Híres festőművészNŐK (3/3. rész)

A híres festőművésznőkről szóló sorozat utolsó részében már a XX. században járunk. Így, végül de nem utolsó sorban, olyan művésznők életét mutatom be, kiknek az élete már nem a túlzott elnyomás miatt volt nehézkes, hanem inkább a botrányoktól.

Ha nem olvastad az előző részeket, kattints az alábbi linkekre:

Híres festőművészNŐK (3/1. rész)

Híres festőművészNŐK (3/2. rész)

Bizony, a XX. század fordulóján – noha még mindig sok megkülönböztetés érte a nőket – egyre többen mentek ezzel szembe. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy sokakat meghurcoltak és negatív kritikákkal illettek. És akadt olyan is, akinek az élete telis-tele volt szerencsétlenségekkel, betegségekkel.
Persze ne hidd, hogy ez bármiben is hátráltatta őket… sőt, még erősebben, kitartóbban próbálkoztak!

7.Victorine Meurent (1844-1927)

Victorine 1844-ben, Párizsban született. Apja fémművesként, édesanyja kalaposként dolgozott. Nem volt sok pénzük, de a lány mindenképp festő szeretett volna lenni.
Azért, hogy minél többet tanulhasson a nagy mesterektől, modellt állt nekik, méghozzá aktmodellként…

A legnagyobb mestere, akitől a legtöbbet tanult Manet volt! Bizony, Ő az a lány, akit Manet két képén is meztelenül láthatunk, a “Reggeli a szabadban” és az “Olympia” című képeken:

Manet: Reggeli a szabadban
Manet: Olympia

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, mind a két kép nagy botrányt kavart annak idején…

A gond nem azzal volt, hogy meztelen nőt ábrázol a festmény, hanem hogy a képeknek ez a központi eleme. Ráadásul a lány még csak nem is szégyelli magát a festményeken, hiszen egyenesen a néző szemébe bámul. A párizsi nép egész kis mesét költött akkoriban a csinos vörös hajú lányról, és persze próbálták rossz hírét kelteni, amit most nem is szeretnék jobban kifejteni… :)

A lényeg tehát, hogy mindezek ellenére Victorine csakis saját fejlődésére koncentrált, próbált minél több praktikát eltanulni Manet-tól. Viszont a mesterével ellentétben ő sokkal visszafogottabb képeket készített.

Ennek eredményként később a Francia Festői Akadémia tagja lett. Képei összesen hat alkalommal szerepeltek a Salon kiállításain. Állítólag volt olyan kiállítás, ahová az ő képe bekerült, de Manet képe nem!

Sajnos hiába volt nagyon tehetséges, a 19. század nem bocsátotta meg neki, hogy átlépte azt a bizonyos “határt”. Halála után a legtöbb képe eltűnt, az is lehet, hogy megsemmisítették.
Csupán ez az egy ismert kép maradt meg tőle:

8.Frida Kahlo (1907-1954)

Bátran állíthatom, hogy ő az egyik legszuggesztívebb festőművésznő a világon. Szerintem nincs olyan, aki még ne hallotta volna a nevét. Egyedi stílusa miatt képtelenség mással összekeverni. Az élete tele volt megpróbáltatásokkal, de úgy gondolom ezek nélkül nem lett volna belőle az, aki!

1907-ben Mexikóváros külvárosában született. Apai nagyszülei állítólag magyarok voltak! :)
Még kisgyerek volt, mikor gyerekbénulás miatt a jobb lába eldeformálódott. Talán amiatt, hogy ezt leplezze, már fiatalként is szeretett férfi ruhákba (nadrágokba) bújni, majd később hosszú mexikói szoknyákba.
18 évesen buszbalesetet szenvedett, melynek következtében egész életére kiható súlyos gerincsérülés szenvedett. Hónapokra gipszfűzőbe zárták, melynek “hála” elkezdett festeni! Először saját önarcképét készítette el, majd rokonait és ismerőseit is megfestette.

Frida Kahlo önarckép
Frida Kahlo szüleivel és nagyszüleivel / Családfa

1928-ban csatlakozott egy mexikói kulturális csoporthoz, ahol aztán jövendőbeli férjét is megismerte. Diego Rivera híres mexikói festő huszonegy évvel volt idősebb Frida-nál, de ez nem jelentett nekik problémát. 1929-ben már össze is házasodtak, ezután pedig együtt alkottak.

Plusz néhány érdekesség róla:

– Ő volt az első latin-amerikai festő, akitől képet vásárolt a Louvre!
– 145 festménye közül kb. 60 önarckép.
– Idézet tőle: “Azért festem magamat, mert oly gyakran vagyok egyedül, s magamat ismerem a legjobban.”
– Betegségeinek és rengeteg műtétjének következtében amputálni kellett az egyik lábát. Ezután első önálló mexikói kiállításának megnyitójára ágyában fekve, díszes tehuana ruhában jelent meg.
– Halálának oka a mai napig tisztázatlan.

9.Tamara de Lempicka (1898-1980)

Az első “szupersztár” női festő!
Előkelő, gazdag lengyel családban született, középső gyerek volt. Svájci bentlakásos iskolában tanult, de nagyszüleivel sokat utazott Franciaországba és Olaszországba, ahol a legnagyobb művészek munkáival is találkozhatott. Szülei válását követően Oroszországba került, ahol már 18 évesen férjhez ment egy hírhedt nőcsábászhoz… Tamara önálló életre vágyott, így nem bánta meg a házasságot. A Nagy Októberi Szocialista Forradalom elől Párizsba menekültek, ahol megszületett lánya, Kizette.

Tamara de Lempicka

Folyamatosan képezte magát, míg európai szinten elismert művész lett.
Első kiállítása 1925-ben, Milánóban volt. Képein az art déco-t ötvözte a kubizmussal.
Fél év alatt 28 festményt készített!
Portréival több ezer dollárt keresett!

Két leghíresebb alkotása:

Tamara de Lempicka: Auto-Portré (Tamara zöld Bugattival)
Tamara de Lempicka: Kizette az erkélyen

Ez utóbbiért 1927-ben elnyerte élete első díját a bordói nemzetközi szépművészeti kiállításon!

Ismerte Jean Cocteaut, Pablo Picassot és André Gide-t is. Később kicsapongó életet élt, amit a férje nem tolerált, így 1931-ben elváltak. Lányával, Kizettel is keveset foglalkozott, bár kétségtelenül halhatatlanná tette őt a róla készített festményivel.

Többször utazott Amerikába, ahol rengeteg híresség készíttetett vele portrét. 1934-ben Zürichben újból férjhez ment egy báróhoz, akivel 1943-ben New Yorkba költöztek. Ebben az időben jelentősen csökkent a népszerűsége. Csendéleteket és absztrakt képeket kezdett festeni, majd az ecset helyett festőkést használt. Ezeket az új stílusú képeit már nem fogadták jól, így sajnos visszavonult a nyilvánosság elől.

Férje 1961. novemberében, útban New York felé, a Liberté óceánjáró fedélzetén elhunyt. Tamara mindenét eladta, és három föld körüli hajóutat tett. Végül Texasba költözött a lányához, de nem jöttek ki jól egymással, 1978-ban inkább Mexikóba költözött. Ott is halt meg 81 éves korában, hamvait pedig a Popocatépetl vulkánba szórták.
Állítólag a ma élő egyik legnagyobb rajongója és gyűjtője Madonna. :)

+ Érdekesség:

Washingtonban létezik egy múzeum, a “National Museum of Women in Arts”, ahol csak női művészek alkotásai vannak kiállítva. Ha épp arra jársz, mindenképp látogass el ebbe a múzeumba! :)

Tetszett a sorozat?
Neked ki a kedvenc női festőművészed?

Ha szívesen olvasnál még ezekhez hasonló blogbejegyzéseket, jelezd nekem.
Köszönöm, ha megosztod ezt a bejegyzést ismerőseiddel is! :)

Ha tetszett, és szeretnél több száz inspiráló anyaghoz hozzáférni, és egy támogató alkotói közösség részese lenni, akkor csatlakozz a Titkos Művésznők Társaságához!

Ide kattintva megtudhatsz mindent a csatlakozásról »
Tetszett? Kérlek, hogy kattints a lenti ikonokra, és oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Megosztás a Facebook-on

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 hozzászólás “Híres festőművészNŐK (3/3. rész)”

 1. Keresztes Lászlóné szerint:

  igen nagyon tetszett a sorozat,a kedvencem Frida,köszönöm azt az utazást csodálatos volt.

 2. Tóth Ilona szerint:

  Köszönöm szépen a leveleket. Mindig érdekelt, hogy miért olyan kevés a női alkotó. Ezek a nők nagyon tudtak. A XX. Században alkotott egy világhírű orosz származású festőművésznő, El Kazovszkij is. A képei nagyon érdekesek, egyéniek, ahogy az élete is az volt. Talán ő a kedvencem, bár én igazán nam tudnék választani.

 3. Négyesi Jánosné szerint:

  Elgondolkoztató.

 4. Varga Magdolna szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon tudom díjazni az inspiráló cikkeket, melyeket küldesz. Mivel érdekel a téma, mindent elolvasok és természetes, hogy mindegyik nagyon érdekes a maga nemében.
  Sajnos, hogy olyan elfoglaltságot vállaltam magamra, amit már egyre nehezebb elvégezni, viszont egyre tőbb időmbe telik teljesíteni, ami által reményem sincs arra vonatkozólag, hogy magam vágyaival is törődjek.
  Amiket írásokat küldesz, érdekfeszítően olvasom, mert érdekel. Egyelőre többet még magamért sem tudok tenni.
  Viszont (megsugom , hogy a lányom nagyon ügyes ezen a területen.
  Tehát az én vágyaimat ő testesíti meg csodálatos módon. Nekem már ezzel kell belenyugodnom.

  Szeretettel üdvözöllek:
  Magdi

 5. Hernek János szerint:

  Margaret Kane kimaradt a felsorolásból,ő is nagyot alkotott,és viharos élete volt. Film is készült róla. Nagyszemű gyerekeket festett,először Amerikában,később ha jól tudom Hawaii-on. Ráadásul mindig a férje neve szerepelt a képei alatt,míg el nem váltak. Én csak a filmet láttam addig nem is tudtam róla hogy létezett a hölgy. A róla készült film is nagyszerű,épp úgy mint a Fridáról készült,érdemes rá időt szánni és megnézni. Azt hiszem az a címe: Nagy szemek,és Nicole Kidman játssza a művésznőt.

 6. Pintér Edina szerint:

  Frida Kalo fogott meg a legjobban mióta láttam róla egy önéletrazi filmet.
  Megfogott, hogy nem adta fel nőiességét,művészet iránti rajongását vágyakozásátbetegségei és balesete okozta fájdalmmai ellenére.

 7. Erdős Mária szerint:

  Kedves Zsófi! Tetszett a sorozat. Írhatnál a mai, kortárs festészetről. Ksznm.

 8. Dr.Sztavridisz Diagóraszné Ilona szerint:

  Köszönöm, hogy festő nőkről szóló összeállításodat olvashattam és láthattam. Kiragadtál a szürke hétköznapból egy időre. Készíts még hasonló cikkeket. Megosztom a közösségi oldalon, hogy mást is öröm érjen. Gratulálok. Várom a többi összeállítást. Üdvözlettel: Ilona

 9. Keresztes Györgyné szerint:

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm az érdekes leírásokat a híres festőművész nőkről szívesen olvasom Őket.
  Üdvözlettel
  Ági

  1. Varga Maria szerint:

   Egy szóval pazar.

 10. Lang Györgyné Regina szerint:

  Kedves Zsófika!
  Nagyon kedves tőled, hogy ismét gondoltál rám. Köszönöm szépen.
  Sok-sok szépet és jót, sikert és egészséget kívánok Neked.

 11. Farkas Jánosné szerint:

  Kedves Zsófi,

  köszönöm szépen, hogy gondoltál rám.

 12. Farkasné Ági szerint:

  Kedves Zsófi !
  Köszönöm a leírásokat a festő művésznőkről. Nagyon érdekes volt , élveztem. Ági

 13. Fülöp Edit szerint:

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm, hogy beavatsz a titkok világába. Szivesen olvasom bejegyzéseidet. Edit

 14. Várkonyi Rita szerint:

  Zsófi!
  Mindig örömmel olvasom leveleidet. Ajánlóidat.
  A sorozatodban szereplő nők közül Lempicka-t gyűjtenék én is, de Madonna megelőz. :-)
  Viszont nagy kedvencem még Georgia O’Keeffe. Valaki biztosan nagyon “gyűjti” őt is. Tetszik a nő karaktere és kihívóan finom alkotásai is.
  Üdvözlettel,
  Várkonyi Rita

 15. Ajvász Mária szerint:

  Kedves Zsófi!

  Nagyon köszönöm, hogy a művészi világba be avattál, érdekelnek a festő-művészek élete, alkotásai.Kérem ha lehetőség van úgy küldjél nekem erről leírásokat.Szeretem olvasni ezeket.A híres festők alkotásait imádom és szivesen olvasom. Hálával és köszönettel Ajvász Mária

 16. Anikó szerint:

  Szia Zsófi!
  Nagyon tetszett, szívesen olvasnék még hasonló írásokat művészekről.
  Köszönöm, hogy elküldted!

  1. Göblösné Dauda Katalin szerint:

   Érdekelnek a művészekről írásaid. Szívesen olvasnék még többet, ezért kérlek küldj e-mail címemre cikkeket.
   Köszönettel: Göblösné Dauda Katalin