Művészi könyvjelző karácsonyi ajándéknak

A mai ünnepi bejegyzésben egy szupergyorsan elkészíthető és nagyon mutatós kreatív ötlettel szeretnélek meglepni. Ezt az apróságot teljesen kezdőként is elkészítheted, kevés alapanyag kell hozzá, és gyorsan elkészül. Művészi könyvjelzőt készíthetsz a segítségemmel, akvarell technikával és tűfilccel. Kiváló kiegészítő ajándék, amit az utolsó nap is elkészíthetsz! Lépésről lépésre mutatom, mit hogyan kell csinálnod…

Számomra az akvarell egy nagyon érzékeny és kifejező technika, sokkal élvezetesebb számomra, mint az akril vagy az olaj. A mai leckét követően ezért biztos, hogy még sok hasonló akvarelles leckére számíthatsz majd tőlem… ;)

Lássuk, milyen eszközökre lesz szükséged…

– akvarell készlet
Én egy Koi Water Colors készletet használtam, ami nagyon praktikus, mert kis méretű, nagyon helyes kis utazó szett, és minden benne van, ami kell. Még egy ecsettollat is adnak hozzá. Ha nem szeretnél készletet venni, a művészellátókban akár egyesével is vehetsz különböző akvarell festéket, szilkés kiszerelésben. Ha erre nincs időd, most tökéletesen megteszi egy gombos vízfesték készlet is, amit bármelyik papírboltban beszerezhetsz.

– akvarell papír
Én egy Fabriano Watercolour akvarell tömböt használtam, ami 200 grammos, nem a legkimagaslóbb minőségű, de kedvező az ára, és gyakorláshoz szuper! A jó akvarell papír nagy százalékban pamutot tartalmaz. Lehet kicsit, közepesen vagy nagyon bordázott a felülete, tetszőleges, milyet választasz.

– ecset vagy ecsettoll
A fent említett Koi készlethez volt ecsettol, de önmagában is megvásárolható. Van hozzá egy kis víztartály, ahonnan az ecset fejéhez lehet adagolni a vizet, és festés közben lehet vele varázsolni. :) Nagyon praktikus, hihetetlenül gyorsan és jól lehet vele alkotni.

– rotring vagy grafitceruza
Én HB-s 0.5-ös rotringot használtam a vázlatkészítéshez, de HB-s vagy H-s ceruza is jó, a lényeg, hogy jól ki legyen hegyezve és leheletfinoman, vékonyan tudj vele rajzolni.

– tűfilc
Én Faber Castell 0.1 mm-es és 0.2 mm-es fekete tűfilcet használtam, de zömében a vékonyabbat.

– olló
A rajzlapot ezzel választottam le a tömbről, illetve ezzel kerekítettem le a sarkait az egyes könyvjelzőknek.

– dunsztos üveg
Az ecset öblítéséhez. Az akvarellhez használt ecsetet a legvégén meleg vízben kell leöblíteni, és nem szabad sokáig az üvegben tartani, mert sérülhet a szőre. Érdemes egy rongyot is odakészíteni, ha le akarod itatni az ecsetet. Én egy Szilvia papírtörlőt használtam, az volt kéznél. :)

– lyukasztó
Extra díszítésnek használhatsz olyan lyukasztót, ami nem kör alakot, hanem valami mutatósabb mintát lyukaszt a papírba. Lehet kapni egyesével is ilyen lyukasztókat, nem vészes az áruk. Én egy fenyőfásat és egy angyalkásat választottam a sarki papírboltban.

A művészi könyvjelző készítésének lépései:

1. Az akvarell háttér elkészítése
A papírt nem vettem le előre a tömbről, hanem azon festettem – így végig szépen ki volt feszítve, nem hullámosodott fel. Ha olyan akvarell papírod van, ami nem tömbben van, akkor rajztáblára ragaszd le mind a négy oldalát papír ragasztószalaggal.

Ha ecsettollal dolgozol: nedvesítsd be az ecsetet, majd tedd a kiválasztott színre, és kicsit oldd fel a festék felszínét. A puha ecset vegyen fel belőle egy kis mennyiséget (4-5-ször simítsd a festéket) – majd, ez nagyon fontos: márts bele még egyszer, nagyon picit a vízbe, és ezután tedd a rajzlapra, érints oda… egyből szétfut kicsit a vízzel, és kezdheted a kísérletezést. Megdöntheted a rajzlapot, foltokat festhetsz, összemoshatod őket, nagyon izgalmas ez a technika.

Tapasztalod majd, hogy ha nem használsz sok vizet, akkor nagyon szép élénkek a színek, és teljesen lefedik a papírt. Ha többször vizezed, akkor áttetszőek lesznek a színek, és szépen egybefolynak. Mindkettőt alkalmazhatod, rád van bízva, milyen sorrendben, és milyen színeket mosol össze egymással. Az ecsetet öblítsd ki mindig, amikor új színhez nyúlsz.

Ha ecsettollat használsz: ugyanúgy vegyél fel egy kis festéket az ecset szőrével, és érintsd a rajzlaphoz, hozz létre apró foltot, majd nyomd meg az ecsettoll víztartályát, és engedd, hogy pár csepp víz elmossa a papíron képződött foltot. Nagyon izgalmas így alkotni. Akár előre is bevizezheted vele a papírt, így egyből futni fog rajta a festék.

Gondolj arra, hogy ez a háttér egy teljesen nonfiguratív színkavalkád – nem lehet elrontani! Ne legyen túl sötét, ha utána fekete tűfilcet fogsz használni – erre érdemes figyelni, illetve arra, hogy ne legyen túl részletgazdag, túl aprólékos, mert akkor a tetejére kerülő minta nem fog jól érvényesülni.

Engedd szabadjára a fantáziád, és alkosd meg ezt a hátteret teljesen szabadon! Spontán válogatsd a színeket, és kísérletezz! Nagyon gyorsan elkészül, így ha nem vagy vele elégedett, akár csinálhatsz hipp-hopp egy újat is. Kalkuláld még bele azt is, hogy több kisebb részre lesz felvágva ez a rajzlap, szóval egyesével még akkor is mutatós lehet a háttér, ha egyben nem tűnik annak! ;)

2. A könyvjelzők kivágása

Várd meg, hogy teljesen megszáradjon a festék. Ez elég gyorsan megy, hiszen egész vékony festékréteg kerül csak a papírra. Az akvarell papírt leválasztottam a tömbről egy olló éle segítségével. Erre a célra használhatsz papírvágó kést is. Óvatosan kell körbevágni, nehogy megsérüljön a papír. Ezt követően a papír hátoldalán vonalzóval kimértem, és ceruzával bejelöltem, hogy hol fogom elvágni. Nekem a 18*24 cm-es papírlapból 4 db könyvjelző jött ki.

3. A tűfilces rajzok elkészítése

A bátrabbak egyből rajzolhatnak filccel, de én általában – még a teljesen nonfiguratív mintát is – meg szoktam tervezni ceruzával. Ha radírozni szeretnél, azt nagyon óvatosan tedd, nehogy sérüljön a papír felülete. Egészen puha radírt érdemes használni.

A rajzok megtervezésénél nekem az volt a szempont, hogy télies, karácsonyi hangulatú legyen, és hogy a háttér is jól érvényesüljön. Ezért olyan mintákat találtam ki, amik nem vesznek el nagy felületet a háttérből.

Itt láthatod lépésről-lépésre, hogyan haladtam a rajzok készítésével. Érdemes mintákat, fotókat válogatnod a netről, ami megkönnyíti a rajzok megtervezését. Egy ilyen háttéren nagyon jól mutat bármilyen sziluett.

Szarvas megrajzolása:

A szarvas sziluett rotringgal…

A kontúrokat kihúzom tűfilccel…

Teljesen lefedem a kontúrokon belül, hogy sziluett-szerű legyen…

Végül pedig megrajzolom a szikla mintázatát, töredezett, vékony vonalakkal…

A fenyőerdő megrajzolása lépésről-lépésre:

Bátran rajzolhatod előzetes vázlat nélkül, egyből a tűfilccel…

A fenyők ágait ilyen szabálytalan foltokként képzeld el…

Ahol összeérnek a fenyők, ott még egybefüggőbbek, sötétebbek a foltok…

Végül ilyen lesz a sűrű erdő…

Hópelyhes könyvjelző:

Az előzőekhez hasonlóan, először rotringgal halványan felrajzoltam a hópelyhet, középről indulva… Érdemes a neten mintákat nézni, elképesztő, hányféle hópehely létezik…

A rotring vázlat után jöhet a tűfilccel való kihúzás…

Bagoly minta:

A zenrajzokhoz hasonlóan ezt a baglyot apró mintákkal töltöttem ki…

Az egészen apró mintákat a legvékonyabb, 0.1 mm-es tűfilccel rajzoltam meg…

4. Utolsó simítások, lyukasztás

Sokkal szebb lesz a végeredmény, ha a téglalap sarkait kissé lekerekíted. Utolsó lépésként pedig jöhet a lyukasztás… A lyukasztókat kipróbáltam egy kis próbapapíron… a kivágott formákat is fel lehet majd használni díszítésre.

Aztán köthetsz bele dísz szalagot, de önmagában is szép szerintem… Kész is a könyvjelző! :)

Tetszik? Írd meg egy kommentben, és oszd meg a bejegyzést egy kattintással…
Jó alkotást, és nagyon boldog karácsonyt kívánok Neked!
Szeretettel:
Zsófi

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

42 hozzászólás a(z) “Művészi könyvjelző karácsonyi ajándéknak” bejegyzéshez
  1. AvatarFehérvári Marcsi

   Kedves Zsófi! Köszönöm szépen! Nagyon boldog ünnepeket kívánok! Marcsi

  2. AvatarMária Monoki

   Köszönöm szépen az ötletet. Boldog Karácsonyt kívánok neked!

  3. AvatarSzabó Márta

   Kedves Zsófi!
   Nagyon szépek a könyvjelzők.Jövőre valószínűleg én is
   megpróbálkozom az akril technikával.Eddig csak kerámiázom
   rongyszőnyeget szövök dekopázsolok,meg ami jön,
   Boldog új évet kívánok alkotói kedvben:
   Szabó Márta

 1. AvatarÁgnes

  Zsófi, köszönöm neked minden leveled!
  Ha ránézek egy rajzra, elakad a szavam. El nem hinném, hogy én ilyenre képes lennék. Aztán elmagyarázod, hogy kell elkészíteni. Még bizonytalanul, kicsit remegve, de már reménykedve követem az utasításaidat, tanácsaidat, és a végén egy valódi csoda részese lehetek. Ez az igazi ajándék!
  Kellemes ünnepet, boldog karácsonyt mindenkinek!

  Válasz
 2. AvatarDr Vágvölgyi Jánosné

  Szép karácsonyt. A jó Istenke tartson meg nekünk jövőre is ilyen szeretetre méltónak.Köszönök minden tanácsodat. Nyugodt alkotó új évet kívánok. Marika

  Válasz
 3. AvatarGertrúd

  Nagyon jó ötlet Zsófi. Köszönöm szépen. Békés boldog karácsonyt kívánok Neked.

  Válasz
 4. AvatarJulianna

  Kedves Zsófi!

  Nagyon szép és kedves ötletet mutattál, “szokás szerint” pontos, alapos útmutatóval. Köszönöm!

  Boldog, békés ünnepeket kívánok: Julianna

  Válasz
 5. AvatarBrunner Edit

  Zsófikám!
  Köszönöm ezt az ötletet és az összes többit is, amivel egész évben elkápráztattál!
  Nagyon kellemes, békés karácsonyi ünnepet kívánok: Edit

  Válasz
 6. AvatarKlss Józsefné

  Nagyon ötletes ajándékot küldtél köszönöm. SZÍVET MELENGETŐ SZÉP KARÁCSONYT KÍVÁNOK Neked és Családodnak. Anna.

  Válasz
 7. AvatarGizella Gyarmati

  Köszönöm Zsófi az ötletet,nagyon tetszik! Most nem fogom megcsinálni mert megvan minden,de nem csak karácsonyra jó!
  Neked is nagyon szép ünnepet kívánok: Gizella

  Válasz
 8. AvatarPorogi Gitta

  Kedves Zsofi! Szeretet teljes Karacsonyt es Boldog Uj Evet kivanok. Koszonom az egesz evi kedves otleteidet, a tanfolyamot, ami sok oromet okozott.
  Gitta

  Válasz
 9. AvatarNagy Mária Bernadett

  Kedves Zsófi !
  Köszönöm szépen az ötleteket, útmutatásokat. Nagyon tetszenek az anyagok amiket kapok. Remélem jövőre lehetőségem lesz részt venni egy általad szervezett workshopon. Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok !
  Marcsi

  Válasz
 10. AvatarNagyné Beleznai Mária

  Kedves Zsófi!
  Mondanom sem kell, hogy imádtam a mai leckédet is, most nem tudtam már elkészíteni, de nagyon tetszik és pótolni fogom a hiányosságomat!
  Kívánok boldog karácsonyt és aktív tanulókat a jövőben is!
  Üdvözlettel: Marcsi

  Válasz
 11. AvatarMarjay Gáborné

  Kedves Zsofi!
  Kívánokk gyermekeidnek és Neked boldog karácsonyt és még több sikert a jövő évre.

  Sissy

  Válasz
 12. AvatarKálmán Évi

  Szia Kedves Zsófi!
  Nagyon szépen köszönöm az ajándék ötletet. Tetszik és izgalmas lesz elkészíteni.
  Most az ünnepek alatt ugyan nem de januárban két szülinapra jó ajándék lesz.
  Én ezt megpróbálom majd feszitett vászonra és kép formában. Természetesen küldöm az eredményt.

  Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok és a kislányodnak boldog születésnapot.
  Szeretettel:Évi

  Válasz
 13. AvatarBabi

  Köszönöm a remek ötletet, és az összes eddigi szuper hasznos küldeményedet. Én azt hiszem, egy földre szállt angyal vagy, aki önzetlenül és szeretettel adja tovább az általa megtapasztalt dolgokat. Szívből kívánom, hogy maradj mindig ilyen. Áldott, békés és meghitt karácsonyi ünnepeket kívánok Neked és családodnak.
  Babi

  Válasz
 14. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

  Nagyon örülök, hogy így tetszik nektek a meglepetés! :) Nagyon boldog karácsonyt kívánok nektek!
  Szeretettel:
  Zsófi

  Válasz
  1. AvatarKocsis Borbála

   Köszönöm szépen Zsófika! Áldott Karácsonyt kívánok, kedves családoddal!

 15. AvatarBors Franciska

  Kedves Zsófi,
  köszönöm az önzetlen kedvességed, és a kifogyhatatlan kreativitásod, nagyon inspiráló. Áldott, Fénnyel teli Szép Ünnepeket Kívánok.
  Szeretettel: Franciska

  Válasz
 16. AvatarJankovics Erika

  Kedves Zsófi!
  Nagyon köszönöm egész évi munkádat, az ötleteket és az útmutatást. Sajnos csak ma olvastam, karácsonyi ajándék már nem lesz belőle. Egyébként is még vásárolnom kell egy két dolgot. Az ötlet jó, máskor is el lehet készíteni ajándéknak. Boldog és sikeres Új Évet kívánok. Erika

  Válasz
 17. Avatarkata

  Boldog karácsonyi ünnepeket kivánok, és sikerekben gazdag uj évet. szépek amiket küldtél nekem, nem tudom elküldeni az eddig rajzolt képeket, mert a mobilt nem viszi át az internet telepiteni kellesz, nem müködik. Pedig szeretném ha látnád és véleményedet várnám,ha megnézed. SOK SZERETETTEL ÜDVÖZÖLLEK KATA.

  Válasz
  1. AvatarKinga

   Kedves Zsófi!
   Én most láttam csak ezt a könyvjelzős bemutatót, nagyon tetszik, mert én is akvarelleket szeretnék készíteni, bár nem tudok sem festeni, sem rajzolni igazán. Azonban úgy gondolom, ez talán menni fog. Kezdésként talán jó lesz, azt tervezem, hogy a nyaralás alatt készítenék egy pár képet arról, amerre járunk. Kérdésem az lenne, szerinted menne ez nekem? Mit gyakoroljak hozzá?
   Köszönöm, ha válaszolsz, üdv: Kinga

 18. AvatarCzétány Lászlóné

  Kedves Zsófia! Köszönöm a szuper ötletet, és a részletes leírást,, nagyon hasznos tippet adtál!!! Egy kérdésem volna, hogy az említett akvarell-készlet hol kapható? számomra az is egy jó ajándék-ötlet lenne…………

  Válasz
 19. AvatarSzaboIldiko

  Elnezest,akkor elmulasztottam,az eletemben a sok nehezseg miatt csak ebbe abba belekapok,de szorongok,s biztonsagom nem talalom!Most ujra probalkozom,de több minden erdekel,s keresem miben a lelkem megpihen,s örömöt adhatok ,s az öromet ad nekem !Oly messze vannak a gyermekek,hianyuk oly nehez nekem,s talan ha ratalalok mivel nyugalmat ,s szamukra is többet jelenthetek!Lelkem szeretetet kifejezhetem!🌈🌼💝

  Válasz
  1. AvatarSzaboIldiko

   Kedves Zsófi!!Elnezest,akkor elmulasztottam,az eletemben a sok nehezseg miatt csak ebbe abba belekapok,de szorongok,s biztonsagom nem talalom!Most ujra probalkozom,de több minden erdekel,s keresem miben a lelkem megpihen,s örömöt adhatok ,s az öromet ad nekem !Oly messze vannak a gyermekek,hianyuk oly nehez nekem,s talan ha ratalalok mivel nyugalmat ,s szamukra is többet jelenthetek!Lelkem szeretetet kifejezhetem!🌈🌼💝

 20. Avatarmarcsimami

  Szia Kedves Zsófi!
  Ezek az alkotások ismét gyönyörűek!! Imádom nézegetni a megküldött leveleidben szereplő rajzokat!
  Köszönöm szépen!
  Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok! Üdv.: Marcsi

  Válasz
 21. AvatarMarossy Margit

  Köszönöm az ajándéktippeket nagyon ötletesek, egyszerűek, mégis szépek.
  Áldott, békés karácsonyt kívánok én is Neked és kedves családodnak
  Szeretettel
  Margit

  Válasz
  1. AvatarHorváth Józsefné

   Zsófi! Köszönöm a jó ötleteket, egyszerűek, mégis nagyon szépek! Én most hó pelyheket, Angyalkákat horgolok, Kellemes ünnepeket kívánok!

 22. AvatarLilla

  Ez szuper ötlet, imádok olvasni, szóval engem már megnyertél a címnél. Ha lesz egy kis időm biztos megcsinálom :)

  Válasz
 23. AvatarJakabné Jónás Zsike

  Kedves Zsófi! Nagyon köszönöm a sok hasznos tanácsot, amit kapunk tőled. Én olajjal festek, de nagyon érdekel, és tetszik az akvarell festés is. Most az ismertetőd után még nagyobb kedvem lett, hogy kipróbáljam ezt a technikát is. Köszönöm neked. Kellemes Ünnepeket és További sok sikert kívánok a munkádhoz. Üdvözlettel Zsike

  Válasz