Minden, amit tudni szeretnél a színekről

Mennyi féle szín létezik, mennyi féle különböző árnyalat… Ahány féle színárnyalat található a természetben, annyi féle érzés, hangulat, érzet párosítható hozzájuk. A színek önmagukban nagyon inspirálóak tudnak lenni. Engem minden séta alkalmával ámulatba ejtenek a vadvirágok, a pillangók, az ég, a fák, a felhők színei… Nézd csak, itt egy fotó a nemrég megjelent Művésznaplóm belső borítójáról…

Részlet a Művésznaplóból

Sok újdonsült Művésznapló tulajdonos írt nekem, hogy az alkotás megkezdése előtt sokszor fejtörést okoz, milyen színhangulatú legyen a kép, milyen színeket érdemes összeválogatni. Én legtöbbször spontán módon válogatom össze a színeket az alkotáshoz, tehát nem készítek ki előre bizonyos ceruzákat vagy krétákat, hogy no, akkor ez a kép ezekkel a színekkel fog elkészülni… De van, akinek nehézséget okoz kezdetben ez a spontaneitás, vagy azért mert még kezdő, vagy azért mert eddig csak másolt, és nehéz a fejből rajzolás/festés.

Nekik és Neked szeretnék ezzel a bejegyzéssel segíteni. Teljesen az alapoktól: mik a színek, miért fontosak, milyen színek illenek egymáshoz… és hasonló egyszerű de fontos kérdésekre kaphatsz választ…

Kezdjük azzal, hogy miért fontosak a színek?
A színeknek nagyon fontos szerepe van minden ember életében. Hatással vannak szervezetünkre, az egyes szervi funkcióinkra, befolyásolják egészségi és érzelmi állapotunkat, hatással vannak tetteinkre, gondolkodásunkra.

Ugyanaz a szín előidézhet egymástól ellentétes érzéseket: a napfényes kék ég aktívan hat, vidámsággal, frissességgel tölt fel, míg a kékes fényben úszó holdfény nyomasztó és kísérteties, hatására passzív hangulatba eshetünk. A vörös arc lázra vagy haragra utal, a kék, a zöld vagy sárga arc betegségre.

Az elménkben egyes tárgyak, fogalmak, érzelmek, érzések és gondolatok meghatározott színekkel társulhatnak. A színek kultúrától, kortól függően különböző szimbolikus jelentéssel bírnak. A sárgáról a Napra, az üdeségre, vagy az irigységre; a pirosról a tűzre, a szerelemre, vagy a háborúra és a vérre; a zöldről a természetre, a nyugalomra, vagy a haragra is asszociálhatunk.

Kiválaszthatod ruháidat, használati tárgyaidat, sminkedet úgy, hogy a napod már derűsebben indul, amikor tükörbe nézel!

Mi a szín pontosan?
A szín tulajdonképpen csak egy érzet, az agyunk reakciója a fényre. A színek fényhullámokból, az elektromágneses energia egyik különös fajtájából jönnek létre.

„Köznapi értelemben a szín a környezet tárgyainak látással érzékelhető azon tulajdonsága, amit olyan fogalmakkal írunk le mint a vörös, sárga, zöld és kék stb.
A különböző tárgyak a rájuk eső fényt különböző, rájuk jellemző módon nyelik el illetve verik vissza. Az emberi látás a visszaverődő fények egyedi sajátosságát (hullámhosszát) színként érzékeli. Agyunk pedig az érzékelt színt az adott tárgy tulajdonságaként értelmezi.”
(Forrás: Wikipédia)

Milyen színek léteznek?
Nos, erre a kérdésre nem lehet egy egyszerű mondattal vagy felsorolással válaszolni, így inkább bővebben szeretném kifejteni:

Az alapszínek (1) a sárga, a piros és a kék. Azért hívják őket alapszíneknek (vagy más néven elsődleges színeknek), mert nem keverhetők ki más színekből.

A másodlagos színek (2) két alapszín összekeveréséből születnek. Tehát:
sárga + piros = narancs
piros + kék = lila
kék + sárga = zöld

Ha eddig ez követhető volt, akkor nem nehéz kitalálni, hogy mik azok a harmadlagos színek (3). Igen, ezek egy elsődleges és egy másodlagos szín összekeveréséből jönnek létre.

Színkör: elsődleges (1), másodlagos (2), harmadlagos (3) színek

Színek keverése
Készíts saját színkört az otthon használt festékeiddel, vagy színes ceruzáiddal.
Ha elkészültél, látni fogod, mely színek összekeverésével milyen végeredményt kaphatsz. Így nem kell többet kísérletezned, csak ránézel a színkörre és tudni fogod melyik festéket, ceruzád vedd a kezedbe!

Az alábbi videón Katie Jobling lépésről lépésre megmutatja a színkör elkészítését:

Még egy színkör, és még több színkeverés Katie Joblingtól! :)
(Javaslom, hogy akkor is nézd végig, ha nem tudsz angolul, mert szerintem nagyon jól követhető, hogy mely színeket keveri!)

Érdekesség!
Színkört akár virágokból, zöldségekből, vagy gyümölcsökből is készíthetsz! :)

Mik azok a komplementer színek?
Nagyon fontos a színek helyes párosítása, hiszen, ha nem sikerül jól összeválogatnunk a képünk színeit, előfordulhat, hogy nem azt a hatást fogjuk elérni, amit szerettünk volna.
Lehet, hogy túl „vad” lesz, vagy éppen túl „sápadt”, esetleg az egész egy hatalmas káosszá alakul a sok különböző színtől… szóval megtalálni a helyes színeket, nehéz feladat. DE, nem lehetetlen!

A komplementer színeket más néven kiegészítő színeknek nevezzük. Ezek a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színek (pl.: piros+zöld, lila+sárga, kék+narancs). Ha jobban megnézed ezekben a komplementer párokban mindig megvan mind a három alapszín.

Egyes színeket egymás mellé téve élénkíthetünk vagy tompíthatunk a képünk összhatásán.

Ez az oldal segít a megfelelő színek összepárosításában, kattints IDE, és kísérletezz bátran!

Érdekes TESZT:
A következő oldalon tesztelheted a színérzékedet. A feladat, hogy a külső színkörben megtaláld a középen látott színt vagy színeket! Összesen 6 féle feladat van a tesztben, az első viszonylag egyszerű, de a végén már 4 színt kell egyszerre eltalálni! :)
(Érdemes a 3. feladatnál külön figyelni a komplementer/kiegészítő színpárokat!)
Hajrá, teszteld magad IDE KATTINTVA!

Extra inspiráció / feladat:
Engedd szabadjára a fantáziádat, és képzeld el:

1. Milyen színű lenne a gyerekkorod?
2. Milyen színű lenne a jelened?
3. Milyen színűnek képzeled el a jövőd?

Fess vagy rajzolj mind a háromról egy kis képet, amiben csak azokat az árnyalatokat használod, amik az adott korszakodhoz legjobban passzolnak! Nem kell figurákat ábrázolni, csak a színek jelenítsék meg az érzéseket, emlékeket, vágyakat, célokat…

Kísérletezz bátran a színekkel!

Remélem tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha másokkal is megosztod! :)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


10 hozzászólás “Minden, amit tudni szeretnél a színekről”

 1. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

  Kedves Zsófi! Ismert dolgok, de nagyon jó az ismétlés, a megerősítés, a már ismert dolgoknál is! Köszönöm szépen.

 2. 2005148201 szerint:

  Köszönöm Zsófi!
  Nagyon jót játszottam.
  Ezt a teszt címet elmentem, máskor is jó lesz.
  Jó nyaralást!
  Marcsi

 3. Ács Lászlóné szerint:

  Már hiányoltam egy ilyen útbaigazítást, mert sokszor nehezen találom el a színeket. Ezért már korábban, a Pinteresten tájékozódtam.
  Örülök hogy te is feltetted, köszönettel:
  E.

 4. Jutka szerint:

  Kedves Zsófi!
  Jó volt feleleveníteni a régen tanultakat. Ismét előveszem Itten könyvét.
  Jó munkát, szép nyarat!
  Üdvözlettel

 5. Gabi szerint:

  Kedves Zsófi!
  Jól eltöltöttem az időt a színekkel, köszi az élményt!

 6. Horváth Sándorné Obsitos Éva szerint:

  Szia!

  Mindenképpen hasznos, jó dolgok. Olvasgattam már hasonlót, de igy együtt van minden
  a leírásokban, tetszik.

  Köszönettel: Horváthné Obsitos Éva

 7. Streéb Mária szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon jó a cikk és épp időben jött. Nem leszek internet közelben egy ideig, helye lesz a kísérletezésnek.
  Tartok a színektől, nekem ismeretlen terület. Tudás és gyakorlat hiánya. Érzem túl fog lendíteni ez az inspiráció. Köszönöm, szép és termékeny nyarat kívanok :)
  MÁria

 8. Évi szerint:

  Szia Zsófi !
  Köszönöm nagyon hasznos volt .
  Szia

 9. Fitos Zita szerint:

  Kedves Zsófi!

  Nagyon szépen köszönöm. Jó, hogy ilyen is van és hasznos. A tesztest ki is próbáltam, nagyon jó volt.

  Üdvözlettel Zita.

 10. Kántor Ferencné szerint:

  Köszönöm szépen. Nagyon jó és hasznos dolgok.