Filmajánló: 15 izgalmas film híres festőművészekről!

Arra gondoltam, összegyűjtök nektek egy csomó olyan életrajzi, izgalmas filmet, ami híres művészekről szól.

Ha szereted a művészetet, akkor itt lesz miből mazsolázni… :) Mindegyik filmhez mellékeltem egy linket, amin részletes leírást és hasznos infókat találsz mindről. Jó szórakozást kívánok hozzájuk! Ha láttad bármelyik filmet, kérlek írj egy kommentet, és oszd meg velünk, hogy tetszett! Ha van hasonló film ötleted, ami nincs a listában, szintén írd meg nekünk lent, a hozzászólásoknál!

15 életrajzi és izgalmas film, híres festőművészekről:

1. Modigliani

“Modiglianit a szerelem inspirálta… A versengés vezette… A szenvedély felemésztette… Üstökösként érkezett, asztalok tetején táncolt, az alkotás iránti szenvedélytől megrészegülten élte életét. Halálakor egy utánozhatatlan zsenit vesztett a világ. Ő volt Modigliani. 1919-et írunk. Az első világháború véget ért. Párizs éjszakai élete sötét indulatoktól és vészterhes megszállottságtól fűtött…”
További részletekhez a Modigliani filmről: kattints ide!

Modigliani DVD

2. Lorca és Dali (Salvador Dali, festő és Federico García Lorca, író)

“A történet 1922-ben kezdődik, amikor is Madridnak olyan fenyegető veszélyekkel kell szembenéznie, mint a jazz, Freud vagy az avant-garde. Salvador Dalí ekkor 18 éves, épphogy csak megkezdte egyetemi tanulmányait. Csendes zsenialitásával felhívja magára az iskolai elit két tagjának, Federico Garcia Lorca-nak és Luis Bunuel-nek a figyelmét és ezzel megalakul a legultramodernebb trió, amit Madrid valaha is látott… ”
További részletek a Lorca és Dali filmről itt!

Lorca és Dali

3. Goya kísértetei

“1792, Spanyolország. A kor leghíresebb portréfestőjének gyönyörű modelljét, Inest is eléri az inkvizíció. A lányt eretneknek bélyegzik, és börtönbe vetik, Goya pedig mindent befolyását bevetve próbál segíteni múzsáján…”
További részletek a Goya kísértetei filmről: katt ide!

Goya kísértetei

4. Picasso kalandjai

“Zseniális, mint maga Pablo! Picasso életének mérföldkövei adják e kultuszfilm gerincét: Pablo már gyermekkorában grande tehetségnek tűnt, szülei Madridba küldik, hogy tanulja az el arté-t. Párizsban szegényes körülmények között élő festő lesz, majd egy napon felfedezi őt egy amerikai milliomos, így Picasso is egyre többet keres…”
További részletek a Picasso kalandjai című filmről itt!

Picasso kalandjai DVD

5. Leány gyöngy fülbevalóval (Vermeer története)

“A világ egyik legcsodálatosabb festménye örök rejtély hordozója. Ki az a lány a képen és miért festették meg? Mire gondol, miközben minket néz? Tekintete és félszeg mosolya ártatlanságot vagy vágyat tükröz? És miért visel gyöngyöt a fülében? A film a tizenhatéves lány, Griet történetét meséli el, aki Johannes Vermeer házában szolgált a XVII. századi Hollandiában…”
További részletek a Leány gyöngy fülbevalóval c. filmről itt!

Leány gyöngy fülbevalóval

6. A nap szerelmese (Van Gogh élete)

“Van Gogh zseniális festő, aki szerencséltenségéből merít erőt ahhoz, hogy a művészet révén legalább rövid időre feledni tudja belső fájdalmát. Visszatérő önpusztító rohamai egyikében van Gogh megcsonkítja magát.”
További részletek A nap szerelmese című filmről: kattints ide!

A nap szerelmese (Lust for life)

7. Caravaggio

“A nagy itáliai festő, Caravaggio életrajzírói szerint a festő azt állította, olyan pontosan másolta modelljeit, hogy még egy ecsetvonást sem tett soha, amit a sajátjának nevezhetett volna. Ezt használta ki Derek Jarman, amikor filmje cselekményének szerkezetét a festmények alapján építette fel…”
További részletek a Caravaggio filmről itt!

Caravaggio

8. Túlélni Picassot

“Pablo Picassónak nem csupán képei különös világúak, magánéletét is a szenvedélyek és a váratlan döntések irányítják. A szeszélyes és hűtlen zseni hatvanévesen bolondul bele a huszonéves párizsi művészlánykába, Francoisba. Kettejük feszültségekkel teli szerelmét mutatja be a film…”
További részletek a Túlélni Picassot című filmről itt!

Túlélni Picassot

9. Lautrec

“A párizsi bordélyházak és tánctermek megszállott festőjének élete legalább olyan színes volt, mint vásznai… Henri Toulouse-Lautrec gazdag arisztokrata családból származott, apró testi és mentális hibákkal jött világra. Apjától bizarr és túlfűtött szexualitást örökölt. Modelljei főként prostituáltak voltak, akik mindannyian szerették. Lautrec örökké mosolygott a világon, frivol környezetén…”
További részletek a Lautrec filmről itt!

Lautrec DVD

10. Rembrandt

“Rembrandt van Rijn már elismert, középkorú mester, amikor bevezetik a műtermébe a fiatal, hamvas Saskia Uyleburghot, hogy elkészítse a lány portréját. Saskia jómódú, nemesi családból származik, mégsem egy elkényeztetett fruska. Hiába a mester nyers modora és pokróc természete, Saskia tudja, hogyan bánjon vele, így hamarosan egymásba szeretnek…”
További részletek a Rembrandt filmről itt!

Rembrandt DVD

11. Frida

“1925 szeptemberében egy szörnyű buszbaleset örökre megváltoztatta Frida Kahlo életét. A busz egy villamossal ütközött, sokan vesztették életüket, vagy szenvedtek súlyos sérülést a tragédiában. Frida súlyosan megsérült. Szenvedésének java a helyzetével járó elszigeteltségből és magányból fakadt. Érzéseit a festményeibe öntötte. Szülei gyakorlatilag mindenüket eladták, hogy fedezni tudják a számtalan operáció költségeit…”
További részleteket a Frida című filmről itt olvashatsz!

Frida DVD

12. El Greco

“A film egy hősi történet egy meg nem alkuvó művészről és szabadságharcosról, Domenicos Theotokopoulosról, akit a világ úgy ismer: “El Greco”. El Greco a XVI. század gyermeke volt, a szabadságot és a szerelmet keresve eljutott a krétai és velencei udvarból Toledóba, Spanyolországba. Itt szembe találta magát legnagyobb ellenfelével, a Szent Inkvizícióval.”
További részletek az El Grecofilmről: itt!

El Greco DVD

13. Éjjeli őrjárat (Rembrandt)

“A film középpontjában Rembrandt egyik leghíresebb, Éjjeli őrjárat című festményének megszületése áll. A jelenet a városi milícia muskétás csapatát ábrázolja, amint őrjáratra indulnak. A rendező szerint valójában a képen egy összeesküvést láthatunk, és a megoldás kulcsa a kép részleteiben van elrejtve…”
További részletek az Éjjeli őrjárat című filmről: itt!

Éjjeli őrjárat

14. Pollock

“Jackson Pollock (1912-1956) lánglelkű absztrakt festő alighanem a modern festészet egyik legérdekesebb alakja. Az 1940-es évek végén üstökösként robbant be a művészeti életbe, miután a Life magazin közölt róla egy felkavaró cikket. Életét 1941-től kísérhetjük nyomon…”
További részletekhez a Pollock filmről kattints ide!

Pollock DVD

… és végül egy film a mai világ egy művészéről…

15. A graffiti királya (Basquiat)

“Egy húszéves New York-i falfirkász srác, név szerint Jean-Michel Basquiat a nyolcvanas évek elején hipp-hopp a nagyváros művészvilága érdeklődésének középpontjába kerül. Az ifjú titánt kézről kézre adogatják, aki azonban nehezen alkalmazkodik a hirtelen jött siker csillogásához…”
További részletek A graffiti királya című filmről itt!

A graffiti királya DVD

A rövid ismertetők forrása: filmkatalogus.hu

Na, melyiket fogod megnézni?
Ha láttad valamelyiket, hogy tetszett?

Írd meg ITT és MOST egy kommentben! Köszi!

Itt a folytatás:
“ÚJABB FILMAJÁNLÓ: 10 FILM A FESTÉSZET IRÁNT RAJONGÓKNAK

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

40 hozzászólás a(z) “Filmajánló: 15 izgalmas film híres festőművészekről!” bejegyzéshez
 1. Balla Márti

  Kedves Zsófi! Nagyon köszönöm ezt a hosszú listát, még egyiket sem láttam, de már alig várom, hogy sorra vegyem őket. Imádom a kosztümös filmeket, azt hiszem az Éjjeli őrjárattal kezdem majd, az tűnik a legizgalmasabbnak. :)
  Köszönöm!
  Márti

  Válasz
 2. Zsuzska

  A Leány gyöngy fülbevalóval és a Goya kísértetei nagyon jó filmek, ajánlom nektek!

  Válasz
 3. Ráczné Fáy Gizella

  Megint remek ajándékkal kerestél meg minket! Legjobban A graffiti királya érdekel pillanatnyilag, mivel ő kortárs, és róla eddig még nem is hallottam.

  Köszönöm szépen.

  Gizella

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Lili!

   De jó, ez kimaradt, én sem láttam! Nagyon köszi az ötletet!
   Szép estét!

   Zsófi

 4. Ildikó

  Köszönöm ! :)
  Nagyon jó ez a gyűjtemény, már régen kerestem magyarul is ilyen filmeket , hol lehet hozzáférni ezekhez ?

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Ildikó, és kedves érdeklődők!

   A budapestieknek tudom ajánlani az ODEON tékákat, ahol a fenti filmek közül szinte mind kikölcsönözhető! Itt a katalógus, ahol rá tudtok keresni a filmekre:
   http://www.odeon.hu/kat.phtml

   Remélem, tudtam segíteni. :)
   Zsófi

  2. Andi

   Magyar nyelven hol lehet hozzáférni ezekhez a filmekhez? Köszi a választ.Eseteg tudnátok linket is kuldeni? Üdv, Andi

  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Margit!

   Nagyon köszönöm, ezt sem láttam. Bővül a lista! :)

   Zsófi

 5. Heni

  Kedves Zsófi!

  Izgalmasnak tűnik a lista. Egyedül a Vermeerről szóló filmet láttam és tudom ajánlani mindenkinek. A nap szerelmese címről pedig Dallos Sándor, Munkácsyról szóló könyve jutott eszembe. :-)

  Köszönöm az ajánlót!

  Válasz
 6. Péntek Mária

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm ezt a fantasztikus filmajánlatot. Láttam már a Frida, a Lány gyöngy fülbevalóval és A Lautrec c. filmeket . Nagyon tetszettek. A nap szerelmesével fogom kezdeni. Nekem is a Munkácsi könyv jutott eszembe. Kedvenc sorozatom volt lánykoromban(3 kötetre emlékszem).

  Válasz
 7. Szabó Anna

  Kedves Zsófi!
  Ez igazán nagyszerű ajándék annak , aki mindent szeretne megtudni a festésről.Én pl. ilyen vagyok.Nagyon köszönöm:Anna

  Válasz
 8. Serfőző Izabella

  Kedves Zsófi!

  Nagyon köszönöm a válogatott ajánlatokat!Tovább küldöm a lányomnak, Ő mégis csak
  grafikus!
  Jó munkát!
  Ölellek:
  Izabella

  Válasz
 9. Buzás Istvánné

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, többségben láttam a filmeket, nekem a Nap szerelmese az egyik kedvencem – Van Gogh és az őt alakító Kirk Dougles miatt is.
  A graffit királya és a Pollock nekem ismeretlen volt de érdemes lenn megnézni.
  Köszönöm Angéla

  Válasz
 10. Lájer Miklósné Enikő

  Kedves Zsófi!

  Nagyon köszönöm a lehetőséget a filmek megtekintéséhez.
  Szeretném ha mazsoláznál magyar festők, elsősorban Munkácsy,Szinnyei festőmüvészekről készült film, ha van ilyen érdekelne.Köszönettel Enikő

  Válasz
 11. Mihályi Mária

  Kedves Zsófi!
  Nagyon szépen köszönöm,van amit már láttam,de megnézem a többit is.
  Szép napot Mária

  Válasz
 12. Mészárosné Németh Zsuzsa

  Kedves Zsófi!

  Köszönöm a filmeket, kedves ötlet Tőled. Több festő életét is olvastam, filmen Lautrec és Van Gogh történetét láttam, egyébként Ő az egyik kedvencem. Mindegyiket meg fogom nézni.

  Üdvözlettel Zsuzsa

  Válasz
 13. Réka

  Nagyon jó kis gyűjtemény, egyet sem láttam még sajnos, de Goyával fogom kezdeni. Nemrég olvastam Lion Feuchtwanger regényét róla, ami nagyon-nagyon jó volt. Erről jut eszembe, hogy könyves listát is lehetne készíteni… Egy másik kedvenc könyvem a témában Dallos Sándor kétkötetese Munkácsyról (A nap szerelmese, Aranyecset).
  A filmek közül pedig majd Van Gogh lesz a következő, egyik kedvencem :). Többet már csak a szereposztás miatt is érdemes megnézni!

  Válasz
 14. Szoboszlai Ildikó

  Kedves Zsófi!

  Köszönöm szépen a filmeket! Nagyon jó kis gyűjtemény! Én a Leány gyöngyfülbevalóval című filmet láttam moziban. Nekem tetszett, már csak azért is, mert kedvenc színészem játssza a főszerepet benne, Colin Firth! Úgy rémlik, mintha a Fridát is láttam volna!
  Lautrec-ről olvastam könyvet, nagyon tetszett az életregénye! Munkácsy Mihály életéről szóló két kötetes könyv is megvan, és nagyon szeretem. Kár, hogy ezt nem filmesítették meg!
  Ki fogom kölcsönözni ezeket a filmeket! Azt hiszem az El Greco filmmel kezdem, majd az Éjjeli őrjárattal folytatom! De szeretném mindet megnézni!

  Üdvözlettel

  Ildikó

  Válasz
 15. Hornok Istvánné (Edit)

  Zsófika!
  Nagyon köszönöm.Ha tudom meg fogom nézni ezeket a filmeket.

  Válasz
 16. Molnárné Laki Erzsébet

  Kedves Zsófi!

  Nagyon köszönöm ezt a filmgyűjtemény ajánlást! Kettőt láttam már de keresem a többit!
  Erzsébet

  Válasz
 17. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

  Köszönöm szépen a sok hozzászólást, és a remek ötleteket, kimaradt filmeket!
  Jó ötletet adtatok egy következő bejegyzéshez, amiben festőkről, művészekről szóló könyveket fogok összegyűjteni! :)

  Köszi mindenkinek!
  Zsófi

  Válasz
 18. Szilvási Judit

  Kedves Zsófia!

  Végtelen boldogsággal töltött el, hogy a felsorolt filmek között megtaláltam El Greco életrajzi filmjét. Hosszú éveken át egyik kedvenc olvasmányom a “Színek és fények” című életrajzi regény volt, amit azóta is szeretnék megvásárolni, amióta kölcsön adtam és nem került hozzám vissza, bár most nagyon jó kezekben, Francia országban van.
  Köszönöm a filmet!
  Üdvözletem küldöm: Szilvási Judit

  Válasz
 19. Visszajelzés: Újabb filmajánló: 10 film a festészet iránt rajongóknak

 20. Andicska

  Kedves Zsófi!
  Ezer köszönet a listáért, mindet végig fogom nézni szép sorban! :)
  kiegészíteném még egyel:
  Gauguin életéről is készült film, Kiefer Sutherland főszereplésével, ‘Meglelt Éden’ címmel.
  üdv.
  Andi

  Válasz
 21. Ági

  Nagyon köszönöm az összefoglalót, megkeresem a filmeket. A Frida-t és a Lány gyöngy fülbevalóval-t láttam már, de régen, ideje feleleveníteni.
  Könyvek közül nagyon szeretem a Híres festők titkos élete címűt. Megjelent már zeneszerzőkről és írókról is ugyanilyen, ha jól tudom.

  Válasz
 22. Bence Tamásné

  Nagyon szépen köszönjük ezt a klassz listát, még az ősz beállta előtt
  fel kell kutatni őket.
  köszönettel
  Kati

  Válasz
 23. györke

  T.Cím!
  Érdeklődöm, hogy a fenti 15 db. festőkről készült DVD hol kapható,miként juthatnék hozzá. Szeretném megrendelni,Kérem a segítségét ebben.
  Köszönettel: Mözsi-Szabó Istvánné
  Györke

  Válasz
 24. Kovácsics Attila

  A Modigliani kiállítás után Andy G. filmje lesz a befutó….a többit láttam már vagy épp a saját tékámban meg van…

  Válasz
 25. Györgyi

  köszönöm a listát némelyiket láttam, de olyan filmek amiket újra lehet nézni. Nagyon soknak meg van az életrajza könyvben.

  Válasz
 26. Amrita Sher-Gil

  Kedves Zsófi!

  Nagyon klassz a listád, köszi. Nekem nagy kedvencem még (igaz szobrászról szól)
  Camille Cloudel életéről szóló film. http://port.hu/adatlap/film/tv/camille-claudel-camille-claudel/movie-46602
  És egy itáliai festőművésznőről:
  Artemisia: http://port.hu/adatlap/film/tv/artemisia-artemisia/movie-76440
  Szeretettel ajánlom főleg női szemmel nőknek, nőkről, akik valami olyat akartak, ami a férfiak kiváltsága volt.
  Boglárka

  Válasz
 27. Kerényi Csaba

  Modigliani és Lautrec amit évekkel ezelőtt láttam,most szeretném letölteni,eddig nem sikerűlt.
  A remény hal meg utoljára. De ki a franc gondolta,hogy ilyen sokáig él ?

  Válasz
 28. Matusz Edit

  Kedves Zsófia !
  Először is GRATULÁLOK ehhez a tartalmas, gondosan összeállított válogatáshoz. Teljesen felvillanyozódtam attól, hogy megtaláltalak. Én .Matusz Edit vagyok és 71éves. Úgy, hogy javaslom a tegeződést.- az idősebb jogán.
  Imádom a filmeket. Az általad összeállítottakból néhány filmet láttam sőt mivel gyüjtöm is őket DVD-n megvannak. Amatőr festéssel foglalkozom és az életemet széppé teljessé teszik a művészi filmek ill. a művészek életéről szólók Ezért is öröm számomra, hogy “találkoztunk”. .
  Köszönöm Neked, hogy megosztottad mindenkivel ezeket a filmeket. A linket elmentettem és minden barátomnak elküldöm.

  Válasz