Site icon Sárhidai Zsófia

Festőkről, festészetről szóló könyvek gyerekeknek

Összegyűjtöttem 10 szuper, művészeti témájú könyvet, melyet bátran ajánlok gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, akik szeretnének elmerülni a festészet világában. Az alábbi könyvekkel játékosan, kikapcsolódva tanulhatnak a gyerekek, a segítségükkel érdeklődő, művészetet szerető felnőttekké válhatnak.

Az ötlet onnan jött, hogy megkeresett egy Erdélyben élő, 4 gyerekes anyuka, aki otthon tanítja a gyerekeit, mert a közelükben nincs magyar nyelvű iskola. Kérte, hogy ajánljak neki ilyen témájú könyveket. Az első, ami eszembe jutott, az “Utazás egy kép körül” című könyv, amit mi nagyon szerettünk a testvéreimmel. Elkezdtem hát kutakodni, lehet-e kapni ezt a könyvet, illetve milyen más, hasonló olvasmányok, képes könyvek léteznek ebben a témában…

Elmentem a helyi kis könyvtárba is, itt Gödön, illetve antikvár példányok után kutattam az interneten – így állt össze ez a 10-es lista. A könyvtárban megtudtam, hogy sajnos ezeket a könyveket nagyon ritkán kölcsönzik ki a gyerekek. Furcsa is volt, hogy az 1980-as kiadású könyvek szinte érintetlen, nagyon szép állapotban voltak. Remélem, hogy ezzel az ajánlóval kedvet csinálok hozzájuk! :)

A könyvek többségét 10 éves kortól ajánlom, de akár kisebbeket is be lehet vonni, ha nagyon érdeklődőek. (A 2 és fél éves kislányom épp itt lapozgatja őket mellettem ülve :))

1. Sylvie Laferrére, Claire Merleau-Ponty, Anne Tardy: Utazás egy kép körül

Ezzel a gyerekkori kedvencemmel indítom a sort. :)

Vicces kis rajzolt figurákkal hozza közelebb a gyerekekhez a festményen szereplő, komornak tűnő arcokat. Játékos feladatokkal, és sok kérdéssel tartja fönn a gyerekek figyelmét. Megtanítja nekik, hogyan kell egy festmény minden apró részletét szemügyre venni, megfigyelni. A festmény részleteit boncolgatva megtanulhatják a gyerekek azt is, milyen korban és hogyan éltek a festményen szereplő emberek.

2. Alison Cole: A szín – A szín művészete a reneszánsztól napjainkig

(A Szemtanú Művészet sorozat része)

Ismeretterjesztő művészeti könyv, a Szemtanú Művészet sorozat része. Színelmélet, fény és árnyék, technikák, anyagok, restaurálás, híres művészek színvilága, szín és zene… csak néhányat sorolok a hosszú tartalomjegyzékből. Rengeteg érdekesség, régi történet, izgalmas képelemzés gazdagítja ezt a csodás, színes könyvet. Hasznos lehet nemcsak egy rövid időre kikölcsönözni, hanem akár megvásárolni is, hiszen nagyon átfogó könyv, sokszor hasznát vehetjük a tanulás során. A Szemtanú Művészet sorozat részeként jelent még meg: Perspektíva, Képelemzés, Van Gogh, Gauguin, Reneszánsz, Posztimpresszionizmus… ezek is nagyon hasznosak azoknak, akik még jobban el akarnak merülni a művészetek világában.

A következő ajánlatom is a fenti sorozat része…

3. Jude Welton: Monet

(A Szemtanú Művészet sorozat része)

Nem egy száraz önéletrajzról van szó, hanem egy izgalmas, képekkel, rajzokkal, a festő eszközeivel, vázlataival, feljegyzéseivel illusztrált csodaszép könyvről! Igazán inspiráló, hogy a tizenéves Monet-tól is láthatunk benne rajzokat. :) A könyv bemutatja a festő műtermét, festőkészletét, azokat a helyszíneket, ahol szívesen festett. A művész híres festményeinek egészen apró részleteit is megfigyelhetjük. Annyira szép és inspiráló a könyv, hogy a gyerekek simán kedvet kaphatnak egy saját, impresszionista stílusú kép elkészítéséhez!

4. Sylvie Dannaud, Gertrude Dordor: Gyermekjátékok

Rendhagyó tárlatvezetésre hív bennünket a képzőművészet remekműveit bemutató “Mesél a festmény” sorozat. A Gyermekjátékok című részben 4 híres – gyerekeknek is izgalmas és érdekes – festmény részleteiben merülhetünk el. Nagyon tetszik, hogy a festmények szereplői szólítják meg a gyerekeket, egyből bevonva őket a játékos felfedezésbe. Érdekes történetek, feladatok és fejtörők kapcsolódnak a képekhez. 

5. Sylvie Dannaud, Gertrude Dordor: A négy évszak

Az előzőhöz hasonló, a “Mesél a festmény” egy másik része. Négy különböző korszakból származó festmény segítségével mutatja be, hogyan éltek is dolgoztak az emberek a régmúlt időkben, az esztendő négy évszakában. A műalkotások szereplői itt is megszólítják a gyerekeket. A böngészőkhöz hasonlóan ebben a könyvben is lehet keresgélni, bogarászni, apró részletek után kutatni és a festményekkel kapcsolatos furfangos kérdésekre válaszolni.

6. Fess Te is – Emberek a képzőművészetben

Híres alkotásokat, portrékat, szobrokat, hősöket és családokat ábrázoló festményeket ismerhetnek meg a gyerekek a könyvnek köszönhetően. Nagyon egyszerűek, lényegretörőek és nem túl hosszúak a magyarázatok az egyes művekhez. Érdekes, elgondolkodtató kérdésekkel próbálja rávezetni a szerző a gyerekeket, hogy próbálják meg beleélni magukat az egyes szereplők hangulatába, lelkiállapotába. Nagyon megmozgatja a fantáziát is. Vannak benne feladatok, melyek igazán izgalmasak, kedvet csinálnak a portréfestéshez, álarckészítéshez, modell utáni rajzoláshoz, festéshez.

7. Neves magyar festőművészek

Nagyon jó kis gyűjtemény, minden oldalon más festőt és egy-egy híres művét mutatja be. Nem unalmas adatokkal traktálja a fiatalokat, hanem csak pár érdekességet emel ki minden egyes festőnél. Átlapozva ezt a kiadványt képet kapnak a gyerekek, milyen sokszínű és változatos a magyar festészet, és milyen sok neves alkotó élt az elmúlt 500 évben. Kedvet csinál a kiállításokhoz a Nemzeti Galériában vagy a Szépművészeti Múzeumban.

8. A magyar festészet története fiataloknak

Az előzőhöz hasonlóan ez a könyv is összegyűjti a leghíresebb magyar festőket, de jóval részletesebben mutatja be az életüket, munkásságukat, stílusukat. Inkább 14 éven felülieknek ajánlom, a képek kisebbek, a szöveges részek sokkal hosszabbak, mint az előző könyvek esetében. Felnőtteknek is hasznos ez a művészeti kalauz.

9. Susie Hodge: Művészet 30 másodpercben

Ezzel a szórakoztató könyvecskével még azokat a gyerekeket is le lehet kötni, akik valamiért idegenkednek a művészetektől. Modern kis rajzok, mókás figurák, szemléletes ábrák és érdekes, fantáziamegmozgató feladatok várjak a kis olvasót minden oldalon. A könyv 30 festői témát dolgoz fel a barlangfestészettől kezdve, a reneszánszon, a rokokón, az impresszionizmuson át a pop-artig.
8 éves kortól ajánlott.

10. Hatvany Viktória: A varázslatos festőműhely

– Igazán első NAGY festőkönyvem –

A könyv alapötlete – hogy egy festőművész anyuka és a kislánya beszélgetnek a festészetről – annyira jó és egyedi, nagyon tetszik! Kár, hogy nem nekem jutott eszembe! :) Csak viccelek, tényleg nagyon tetszik ez a könyv, és az egész stílusa…

„Egy festőművész anyuka és kislánya mindennapjai tárulnak elénk. Izabella, a festőnő kedves, cserfes kislánya karol belénk már az első pillanatban. Átlagos 6 évesként csak mesél és mesél az őt körülvevő világról. Be nem áll a szája. Leginkább anyukájához intézett kérdéseivel, átélt – rajzolással, festéssel – kapcsolatos tapasztalataival segít minket lépésről lépésre, – néha nagyokat lépve – áthaladni a festészet ugróiskoláján. E könyvben a festészettel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainkat, izgalmas technikákat, trükköket különleges módon, vicces történeteken keresztül adjuk át az olvasónak, most épp a legkisebbeknek… A könyv fejezetenként feldolgozva, illetve esti meseként is olvasható.”
6 éves kortól ajánlott!



Ha van még ötleted, ami nem szerepel a listán, írd meg kérlek egy kommentben! Szeretném, ha lenne folytatása ennek a listának…

Ha szeretnél nagyobb lélegzetvételű, hosszabb olvasmányokat is olvasni, ajánlom két korábbi blogbejegyzésemet is, melyekben festők életrajzi regényeit gyűjtöttem össze. Ezek inkább felnőtteknek szóló könyvek:

Könyvajánló: 10 híres művész életregénye >>

Könyvajánló folyt. köv. – Újabb 10 híres festő életregénye >>

Exit mobile version