Site icon Sárhidai Zsófia

Híres balkezes művészek

Augusztus 13-án volt a balkezesek világnapja! Ezzel kapcsolatban utánajártam a nagy művészek közül vajon hányan voltak balkezesek. Miért? Egyes kutatások szerint a balkezes embereknek a jobb agyféltekéje a dominánsabb, tehát (elvileg) sokkal kreatívabbak és fogékonyabbak a művészetre, mint jobbkezes embertársaik… :)

Az embereknek kevesebb mint 20%-a balkezes, tehát elmondhatjuk, hogy ez egy igen különleges adottság. Én személy szerint a jobbkezes vagyok, de próbáltam már a bal kezemmel is rajzolni, nem sok sikerrel… :) Remek kihívás ez, ha egy kicsit trenírozni szeretnéd a jobb agyféltekédet, és szeretnél elrugaszkodni a már berögzült látásmódodtól!

Érdekes, hogy régen – egészen a 20. század közepéig – tiltott volt, hogy valaki a bal kezét használja íráshoz, evéshez, stb. A szokás megkövetelte, hogy a szülő időben átnevelje gyermekét a “helyes” jobb kéz használatára.

Többek között Leonardo da Vinci (1452–1519) olasz polihisztor, művész, tudós is úgy született, hogy a bal keze volt ügyesebb, de megtanulta ugyanúgy használni a jobb kezét is. Ő egy kétkezes művész volt, még a tükörírást is hibátlanul gyakorolta.

Honnan lehet tudni, hogy Leonardo eredetileg bal kezes volt? Onnan, hogy a kutatók több rajzát és festményét megvizsgálták és elemezték. Több helyen a vonalvezetés arra utal, hogy a bal kezét használta. Például az alábbi képen az átlós vonalak:

További balkezes festők a XV.-XVI. századból:

Albrecht Dürer (1471–1528) német festő, grafikus

Albrecht Dürer: „Melankólia” rézmetszet részlet (1514)

Michelangelo Buonarroti (1475–1564) olasz festő, szobrász, építész

Egyik leghíresebb munkájának, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának egy részlete: Ádám teremtése

Sokak szerint az is bizonyítja Michelangelo balkezességét, hogy a képen látott jelenetben Ádámot is balkezesnek festette meg.

Raffaello Sanzio (1483–1520) olasz festő, grafikus, építész

Raffaello Sanzio: „Az athéni iskola” (1509-1511)

Peter Paul Rubens (1577– 1640) flamand festőművész


Peter Paul Rubens és felesége részlet (1609)

Plusz néhány érdekes tény a balkezességről:

Szerencsére ma már mindenki bátran használhatja azt a kezét, amelyik ügyesebb! :)
Neked melyik kezed, melyik agyféltekéd a dominánsabb?
Szerinted igaz, hogy a balkezes emberek kreatívabbak?
Ismersz még esetleg balkezes művészeket?

Exit mobile version