Festőkről, festészetről szóló könyvek gyerekeknek

Összegyűjtöttem 10 szuper, művészeti témájú könyvet, melyet bátran ajánlok gyerekeknek, szülőknek, nagyszülőknek, akik szeretnének elmerülni a festészet világában. Az alábbi könyvekkel játékosan, kikapcsolódva tanulhatnak a gyerekek, a segítségükkel érdeklődő, művészetet szerető felnőttekké válhatnak.

Az ötlet onnan jött, hogy megkeresett egy Erdélyben élő, 4 gyerekes anyuka, aki otthon tanítja a gyerekeit, mert a közelükben nincs magyar nyelvű iskola. Kérte, hogy ajánljak neki ilyen témájú könyveket. Az első, ami eszembe jutott, az “Utazás egy kép körül” című könyv, amit mi nagyon szerettünk a testvéreimmel. Elkezdtem hát kutakodni, lehet-e kapni ezt a könyvet, illetve milyen más, hasonló olvasmányok, képes könyvek léteznek ebben a témában…

Elmentem a helyi kis könyvtárba is, itt Gödön, illetve antikvár példányok után kutattam az interneten – így állt össze ez a 10-es lista. A könyvtárban megtudtam, hogy sajnos ezeket a könyveket nagyon ritkán kölcsönzik ki a gyerekek. Furcsa is volt, hogy az 1980-as kiadású könyvek szinte érintetlen, nagyon szép állapotban voltak. Remélem, hogy ezzel az ajánlóval kedvet csinálok hozzájuk! :)

A könyvek többségét 10 éves kortól ajánlom, de akár kisebbeket is be lehet vonni, ha nagyon érdeklődőek. (A 2 és fél éves kislányom épp itt lapozgatja őket mellettem ülve :))

1. Sylvie Laferrére, Claire Merleau-Ponty, Anne Tardy: Utazás egy kép körül

Ezzel a gyerekkori kedvencemmel indítom a sort. :)

Vicces kis rajzolt figurákkal hozza közelebb a gyerekekhez a festményen szereplő, komornak tűnő arcokat. Játékos feladatokkal, és sok kérdéssel tartja fönn a gyerekek figyelmét. Megtanítja nekik, hogyan kell egy festmény minden apró részletét szemügyre venni, megfigyelni. A festmény részleteit boncolgatva megtanulhatják a gyerekek azt is, milyen korban és hogyan éltek a festményen szereplő emberek.

2. Alison Cole: A szín – A szín művészete a reneszánsztól napjainkig

(A Szemtanú Művészet sorozat része)

Ismeretterjesztő művészeti könyv, a Szemtanú Művészet sorozat része. Színelmélet, fény és árnyék, technikák, anyagok, restaurálás, híres művészek színvilága, szín és zene… csak néhányat sorolok a hosszú tartalomjegyzékből. Rengeteg érdekesség, régi történet, izgalmas képelemzés gazdagítja ezt a csodás, színes könyvet. Hasznos lehet nemcsak egy rövid időre kikölcsönözni, hanem akár megvásárolni is, hiszen nagyon átfogó könyv, sokszor hasznát vehetjük a tanulás során. A Szemtanú Művészet sorozat részeként jelent még meg: Perspektíva, Képelemzés, Van Gogh, Gauguin, Reneszánsz, Posztimpresszionizmus… ezek is nagyon hasznosak azoknak, akik még jobban el akarnak merülni a művészetek világában.

A következő ajánlatom is a fenti sorozat része…

3. Jude Welton: Monet

(A Szemtanú Művészet sorozat része)

Nem egy száraz önéletrajzról van szó, hanem egy izgalmas, képekkel, rajzokkal, a festő eszközeivel, vázlataival, feljegyzéseivel illusztrált csodaszép könyvről! Igazán inspiráló, hogy a tizenéves Monet-tól is láthatunk benne rajzokat. :) A könyv bemutatja a festő műtermét, festőkészletét, azokat a helyszíneket, ahol szívesen festett. A művész híres festményeinek egészen apró részleteit is megfigyelhetjük. Annyira szép és inspiráló a könyv, hogy a gyerekek simán kedvet kaphatnak egy saját, impresszionista stílusú kép elkészítéséhez!

4. Sylvie Dannaud, Gertrude Dordor: Gyermekjátékok

Rendhagyó tárlatvezetésre hív bennünket a képzőművészet remekműveit bemutató “Mesél a festmény” sorozat. A Gyermekjátékok című részben 4 híres – gyerekeknek is izgalmas és érdekes – festmény részleteiben merülhetünk el. Nagyon tetszik, hogy a festmények szereplői szólítják meg a gyerekeket, egyből bevonva őket a játékos felfedezésbe. Érdekes történetek, feladatok és fejtörők kapcsolódnak a képekhez. 

5. Sylvie Dannaud, Gertrude Dordor: A négy évszak

Az előzőhöz hasonló, a “Mesél a festmény” egy másik része. Négy különböző korszakból származó festmény segítségével mutatja be, hogyan éltek is dolgoztak az emberek a régmúlt időkben, az esztendő négy évszakában. A műalkotások szereplői itt is megszólítják a gyerekeket. A böngészőkhöz hasonlóan ebben a könyvben is lehet keresgélni, bogarászni, apró részletek után kutatni és a festményekkel kapcsolatos furfangos kérdésekre válaszolni.

6. Fess Te is – Emberek a képzőművészetben

Híres alkotásokat, portrékat, szobrokat, hősöket és családokat ábrázoló festményeket ismerhetnek meg a gyerekek a könyvnek köszönhetően. Nagyon egyszerűek, lényegretörőek és nem túl hosszúak a magyarázatok az egyes művekhez. Érdekes, elgondolkodtató kérdésekkel próbálja rávezetni a szerző a gyerekeket, hogy próbálják meg beleélni magukat az egyes szereplők hangulatába, lelkiállapotába. Nagyon megmozgatja a fantáziát is. Vannak benne feladatok, melyek igazán izgalmasak, kedvet csinálnak a portréfestéshez, álarckészítéshez, modell utáni rajzoláshoz, festéshez.

7. Neves magyar festőművészek

Nagyon jó kis gyűjtemény, minden oldalon más festőt és egy-egy híres művét mutatja be. Nem unalmas adatokkal traktálja a fiatalokat, hanem csak pár érdekességet emel ki minden egyes festőnél. Átlapozva ezt a kiadványt képet kapnak a gyerekek, milyen sokszínű és változatos a magyar festészet, és milyen sok neves alkotó élt az elmúlt 500 évben. Kedvet csinál a kiállításokhoz a Nemzeti Galériában vagy a Szépművészeti Múzeumban.

8. A magyar festészet története fiataloknak

Az előzőhöz hasonlóan ez a könyv is összegyűjti a leghíresebb magyar festőket, de jóval részletesebben mutatja be az életüket, munkásságukat, stílusukat. Inkább 14 éven felülieknek ajánlom, a képek kisebbek, a szöveges részek sokkal hosszabbak, mint az előző könyvek esetében. Felnőtteknek is hasznos ez a művészeti kalauz.

9. Susie Hodge: Művészet 30 másodpercben

Ezzel a szórakoztató könyvecskével még azokat a gyerekeket is le lehet kötni, akik valamiért idegenkednek a művészetektől. Modern kis rajzok, mókás figurák, szemléletes ábrák és érdekes, fantáziamegmozgató feladatok várjak a kis olvasót minden oldalon. A könyv 30 festői témát dolgoz fel a barlangfestészettől kezdve, a reneszánszon, a rokokón, az impresszionizmuson át a pop-artig.
8 éves kortól ajánlott.

10. Hatvany Viktória: A varázslatos festőműhely

– Igazán első NAGY festőkönyvem –

A könyv alapötlete – hogy egy festőművész anyuka és a kislánya beszélgetnek a festészetről – annyira jó és egyedi, nagyon tetszik! Kár, hogy nem nekem jutott eszembe! :) Csak viccelek, tényleg nagyon tetszik ez a könyv, és az egész stílusa…

„Egy festőművész anyuka és kislánya mindennapjai tárulnak elénk. Izabella, a festőnő kedves, cserfes kislánya karol belénk már az első pillanatban. Átlagos 6 évesként csak mesél és mesél az őt körülvevő világról. Be nem áll a szája. Leginkább anyukájához intézett kérdéseivel, átélt – rajzolással, festéssel – kapcsolatos tapasztalataival segít minket lépésről lépésre, – néha nagyokat lépve – áthaladni a festészet ugróiskoláján. E könyvben a festészettel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatainkat, izgalmas technikákat, trükköket különleges módon, vicces történeteken keresztül adjuk át az olvasónak, most épp a legkisebbeknek… A könyv fejezetenként feldolgozva, illetve esti meseként is olvasható.”
6 éves kortól ajánlott!



Ha van még ötleted, ami nem szerepel a listán, írd meg kérlek egy kommentben! Szeretném, ha lenne folytatása ennek a listának…

Ha szeretnél nagyobb lélegzetvételű, hosszabb olvasmányokat is olvasni, ajánlom két korábbi blogbejegyzésemet is, melyekben festők életrajzi regényeit gyűjtöttem össze. Ezek inkább felnőtteknek szóló könyvek:

Könyvajánló: 10 híres művész életregénye >>

Könyvajánló folyt. köv. – Újabb 10 híres festő életregénye >>

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


9 hozzászólás “Festőkről, festészetről szóló könyvek gyerekeknek”

  1. Jánosné Kelemen szerint:

    Kedves Zsófi!

    Első előfordulásod óta figyelemmelkísérem munkádat ,fejlődésedet és csak gratulálni tudok.Most ez az állomás megint egy olyan lépés ami gyermekes családok társadalom szemléletét változtatja meg abszolút előnyösen.
    Csodálatos ahogy fejlődsz és fejleszt TÉGED akét GYEREK.
    További jó egészséget kívánok munkádhoz.Szeretettel Ildikó a 11 unokával és két dédunokával.

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Ildikó!
      Nagyon kedves, amit írtál, ez igazán megtisztelő egy ilyen sok unokás, dédunokás nagymamától, nagyon köszönöm! Igen, én is így érzem, sokat tanulok a gyerekektől! Igyekszem követni azt is, mire van igénye az olvasóimnak. Örülök, ha tetszett ez az összeállatás, lesz majd folytatása!
      Szeretettel:
      Zsófi

  2. Orsolya Edit szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nagyon köszönöm! Hasznosak a tanácsaid. További örömteli munkát kívánok!
    szeretettel: Edit

  3. Zsuzsanna szerint:

    Kedves Zsófi, köszönöm. Mit ajálsz egy 4 évesnek, akinek még nem jô s ceruzához való viszonya, de nagyon szereti a zenét és a táncot.

    1. Sárhidai Zsófia szerint:

      Kedves Zsuzsanna!

      Először is az nagyon szuper, hogy érdekli a tánc és a zene! A rajzolást nem szabad erőltetni, lehet, hogy nála későbbindul ez be, eljön magától az ideje. Van olyan, hogy egy neki való, megfelelő eszköz beindítja, az én kislányomnál is így volt, sokáig nem érdekelte a rajzolás. Ajánlom a Stockmar méhviasz marokkrétát (akár 8 szín is elég!), már 4 évesnek, vagy kisebbeknek is, és egész kisiskolás korig!

      Ami szintén nagyon jó, az a Stabilo woody 3:1 krétaceruza, élvezet vele az alkotás! A hagyományos vékony ceruzát ebben a korban még nem ajánlom. Ha a földön ülve, vagy fekve akar rajzolni, én azt is hagyni szoktam, illetve szeretnek nagy felületre, táblára, nagy papírra, nagy mozgással is rajzolni, ezt is lehetővé kell nekik tenni, és akkor tuti a siker! :) Nagyon különbözőek a gyerekek, lehet, hogy csak 2-3 percre köti le, de ez aztán változhat, pár hónap alatt is akár nagyon nagyot tudnak változni, fejlődni.
      A közös mondókázás, éneklés, ölbeli játékok pedig a legjobb fejlesztők ebben a korban!
      Remélem, tudtam segíteni!
      Szeretettel:
      Zsófi

  4. Szappanos Erika szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm szépen az ötleteket! Szerintem is nagyon fontos, hogy már kisgyermek korban megismertessük a művészetet a gyerekekkel! A 8 éves lányom is nagyon fogékony rá és én támogatom is ebben! Karácsonyra sikerült is beszereznem neki egy hasonlóan hasznos kiadványt:
    Christina Thrän: Nagy festőiskolám. Ajánlom mindenkinek!

  5. Pintérné dr Csordás-Tóth Anna szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon érdekes összeállítást közöltél. Rövidesen megnézem, mit tudok belőle megvenni. A kisebb unokáink nagyon szeretnek rajzolni és festeni.
    Ami a felnőtteket illeti, nekem nagyon jó inspiráció volt Julia Cameron: A művész útja című könyve. Megcsináltam az összes gyakorlatot, és ennek a könyvnek a hatására kezdtem el 1998-ban újra festeni.. Nagyon hasznos volt a kezdeteknél a Magyar Könyvklubnál megjelent Festő Iskola. A csendélettől a portréfestésig, különböző technikákkal, valamint Brian Bagnall: Rajzolás és festés. Nagy kézikönyv. Ezeken kívül vannak a különböző technikákra, pl. az akrilra vagy az akvarellre és egyéb technikákra szakosodott érdekes könyvek.

    Mindenkinek jó alkotást kívánok:

    Ani

  6. Sárhidai Zsófia szerint:

    Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! Több hasznos tippet is adtatok, mindet felírtam, és bővítem a listát, készül majd az újabb blogbejegyzés! :)
    Zsófi

  7. Albertné Szilágyi Katalin szerint:

    Köszönöm a listát, mindig kitalálsz valami újat, valami jót. Három db-ot kiválasztottam az unokámnak, aki ügyesen fest, rajzol. Kösözönöm, hogy még mindig küldesz nekem értesítéseket. Üdvözlettel: Albertné Szilágyi Katalin