fbpx

Kreatív tudástár

A Facebook oldalamon 5 héten keresztül minden szerdán megosztottam egy „Kreatív tudástár” részt, melyekben egy-egy eszköz használatát mutattam be. Most itt a blogomon is szeretném ezt megosztani, mert tudom, hogy nem mindenki használja a Facebookot. Remélem hasznosnak találod majd ezt az írást! :)

Milyen eszközökről írtam a „Kreatív tudástárban” a Facebook oldalamon?
A satírozó rúdról, a monopol radírról, a víztartályos ecsetről, a grafit ceruzákról és a seprűs radírról. Ezeket az eszközöket egytől-egyig többször is használtam a Művésznaplóban összegyűjtött képeim elkészítésekor. Ha végiglapozod, láthatod, hogy mennyire aprólékos munkát lehet velük végezni. Én mindenképp csak ajánlani tudom őket! :)

Nincs még Művésznaplód? Akkor KATTINTS IDE és rendeld meg most, akár egy csodás művészkellék csomaggal együtt!

(Időközben többen írtatok kérdéseket, olyan eszközökkel, technikákkal kapcsolatban, amiket ez a kis sorozat nem érintett. Ezeket összegyűjtöm, és majd egy következő bejegyzésben azokról is írok részletesen pl.: ecsetek, vázlatfüzetek/papír típusok, akvarell ceruza, stb.)

A SATÍROZÓ RÚD elsősorban a porpasztell, grafitceruza és szénrajzok eldolgozásához ajánlott kis papír rúd. Többféle méretben is hozzá lehet jutni, érdemes 2-3 különböző nagyságút beszerezni.

Lényegében ez egy összecsavart papírrúd, amely a végeinél elkeskenyedik. Homályosításhoz, maszatoláshoz, apró vonalak, foltok satírozásához, homogén felületek létrehozásához használható. Egész kis területeken is alkalmazható, pont olyan a hegyének a kialakítása, hogy a legapróbb részletekhez is tökéletes.

Érdemes a rúd egyik végét a világos színekhez, a másik végét pedig a sötét színekhez használni. Ha annyira elkoszolódik, hogy már nem szeretnéd úgy használni, nyugodtan lefaraghatsz/hegyezhetsz belőle, így újra szép tiszta felületet kapsz majd.

A MONOPOL RADÍR szabadon formázható, puha, gyurma szerű radír. Fontos eszköz grafit, szén vagy pasztell technikához. A rétegeket finoman vissza lehet szedni vele, nem olyan drasztikus a hatása, mint egy átlagos radírnak. Szépen halványítható vele a rajz egy-egy része. Ha elég „hegyesre” gyúrjuk egészen pici pöttyöket is „kiszedhetünk” a rajzból. Nagyon sokoldalú, és egyszerű a használata!

A radír tisztítását a folyamatos gyűrögetéssel lehet elérni. Addig kell gyúrni és hajtogatni míg egy újabb tiszta felületet nem találsz.

(Megfigyeltem, hogy a szürke és a kék színűek sokkal tovább jók, mint a sárga vagy a piros, mivel tovább megtartják a nedvességtartalmukat, így ha teheted inkább olyat válassz!)

Egy ilyen VÍZTARTÁLYOS ECSET főleg az akvarell ceruzás technikához hasznos. Ha még nem próbáltad, itt az idő!

Ez egy csodás találmány hagyományos ecset helyett! Nem kell vízbe mártogatni, hiszen van egy tartály, amit feltölthetsz vízzel, és a toll fokozatosan adagolja a vizet az ecset fejéhez. Így, gyorsabban és kényelmesebben dolgozhatsz. Az ecset vége finom, rugalmas nylon szálakból áll, aprólékos és lendületes vonalakhoz is kiváló. Nem mellesleg, könnyen tisztítható!

Több méretben kapható, az áruk is baráti, így ha komolyan érdeklődsz az akvarell alkotások iránt, érdemes több méretet is beszerezned. Nem csak hegyes fejű, de seprű szerű szőrrel is kapható.

Egy jó GRAFIT CERUZA elengedhetetlen a precíz vázlatok elkészítéséhez. Vásárlás előtt azonban érdemes tudni, hogy melyik jelölésű milyen. Íme egy kis segítség:

H, 2H, 3H stb. jelölésűek: kemény ceruzák, főként műszaki rajzolók használnak ilyen ceruzákat, precízen lehet velük dolgozni, mert nem maszatolódnak, és tűhegyesre kihegyezve nagyon finom és pontos vonalakat lehet velük húzni. Minél több H-s, annál keményebb a grafitbél.

HB-s ceruzák: ezen a skálán közepes puhaságú ceruzának számít.

B, 2B, 3B, 4B9B – minél több B-s, annál puhább a ceruza. Érdemes egy 2-3B-s és egy 6B-s ceruzát beszerezni. A 2B-s egy sokoldalú ceruza, mert közepes puhaságú, vázlatkészítéshez, vonalas rajzhoz, satírozáshoz is egyaránt használható, és nem maszatolódik annyira a radírozásnál. A 6B-s ceruza pedig feketébben fog, jóval puhább, és kiválóan fed satírozásnál, illetve könnyedén elmaszatolható. Az ennél is puhább ceruzákat már csak késsel szabad hegyezni, különben folyton kitörik a hegye.

Ajánlott grafit márkák: Faber Castell, Koh-I-Noor, Derwent, Maped…

Ha szeretsz aprólékosan dolgozni, akkor ajánlom a SEPRŰS RADÍRT, ami úgy néz ki, mint egy hosszú ceruza, csak grafit helyett radírbéllel rendelkezik, és a végén van egy kis seprű, amivel úgy tudod letisztítani a rajzod egyes részeit, hogy nem maszatolod össze a kezeddel a kész alkotást.

Én nagyon szeretem ezt a kis eszközt, nagyon praktikus, a felesleges pasztell port is ezzel szoktam elsepregetni a rajzaimról!

Ajánlott márkák: Derwent és Faber Castell

Létezik ilyen „ceruza radír” seprű nélkül is, például a Koh-i-Noor márkának.
Ha egyiket sem találod a művészellátóban, vehetsz helyette stiftes, tölthető radírt (tollhoz hasonlító szerkezet, aminek a belsejében radír-rúd van), amivel szintén tudsz apró részleteket radírozni.

Remélem, hasznosnak találtad ezt a rövid összefoglalót az eszközökről.

Ahogy fentebb már említettem, ennek a „Tudástárnak” lesz még folytatása! Tehát, ha van kérdésed, bátran írd meg kommentben! :)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


17 hozzászólás “Kreatív tudástár”

 1. Tajtiné Marika szerint:

  Annyi mindent tanultam ma hogy újból és újból elolvasom, hogy megjegyzzem.

 2. Tóth Mária Elvira szerint:

  Kedves Zsófi !

  Köszönöm a hasznos információkat!
  Igyekszem beszerezni a szükséges
  eszközöket, hogy tovább fejlődjek
  és elmozduljak az alapokról a pasztell
  alkotások terén !
  Tóth Mária Elvira
  2019.01.09.

 3. Veronika szerint:

  Kedves Veronika !
  Köszönöm ,hogy megosztod a tudásodat velem, velünk. !
  Nagyon nagy segítség ez részemről is !
  Üdvözlettel :
  Veronika

 4. dr Németh Jánosné Katalin Németh szerint:

  Kedves Zsófia!
  Köszönöm szépen a hasznos információt., tanácsot.
  További munkádhoz sok sikert kívánok.
  Üdvözlettel : Katalin

 5. Papszt Lajosné/Erzsébet Papszt szerint:

  Szia, Zsófi!
  Köszönöm a ,,TUDÁSTÁR,,megosztását.Nagyon jókat tudtam meg most tőled.Nem ismertem a ,,monopolradírt,, ,a víztartályos ecsetet, a seprűs ecsetet sem.
  Remélem a tél kedvezőbb lesz a rajzolás-festéshez, be is szerzem majd az általad ajánlott eszközöket.
  További sikeres munkálkodást, szép alkotásokat kívánok neked.

  Üdvözöllek:Papszt Lajosné Erzsi

 6. Valenta Ferencne szerint:

  Kedves Zsofi
  En nem hasznalom a facebookot ezert orommdl olvastam az irasodat. Sseretnem ha az olajfestesrol is irnal egeszen kezdo szinten mert szeretnem azt is kiprobalni.Koszonom Valenta Gabi

 7. Szabó -G. Imréné Erzsi szerint:

  Kedves Zsófi!
  Örülök a sok hasznos információnak, ötlet és segítség a nem képzett, csak hobbiból rajzolgatók részére, nekem is. Részemre, sok új dolog volt amiről eddig még nem hallottam. Nagyon köszönöm. Várom a következő blogodat!
  Üdvözlettel: Szabóné Erzsi

 8. Fazekas Erzsébet szerint:

  Köszönöm szépen az eszköz ismertetést. Hálás vagyok érte,és nagy segítséget jelent számomra.

 9. Babidoricsné Nagy Piroska szerint:

  Kedves Zsófi! Hálásan köszönöm a sok praktikus tanácsod és ajánlásod. Sokat srgítettél most is. Üdv. Piroska.

 10. Streéb Mária szerint:

  Köszönöm, Zsófi! Mindig öröm olvasni az írásaidat, annyi új információ van bennük, amiknek mindig hasznát veszem. További jó munkát kívanok Neked, velünk :)

 11. Sarolta szerint:

  Köszönöm a segítséget, olvasom az írásaidat és tetszenek. Nagyon aktív életet élek, sokfelé járok, de úgy érzem, hogy a rajz és a festés (bár nagyon jól kikapcsolnak) számomra azért nem a legjobb, mert nem vagyok
  olyan jó, mint szeretném. Szívélyes üdvözlettel
  Sarolta

 12. Dittrich Ernőné Júlia szerint:

  Köszönöm az eszközök ismertetését. be fogom szerezni, mert most próbálkozom a portré rajzolással és sokszor kínlódás az egyszerű eszközökkel finomítani, javítani, satírozni. Nem lesz tökéletes!
  Biztos segítségemre lesz!
  Üdvözlettel: Dittrich Ernőné Keresztes Júlia

 13. Éva szerint:

  Nagyon tetszik köszönöm az ingyen leckéket.

 14. Boháné Nádasdy Erika szerint:

  Köszönöm, nagyon hasznos volt az eszközökről szóló ismertetőd. Ebből is tanultam.
  Üdv: Erika

 15. Fülep Éva szerint:

  Kedves Zsófi !
  Köszönöm , számomra nagyon hasznos információt küldtél a különböző eszközök használatáról , kíváncsian várom a többit.

 16. Solymosi Rózsa szerint:

  Köszönöm szépen az eszköz ismertetőt!
  Érdekes és hasznos.

  Üdvözlettel: Solymosi Rózsa.

 17. Marossy Margit szerint:

  Köszönöm az eszközökről szóló bejegyzésedet, s várom a következőket is. Minden segítséget hálás köszönettel fogadok.
  Üdv Margit