Egyik kedvenc technikám az olajpasztell!

Tudtad, hogy az olajpasztell kréta professzionális formában csak 1949-ben jelent meg? (Én előbbre tippeltem volna.) Picasso megrendelésére készült, aki színes, viaszos krétákat szeretett volna, melyekkel ötvözhetné a pasztell spontaneitását és az olajfestészet gazdagságát. A francia Maison Sennelier pedig elkészítette az első olajpasztell krétát, a festőművész részére.

Szóval ezt a technikát Picasso találta ki, csak nem volt még hozzá eszköze! :)

Sokáig nem is ismertem az olajpasztellt, az iskolában nem használtunk ilyet, csak zsírkrétát. Pedig mekkora a különbség! Óriási!

Régóta tervezem, hogy beruházok egy Sennelier készletre (igen, róla nevezték el, és minden készlet dobozán egy Picasso alkotás van, könnyű felismerni.) Egyelőre a meglévő, egyszerűbb és olcsóbb készleteimmel dolgozom. Úgy vagyok vele, hogy amíg kitart, nem veszek újat. De már apróra lekoptak a kréták, szóval hamarosan eljön az ideje… :)

Most mutatok egy frissen készült olajpasztell képet, amit a meglévő kis maradék krétáimmal rajzoltam, sgraffito technikával:

A technika lényege, hogy több réteg olajpasztellt viszek fel, az alsó rétegek világosak, a felső sötét, jó kontrasztos… És egy vékony kis eszközzel (ami most pl. egy fogpiszkáló volt) karcolom a rajzot a papírra. Izgalmasan hangzik, ugye?

Az ihletet a kertben szedett, már őszi színekben pompázó cseresznyefa-levelek adták. :)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


8 hozzászólás “Egyik kedvenc technikám az olajpasztell!”

  1. Csete Domi szerint:

    Kedves Zsófi,
    köszi az új bejegyzést, ihlető 5letet.
    Elmagyarázod valamikor, h.a zsírkréta és olajpasztell között miben áll az óriási különbség?
    Hálás köszönet…
    Minden jót, csodálatos alkotás-élményeket kívánok

    szeretettel,
    Dominika

  2. Gajdátsy Kata szerint:

    Kedves Zsófi!
    Olyan bájosan, és érdeklődést felkeltően tudsz írni bármiről, amit te szeretsz, hogy azonnal kedvem támad csinálni. Most még csak erre a leveledre reagálok (mert nekem ez a nehezebb), de máris keresem az eszközöket, a témát, a lehetőséget a rajzolás kipróbálására. Remélem sikerül.
    Köszönettel Kata

  3. Zalavári Judit szerint:

    Picasso korai korszakát nagyon szeretem, azonban még nem láttam tőle olajpasztell képet. Kösz, hogy ezt is megosztottad velünk.
    Hálásan köszönöm, hogy passzivitásom ellenére is küldött a leveleid, sok mindent tanulok belőlük. Hasznosítani még nem tudtam, mert ahhoz csend és nyugalom kellene, az pedig nekem egyelőre nincs. Követem a tudnivalókat, de ritkán reagálok is rájuk. Ezért elnézést kérek tőled

  4. Koren Edit szerint:

    Kedves Zsófi! Hát ez gyönyörű lett! Köszönöm a leírást a technikáról, és annak történetéről is! Kedvet kaptam hozzá!

  5. Ács Lászlóné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Én is gyűjtöttem leveleket, és kivételesen, körbe is rajzoltam őket. Ezeket majd vízfestékkel fogom kifesteni, de ezt a technikát amit mutattál, régen gyakoroltam, és újra ki fogom próbálni! Köszönöm…😍

  6. KRECHOVA KATALIN szerint:

    Zsófi drága, köszönöm a leveleidet, most az van, nem tudom, milyen vastag ill. vékony rétegben kell az olajpasztellt felvinni a papírra, ahhoz, hogy sgrafittozni tudjak, de azért maradjon is a krétából. Csináltam egy próbát, az alsó réteg sárga-narancs-vörös színű, a fedőréteg kék-lila-zöld. Nem tettem el ezt a munkát, a rajzolatok nem lettek folytonosak.
    Zsófi, milyen titkot nem tudok még ahhoz, hogy olyan szép legyen, mint a tiéd? Alkotótársi ÜDVÖZLETTEL KATI

  7. Vaskuti Terézia szerint:

    Remek, kipróbálom!

  8. Takács Katalin szerint:

    Sajnos számomra nagyon nehézkes olvasni és így kitalálni hogyan is kellene csinálni. Nagyon hosszú a szöveg, sokkal jobb lenne egy egy videó ahol látni és követni lehetne. Én erre számítottam. Sajnos így nem is tudom hol, hogyan kezdjem! Sok türelem és idő kell csak az olvasgatáshoz, így még mindig nem kezdődhetett el az érdemi munka. Hiányolom a vezetést is!