Újabb filmajánló: 10 film a festészet iránt rajongóknak

10 film festőkről és festőnőkrőlA múltkori filmajánlóm – amiben 15 filmet mutattam be híres festők életéről – nagy sikert aratott. Ezért tovább keresgéltem, illetve összegyűjtöttem azokat a filmeket is, amiket az olvasóim ajánlottak.

Nézd végig a gyűjteményt, és válogass kedvedre!

Jó filmezést kívánok az esős, őszi napokra!
Nagyon izgalmas és szép film mind, ajánlom őket a festészet, illetve az életrajzi filmek iránt rajongó olvasóimnak! Nemcsak festőkről, hanem festőnőkről szóló film is van a listában! ;)

10 remek film, a festészet iránt rajongóknak:

1. Klimt

“A film Klimt festőművész életét mutatja be. Ám nem csak a festő élete a téma, hanem a kor akkori problémái és hiányosságai is, melyek miatt egy bonyodalmakkal, fordulatokkal teli történet alakul ki, központjában Gustav Klimttel…”
További részletekhez a Klimt filmről kattints ide!

Klimt film

2. Renoir

“Renoir utolsó éveit a dél-franciaországi Cagnes-sur-Mer-ben töltötte. Az első világháború idején, 1915-ben járunk, ekkor ismerkedett meg Andree Heuschlinggel, később ismertté vált nevén Catherine Hesslinggel. A hamvas leányzó a mester utolsó modellje volt – később pedig a fia, a rendező Jean felesége és sztárja lett…”
További infók a filmről itt!

Renoir

3. Artemisia

“Itália, 1610. Artemisia Gentileschi, a 17 éves lány lelkesen követi apja, Orazio mesterségét, a festészetet. De akkoriban lányokat nem vettek fel a Festészeti Akadémiára, és meg volt tiltva nekik, hogy aktokat fessenek. Artemisia azonban, megszegve a törvényt, szenvedélyesen érdeklődik az anatómia iránt…”
Bővebben itt olvashatsz a filmről.

Artemisia DVD

4. Vincent és Theo

“A Van Gogh testvérpár hányattatott életét mutatja be Robert Altman nagyszabású, a kort hitelesen visszaadó, részleteiben elmélyült filmje. Vincent és Theo magukkal és a világgal kapcsolatos örök kételyeit más-más úton próbálják feloldani…”
Bővebb infóért kattints ide!

Vincent & Theo

5. Andrej Rubljov

“Andrej Rubljov 1400 körül Teofan ikonfestő tanítványa lesz. A festészet mindkettőjük számára vallásos meggyőződésük kifejező eszköze. A fejedelmek azonban, akik az értékes ikonokat csupán hatalmuk jelképének tartják, egymással versenyeznek a műkincsek felhalmozásában. Kitör a háború az ellenséges fejedelmek között…”
További részletek az Andrej Rubljov filmről itt!

Andrej Rubljov

6. Séraphine

“A történet egy egyszerű sorsú bejárónőről szól, akit esténként mintha egy misztikus késztetés szállna meg. Úgy érzi, festenie kell. S ez a megszállottság az összes szabadidejét felemészti. A férfi – egy német műgyűjtő -, akinek dolgozik, egy nap meglát egy festményt, amiről kiderül, hogy a saját bejárónője alkotta. Ettől kezdve az avantgárd műgyűjtő és a látnoki festő kapcsolata elmélyül…”
Ha kíváncsi vagy a filmre, még többet olvashatsz róla itt!

Séraphine

7. Mr. Turner

“A film William Turner életét mutatja be. Turner az angol romantika egyik utolsó képviselője, kinek varázslatos akvarell tájképeit (plein air stílusban) már a realizmus előfutárának tekintik…”
Még több infót a filmről itt találsz.

Mr. Turner

8. A fantomfestő

“Gus Bishop festő, akinek nem megy jól sora. Senkit nem érdekelnek festményei, mindaddig, míg egy szélhámos, Deech Schumble el nem lopja egyiket, hogy azt értékesítve kifizethesse adósságait. Deech kitalál egy sztorit – egy szerencsétlen sorsú, titokzatos festőről -, aminek a művészvilág nem tud ellenállni. Gus festményei – amelyek addig egyetlen New York-i galéria érdeklődését sem tudták felkelteni – hirtelen rendkívüli összeget érnek. Deech ráveszi a boldogtalan Gust, hogy fantomként fesse képeit…”
Bővebben itt olvashatsz a filmről!

A fantomfestő

9. Moulin Rouge (1952)

“Henri de Toulouse-Lautrec francia festőművész egy gyermekkori baleset következtében egész életére kurta lábú nyomorékká lesz. A festőt utcalányok és táncosnők veszik körül, de lélekben magányos marad. Szánalmas élete elől a művészetbe és az alkoholba menekül. Szenvedélytől átfűtött, kegyetlenül valósághű képei a 19. század végi Párizs tobzódó örömeiről szerzett benyomásait tükrözik vissza…”
Még több infó a filmről: kattints ide!

Moulin Rouge (1952)

10. Agónia és extázis (Michelangelo-ról)

“A film Michelangelo életének azon éveit mutatja be, amikor a Sixtusi kápolnában megfestette a Teremtést. A cselekmény Michelangelo és II. Gyula pápa, e két öntörvényű, energikus, határozott jellemű, saját korukat jelentős mértékben meghatározó óriás konfliktusára épül. Állandó vitában, szinte harcban állnak, ugyanakkor mélységesen tisztelik a másik nagyságát, és a történet végére emberileg nagyon közel kerülnek egymáshoz…”
Még több infó a filmről: itt!

Agónia és extázis

A rövid ismertetők forrása: filmkatalogus.hu

Itt találod azt a blogbejegyzésemet, amiben 15 másik filmet mutatok be, hasonlóan a festészet témájában:
Korábbi filmajánlóm: 15 izgalmas film híres festőművészekről!

Na, melyiket fogod megnézni a fentiek közül?
Ha láttad valamelyiket, hogy tetszett?

Írd meg ITT és MOST egy kommentben! Köszi!

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

16 hozzászólás a(z) “Újabb filmajánló: 10 film a festészet iránt rajongóknak” bejegyzéshez
 1. AvatarKiss Szilvia

  Kedves Zsófia!
  Köszönöm ezt az újabb válogatást, nem is tudtam ezekről a filmekről! Igyekszem kikölcsönözni őket szép sorban! :)
  Nagyon tetszik a blogod, csupa hasznos és inspiráló dolgot osztasz meg velünk. További sok sikert!
  Szilvi

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Szilvia!

   Köszönöm, és jó filmezést kívánok neked!

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 2. AvatarKati

  Szia Zsófi!
  Nagyon köszönöm a válogatást, épp mostanában kerestem innen néznivalókat. Te láttad-e a Vörös hegedű c. filmet? Nekem az is nagyon tetszett.

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Szia Kati!

   Igen, láttam, szép film nagyon!
   Köszi, és jó filmezést neked!

   Zsófi

 3. AvatarRéka

  Az előző listából megnéztem a Goya kísérteteit, sajnos csalódás volt, nem egészen erre számítottam. Érdekes volt a korszak ábrázolása, de Goya, ill. a művészete viszonylag kevesebb szerephez jut. Főleg Feuchtwanger regénye után közvetlenül nézve többet vártam. Ez azért nem fogja elvenni a kedvem, nézem majd a többit is! Köszi a listát!

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Szia Réka!

   A Goya filmet még én sem láttam, ezért nem tudok véleményt mondani, de remélem, találsz majd olyat a válogatásokból, ami tetszeni fog! :)
   Jó hétvégét, jó filmezést!

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 4. AvatarSzilvási Judit

  Kedves Zsófia!

  Köszönet a remek filmválogatásért is!
  További sikereidhez jó egészséget kívánok Neked!

  Köszönettel: Szilvási Judit

  Válasz
  1. Sárhidai ZsófiaSárhidai Zsófia Szerző

   Kedves Judit!

   Köszi szépen, és remélem, sikerül majd megnézned több filmet is a listából!

   Üdvözlettel:
   Zsófi

 5. Avatarhalasz zsóka

  kedves zsófia

  köszönöm,hogy gondoltál rám ezekkel a remek filmekkel.
  további sok sikert kívánok a munkádban.
  szeretettel zsóka

  Válasz
 6. AvatarDr Kelemen Judit

  Kedves Zsófi!
  Csodálatos válogatás, köszönet érte! Az Andrej Rubljov életem egyik meghatározó filmje, persze erős egyszerűsítés azt állítani, hogy a festészetről vagy egy festőről szól – ez magáról az életről, a maga bonyolultságával, drámájával, kegyetlenségével, irgalmával, szépségével, káoszával – szól… Hiszen Tarkovszkij a rendező. A harangöntés a csúcsjelenet benne… Külön köszönöm, hogy eszembe juttattad!
  Judit

  Válasz
 7. Avatarfodorné klara

  Szeretem,amit csinálsz, hálás vagyok a sok szép gondolatért. Hívj be egy Ároni áldást. Ez egy szép kórusmű. Üdv’ Klárától / nem nagyon tudom kezelni a számitógépet, még egy e-mailt sem sikerült eddig küldenem, igaz,nem is sokat próbálkoztam…73 éves vagyok és végzek /sic’/ egy online festőtanfolyamot a KINVA-nál.Ez vett rá , hogy böngésszek…

  Válasz
 8. AvatarMagony Ferencné

  Kedves Zsófi!
  Az általad írt filmek közül a”A nap szerelmese” és a Lautrec filmet láttam. Lautrec élertrajzi regényét olvastam is. (A könyv jobban tetszett.)
  Amelyik filmet szívesen megnézném ,az a Graffiti királya.
  Lehet, hogy sokan megvetnek érte, de természetesen a barbár falfirkálásokat leszámítva, szerintem némelyik graffitis kimondott tehetség, az előítélet sok embert visszatart attól, hogy a tehetségüket elismerje.

  A mi városunkban építkezés miatt az előző épületsor lebontása után hagytak egy falat ami az építési területet takarja. Fehérre lefestették, hogy ne rontsa annyira a városképet. Egy hét után eszetlenül összefirkálták. A városvezetés egy graffitissel szerződött, hogy fessen rá tetszése szerint képeket, és tartsa karban.

  Komolyan mondom ,mikor arra járok mindig élvezettel fedezek fel újat a képeken.

  2018.02.22

  Üdv: Magonyné Klári

  Válasz
 9. AvatarPálfi József

  Nagyon jó lista, talán csak Huszárik Zoltán Csontváry-ról szóló filmjét hiányolom….

  Válasz