Henri Rousseau
A művészettörténet híres autodidakta alkotói – 2. rész

Henri Rousseau – Önarckép (részlet)

A második autodidakta festő, akiről Kata írt nekünk, az nem más, mint Henri Rousseau.
Az ő életében nem csak az különleges, hogy művészeti képzés nélkül vált híres festőművésszé, hanem az is, hogy festői karrierjét negyven éves korában kezdte. A rengeteg gyakorlás pedig meghozta gyümölcsét, hiszen egy egészen egyedi látványvilágot alkotott a vászonra!

Henri Rousseau a francia impresszionizmus és annak poszt alstílusainak korában nőtt fel, de ő kimaradt abból a hivatalos művészetoktatásból, amit a nagy impresszionista festők végül fenekestül felforgattak. Ő csak 1884-ben, negyven évesen kezdett festészettel foglalkozni, addig hivatalnokként dolgozott. Emiatt művészként gyakran kapta a ‘Le Douanier’, azaz vámtisztviselő gúnynevet, ami naiv, tanulatlan stílusára utalt. Talán épp hivatalnoki munkája biztosította számára azt az időt, ami segítségével festő válhatott belőle – ha épp nem a papírlapok felett ült, a Louvre-ben készített vázlatokat a nagy mesterek munkáiról.

Henri Rousseau és “Az álom” című festmény

A szigorú festészeti szabályrendszer elhagyásával egy, a korstílusnál oldottabb és őszintébb egyéni ábrázolásmódot alakított ki, így válva a naiv festészet vezéralakjává. Rousseau élénk színekkel és karakteres körvonalakkal megfestett, álomszerű jeleneteket ábrázoló egzotikus tájképeiről híresült el. Művészetét a 20. századi avantgárd mozgalmak, kiváltképp a szürrealisták fedezték fel újra, akik elsőszámú inspirációs forrásként fordultak saját korszellemét meghaladó stílusához. Nagyságát bizonyítja még az is, hogy képeit többek közt Pablo Picasso is beválasztotta személyes gyűjteményébe, amik később a Louvre termeiben kerültek kiállításra.

Most pedig íme, néhány inspiráló kép Henri Rousseau-tól:

Remélem inspirálónak találtad ezt a bejegyzést is!
Tanulság: soha nem késő az álmaidnak élni! Gyakorolj sokat, és előbb-utóbb megtalálod a saját stílusodat! :)

Köszönöm, ha másokkal is megosztod ezt a bejegyzést!
Hamarosan jön a folytatás is, az egyik kedvenc festőmmel! Kíváncsi vagy, hogy ki lesz az?

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

24 hozzászólás a(z) “Henri Rousseau
A művészettörténet híres autodidakta alkotói – 2. rész
” bejegyzéshez
 1. Scheller Margit

  Köszönöm Zsófi, megerősített ùjra ez a cikk, hiszen én is később értem be a hajlandóságra.

  Válasz
 2. Jankovics Vilmosné

  Kedves Zsófi!
  Rousseau képeiből már láttam egy néhányat. Akkor is most is nagyon tetszettek. Köszönöm az összeállitást és az ismertetőt.
  Üdvözlettel Jankovicsné Erika

  Válasz
 3. Julika

  Kószönöm a képeket nagyon étdekes volt.Ezt a festőt nem ismertem ,de nagyon érfekesek a képei.

  Válasz
 4. Gabi

  Kedves Zsófia!
  Biztosan van aki értékeli ezeket a képeket, de sajnos ez nem az én világom.
  Kérlek ne haragudj!

  Válasz
 5. Csetri Júlia

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm ezt a kis tályékoztatást Rousseau-ról. Ismertem már a képeit és kedvelem őket , de jó érzés újra felidézni. Bármikor szívesen veszem, ha küldesz nekem hasonló ismertetéseket örömmel olvasom el. Szia:
  Julika

  Válasz
 6. Tajtiné Marika

  Köszönöm. Igazán inspiráló. Én 74. éves vagyok, de nagyon örülök hogy inspiráltál engem a kezdetekben és ugyan inkább az unokáimra gondoltam amikor hozzád csatlakoztam. Ők is rajzolnak, és az egyik talán művészi pályára készül. Már 5 évesen rajzversenyt nyert, pénzt – ami neki a legontosabb volt. 10 ezer forintot – és két hirdető táblára kinagyított képe díszítette Eger belterületét és egy pedig a városba jövőket üdvözölte. A többi is kreatív de ők más pálya felé kacsingatnak. Én meg nagyon szeretem amit csinálok, igyekszem tanulni és jól érzem magam a csoportodban.

  Mégegyszer köszönöm hogy erre az útra tereltél.

  Üdvözlettel

  Válasz
 7. Horváth Julianna

  Nagyon szeretem Rousseau képeit, a Pinteresten egész jó kis gyűjteményem van belőlük… :) Köszönet a cikkért!!, és várom a következőt!! :)

  Válasz
 8. Anna

  Koszonom, van mondanivaloja a kepeinek, de nem az en vilagom, mint irta is valaki, a tehetsegevel nagyot tudna alkotni.

  Válasz
 9. Keresztes Györgyné

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, nagyon tetszenek a képei. Köszönöm, hogy el küldted.. Szívesen várom, ha küldesz még ilyen ísmertetéseket..

  Válasz
 10. Keresztes Györgyné

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, nagyon tetszenek a képei. Köszönöm, hogy el küldted.. Szívesen várom, ha küldesz még ilyen hasonló művészekről szóló történeteket, képekkel együtt.

  Válasz
  1. Dittrich Ernőné Júlia

   Kedves Zsófi!
   Köszönöm ezt a kis tájékoztatást Rousseau-ról. Ez is egy fajta sajátos művészet, érdekesnek tartom. Szépen kidolgozott finom munka, szépek a színek, de mégis mindegyikben van valami ami számomra nem megnyerő.
   Sokszor elgondolkodtató – mitől művészi egy alkotás, és mitől lesz “nagy művész” valaki!
   Üdvözlettel Júlia

 11. Károlyi Marianna

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm a leveleid. Érdekesek, és inspirálóak.
  Henri Rousseau festői világa lehet, hogy először megzavarja az embert, de …élmény , szerethető képek.
  Üdvözlettel:
  Károlyi Marianna

  Válasz
 12. Györgyné Dunka Beatrix

  A képek lenyűgöztek. Valamikor fiatal koromban én is rajzolgattam, főleg portrékat. Sajnos most már 73 évesen nem biztos , hogy menne. A képek tényleg nagyon tetszettek. Beus

  Válasz
 13. Királyné Marika

  Én a tiszta és ártatlan gyermeki lelket látom a képeiben. Azt gondolom a gyermekektudnak ilyen magától értetődően kifejezni valamit. Gondolom, őnála nem a siker és elismerés volt a legfontosabb, hanem az érzésvilág kifejezése.

  Válasz
 14. Galaczi Judit

  Köszönjük az érdekes ismertetőt, de rövidnek találom, és hiányoznak a képek alatt a címek. Biztos megvan az oka, amiért ilyen, és nem másmilyen. Üdvözlettel: G.Judit

  Válasz
 15. Farkas Dömötörné

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm az inspiráciòt, és azt, hogy ez a csoport létre jött!! Nagyon sokat nógattál hogy igenis rajzoljunk fessünk. Már nagyon szeretem,kikapcsol. A naplód is sokat segít nekem.Sok sikert kívánok Zsófia!

  Válasz
 16. Molnár Józsefné

  Szia Zsófia! Már hiányoltalak. Nagyon köszönöm, hogy elküldted a képeket.
  Üdv. Anna

  Válasz
 17. Elenica

  Kedves Zsófia! Nagyon köszönöm, hogy megismertettél ezzel a festővel. Nagyon érdekesek a képei. Én csak művészet kedvelő és fogyasztó vagyok. Minden ilyen küldeményednek örülök és másokkal is megosztom.
  Üdvözlettel: Elenica

  Válasz
 18. ANGÉLA

  Szia Zsófia!
  Nagyon tetszenek ezek a képek. Szívesen megtanulnám milyen technikával van festve. Egyszer küldtél nekem lépésről lépésre szemről egy rajzot , emlékezetből megrajzoltam , nagyon szórakoztató volt . Tudod úgy vagyok a rajzolással mint a tánccal nem tudok csak szeretek táncolni, és rajzolni is.
  minden jót kívánok neked sok örömet a munkádhoz
  Angéla

  Válasz
 19. Tevelyne B. Zsuzsa

  Kedves Zsofi! Nagyon jo ez a sorozat! Ezt a stilust nagyon kedvelem . Nagyon jo volt a Frida Kahlo is! Bocs de a telefonom nem tud ekezetet. Koszonom a tanitast! Zsuzsa

  Válasz
 20. Marossy Margit

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm az inspiráló képeket, örültem neki.
  Sajnos én csak 75 évesen kezdtem el festegetni, de nagyon élvezem. Nagy művész már úgy sem lesz belőlem, de nagyon nyugtató és unaloműző a festegetés.
  A művésznaplód is nagyon tetszett, már abba is rajzoltam.
  Köszönettel és üdvözlettel
  Margit

  Válasz