a felhasználással kapcsolatban e-mailben válaszoljak. Kitartást kívánok Neked és a diákjaidnak ehhez a nehéz időszakhoz!
   Szeretettel:
   Zsófi

  2. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   A javaslataim pedig az osztályodnak szánt feladatokkal kapcsolatban…
   (nem említetted, pontosan milyen korosztály, de ezeket a gyakorlatokat rájuk tudod szabni)
   – mindenképp olyan téma, ami őket érdekli: pl. fessenek egy absztrakt képet a kedvenc zeneszámukra (lehet bármilyen zenei stílus! – a többiek akár ki is találhatják, milyen zenére született az alkotás)
   – idézzék fel a legjobb osztálykirándulás emlékét, és készítsenek képregényt, vagy vázlatrajzot a legjobb pillanatokból
   – tervezzenek a leendő munkájukhoz, elképzelt foglalkozásukhoz egy logót, és alkossák meg egy tetszőleges technikával
   – képzeljék el álmaik utazását, és társítsanak a helyszínhez színeket – majd ezekkel a színekkel alkossanak egy képet
   – sorolj fel nekik 10 féle érzést, pl. szerelem, féltékenység, düh, merészség, lázadás, csalódottság stb. és ezekhez az érzésekhez társítsanak vonaltípust (pl. grafitceruzával) – és kis képekben ábrázolják az adott érzést csak vonalakkal. Csak nonfiguratív lehet, ne legyen szimbólum köztük.
   – kezdjenek el egy rajzot, majd adják tovább a családtagoknak, és mindenki rajzoljon hozzá pár dolgot. Ne hagyják ki egyik otthon lévő családtagot sem! A végeredmény akár vicces is lehet.
   Most hirtelen ezek jutottak eszembe, de a lényeg, hogy egyik feladat se a másolásról, az élethű rajzolásról szóljon (én ezt próbálom majd a későbbiekben is népszerűsíteni). A fiatalok gyakran elveszítik a lelkesedésüket, ha a végeredményt a hagyományos módszerek alapján értékeljük. Ne legyen értékelés (ha ez megoldható), inkább csak kerüljenek feltöltésre az alkotások, és minden diák adhasson mondjuk címet a többiek alkotásának. :)

   Jó munkát kívánok, a diákoknak pedig jó alkotást! :)
   Szeretettel:
   Zsófi

 11. AvatarMelinda

  Kedves Zsófi,
  Nagyon kedves levelet küdtél.,felhívod a figyelmet arra, hogy minden rosszban van valami jó. Igen, most rátapintottál a lényegre, együtt lehet a család, van idő olyan dolgokra, ami után csak ácsingózni tudtunk a nagy rohanásban. És van idő gondolkodásra… nagy felkiáltójel ez az élettől, hogy: ember, rossz úton jársz! Ha másképp nem ment, kényszerrel mutatja meg, hogy ideje elgondolkodni, mert nagyon elszaladt a ló… Csak remélni tudom, hogy sok ember elgondolkodik, megtanulja a leckét és levonja a következtetéseket, hogy nem mehet ez így tovább.
  No, és kérdésedre válaszolva, én is alkotással fogom tölteni a az időt. Elvállaltam egy óvodás csoport ballagási tarisznyáinak elkészítését. Fehér posztóból, tűnemezeléssel és némi hímzéssel készülnek, minden gyereknek a saját óvodai jele lesz a kis tarisznyán.
  Kellemes időtöltést, sok szép alkotást,
  Melinda

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Melinda!
   Ez igazán szép feladat, kívánom, hogy örömödet leld benne, és hogy ezen kívül is el tudd magad foglalni más feladatokkal. Tényleg jobb, ha arra koncentrálunk, mit tudunk tenni, mit tudunk cselekedni, és nem arra, hogy “csak” aggódunk.
   Szeretettel:
   Zsófi

 12. AvatarLALÁK FERENCNÉ

  Kedves Zsófia!
  Remélem megkaptad a levelemet amiben röviden leírtam a történetemet.Köszönöm a csomagot megkaptam.
  Nem szeretném ismételni magam azért annyit, hogy nagyon megviselnek a körülöttünk zajló események. Nagy
  Szükségem van a felajánott kúrzusra. Köszönöm LALÁK Márti

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Márti!
   Köszönöm a leveledet, és hogy megosztottad velem a történetedet! Örömteli alkotást kívánok, és remélem, hogy a kurzus feltölt majd lelkileg!
   Szeretettel:
   Zsófi

 13. AvatarMárti

  Köszönöm Zsófi, hogy megosztottad velem a gondolataidat. (A Facebookon és is megosztottam.)
  Reggel hívott a Kisfiam (42), hogy kell e valami a boltból, gyógyszertárból. Délelőtt hívtak az unokáim messengeren, jót beszélgettünk. Anyukájuk pedagógus, így meg van oldva a felügyelet, amikor hívtak már túl voltak a napi leckén. A Kicsi most megy iskolába a nagyobb hatodikos, nagyon szép és okos gyerekek, imádom Őket.
  Mi ketten Papával már a védett korban vagyunk. A kert a mi karanténunk, reggel kimegyünk, kapirgálunk, szerencsére még jó az idő. Kettő körül haza autózunk, ebéd és nem megyünk sehová, vigyázunk egymásra és másokra. Így összezárva biztosan sok újat tanulunk majd egymástól. Biztonságban érezzük magunkat, hiszen ha szükség lenne rá van aki segít nekünk. Én szeretek sakkozni, filmeket nézni, olvasni, el telik gyorsan a délután és jöhet a Sherlok Holmes!

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Márti!
   Nagyon örülök, hogy ilyen tartalmasan el tudod tölteni a napokat! A kert az nagy ajándék, én is érzem! Pár éve még lakásban laktunk, óriási a különbség. Minden tiszteletem azoknak, akik lakásban laknak, és úgy kell átvészelniük ezt az időszakot!
   Jó hétvégét kívánok neked és a családodnak! Legyen ilyen szép napsütéses idő, ez is olyan jó! :)
   Szeretettel:
   Zsófi

 14. AvatarKoltai Ágnes

  Kedves Zsófi!

  Csodállak, hogy ilyen kreatív és alkotószellemű vagy a két pici mellett. Én szorongással és aggodalommal élem meg ezeket az eddig soha nem látott napokat és híreket.

  Kívánom Neked, hogy továbbra is ilyen optimistán fogd fel a történteket és további lélekvidító alkotások töltsék be napjaid.

  Reménykedjünk, hogy egyszer vége lesz ennek a borzalomnak és addig is MARADJUNK OTTHON és próbáljuk meg hasznosan és élvezettel eltölteni napjainkat.

  Üdvözlettel:
  Koltai Ágnes

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Ágnes!
   Köszönöm a kedves soraidat! Igyekszem a jövőben is sok inspirációval szolgálni. Én most tudatosan változtattam a szokásaimon, és azt veszem észre, hogy ez segít. Pl. ma reggel kimentem a ház körül egy rövid kis sétára. 6-kor keltett a pici, így épphogy felkelt a nap, és olyan fényeket láttam, amiket máskor nem. Szabad levegőn valahogy jobb kedvvel indult a nap, pedig nem voltam túl kipihent. :) Fel a fejjel, kívánom, hogy a lehető legderűsebben, egészségesen átvészeljétek ezt az időt!
   Szeretettel:
   Zsófi

 15. AvatarSzabó G. Imréné

  Szervusz Zsófi! Nagyon tetszett a leveled, sőt meghatódtam rajta. Igen ez a felgyorsult világban nincs időnk egymásra, és úgylátszik, egy komoly, világméretű problémának kell lennie, hogy újra egymásra találjanak a családok tagjai. Most sokkal többet foglalkoznak az idős szülőkkel, és sokkal közelebb hozta a családtagokat is egymáshoz. A szobafogság engem is megvisel, de próbálok keresni olyan elfoglaltságot, amiben el tudok egy kicsit merülni. Nekem a kreatív munka, lehet kötés, varrás, rajzolás vagy bármi. Nagyon nyitott vagyok, és sokmindent kipróbálok. Engem a “zen-tagle” rajzolás kerített hatalmába és mindig nagyon megnyugtat, ha a rajztábla előtt ülök és húzom az egyenes, vagy íves vonalakat. Talán a festés részemre túl komplikált, voltak már próbálkozásaim, de jobban megkapott az irka-firka. Egy pár képet már felraktam, de már több száz van az albumomban. Nekem ez az örömrajz.

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Szia!
   Köszönöm a soraidat, és nagyon örülök, hogy Te is le tudod magad foglalni kreatív dolgokkal. Volt idő, amikor a festés nekem is olyan “na majd máskor nekilátok, mert túl sok az előkészület, pacsmagolós dolog ez…” :) De aztán rátaláltam az akvarell technikára, amihez tényleg elég egy mini kis akvarell készlet, és nincs nagy felfordulás, ha nekiállok festeni. :) Most ez az új kedvenc, de régebben nekem is a rajz volt az első!
   Jó hétvégét kívánok neked!
   Zsófi

 16. AvatarJutka

  Kedves Zsófia!
  Nekem nincs Facebook-om, és nem is szeretnék. Sokat “alkotok”, de sajnos minden művem sötét tónusú. Meg kell tanulnom a “világosítást”. Most akrillal dolgozom szalagparkettára. Nemrégen cseréltük a szobák parkettáját és elég sok darab megmaradt. Ez nem ázik fel, és kipróbáltam a műanyag kártyával való festékfelvitelt is rajta. Nagyon szeretem a pasztellkrétát is, sajnos azok a képek is sötétre sikerülnek. Talán a lelkiállapotom is befolyásolja ezt.
  Most,hogy jó idő van, az udvarra is kimerészkedtem a festéssel, de hamarabb szárad a festék, gyorsabbnak kell lennem. Nagyon örülök, hogy továbbra is kapok Tőled ajánlásokat,tananyagot. Nagyon sokat számít nekem, mivel férjem betegsége miatt már második hete önkéntes karanténban vagyunk, egyáltalán nem járunk ki sehová.
  Köszönöm a lehetőséget a további tanulásra.
  Tartsatok ki, alkossatok sokat! A kislányod is meg fogja őrizni emlékezetében ezeket az együtt töltött napokat,
  heteket.
  Üdvözlettel: Jutka

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Jutka!
   Öröm olvasni, hogy milyen kreatív vagy, és újrahsznosított dolgokat használsz, remek! Ez már önmagában kreatív! Szabad levegőn alkotni pedig valahogy még inkább lélekszépítő! Én is igyekszem majd kedvet csinálni ilyesmihez!
   Köszönöm, hogy írtál!
   Zsófi

 17. AvatarKovács

  Szia Zsófi!Az egészségügyben dolgozok ,így nekem dolgozni kell a festegetésre kevesebb idő jut pedig nagyon szeretem csinálni igaz nagyon kezdő vagyok de nagyon le tud kötni.Hétvégén szoktam vele foglalkozni szeretnék tanulni tőled mire kell figyelni.

  Válasz
 18. AvatarMargit Rostásné Kovalcsik

  Szia! Én kórházban dolgozom adminisztrátorként. Jelenleg apa van a gyerekekkel otthon. Nagyon nehéz. Ő nem olyan türelmes, nagyon szereti őket, meg is csinál mindent de nagyrészt én intézem a velük kapcsolatos dolgokat és hirtelen otthon van 3 gyerekkel akik közül 2 iskolás. Szívesen maradnék én is otthon de most nem lehet. Kell a fizetés és a szabadság is.Persze áprilisban cserélünk, akkor nagyon sok mindent szeretnék bepótolni amire eddig nem volt idő. Remélem rajzolásra is jut idő. A lányok szeretnek színezni is megtalálták a lovas és mandalás színezőt (haladó szintű, aprólékos). De a nap nagy része tanulással telik. Elég nehéz nekik megérteni ,hogy a suli megy tovább és nem mehetünk sehová. Itt nálunk már lezárták a játszótereket is. Szerencsére kertes házunk van így legalább kicsit könnyebb. Laktunk lakótelepen, nem tudom mit csinálnék ott velük. Nem tudom sok embernek miért olyan nehéz otthon lenni-már aki megteheti- mert annyi mindent lehet csinálni és ott nincs stressz, rohanás minőségi időt lehet a gyerekekkel tölteni.

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Margit!
   Kitartást kívánok neked és a családodnak ehhez az időszakhoz! Mindenkinek más a nehéz. Talán az is érthető, hogy a férjed nehezen alkalmazkodik egy olyan helyzethez, ami számára eddig soha nem volt ilyen szinten feladat. Bele fog rázódni, aztán áprilisban jöhet a fellélegzés. :) Használjátok ki a kertet, valóban ajándék ebben a helyzetben!
   Jó egészséget, minden jót kívánok!
   Zsófi

 19. AvatarKovács Zooltán

  SZija Zsófia Őrulök hogyírtál és jólvagytok eben a nehézhejzetben egyútalkotók szépdolgokat nagylányodal. Kőszönőm jókivánságokat viszont Ístenálgyonmeg csoládodat . Én dolgoztam asztalosműhejben ceruzakeritést deszkábol Óvodánál vagyok kőzmünkás bágyámal egyut .Igazmost nincsen óvodás mertothonkelleni és remélem hogy hamarosan jorafordulminden egésségeslesz mindenki .Kőszi a leckéketis tetcenek ígaz tizéve festetem papira szeretném olajfestészetet csak nincs eszkőzeim .Én sajnos segédmúkás vagyok kevésfisi

  Válasz
 20. AvatarNagy Ildikó

  Én, kissé zűrzavarosabban élem a napjaimat. Tanítónőként, teljesen új, szinte minden percemet a munkámmal töltő életet élek. A családomra, akikre legtöbb időt kellene ebben a helyzetben szentelnem, rohanások között tudok időt szakítani… Belecsúszok az éjszakába a háztartás,
  főzés elvégzésével, és alig van időm aludni…

  Válasz
 21. AvatarLaskai_Balog Beáta

  Szia Zsófi! Köszönöm kedves szavaidat! A Tőled, segítségeddel elsajátított rajz “tudással” teszem vidámabbá a rám bízott, sérült gyerekek napjait. Mesefigura szerű szíenzőket rajzolok, amit a gyerekek színeznek tarka-barkára, közben mesét próbálunk kitalálni hozzá, ki-ki a tehetsége szerint. Nagyon vidáman telnek ezek az órák. Jó érzés hogy a hobbim szórakoztatja őket. Kívánok Neked és családodnak jó egészséget!

  Válasz
 22. AvatarKaroly Balogh

  Gratulálok a munkáidhoz. És a kislányodnak is, biztos vagyok benne hogy nagyon tehetséges! Nem tudok írni minden nap, mi még nem àltunk le, de minden este rajzolok. Kívánom a legjobbakat, jó egészséget! Jó alkotást.Maradok sok szeretettel. Karcsi.

  Válasz
 23. AvatarHidegföldi Julianna

  Szervusz Zsófi! Köszönöm szépen a nyugtató szavaidat! Sajnos én már a 70+ osok között vagyok, nekem még komolyabban kell vennem ezeket a nehéz napokat.A házi munka, kertészkedés mellett festegetek vászonra, kavicsra, fára. Most újításként hűtő mágneseket készítek kavicsból, falapocskákból.Igyekszem lekötni magam, hogy ne is jusson eszembe ez a mostani állapot.Sajnos az unokákat mellőzni kell, de remélem mihamarabb vége lesz és szerencsésen túl leszünk rajta. Te is vigyázz a kis családodra, hogy még sokáig egészségben tudjunk kapcsolatot tartani.Jó egészséget és tartalmas idő töltést kívánok!

  Válasz
 24. AvatarMolnár Józsefné

  Szia Zsófi!
  Jó érzéssel olvastam soraidat, köszönöm. Ez a kényszerszabadság bizonyos fokig sok embernek jó, de ugyanakkor aggodalomra ad okot. Meddig tart a bezártság? Mindannyian féltjük szeretteinket. Én nagyon komolyan veszem a figyelmeztetéseket, (már koromra tekintettel is) éppen egy hete, hogy nem mozdultam ki itthonról. Nem unatkozom, mert kertes házban lakom, itt a jó idő, lehet veteményezni, virágokat rendezni, szépíteni a ház környékét. Ugyanakkor szeretek olvasni, festegetek is és közben cd-n német nyelvet vagy valami kellemes zenét hallgatok. Tehát nem érek rá unatkozni. A legnagyobb problémám az, hogy most nélkülözni kell az unokáimat. Reméljük mielőbb túl leszünk a nehezén.
  A kislányod nagyon ügyes, biztosan te sem unatkozol mellettük.>
  Kívánok Nektek vírusmentes jó egészséget és további kellemes elfoglaltságot.
  Üdvözlettel: Molnárné

  Válasz
 25. AvatarLehelvári Marietta

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm kedves inspiráló szavaidat.
  Viszont kívánok én is neked és családodnak jó egészséget! Igen most nekem is lesz időm alkotni amire a rohano napokban nem volt.
  Üdvözlettel
  Lehelvári Marietta

  Válasz
 26. AvatarFürediné Kiefer Edit

  Nagyon kedves vagy,ahogyan igyekszel nekünk segíteni,és jó hírt tzdoik neked írni,én nem aggódom,mert tudom,hogy az engatív jelenség,végre ez már a véremben van 25 évi ezoterikus ismeretek tanulása után,sőt a szent könyvet is kikészítettem,mert a vallást is 25 éve tanulom,igaz Jézusnak csak a legfőbb tanításait jegyeztem el,de sajnos ritkán alkalmaztam időben,ezért olyankor hibáztam is,amit őszinteséggel feloldódtam,tanultam belőle,és mostanra mások felé jobban tudok szolgálni.Én 30 éve özvegyen igen sokat tettem,vállaltam a hajótörött emberek életben tartásáért,minden szabad időmet nekik áldoztam,napi 14 óra munkát jelentett,hogy a jövedelem nélkülieket ellássam becsülettel,persze ebben 30 évi szolgált után elfáradtam,de újra építkeztem év elején és már csak egy személyt kell segítenem,ez még belefér a szabad időmbe,bár nehezen,okosan kell beosztanom az időmet,hogy lelkileg,idegileg is könnyűnek érezzem magam a nagy aktivitás miatt,a munkámat kell jobban időben beosztani,és akkor tudok naponta 2x meditálni is,ami nekem életmód és élet öröm,akkor szárnyal a lelkem és könnyebben is teljesítek.Én nem félek kb,25 éve.

  Válasz
 27. AvatarHarn Mónika

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm leveled! Én egy oviban dolgozom, legtöbb időmet gyermekekkel töltöm. Nagyon szeretem Őket és hiányoznak. De nem unatkozom itthon sem kèt iskolàs korú gyerkkőccel. Csináljuk a napi feladatot ami ki van adva. Néha szünetet tartun olykor egész sokáig elhúzódik. Ilyenkor én is csinálom itthon amit tudok házimunkát. Szerencsére a gyerekek nincsenek megijedve. Még nem nagyon értik ezt az egészet. És ez szerintem nem is baj.

  Válasz
 28. AvatarKovács Erika

  Kedves Zsófi,
  én el vagyok itthon.Nem szoktam unatkozni.Tanulok,zenét hallgatok,főzök,híreket hallgatok,nézek úgy ,hogy közben a közösségi oldalakon is csak az értékeset olvasom .Szűröm.De nagyon.
  Ezért írok most ide is.
  :)
  Erika

  Válasz
 29. AvatarHertendi Eszter

  Kedves Zsófi!
  Mi a férjemmel az idősebb korosztályhoz tartozunk. Ezért betartjuk, hogy nem megyünk el otthonról. Van egy csodálatos 5 éves unokánk.. Mivel most nem tudunk vele tálkozni ,játszunk az interneten keresztül. Találós kérdésre , rajzban kérjük tőle a választ. Nagyon élvezzük és gondolom Ői is. Vigyázzatok magatokra!
  Szeretettel, Hertendi Eszter

  Válasz
 30. AvatarIldikó

  Kedves Zsófi!
  Nagyon jóleső érzéssel olvastam soraidat. Már régóta szeretnék veled találkozni személyesen, és ez az üzenet megerősített ebben.
  Mivel én nyugdíjas vagyok, nem kell sehova mennem, ezért azt hiszem nincs különösebb okom a félelemre. Bízom a Teremtőben és folyamatosan csak arra tudok gondolni, hogy hamarosan elmúlik. Azt hisszük majd, hogy ez csak egy rossz álom volt.
  Kívánom Neked a gyerekeidnek és az egész családodnak, hogy egészségben vészeljétek át.
  Sok szeretettel: Ildikó

  Válasz
 31. AvatarGrenczer László Báliintné9

  Kedves Zsófi!
  Én 68 éves nyugdíjas ped. vagyok. 4. éve lakom Gyálon. Előtte 30 évet Gyöngyösön. Most kb. 5 percre a lányoméktól. Inkább egyedül vagyok itthon. Mára már megszoktam. Rajzolok, festék.

  Üdv. : Ági

  Válasz
 32. AvatarBarótfi Edit

  Zsófikám! Nem féltelek téged, hogy nem tudod mivel, hasznosan eltölteni az idődet!, ismerve a tehetségedet, meg a lehetőségeidet. Nyílván anyagilag nagy zuhanás, de biztos hogy nem fog örökké tartani, és ha továbbra is kapcsolaban maradsz a követőiddel, meg vagyok győződve, hogy amikor alkalom nyílik rá, akkor ugyanúgy megtalálnak téged mint eddig. A te gyerekeidnek fantasztikus előnyt jelent egy ilyen szuperkreatív anyuka, nyilván örököltek is tőled (úgy értem a nagyobbik) valamit erről a területről, és saját 8 és 12 éves unokáimtól tudom, hogy még a legkevésbé rajztehetséggel megáldott gyerek is imád rajzolni. Mind “őstehetség” a maga módján, akkor romlik el, amikor az iskolában “felhomályosítják”, hogy a világ nem olyan ahogyan ők látják, és előírják hogy hogy kellene látniuk. Ettől aztán mindjárt elmegy az önkifejezési vágyuk, törölve egy rakás, talán nem is kis tehetséget a művészet területéről. Találj ki valami olcsó, sok kisgyereknek használható on-line rajzklubot, amelyben tanácsokkal tudod őket ellátni, és meg tudják mutatni magukat nem versenyként, hanem örömszerzésként. Biztos vagyok benne, hogy nagyon megérné! Üdv. Edit

  Válasz
 33. AvatarMartina

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, hogy gondoltál ránk! Jólesik az embereknek ilyenkor, hogy nincsenek egyedül a problémákkal.
  Én boltban dolgozom és minden nap látom a fejetlenséget, a “pánikot”, hogy minden legyen otthon, hogy biztosan ne legyen hiánya a családnak semmiben.
  Feszültek vagyunk mi dolgozók, sok ember kér rajtunk olyan dolgokat számon, amiről nem tehetünk (pl. Nincs ez vagy az). De minden nap van egy ember, aki megköszöni a mindennapi megfeszített munkát. Az áldozatot, amit hozunk. És ezek az apró gesztusok azok, amik segítik átvészelni ezt a helyzetet. Szóval nagyon hálás vagyok neked! Köszönöm!

  Válasz
 34. AvatarSántháné Éva

  Szervusz Kedves Zsófi!
  Megörültem a levelednek ! Valóban , most mindannyiónknak kicsit felborult a napi életritmusa, de úgy ahogy Te is, én is igyekszem hasznos dolgokkal eltölteni a napjaimat.
  Mivel én nyugdíjas vagyok , a 94 éves édesanyámmal élek együtt, szabadabban rendelkezem az időmmel. Most elmaradnak a színházi, baráti, stb. összejövetelek, elfoglaltságok.
  Itthon én is rajzolok, festek, olvasok, rejtvényt fejtek, főzök ( nem minden nap!), angolt tanulok, felelevenítem, amit diák koromban tanultam, zenét hallgatok édesanyámmal kártyázom.Vele természetesen megbeszéljük a napi aktualitásokat.
  Hát így telnek a napjaim, szépen békében .
  Szerető üdvözlettel
  Éva

  Válasz
 35. AvatarSzalay Zoltánné

  Kedves Zsófia!
  Nagyon köszönöm, hogy ezekben a nehéz napokban nemcsak a kis családodban tartod a lelket, de időt szakítasz mások lelkének a művészet által segítséget nyújtani. Köszönöm, hogy megosztottad velem gyermekeiddel töltött értékes és szép perceidet. Örömet okoztál azzal, hogy a jövő nem reménytelen. Nekem egy 12 és 13 éves unokám küzd az új on-line tanulással, de egyenlőre tetszik neki. Szülei velük tudnak lenni. Remélem átrendeződnek az értékek és visszajönnek a történelmi, kulturális erkölcsi értékek , amik mindig segítettek , a nemzet újjászületésében , megmaradásában.
  Nagy szeretettel küldöm üdvözletemet: Szalayné Zsuzsa

  Válasz
 36. AvatarKrizsma Judit Lídia

  Kedves Zsófia és kislányod!
  Ma rendrakás közben találtam egy csomó felnőtt színező könyvet + a justcolor.net-ről letudtam tölteni és ki tudtam nyomtatni érdekes, mexikói Halottak napjával kapcsolatos színezőket:))
  Szép napot, jó egészséget,
  Krizsma Judit Lídia

  Válasz
 37. AvatarPető Árpádné Éva

  Kedves Zsófi!
  Jó érzés, hogy ilyenkor is gondolsz ránk. Már nyugdíjas vagyok, idáig is itthon voltam. Igaz az más volt, mert most nem megyek utcára, kicsit nehéz. De igyekszem mindent elkövetni annak érdekében, hogy egészséges maradjak. Lányomékkal együtt lakunk, unoka is van, így vele most többet lehetek., mint általában. Próbáljuk hasznosan eltölteni ezt az időt, olvasunk, rajzolunk, társasozunk… Unokám még nem jár iskolába, a betűvetéssel még nem kell foglalkoznunk. :-)
  Vigyázzatok magatokra, kitartást, sok türelmet!!!
  Éva

  Válasz
 38. AvatarIlonaTóth

  Köszönöm szépen a leckéket. Kicsit elszigetelődve élek. Most jobb, ha nem nagyon senki. 67 éves vagyok. .A bevásárlásban segítenek, ha kérem. Kertészkedem, szerencsére itt az ideje. Firkálgatok, rajzolgatok, videókat nézek ebben a témában és másban is. Itt az internet, a cset, a telefon. Unatkozni sosem szoktam. Hiányoznak az unokáim. Ők is szeretnek rajzolni, festeni. Sokszor együtt “alkotunk”.

  Válasz
 39. AvatarZsófi

  Kedves Zsófi!

  Én gyógypedagógus vagyok, és nem könnyű feladat digitális úton fejleszteni a gyerekeket. Kitalálni milyen feladatokkal köthetem le őket. Nagyon jól leírtad, hogy most együtt lehetünk. Bízom benne hamarosan minden ismét a helyére kerül, és elkezdhetünk egy jobb, békésebb, szeretet teljesebb életet élni majd a mindennapokban.

  Kívánok jó egészséget, sok-sok türelmet, szeretet ebben a kihívásokkal teli időkben. :)

  Szeretettel: Zsófi

  Válasz
 40. AvatarVasvári Andrea

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, hogy gondolsz ránk. Neked is és mindenkinek kitartást kívánok.
  Szeretettel:
  Vasvári Andrea

  Válasz
 41. AvatarZsóka

  Drága Zsófi, nagyon köszönöm a leveledet. Jó érezni a támogatást. Én is két gyerekkel vagyok itthon, és igyekszem majd hasznosan tölteni velük az időt. Még egyszer köszönöm, hogy írtál! Vigyázzatok magatokra! Zsóka

  Válasz