Gyűjts inspirációt a környezetedből és gyakorolj!

Sokszor emlegetem, hogy a gyakorlás a legjobb út ahhoz, hogy megtaláld a hozzád legközelebb álló eszközt, témát és stílust. Azoktól, akik követik az e-mailes leckéimet, gyakran kapok olyan levelet, hogy ugyan szeretik a leckéket és inspirációkat, mégsem fogtak még soha úgy ceruzát vagy ecsetet a kezükbe, hogy alkossanak valamit. Viszont rengeteg ötletet merítenek a leveleimből a saját hobbijukhoz, pl. tűzzománc készítéshez, agyagozáshoz, hímzéshez, gobelin képek készítéséhez. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen mindenki más-más kreatív tevékenységben találja meg azt az örömöt, amit én a rajzolásban és festésben.

Ha még nem jelentkeztél az emailes leckéimre, akkor itt megteheted:
Ajándék rajz- és festőleckék >>

Ebben a bejegyzésemben arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy igaziból bármi lehet inspiráló a környezetedben, nyitott szemmel kell járni! Hiszem, hogy az én oldalamra sem véletlenül bukkannak az emberek, előbb-utóbb ugyanis mindenki megtalálja az életben azt az elfoglaltságot, amit szabadidejében szívesen végez. És ha igazán szerencsés, ez akár a hivatásává is válhat!

Tehát járj nyitott szemmel, és próbálgasd a különböző technikákat, eszközöket! Csak úgy fogsz fejlődni, ha egyre nehezebb kihívások elé állítod magad. Ehhez pedig szükséges, hogy bátran neki merj kezdeni egy-egy bonyolultnak tűnő feladatnak. A gyerekek is így fejlődnek: nem rettennek meg egy-egy új feladattól, feszegetik a határaikat, ezáltal fejlődnek! Én ilyen szempontból nagyon sokat tanulok a kislányomtól, aki még nincs 2 éves, de már most látszik, mennyire kreatív – remélem, hogy ez így is marad! ;)

Internet

Az internet adta lehetőségekről most nem szeretnék hosszabban írni, hiszen biztosan neked is megvannak már a jól bevált honlapjaid, amit naponta megnézel. Én ezeket az oldalakat szeretem a legjobban: Pinterest, Weheartit, Boredpanda-Art, Behance
Ezek mind külföldi oldalak, de ha nem tudsz angolul, akkor is egy-két nap után már könnyen átlátod, nagyon egyszerűen használhatók.
Válassz egy-egy képet, mentsd le magadnak vagy nyomtasd ki, majd tűzz ki egy határidőt, ami alatt úgy érzed meg tudod csinálni a képet, és próbáld meg lemásolni, vagy továbbgondolni! Ez remek gyakorlás!

A képeken kívül érdemes minél több olyan YouTube videót nézni, ami nincs felgyorsítva, így lépésről-lépésre láthatod egy-egy kép elkészülésének a folyamatát.

Ezeket írd a keresőbe, pl.:
“drawing step by step”
“painting step by step”
“real time drawing”
“real time painting”
Ezek mellé írhatod még hogy: “watercolor” vagy “pastel”

De hol találhatsz inspirációt az interneten kívül?
Bárhol! Nézz csak körül!

Család és barátok

Ha érdeklődsz a portrék iránt, kérd meg az ismerőseidet és családtagjaidat, üljenek neked modellt. Ha épp senki sem vállalkozik rá, vegyél elő fényképeket… a fényképeket akár ki is egészítheted, valahogy így:

(Lauren Spencer)

Hétköznapi tárgyak

Egy tányértól kezdve, egy zöldségen vagy gyümölcsön keresztül, egészen egy mintás papucsig bármi inspirálhat! Ha pedig valami megfog és inspirál, ne is gondolkodj tovább! Fogj egy papírt és egy ceruzát (vagy bármilyen eszközt ami a közeledben van) és próbáld meg lerajzolni úgy, ahogyan azt te látod!

(Emily Isabella)

Van Gogh éveken keresztül gyakorolta a rajzolást, mert meggyőződése volt, hogy amíg nem tud élethű rajzot készíteni, festeni sem áll neki. Volt, hogy egyetlen képről sok száz másolatot készített, mert egyikkel sem volt megelégedve.

(Vincent van Gogh)

A környezet ahol élsz

Egyszerűen nézz ki az egyik ablakon, és vedd sorra a látottakat! Az ég és a növények színeit, az utcán sétáló emberek ruháját, vagy akár a szomszéd házak vonalait, térbeli elhelyezkedését…

(Gail l Wong)

(James Richards)

A sok kis apró részletből ragadj ki kettőt-hármat, és másold le őket, vagy alkoss belőlük valami újat, ami először az eszedbe jut!

(Mona Edulesco)

Munkahely

Tudom, ez elsőre lehetetlennek tűnik, de ha van egy kis vázlatfüzeted, amit mindenhova magaddal tudsz vinni, semmi akadálya hogy a munkahelyeden is ott legyen melletted. Egy hosszúra nyúlt telefonbeszélgetés alatt például ki nem kezd el firkálni egy papírra!? :)
De ha van pár percnyi nyugodt ebédidőd, akkor is előveheted a papírt és ceruzát.

Utazás során

Az utazás a legjobb feltöltődés és a legjobb inspiráció forrás. A rengeteg új ismeret, látvány beindítja a fantáziát. Ha teheted, utazz minél többet, és itt most nem arra gondolok, hogy havonta iktass be egy külföldi utat, mert nyilván azt a legtöbb ember nem teheti meg.

Már az is fel tud tölteni, ha csak elmész sétálni a város egy olyan kerületébe, ahol még azelőtt soha nem jártál. Vagy egy-egy napra látogass el egy olyan magyarországi városba vagy faluba, ahol szintén azelőtt még nem voltál. Készíts pár fotót és csinálj belőle útinaplót, amibe természetesen rajzolhatsz és festhetsz is!

Egy ilyen kis vázlatfüzetet magaddal is vihetsz, és akár egy csendes parkban vagy egy templom mellett megpróbálhatod rögzíteni a látottakat, csak néhány vonallal.


Te honnan szoktál ihletet meríteni az alkotásaidhoz? Köszönöm, ha megírod egy kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg ismerőseiddel is!

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

13 hozzászólás a(z) “Gyűjts inspirációt a környezetedből és gyakorolj!” bejegyzéshez
 1. Mona

  Hali! Engem van, hogy inspirált a festők, festésről szóló könyvek nézegetése. Van, hogy egy bizonyos festőre, témára rákattanok. Rákeresek a google képkeresőben, s ami kicsit is izgalmas, azt lementem magamnak, hogy később tudjak miből válogatni. Aztán van, hogy valamiről eltűnik az inspiráció, de van, amin megmarad. Számomra bevált tanulási módszer, ha a nekem tetsző képeket lemásolom (vagy inkább úgy mondom, hogy megpróbálom lemásolni) vagy átköltöm saját szájízem szerint.
  Üdv
  Mona

  Válasz
 2. Katika

  Szuper ötletek! A rajzzal kiegészített fénykép különösen tetszik, ki fogom próbálni! :)
  Köszi!

  Válasz
 3. Csiki Ili

  Nagyon szépen köszönöm az ötleteket! Engem sok minden szokott inspirálni főleg ha az unokáim nak szeretnék valamit rajzolni. Ezeket meg lehet találni különböző mesekonyvekben. Már rajzoltam kis ultetokartyakra különböző figurákat (pl. óvodai jeleket kicsit “kibővítve” felhasználva mesekonyvekben szereplő illusztrációkat). Ezeket szülinapi bulira készítettem. Jelenlegi nagy sláger a kakas illetve. a baromfiudvar lakói. Nagyon szeretem csinálni.! Nagyon tetszett a fényképeket kiegészítő-albumba is rajzolható képek ötlete. Köszi!

  Válasz
 4. Zsuzsi

  A munkahelyi rajzok között egy hegyvonulat rajzára lettem figyelmes. Először kifogásokat kerestem, hogy miért nem most, stb. De miután felfigyeltem rá, hogy halogatok, figyelmeztettem magam és rájöttem, hogy miért ne éppen most? És én is rajzoltam egy hegyvonulatot! :) Még nem élethű, de elsőre egészen jó lett. Örülök neki! És büszke vagyok magamra :) Köszönöm!

  Válasz
 5. Éva

  Megint csupa jó ötletet küldtél ! Az általam eddig nem ismert honlapokon is szívesen nézelődök.Köszönöm szépen.

  Válasz
 6. Marianna

  Én leginkább belső inspirációt használok. Nekem az a legkedvesebb, amikor engedem megnyilvánulni a bennem lévő művészt. Ilyenkor előre megfogadom magamnak, hogy nem cenzúrázok. Amilyen lesz, olyan lesz.
  Ha külső ihletésre vágyom, régi Praktika magazinokat lapozgatok. Amit ott látok, megcsinálom kicsi másképp. Ezt is kedvelem.

  Válasz
 7. Kimlei Kati

  Szia Zsófi!
  Régóta olvasom bloggjaid, leveleid.Nagyon sokat tanulok belőlük.
  Én speciel ha látok valahol egy szimpatikus fényképet, elmentem, lefestem. Legutóbb találtam egy vitorlásos fotót, ami megfogott. Lefestettem, de én is tettem hozzá, mert túl egyszerűnek tűnt.
  Egyébként nagyon szeretem a vizes képeket, pedig bika vagyok, vagyis föld jegyű. Vajon honnan ez a vízimádat? Köszi az ötleteket.

  Válasz
 8. Dorina

  A telefonom tele van inspirációs fotókkal. Motívumokat gyűjtök, melyeket felasználok a mandalafestésnél. Budapesten lépten-nyomon találok egy-egy szép lépcsőkorlátot, aknafedélt, kerítésrácsot, de a Szegedi Dóm belső festményeiből is merítettem már ihletet és régi belvárosokban is sok izgalmas részletet találtam, amit felhasználhattam. Egészen Rómáig elhozott már a minták utáni vágy.

  Válasz
 9. Mária

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm inspirációs ötleteid! Ahogy szinte minden technikára kitérsz, lehetőséget ad kapcsolódni.
  Remélem további írásokat és ötleteket is megosztasz majd. Írásaidat is örömmel követem. Az utóbbi időben kevés lehetőségem volt rakzolni, de most újra elkezdem.
  További örömteli pillanatokat kívánok Neked, velünk !

  Válasz
 10. Magony Ferencné

  Kedves Zsófi!
  Ahogy írod,tényleg minden ötletet tud adni, ami megérinti az embert. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy kell valaki, aki felnyitja az ember szemét. Én rengeteget tanultam tőled, a magyarázataidból, a videóidból, a rajzoláson túl , hogy legyen az embernek önbizalma, merjen belevágni, még ha nem is sikerül úgy ahogy elképzeli.
  Most, hogy visszanézem az első rajzaimat , látom, hogy enyhén szólva milyen bénák. Az biztos, hogy nagyon sokat kell, akár vázlatszerűen is rajzolgatni, hogy bátrabb legyen az ember. Én leginkább a Pinterest szoktam nézegetni, meg a JouTube-ra felett videókat . Azokból is rengeteget tanulok.Szerintem már az is haladás, ha egy képen meglátom azt, hogy pld. egy alma hány színű pirosból áll, vagy a virágszirmon hol az árnyék. No persze ezt sem sikerül mindíg úgy ahogy szeretném. Elmentem a nekem tetsző képeket , és mikor nézegetem őket akkor a saját ötleteimmel átformálva próbálom megcsinálni. Van sok elképzelésem, remélem valóra is tudom váltani.
  Szeretettel üdvözöllek!
  Klári

  Válasz
 11. Streéb Mária

  Köszönöm kedves Zsófi az olvasmányajánlót! Átnéztem üjra az inspirációkró szóló cikkedet.
  Ez most jókor jött nekem, mert lehet, hogy nem lesz internet ahová utazom. S látom mi mindenre lehet menni nélküle is, csak füzet, ceruzák, filc, esetleg vízfesték.
  Köszönöm még egyszer. Szép, és tevékeny nyarat kívánok Neked, Családodnak, Csapatodnak
  Üdvözlettel
  Streéb Mária

  Válasz