fbpx

Tippek absztrakt festményekhez + inspiráló képek

Ha te olyan ember vagy, aki soha nem szerette a szabályokat, valószínűleg kedveled az absztrakt stílusú képeket. De vajon próbálkoztál-e már absztrakt kép festésével? Szerintem ez a fajta művészet nehezebb, mint amilyennek sokan gondolják. Most adok néhány tippet, hogyan kezdhetsz bele egy (vagy több) ilyen kép elkészítésébe!

Röviden az absztrakt művészetről

Absztrakt művészetnek azt a művészeti formát nevezzük, amely megszabadult a tárgyias, valóságközpontú ábrázolástól. Az absztrakt művészet nem a konkrét valóságot jeleníti meg, hanem az elvonatkoztatott mozgást, formát, színt vagy mintát.

A művészet korábban utánzó volt, csak a XX. század elején kezdték a művészek (Pablo Picasso Párizsban, Vaszilij Kandinszkij Münchenben és Kazimir Malevics Moszkvában) a formákat és színeket önmagukért ábrázolni.

Fakóvörös
Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij – Fakóvörös

“Az absztrakt (elvont) művészet az első világháború körül kibontakozó s korszakunkban terebélyesedő irányzat, melyet helyesen nonfiguratívnak nevezünk. Ide tartoznak az expresszionizmus, kubizmus, futurizmus stb. szélsőséges alkotásai is. […] A vonalak, színek, formák minden természeti modelltől független, önálló létét és kölcsönhatását keresi. Az absztrakt művészek a “teremtő alkotás” elvét vallva készítik elvont, logikailag kimunkált, a képi egyensúlyt szem előtt tartó, a vonalak, színek összecsengését vagy ellentétet, feszültséget érzékeltető kompozícióikat.”
(M. Kiss Pál)

Ha nem tudod, hogyan is kezdj hozzá egy absztrakt festmény elkészítéséhez, íme néhány ötlet:

Önarckép

Tedd magad elé a vásznat és mellé egy tükröt, majd gondolkodj el a következő pár kérdésen: Mit látsz? Mi az, amit először észreveszel magadon? Mi az amit elfednél, és mi az amit kiemelnél magadon? Milyen színekkel jellemeznéd magad? Pár vonallal vázold fel az arcodat, majd töltsd meg élettel, színekkel, formákkal, textúrákkal! Ne gondold túl, csak csináld! Felejts el, hogy élethű legyen! Sőt, fő szabály: nem lehet élethű! :)

Paul Gauguin
Paul Gauguin – Önarckép (1889)
Pablo Picasso - Önarckép
Pablo Picasso – Önarckép

Geometria

Gondolkozz egyszerű formákban: vonal, kör, háromszög, négyzet, stb. Ne akarj minden részletet kidolgozni, egyszerűsíts! Nagyszerű példa erre a több mint 100 éves festőművésznő, CARMEN HERRERA, akit egy korábbi bejegyzésben mutattam be.

Carmen Herrera
Carmen Herrera
Kazimir Malevics
Kazimir Malevics – Fekete kör

Szín / hangulat

A színek sok mindent elárulnak rólunk, ezért gyakran nincs szükség behatárolt formákra ahhoz, hogy közölni tudjuk érzéseinket. Fröcsköld a festéket akárcsak Jackson Pollock! Általában erre szokták azt mondani, hogy “nevetség, erre egy gyerek is képes…”. Nos, valóban képesek rá a gyerekek is, de fontos észben tartani, hogy az egyensúlyon van a hangsúly, tehát ne vidd túlzásba, érezz rá, mikor van “kész” a kép!

Jackson Pollock 34
Jackson Pollock – Number 34 (1949)
Reigl Judit Robbanás
Reigl Judit – Robbanás

Tájkép

Sétálj egyet a szabadban, idézz fel egy szép tájat, vagy tegyél magad elé egy fotót, és próbáld meg gyors mozdulatokkal lemásolni. Nem kell a tökéletességre törekedni, viszont érdemes betartani az arányokat, illetve jól megfigyelni a fényeket, árnyékokat.

Paul Cézanne tájkép
Paul Cézanne tájkép
Vaszilij Kandinszkij hegyek templommal tájkép
Vaszilij Kandinszkij – Hegyek templommal

+ Tipp: Absztrakt képet természetesen nem csak festékkel és ecsettel alkothatsz, hanem bármilyen eszközzel. De ebben a bejegyzésben főleg festők munkáit gyűjtöttem össze inspirációnak. Te nyugodtan kísérletezz otthon többféle eszközzel és médiummal, pl.: használj óriás ecsetet, vagy ecset helyett az ujjaidat, firkálj ceruzával, zsírkrétával vagy pasztell krétával, bármivel, amit magadénak érzel! :)

Még néhány híres absztrakt festmény, ami inspirálhat:

Nádler István
Nádler István
Paul Klee
Paul Klee
Mark Rothko
Mark Rothko

“Nincs olyan forma, nincs semmi a világon, ami semmit sem mond.”
(Vaszilij Kandinszkij)

Neked mi a véleményed az absztrakt művészetről? Tudsz vele azonosulni? Készítettél már ilyen stílusú képeket?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


13 hozzászólás “Tippek absztrakt festményekhez + inspiráló képek”

 1. Tajtiné Marika szerint:

  Számomra ez is nagyon érdekfeszítő. Ki fogom próbálni.

 2. Kovács Ferencné Zsóka szerint:

  Absztrakt és absztrak között sokféle van, próbálok megbarátkozni vele,, de még nem vagyunk igazán jóban. Nem tudom amit festettem annak számít-e? A Pau lCézanne kép viszont nagyon tetszik!

 3. Sántháné Éva szerint:

  Bevallom, annak idején én sem szeretettem az absztrakt művészetet. nem értettem. Ma viszont kicsit többet olvasok – hála Neked is Zsófi ! – , nézegetek a művészetnek ezen területéről képeket, és egyre inkább megbarátkozom vele, oly annyira, hogy szeretném kipróbálni magam ezen a területen is. Érdekelnének azok a technikák, amelyekkel különböző absztrakt képeket meg lehet alkotni.
  Köszönettel: Éva

 4. Andi szerint:

  Én nagyon szeretem az absztraktot. Köszönöm az összeállítást, ki is fogom próbálni a tippeket majd belőle.

 5. Laskai_Balog Beáta szerint:

  Szia Zsófi!
  Köszönöm szépen! Nagyon érdekes volt. Tényleg a gyerekek munkái is ilyenek, (óvodában dolgozom) némelyik határozottan érdekes és szép. Még sosem próbáltam direk ilyet festeni, mert nem tudtam hogyan kezdjek hozzá, de kedvet kaptam, azt hiszem belevágok!
  Szép napot!

 6. Lorik Ágnes szerint:

  Szia Zsófi! Nagyon szeretem az inspiráló bejegyzéseidet és a képeket. Ez a stílus nem az én műfajom, de nagyon érdekes. Szeretném majd kipróbálni. A hajdúszoboszlói strand falán láttam egy „Buborékok” c. bronzból készült alkotást ami nagyon inspiráló számomra, próbálkoztam én is hasonlót alkotni papíron. Érdekes volt . Köszönöm!

 7. Biró Lajosné szerint:

  Erre nem is gondoltam, hogy egy festmény stresszoldó is lehet! Volt egy barátom, /Munkácsy díjas festőművész volt/ Ő Nem az absztrak festéssel kezdte/ aki mindig azt mondta, hogy ehhez ihlet kell! Anélkül nem megy! Ő ezt tanulta! Művészeti iskolába járt ,de első nekifutásra tályképeket festett., aztán jöttek a geometrikus képek, és végül az absztrak.

 8. Fekete Beatrix szerint:

  Szia Zsófi!
  Szerintem van benne fantázia, mert pont ez az a műfaj, ahol igazán el tudod a fantáziádat engedni.Múltkor az egyik portálon láttam (..)Gonzales amerikai festő képeit, annyira jó képeket fest és még is mindenki tudja, hogy ő festette.Sajnos nem emlékszem a teljes nevére. Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni.
  Jó egészséget kívánok az egész családnak!
  F.Beatrix

 9. Erdős Mária szerint:

  Kedves Zsófia!
  Ksznm.
  Kellemes meglepetés volt Nádler képe…..
  Mária

 10. Mezei Gáborné szerint:

  Kedves zsófi!

  Köszönöm szépen, hogy kinyitod elöttem a világot, és megpróbálsz sok mindenből ízelítőt adni.
  Kérdésedre válaszolva az absztrakt nem az én világom, sajnos födhözragdtabb vagyok, nem bírok kinyílni, így mások jó ötletében gyönyörködök. Vaszilij Kanddenszkij: Fakó vörös című képében vagy Reigl Judit: Robbanás művében látok fantáziát. A többi nem tetszik.
  Köszönöm, hogy érdekel a véleményem.
  Szép napot és jó egészséget kívánok mindenkinek!

 11. Sántháné Éva szerint:

  Köszönöm,hogy elküldted ezt a bejegyzést. Mostanában engem is kezd foglalkoztatni az ilyenféle művészet, bár korábban nem fogott meg. Most én is próbálkozni fogok.

 12. Egervári Krisztina szerint:

  Kedves Zsófi!

  Köszönöm az érdekes bejegyzést. Abban nem vagyok biztos, hogy ránézésre tetszik ez a stílus. Abban viszont biztos vagyok, hogy nem az én világom ez a lazaság, azért szerintem ki fogom próbálni. Üdvözlettel, Kriszti

 13. Konda Andi szerint:

  Szia Zsófi!

  Én szeretem az absztraktot. „Nézni” és „csinálni” is. Hihetetlenül jó stresszoldó nekem.

  Szeretettel:
  Andi