Filmajánló: 15 izgalmas film híres festőművészekről!

Arra gondoltam, összegyűjtök nektek egy csomó olyan életrajzi, izgalmas filmet, ami híres művészekről szól.
Ha szereted a művészetet, akkor itt lesz miből mazsolázni… :) 

Mindegyik filmhez mellékeltem egy linket, amin részletes leírást és hasznos infókat találsz mindről. Jó szórakozást kívánok hozzájuk! Ha láttad bármelyik filmet, kérlek írj egy kommentet, és oszd meg velünk, hogy tetszett! Ha van hasonló film ötleted, ami nincs a listában, szintén írd meg nekünk lent, a hozzászólásoknál!

15 életrajzi és izgalmas film, híres festőművészekről:

1. Modigliani

“Modiglianit a szerelem inspirálta… A versengés vezette… A szenvedély felemésztette… Üstökösként érkezett, asztalok tetején táncolt, az alkotás iránti szenvedélytől megrészegülten élte életét. Halálakor egy utánozhatatlan zsenit vesztett a világ. Ő volt Modigliani. 1919-et írunk. Az első világháború véget ért. Párizs éjszakai élete sötét indulatoktól és vészterhes megszállottságtól fűtött…”
További részletekhez a Modigliani filmről: kattints ide!

Modigliani DVD

2. Lorca és Dali (Salvador Dali, festő és Federico García Lorca, író)

“A történet 1922-ben kezdődik, amikor is Madridnak olyan fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie, mint a jazz, Freud vagy az avant-garde. Salvador Dalí ekkor 18 éves, épphogy csak megkezdte egyetemi tanulmányait. Csendes zsenialitásával felhívja magára az iskolai elit két tagjának, Federico Garcia Lorca-nak és Luis Bunuel-nek a figyelmét és ezzel megalakul a legultramodernebb trió, amit Madrid valaha is látott… “
További részletek a Lorca és Dali filmről itt!

Lorca és Dali

3. Goya kísértetei

“1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is eléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik, és börtönbe vetik, Goya pedig mindent befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján…”
További részletek a Goya kísértetei filmről: katt ide!

Goya kísértetei

4. Picasso kalandjai

“Zseniális, mint maga Pablo! Picasso életének mérföldkövei adják e kultuszfilm gerincét: Pablo már gyermekkorában grande tehetségnek tűnt, szülei Madridba küldik, hogy tanulja az el arté-t. Párizsban szegényes körülmények között élő festő lesz, majd egy napon felfedezi őt egy amerikai milliomos, így Picasso is egyre többet keres…”
További részletek a Picasso kalandjai című filmről itt!

Picasso kalandjai DVD

5. Leány gyöngy fülbevalóval (Vermeer története)

“A világ egyik legcsodálatosabb festménye örök rejtély hordozója. Ki az a lány a képen és miért festették meg? Mire gondol, miközben minket néz? Tekintete és félszeg mosolya ártatlanságot vagy vágyat tükröz? És miért visel gyöngyöt a fülében? A film a tizenhatéves lány, Griet történetét meséli el, aki Johannes Vermeer házában szolgált a XVII. századi Hollandiában…”
További részletek a Leány gyöngy fülbevalóval c. filmről itt!

Leány gyöngy fülbevalóval

6. A nap szerelmese (Van Gogh élete)

“Van Gogh zseniális festő, aki szerencséltenségéből merít erőt ahhoz, hogy a művészet révén legalább rövid időre feledni tudja belső fájdalmát. Visszatérő önpusztító rohamai egyikében van Gogh megcsonkítja magát.”
További részletek A nap szerelmese című filmről: kattints ide!

A nap szerelmese (Lust for life)

7. Caravaggio

“A nagy itáliai festő, Caravaggio életrajzírói szerint a festő azt állította, olyan pontosan másolta modelljeit, hogy még egy ecsetvonást sem tett soha, amit a sajátjának nevezhetett volna. Ezt használta ki Derek Jarman, amikor filmje cselekményének szerkezetét a festmények alapján építette fel…”
További részletek a Caravaggio filmről itt!

Caravaggio

8. Túlélni Picassot

“Pablo Picassónak nem csupán képei különös világúak, magánéletét is a szenvedélyek és a váratlan döntések irányítják. A szeszélyes és hűtlen zseni hatvanévesen bolondul bele a huszonéves párizsi művészlánykába, Francoisba. Kettejük feszültségekkel teli szerelmét mutatja be a film…”
További részletek a Túlélni Picassot című filmről itt!

Túlélni Picassot

9. Lautrec

“A párizsi bordélyházak és tánctermek megszállott festőjének élete legalább olyan színes volt, mint vásznai… Henri Toulouse-Lautrec gazdag arisztokrata családból származott, apró testi és mentális hibákkal jött világra. Apjától bizarr és túlfűtött szexualitást örökölt. Modelljei főként prostituáltak voltak, akik mindannyian szerették. Lautrec örökké mosolygott a világon, frivol környezetén…”
További részletek a Lautrec filmről itt!

Lautrec DVD

10. Rembrandt

“Rembrandt van Rijn már elismert, középkorú mester, amikor bevezetik a műtermébe a fiatal, hamvas Saskia Uyleburghot, hogy elkészítse a lány portréját. Saskia jómódú, nemesi családból származik, mégsem egy elkényeztetett fruska. Hiába a mester nyers modora és pokróc természete, Saskia tudja, hogyan bánjon vele, így hamarosan egymásba szeretnek…”
További részletek a Rembrandt filmről itt!

Rembrandt DVD

11. Frida

“1925 szeptemberében egy szörnyű buszbaleset örökre megváltoztatta Frida Kahlo életét. A busz egy villamossal ütközött, sokan vesztették életüket, vagy szenvedtek súlyos sérülést a tragédiában. Frida súlyosan megsérült. Szenvedésének java a helyzetével járó elszigeteltségből és magányból fakadt. Érzéseit a festményeibe öntötte. Szülei gyakorlatilag mindenüket eladták, hogy fedezni tudják a számtalan operáció költségeit…”
További részleteket a Frida című filmről itt olvashatsz!

Frida DVD

12. El Greco

“A film egy hősi történet egy meg nem alkuvó művészről és szabadságharcosról, Domenicos Theotokopoulosról, akit a világ úgy ismer: “El Greco”. El Greco a XVI. század gyermeke volt, a szabadságot és a szerelmet keresve eljutott a krétai és velencei udvarból Toledóba, Spanyolországba. Itt szembe találta magát legnagyobb ellenfelével, a Szent Inkvizícióval.”
További részletek az El Grecofilmről: itt!

El Greco DVD

13. Éjjeli őrjárat (Rembrandt)

“A film középpontjában Rembrandt egyik leghíresebb, Éjjeli őrjárat című festményének megszületése áll. A jelenet a városi milícia muskétás csapatát ábrázolja, amint őrjáratra indulnak. A rendező szerint valójában a képen egy összeesküvést láthatunk, és a megoldás kulcsa a kép részleteiben van elrejtve…”
További részletek az Éjjeli őrjárat című filmről: itt!

Éjjeli őrjárat

14. Pollock

“Jackson Pollock (1912-1956) lánglelkű absztrakt festő alighanem a modern festészet egyik legérdekesebb alakja. Az 1940-es évek végén üstökösként robbant be a művészeti életbe, miután a Life magazin közölt róla egy felkavaró cikket. Életét 1941-től kísérhetjük nyomon…”
További részletekhez a Pollock filmről kattints ide!

Pollock DVD

… és végül egy film a mai világ egy művészéről…

15. A graffiti királya (Basquiat)

“Egy húszéves New York-i falfirkász srác, név szerint Jean-Michel Basquiat a nyolcvanas évek elején hipp-hopp a nagyváros művészvilága érdeklődésének középpontjába kerül. Az ifjú titánt kézről kézre adogatják, aki azonban nehezen alkalmazkodik a hirtelen jött siker csillogásához…”
További részletek A graffiti királya című filmről itt!

A graffiti királya DVD

A rövid ismertetők forrása: filmkatalogus.hu

Na, melyiket fogod megnézni?
Ha láttad valamelyiket, hogy tetszett?

Írd meg ITT és MOST egy kommentben! Köszi!

Itt a folytatás:
“ÚJABB FILMAJÁNLÓ: 10 FILM A FESTÉSZET IRÁNT RAJONGÓKNAK

Ha szeretnél több száz inspiráló anyaghoz hozzáférni, és egy támogató alkotói közösség részese lenni, akkor csatlakozz a Titkos Művésznők Társaságához!

Ide kattintva megtudhatsz mindent a csatlakozásról »
Tetszett? Kérlek, hogy kattints a lenti ikonokra, és oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Megosztás a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


47 hozzászólás “Filmajánló: 15 izgalmas film híres festőművészekről!”

 1. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

  Nemrég láttam két filmet is a felsoroltak közül. Nagyon szeretem a kosztűmös és az életrajzi filmeket. Itt szinte mindkettő együtt van! A “Leány gyöngy fülbevalóval” különösen a kedvencem, mert Vermeer festménye az egyik kedvencem! A másik film, a Frida volt. Ez nagyon felkavaró, a képek elsőre nem is szépek (nekem), de annyira tükrözi Frida fájdalmát, életét, hogy inkább kíváncsian nézem őket és nem a szépségük miatt.
  Lassan megszeretném mindet nézni, hiszen van időm és inkább ilyen filmeket nézek, mint sorozatokat (kivételek azért vannak!). Nagyon jó, hogy ezekkel megismertetsz minket Zsófi! Köszönöm: Anna

 2. Sántha Tamásné Éva szerint:

  Jó pár évvel ezelőtt olvastam Caravaggio, Daly, F. Kahlo, Lautrec , Picasso életrajzát. Láttam Goya, F. Kahlo és Van Gogh életéről szóló filmeket. A legfrisebb F. Kahlo életrajzi filmje ( augusztusban) szenzációs volt.
  Szívesen megnézném akár az összes filmet, ha tudom, hogy lehet hozzáférni!
  Köszönöm és gratulálok az összeállításhoz!

 3. Sántha Tamásné Éva szerint:

  Jó pár évvel ezelőtt olvastam Caravaggio, Daly, F. Kahlo, Lautrec , Picasso életrajzát. Láttam Goya, F. Kahlo és Van Gogh életéről szóló filmeket. A legfrisebb F. Kahlo életrajzi filmje ( augusztusban) szenzációs volt.
  Szívesen megnézném akár az összes filmet, ha tudom, hogy lehet hozzáférni!
  Köszönöm és gratulálok az összeállításhoz!