Karácsonyi csillogás a rajzaidon és a festményeiden

Hogyan készíts aranyló vagy ezüstösen csillogó felületeket, díszítést a rajzaidon és a festményeiden?
A karácsonyi hangulathoz hozzá tartozik a csillogás. Ünnepi köntösbe öltözik ilyenkor az utca, az otthonunk, az ajándékok, a fenyőfa… Mit tegyél, hogy egy kis csillogást csempéssz a rajzaidra, a festményeidre, hogy azok is igazán karácsonyi hangulatúak és különlegesek legyenek? Akár a saját lakásod falára, akár ajándékba készítesz ilyen képet, izgalmas és örömteli lesz az alkotás, és bearanyozza majd az ünnepi készülődést! ;)

Kapcsolj be egy kis karácsonyi aláfestő zenét, és már indulhat is az alkotás…

Lássuk, milyen eszközök állnak rendelkezésedre a hobbi boltokban, amivel arany, illetve ezüst csillogás varázsolható az alkotásodra…

Kezdjük először a folyékony, festék kategóriába sorolható alapanyagokkal:

Arany/ezüst színű festéket többféle márkában és típusban találsz. Van arany/ezüst színű tempera, akrilfesték és magas fém pigment tartalmú, oldószeres festék is (folyékony fém).

1. Metál akrilfesték:

A metál akrilfestéken belül több félét is találsz (márka: pentart): metál arany, antik arany, vörösréz, metál ezüst rokokó, fehérarany stb. Használható vászonra, kartonra, farostlemezre, fára, szinte mindenféle felületre, amire sima akrilfestékkel is lehet festeni.

2. Folyékony fém festék:

A “folyékony fém” festékekkel tökéletes fém-hatást lehet elérni (márka: pentart). A festett felületet oldószeres fényes lakkal lehet védeni. A festéshez használt ecsetet terpentines oldószerrel lehet megtiszítani.

3. Csillogó struktúrpaszta:

Lehet kapni arany vagy ezüst színű struktúrpasztát is (márka: Artline), ami vízbázisú, sűrű és csillámos. Mindenféle felületre használható. Szivacsecsettel, festőkéssel, spatulával, stencilek segítségével lehet felvinni, és használat után az eszközöket vízzel lehet letisztítani. A festményed plasztikusabb hatású lesz, a vászonból kiemelkednek majd ezek az aranyló, vagy ezüstösen csillogó részek.

4. Csillogó ujjfesték:

Gyerekeknek 2 éves kortól, és bátor felnőtteknek is, korhatár nélkül! ;) (márka: Mucki) Kapható gyöngyház arany, gyöngyház ezüst színben is! Krémes állaga és jó fedőképessége optimális a kézzel és lábbal való festéshez, de ecsettel, szivaccsal és spatulával is felvihető papírra, feszített vászonra, üvegre, fára, kőre, csempére vagy tükörre.

5. Metálfólia/füstfólia:

Absztrakt festmények készítéséhez ajánlom az arany vagy ezüst lapocskákat (metálfólia vagy füstfólia néven találsz rá, márka: FIMO).

Kapható hozzá speciális ragasztó (füstfóliaragasztó), mellyel azt a területet kell bekenni a vásznon vagy a festési felületen, ahová a fóliát fel szeretnéd vinni. Majd az elkészült és megszáradt részt le lehet kezelni a hozzá tartozó oldószeres védőlakkal, és lehet folytatni a festmény többi részletével a képet, akár akrilfestékkel, akár más alapanyaggal. Már festett, megszáradt területen is alkalmazható, pl. akrillal lefestett alapra.

Angol nyelvű oldalakon ehhez a technikához még számos inspirációt találsz metal leaf vagy gold leaf keresőszavakra.

6. Alufólia az ezüstös csillogásért:

Az arany lapocskákat helyettesítheted vékony fajta alufóliával is. A technika ugyanaz, mint az arany lapocskák esetében. Nézd csak:

Az alábbi videón megnézheted, hogyan készül egy ilyen arany lapocskás, absztrakt festmény Danielle Powell művésznő előadásában…

Az alábbi szitakötős kép is szép példa, ismeretlen művésztől:


Forrás: Pinterest

Végül pedig… Gustav Klimt festményei adják a legszebb inspirációt ehhez a technikához:


Klimt: Nő aranyban című kép

7. Arany/ezüst decoupage:

A ragasztásos technika kapcsán eszembe jutott a decoupage is! Lehet kapni fémesen csillogó decoupage papírt, például arany kotta vagy nonfiguratív ezüst mintával, ami szintén felhasználható akár festővásznon is, a festmény egy részleteként.

8. Csillámporok:

A hobbi boltokban kapható ezen kívül rengeteg féle színű csillámpor, melyekkel a festményed apró részleteit kiemelheted, díszítheted – a frissen felvitt akrilfestékbe szépen beleragad a csillámpor, és vele együtt szárad. De használható ragasztóval lekent felületre is.

9. Arany/ezüst spray:

Nagyobb felületekhez, nagyméretű absztrakt képekhez ajánlom az arany vagy ezüst színű akril spray-t is. (márka: EVOLUTION). Szinte bármilyen felületre alkalmazható, jól fel kell rázni használat előtt. Egységes, sima, magas fényű réteget képez a lefújt területen.

Most pedig következzenek a grafikus technikákhoz használható eszközök…

10. Csillámtoll:

Csillogó dekoráció készítésére alkalmas festéktoll (márka: pentart). Bármilyen felülethez használható, praktikus adagolófejének köszönhetően úgy használhatod, mint egy filctollat. Többféle színben kapható, csillámló aranyban, ezüstben, bronzban és többszínű, szivárványos színben is! :)


Damian Smith portréja, csillogó arany koronával

11. Gyöngytoll:

Gyöngyszerű, csillogó dekorációk készítésére alkalmas festéktoll (márka: Pentart). Bármilyen felülethez használható. Kapható antik arany, sima arany, ezüst, fekete gyémánt, jégvirág fantázianévvel ellátott színben is! Hű, micsoda karácsonyi hangulatot hoznak már ezek az elnevezések is… :)

12. Textilfilc:

Sötét alapon mutat jól, használható festővászonra is (márka: Tex Opak). Sokféle színben kapható, ezüst és arany változatban is.


Tracie Cheng alkotása

13. Pittkréta:

Kapható sárga arany és ezüst színben: vonalas rajzokhoz, vázlatokhoz, skiccekhez nagyszerűen alkalmazható (márka: Conté). Különféle vegyes technikáknál pl.: tempera és pasztell is remek rajzeszköz lehet.

14. Ceruzák:

Arany és ezüst színű ceruza: a Koh-I-Nor márkán belül találtam vastag arany, illetve ezüst ceruzát, mellyel visszafogott csillogást és fényt vihetsz a rajzaidra.

15. Filctoll:

Metálos csillogású filctoll: (márka: STAEDTLER Metallic marker). Az arany, illetve ezüst metál színű tollal feliratokat, rajzolatokat készíthetsz például papírra, kartonra. A kb.1-2 mm vonalvastagságú toll használata ideális scrapbook technikához, üdvözlőkártyák, meghívók készítéséhez, sötét és világos felületre egyaránt.

Az eszközök beszerzéséhez ajánlom az Art Export üzleteit.

Kommentben írd meg azt a technikát (vagy csak a sorszámát), amit szívesen kipróbálnál!

Melyik tetszett legjobban?

Várom a válaszodat, írj!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


21 hozzászólás “Karácsonyi csillogás a rajzaidon és a festményeiden”

  1. Tajtiné Marika szerint:

    Megint sok csodát mutattál. Betettem a kincsesládámba hogy elővehessem újra és újra. Köszönöm.