Site icon Sárhidai Zsófia

Egyik kedvenc technikám az olajpasztell!

Tudtad, hogy az olajpasztell kréta professzionális formában csak 1949-ben jelent meg? (Én előbbre tippeltem volna.) Picasso megrendelésére készült, aki színes, viaszos krétákat szeretett volna, melyekkel ötvözhetné a pasztell spontaneitását és az olajfestészet gazdagságát. A francia Maison Sennelier pedig elkészítette az első olajpasztell krétát, a festőművész részére.

Szóval ezt a technikát Picasso találta ki, csak nem volt még hozzá eszköze! :)

Sokáig nem is ismertem az olajpasztellt, az iskolában nem használtunk ilyet, csak zsírkrétát. Pedig mekkora a különbség! Óriási!

Régóta tervezem, hogy beruházok egy Sennelier készletre (igen, róla nevezték el, és minden készlet dobozán egy Picasso alkotás van, könnyű felismerni.) Egyelőre a meglévő, egyszerűbb és olcsóbb készleteimmel dolgozom. Úgy vagyok vele, hogy amíg kitart, nem veszek újat. De már apróra lekoptak a kréták, szóval hamarosan eljön az ideje… :)

Most mutatok egy frissen készült olajpasztell képet, amit a meglévő kis maradék krétáimmal rajzoltam, sgraffito technikával:

A technika lényege, hogy több réteg olajpasztellt viszek fel, az alsó rétegek világosak, a felső sötét, jó kontrasztos… És egy vékony kis eszközzel (ami most pl. egy fogpiszkáló volt) karcolom a rajzot a papírra. Izgalmasan hangzik, ugye?

Az ihletet a kertben szedett, már őszi színekben pompázó cseresznyefa-levelek adták. :)

Exit mobile version