Nyárvégi inspiráló kiállításajánló

Nyárvégi inspiráló kiállításajánló

Már csak néhány hét van a nyári szünetből, de még van pár olyan kiállítás, amit érdemes betervezni ezekre a napokra. A kiállításlátogatás számomra mindig egy mini utazás, ami akár egyedül, akár párban, akár családdal izgalmas és kellemes feltöltődést ad. Fogadjátok szeretettel az unokatestvérem, Untsch Kata nyárvégi kiállításajánlóját…

Kata a MOME design és művészetelmélet szakán végzett, jelenleg a design és művészetmenedzsment szakon tanul, és természetesen a festőpartyk hivatalos asszisztense.

Bár a nyár a művészeti szféra számára is vakációt jelent, szerencsére tartogat még a főváros néhány kihagyhatatlan kiállítást. A Magyar Nemzeti Galériában például megnyitotta kapuit az a tárlat, amire egész évben vártunk: Frida Kahlo igéző, mexikói hangulatú festményeivel találkozhatunk testközelből. Emellett a Nemzeti Múzeum is tartogat számunkra érdekességeket: itt a múzeum gyűjteményéből összeválogatott, előző évszázadot idéző plakátkollekcióban gyönyörködhetünk. A fotográfia szerelmeseinek pedig természetesen a Capa Központban a helye, ahol az amerikai utcai fotográfia egyik nagyágyúja, Garry Winogrand képei kerültek kiállításra.

Frida Kahlo, Magyar Nemzeti Galéria

“A szenvedély az a híd, amely eljuttat a fájdalomtól a változásig.” (Frida Kahlo)

A 20. század egyik legnagyobb hatású, mára ikonná vált művészének nyílt meg első magyarországi kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. A mexikóvárosi Museo Dolores Olmedo intézményének és további jelentős mexikói gyűjteményeknek köszönhetően Frida Kahlo több, mint harminc eredeti festménye és grafikája érkezett Budapestre. A mára klasszikussá érett önarcképek mellett bemutatásra kerülnek korai szárnypróbálgatásai, szimbolikus tartalommal teli, életrajzi ihletésű képei, valamint portréi is. A festmények mellett kiállított vázlatok, rajzok, levelek és fotók segítségével a művésznő egy olyan különleges oldalát ismerhetjük meg, mint még soha.

Bár első képei, portréi erősen ragaszkodnak az európai festészeti hagyományokhoz, későbbi, érett stílusán már a mexikói művészet, a hagyományok és a prekolumbián kultúra hatása mutatkozik meg. Festészeti stílusa leginkább a szürrealizmusra hajaz, de míg a szürrealisták olykor teljes mértékben szakítottak a valósággal, addig Kahlo szimbólumai könnyen megfejthetők, mivel saját életének jeleneteit vitte a festővászonra.

Az eredetileg orvosnak készülő Frida Kahlo kisgyerekként sokat betegeskedett, de tinédzserkorában elszenvedett buszbalesetének következtében hosszabb időre ágyba kényszerült. Az ekkor begyűrűző magány és fájdalom ellenszereként kezdett festészettel foglalkozni – édesanyja speciális, fekve is használható festőállványának és a mennyezetére helyezett tükör segítségével viszonylag könnyedén készítette sorra híres önarcképeit. Mivel művészetének forrása önmaga lett, az önanalízis, a személyes traumáinak feldolgozása és a körülötte lévők ábrázolása mind visszatérő témáknak számítanak. 21 évesen találkozott a dupla annyi idős Diego Riverával, a már akkor elismert festőművésszel, aki végleg megerősítette őt abban, hogy a festészet a végzete. Bár stílusa kapcsolatuk kezdetén Diego festészetére hajazott, Frida rövid idő alatt egyéni és összetéveszthetetlen stílust fejlesztett ki magának.

A tárlat 2018. november 4-ig látogatható.

Tolongó Idők, Magyar Nemzeti Múzeum

A Magyar Nemzeti Múzeum száz év történetét bemutató plakátkiállítással készült gyűjteményének válogatott darabjai bemutatásával. A modern társadalom üzenőfalaként funkcionáló plakátok dekoratív bizonyítékai az adott kor szellemiségének. A kiállítás érzékletesen és alaposan mutatja be, mit láthatott 1890 és 1989 között a magyar társadalom az utcai üzenőfalon: az utcaképben fel-felbukkanó újdonságokat, lehetőségeket, szükség- vagy kényszerhelyzeteket.

Az időszaki kiállítás a gyűjtemény válogatott darabjai segítségével három központi témát jár körbe: a gazdasági és kereskedelmi témájú hirdetmények után a szabadidő eltöltésére és szórakozásra hívó plakátokkal ismerkedhetünk meg, végül pedig a tömeg és hatalom kapcsolatáról esik szó, azaz arról, hogyan szólította meg a plakát a sokaságot, az ország népét.

A tárlat 2018. augusztus 26-ig látogatható.

Garry Winogrand: Women are beautiful, Capa Központ

“A fénykép érdekesebb és sokkal szebb kell legyen annál, mint amit ábrázol.” (Garry Winogrand)

Garry Winogrand a 20. század egyre nyüzsgő Amerikájának utcai fotósaként vált ismert és elismert művésszé. A legnagyobb hatással a 19. század jelentős fotográfusai voltak rá, mint például Walker Evans és Robert Frank, de elsőszámú inspirációs forrásai a francia Henri Cartier-Bresson fotográfiái voltak. Bár a két fotográfus stílusa különbözött, a képkészítés döntő pillanatáról alkotott elképzelésük megegyezett – Bresson szerint a megérzések és a megfelelő időzítés az utcai fényképészet kulcsmotívumai. Fotográfiai praxisa során Winogrand az 1960-as és ’70-es évek amerikai társadalmának kardinális kérdéseit ábrázolta. Példaképeihez hasonlóan őt is érdekelték a tömegkommunikáció eszközeinek a társadalomra és egyénre gyakorolt hatásai.

A Capa Központ most a fényképész második publikált könyvéből, a 1975-es Women are Beautiful-ból készített izgalmas válogatást. Az ábrázolt időszak többek közt a feminizmus második hullámát és a szexuális forradalmat is magában foglalta, így Winogrand lencséjén keresztül a mindennapok banális valóságában mutatkozik meg a magabiztos, boldog és szabad nő alakja. A nőiség forradalmának ezen kardinális évtizedét Winogrand képeinek segítségével egyedi és páratlan formában csodálhatjuk meg. Emellett a szépség esztétikumának dicsérete is természetesen áthatja a képeket, a nők szexualitását öltözékükön, frizurájukon, gesztusaikon, tekintetükön keresi a fotós – viszont beállított portrék és hatásvadász aktok helyett mindezt az utca hétköznapi világában örökíti meg.

A kiállítás 2018. szeptember 30-ig látogatható.

Garry Winogrand kiállítása mellett a Hemző Károly-díj nyerteseinek fotográfiai válogatását is bemutatja a Capa Központ.

Tetszett a bejegyzés? Te láttad már valamelyik kiállítást?
Ha van olyan érdekes kiállítás, amit szívesen ajánlasz másoknak is, írd meg kommentben! :)

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

8 hozzászólás a(z) “Nyárvégi inspiráló kiállításajánló” bejegyzéshez
 1. AvatarPosgay Andrea

  Valóban érdemes megnézni és elidőzni a Frida Kahlo kiállításon,mert nagyon egyedi a látás- és kifejezésmódja! Az átélt fájdalom sugárzik a képekről.Nagy egyéniség volt!

  Válasz
 2. AvatarLilo

  Köszönöm az ajánlást, tervbe vettem :-)
  A plakát kiállítást láttam, tárlat vezetéssel kitűnően érdekes élmény volt!
  Ajánlom mindenkinek.

  Válasz
 3. AvatarRibiánszky Lászlóné

  Kedves Z sófi! Köszönöm az ajánlókat,felmeltette az érfdeklődésem,megnézem! Üdvözlettel Vera

  Válasz
 4. AvatarHaraszti Zsuzsa

  köszönöm várom a következőkben a tájékoztató anyagot a kiállításokról(is) üdv Haraszti Zsuzsa

  Válasz
 5. AvatarAlbertné Szilágyi Katalin

  Köszönöm a tanácsokat. Frida Kahlo kiállítását már láttam. Izgalmas és szomorú.

  Válasz
 6. AvatarFarkas Dömötörné

  Szia Zsófia!
  Köszönöm az emaileket!
  Igen,van egy festõmūvész kedves ismerõsöm,Szappanos István.Most Nagykõrösön van kiállítása amit tudok ajánlani.Köszönöm az inspirációkat,sok sikert kívánok továbbra is.
  Üdvözlettel Farkasné

  Válasz
 7. AvatarPapszt Lajosné

  Köszönöm a kiállításajánlót.Témájában is sokrétű, több féle alkotást egybegyűjtött.Bizonyára élménygazdag látogatás lesz annak, aki megnézheti.Sajnos nekem be kell érnem az ajánló ismertetővel.
  További tartalmas ,kreatív napokat, heteket kívánok minden művészet pártolónak, Alkotónak.
  Baráti üdvözlettel:Erzsébet

  Válasz