Festőlecke receptre – egy pszichiáter ajánlásával

“Ezt receptre kellene felírni mindenkinek!” – mondta egy régi, kedves, pszichiáter vendégem, aki még a Szépművészeti Múzeumban vett részt több általam tartott festőfoglalkozáson is. Anonimitást kért, ezt tiszteletben tartom, a nevét nem árulom el. :)

Mikor elárulta, hogy szakmája szerint pszichiáter, nagyon mosolyogtam… és persze jól megjegyeztem ezt a mondatot, örültem neki! Megtisztelőnek éreztem, hogy tetszik neki a programom.

Most egy olyan festőleckével szeretnélek megajándékozni, amit ez a mondat ihletett. Ha tetszik a lecke stílusa, és lelkesít, inspirál téged, akkor tarts velem, légy tagja a Titkos Művésznők Társaságának, ahol még rengeteg hasonló anyag vár!

Jelentkezz május 21. éjfélig! Kattints ide! >>

“Festőlecke receptre”

Sikerélményt ad, feldobódik tőle az ember, és rádöbben, hogy “jé, én ilyet is tudok!” – csupa pozitív érzést hoz elő már festés közben is: igazi gyógyír a léleknek. Nem lehet elrontani, ezért kezdőknek is ajánlom!

Szükséges eszközök:

 • grafit ceruza (ne túl puha, inkább H-s ceruza legyen!)
 • akvarell papír (kb. A5-ös méretű, tépett szélű)
 • akvarell festék (én ezt a kis szilkés utazó szettet használtam: Koi Water Colors – Pocket Field Sketch Box)
 • 2 db ecset akvarellhez: egy egész vékony és egy közepes méret
 • papír kitakarószalag (ragasztószalag)
 • 1 dunsztosüveg víz
 • rajztábla

A mai festés témája pedig:

Madárka

Szándékosan egy olyan témát és olyan formát választottam, amit nem igazán lehet elrontani: egyszerű a madárka sziluettje, és ha nem pont ilyenre sikerül, az sem baj!

Meglátod, milyen élvezetes lesz megtölteni színekkel, és a végén ott lesz veled szemben egy csodás kismadár, aki a Te kezed munkája, a színei a Te színeid, tekintete és stílusa pedig még hasonlít is rád. Ezt mindig tapasztalom a foglalkozásaimon. Igazi önismereti utazás egy ilyen festés, és a vége, amikor rád néz a kismadár…

Szinte hallod majd az énekét, és elképzeled, ahogy elröppen arról az ágról…

Festés menete:

1. Grafit vázlatot készítek

Az akvarell papírt mind a négy szélén leragasztom a rajztáblára. Előtte én tépettre csináltam a papír szélét, de hagyhatod egyenesen is. Legalább fél cm-t takarj le papír ragasztószalaggal. Ezt követően a száraz papírra grafit ceruzával halvány vázlatot készítek. Figyeld meg a rajzomon a madárka arányait, és próbáld leutánozni. De nem kell arra törekedni, hogy ugyanilyen legyen! Figyeld meg, mennyire egyben van a teste + a feje, nincs külön nyak-rész. A lábai pont olyan pózban vannak, hogy könnyű lemásolni. A szeme hangsúlyos, a csőre egész vékony, apró. Ha ezeket próbálod tartani, nagyon hasonló kis madárkát fogsz alkotni. :) De engedd el a görcsös másolást, ez most egy laza útmutató!

2. Elkezdem a festést

Ha kész a vázlat, a nagyobb ecsettel tiszta vizet viszek fel a papírra, de csak a madárka testére. Ezt követően kiválasztom azt az 1-2 színt, ami a madárka testét alkotja majd. Finoman, pontszerűen odaérintgetem az ecsetet a vizes papírhoz, és hagyom, hogy a vízzel kicsit szétmosódjon a papíron. Ha csak egy színt használsz, akkor is szép, hiszen az akvarell úgy fut a papíron, hogy aztán különbözőképp lesz áttetsző, mindenképp szép. Ha még egy színt belekeversz, akkor pedig izgalmasabb lesz. Figyelj arra, hogy az ecseted ne legyen túl vizes: a dunsztosüveg falánál mindig húzd le, és aztán mártsd a festékbe. Egy műanyag kis palettán tesztelheted mindig az árnyalatot.

3. Megfestem a begyén a kiálló kis tollakat

Ha a madár testét megfestetted, akkor kicsit aprólékosabban is kidolgozhatod a széleket: olyan lesz, mintha apró tollak állnának ki a hátánál és a begyénél. Ezt úgy tudod elérni, hogy kicsi ecsettel a még nedves, festékes test részről finoman kihúzod a festéket, és kissé borzos tollakat alkotsz a széleknél, ahol szár.

4. Szemet még fehéren hagyom

A videón is láthatod, hogy a szemet elég sokáig fehéren hagyom. A kontúrjánál csak nagyon óvatosan, kis ecsettel, kevés festékkel dolgozom, és ügyelek arra, hogy ne legyen vizes sem ez a rész. Megfestem egész halványan a fejrészt. Ha egy leheletnyi festéket kap, az is elszínezi a papírt, és tökéletes lesz!

5. Farktollakat árnyalom

A farktollakat kissé élethűbbé varázsolhatod, ha a széleinél itt-ott pici sötétebb árnyalatot viszel fel. Vékony ecsettel csináld, egész óvatosan, és ahol vonalszerű végeket szeretnél, ott érintsd oda az ecsetet. Ahol felemeled, ott vastagabb lesz, és szétfut a vízzel. Ezzel tudsz kísérletezni, játszani, megtapasztalni a valóságban. Arra biztatlak, ne tervezd meg, pontosan hogy fog kinézni a madarad, hagyj szabadságot, spontaneitást magadnak a festés idejére.

6. Csőrét + lábait festem pici ecsettel

A csőrét is a kisebb ecsettel, egészen finoman húzom meg. Itt száraz a papír, szóval nem áll fenn az a veszély, hogy szétfolyik a festék. Minél vékonyabbra fested, annál élethűbb lesz. A lába is fontos részlet: egészen kis filigrán, vékony lábacskákat fess a kisebb ecsettel! Csak egy egész picit legyen nedves az ecset, és úgy érintsd a papírra, hogy csak a legvége érjen hozzá! 

7. Szemét festem

Végre jöhet a szem. Ennél a részletnél mindig nagyot fejlődik egy kép, hirtelen megtelik élettel. A pici, vékony ecsetet használd, és egy apró fehér pöttyöt hagyj a szem közepén, ettől nagyon élethű lesz, mintha megcsillanna a szeme.

8. Hátteret festem

A koncentráltabb és precízebb alkotást követően itt teljesen lelazulhatsz és felszabadultan festhetsz: nem kell, hogy konkrét legyen, élethű legyen, csak egy elmosódott, homályos hátteret fess neki, és szép lesz! Az én képemen szinte csak az ág konkrét, amin ül a madár, de a többi részlet már spontán, szabad festés eredménye.

9. Leszedem a ragasztást

Megvárom, hogy teljesen megszáradjon a kép, és csak ezt követően szedem le óvatosan a ragasztást. A fehér keret még mutatósabbá, képeslap-szerűvé varázsolja a képet, igazán sokat dob rajta, majd Te is meglátod a saját alkotásodon.

Ebben a feladatban megtapasztalhatod, milyen úgy alkotni, hogy a végeredmény érdekében néhány részletet precízen, odafigyelve ki kell dolgoznod, ügyelve rá, melyik ecsetet használod, és hogy vizes vagy száraz felületen dolgozol. Aztán pedig jöhet a felszabadultabb, szabályok nélküli háttér festése.

Ez a kétféle folyamat is különböző érzéseket vált ki: figyeld meg magad, neked melyik esik jobban, melyikben érzed otthonosabban magad – ez sokat segít a későbbiekben abban is, hogy rátalálj a saját stílusodra! :)

10. Fülelek, hátha hallom a madárka énekét… :)

Kellemes festést kívánok, és remélem, hogy igazán jó hatással lesz a lelkedre, amikor rád néz a madárkád! ;)

Nézd meg a videót, itt minden ecsetvonást követhetsz:

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Tetszett a “festőlecke receptre”?

Akkor kattints ide, és csatlakozz május 21-ig a Titkos Művésznők Társaságához rengeteg további leckéért és inspirációért!

Szeretettel:
Sárhidai Zsófia

Tetszett? Kérlek, hogy kattints a lenti ikonokra, és oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Megosztás a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


10 hozzászólás “Festőlecke receptre – egy pszichiáter ajánlásával”

 1. Rónaszékiné Remport Györgyi szerint:

  Ma a ceruzás konturokat rajzoltam meg. Holnap lesz a festés. Most szeretném csinálni, de már sötét van. Alig várom!!!!

 2. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

  Nagyon tetszik. Hamarosan megcsinálom! Lépésről, lépésre!
  Köszönöm.

 3. Lalák Ferencnè szerint:

  Nagyon kedves, tetszik.Köszönöm.

 4. Streéb Mária szerint:

  Kedves Zsófi, ellenallhatatlan kismadar :) , a tenger, a tusrajz is. Nincs több nyafogásom.
  Puszillak :)

 5. Berendi Mária szerint:

  Köszi Zsófi :) Kellemes időtöltés volt :) Várom, hogy száradjon a madárkám :) Igazán jó hatással van rám :)

 6. Gregor Tiborné szerint:

  Én egyenlőre csak másolni tudok igyis baj van az arányokkal kicsit torz dolgok születnek a kezem alatt Remélem tudok majd fejlődni

 7. Valentovics Tiborné szerint:

  Egyszerü,de nagyszerü .

 8. Sudár Kornélia szerint:

  Kedves Zsófi!

  Egy éve jelentkeztem a festőleckékre. Sajnos sok probléma, betegségek jelentkeztek a családomban. Nem tudtam elméjülni a munkában. Pedig pont erre lenne szükségem. Váratlanul bepillantottam a Festőlecke receptre – egy pszichiáter ajánlásával oldalra. Nagyon tetszik. Jó ötleteket, megoldásokat mutat, kezdők részére. Pont ez kell nekem. Igyekszem kialakítani egy kis festő-sarkot kialakítani magamnak, hogy nyugodtan el tudjak vonulni egy kis megnyugvásra. Köszönöm a lehetőséget. üdvözlettel: Nelli

 9. Sárhidai Zsófia szerint:

  Kedves Éva!

  Köszönöm a soraidat, és teljesen megértem a problémádat! Kövesd a leveleimet, sok hasznos anyagot küldök még neked!

  Szép napot, és jó alkotást kívánok!
  Zsófi

 10. Eckert Józsefné (Éva) szerint:

  Kedves Zsófia! Tetszett a festőlecke. Köszönöm. Sajnálom, de nem tudok csalatkozni a Titkos Művésznők Társaságához. Anyagilag megterhelő, nyugdíjam 2/3-a lenne a befizetési összeg. Köszönöm. Sok sikert kívánok Éva