Tobzódás a színekben

Ma szeretném neked megmutatni, hogyan készül egy ilyen, színekben és virágokban tobzódó képem, hátha kedvet kapsz hozzá, hogy kipróbáld…

1. Az alap akvarellel készül, vizes akvarell papírra, vizes ecsettel.

Az akvarell papírt kitakaró szalaggal rögzítem a rajztáblára. Vizes ecsettel átsimogatom mindenhol, ahol elmosódott foltokat szeretnék majd létrehozni.
Ha túl sok vizet viszek fel véletlenül, akkor egy száraz akvarell ecsettel vagy tiszta ronggyal szoktam felitatni, elvenni egy kis vizet. Akkor jó a végeredmény, ha nincsenek “tócsák” a papíron, csak szépen, egyenletesen van átitatva vízzel.

A “nedvessel nedvesre” technika lényege, hogy még nedves felületre festek nedves ecsettel. Lehet kísérletezni, milyen mennyiségű festékre van szükség ahhoz, hogy szépen fusson a papíron. Lehet simító és “pöttyöző” mozdulatokkal is, figyeld meg, mikor milyen nyomot hagy a papíron. Hagyd, hogy maguktól keveredjenek, összemosódjanak a színek a papíron.


2. Enyhén nedves felületre, illetve szárazra is mehet utána az akvarell ceruza.

Az akvarell alapon nagyon jól mutat az akvarell ceruzás rajz. A sötét alapon világos, illetve a világos alapon sötétebb foltok, vonalak egyaránt nagyon mutatósak. Az akvarell ceruzával nagyon szépen lehet rétegezni, apró, összemosódott foltokat létrehozni.

A virágok nem konkrétak, inkább csak foltszerűek, egy színes virágos rétet idéznek.

Mostanában így dolgozom, és nagyon élvezem. Van egy előzetes, halvány terv a fejemben, de sokszor már az első ecsetvonás felülírja, és hagyom, hogy magával sodorjanak a spontán ötletek.

A szükséges eszközök listáját itt találod:

Hogy tetszik a kép és ez a technika?
Írd meg nekem egy hozzászólásban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 hozzászólás “Tobzódás a színekben”

  1. Lévayné Kántor Erzsébet Anna szerint:

    Áldás Békesség!
    Nagyon köszönöm! Mindigis arra vágytam, hogy a fény-árnyék dolgát valahogy ábrázolni tudjam, vagy azt, hogy a víz az víz, vagyhogy valami üveg lévén átlátszik ugyan, mégis legyen nyilvánvaló, hogy ott van. Ezzel a technikával valami hasonlót lehet elérni, ahogy látom. Ez nagyon elnyerte tetszésem.

  2. Botond Judit Eszter szerint:

    Kedves Zsófia!
    Mesterien kezeled az ecsetet is,a ceruzàt is,..a színeken is ėrzødik,hogy ėlvezettel alkotsz,…bátran használod øket,így,ilyen színesen alkotom a ruháimat én is..
    Mi ,kreatívak , sosem unatkozunk,igaz?
    Köszönettel es üdvözlettel,
    Judit Eszter

  3. Dr Csermák Henriette szerint:

    Köszönöm, hogy elküldted. Tetszik, jó inspirációt adtál vele!

  4. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Kedves Zsófia, tetszik ez a technika, nagyon jól néz ki, ki fogom próbálni. Köszönöm. Jó alkotást kívánok, üdvözlettel! Zsuzsanna

  5. Dániel Józsefné szerint:

    Köszönöm szépen kedves Zsófia! Meg fogom próbálni, nagyon tetszik. Van akvarell papírom és ceruzám is. Majd elküldöm az eredményt! További szép napot és hetet kívánok sok szeretettel: Enikő

  6. Vinczéné Sáró Erzsébet szerint:

    Kedves Zsófi!Nagyon szeretem ezt a technikát.Részemről inkább a vegyes technikát szoktam alkalmazni…..akvarell aláfestés és pasztell kréta,de ki kell próbálnom az inspirációdat.Köszönöm az ötletet.Liza.