Site icon Sárhidai Zsófia

Inspiráció és eszközajánló téli képekhez

Nagy kedvencem az akvarell technika, tűfilccel kombinálva. Ebből az inspirációból ötletet meríthetsz egy hasonló téli kép megalkotásához. A festék tulajdonságai és a fehér tűfilc remekül illik egy jeges, zúzmarás, jégvirágos, jégcsapos, vagy havas festmény elkészítéséhez. Konkrét eszköztippeket is adok, olvass tovább…

Eredetileg jégvirágok ihlették ezt a festményemet. Egyik reggel a kisebbik lányommal óvodába menet pompás jégvirágokat fedeztünk fel az autó oldalán. Ez adta az ötletet az alkotáshoz. A jeges, kékes-lilás akvarell alapra fehér tűfilccel kerültek a jégvirág-minták. Aztán a képzeletemben kirajzolódott egy tó, amiben egy népes hattyú-család úszkál, elbújva a vízinövények rengetegében. Számomra különleges hangulatú és csendet, békességet áraszt a kép.

Amikor nekiláttam a festésnek, egyértelműen a hideg kék árnyalatokhoz nyúltam először, és a papír felső részét előre bevizeztem, illetve nedves ecsettel vittem fel a festéket – ettől lett ilyen, jobban szétfolyt a festék, és az akvarellre jellemző módon a foltok szélei ezerfelé ágaznak szét. Ezt különösen kedvelem ebben a technikában.

Száradás után jött a legjobb móka: a tűfilccel való rajzolás. Mivel a saját készítésű fotó nem igazán sikerült jól az autó oldalán keletkezett jégvirágokról, ezért még kerestem inspirációt. Ilyenkor – nem titok, más művész is használja! – a Google a jó barátom, kerestem pár képet, hogy egészen közelről meg tudjam figyelni, milyen alakzatot vehet fel egy jégvirág. Meglepődtem, milyen sokféle lehet, és a megfigyelés után a saját mintámat alkottam meg.

Ezeket az eszközöket ajánlom, a linkre kattintva meg is vásárolhatod őket:

Azért is szeretem ezt a technikát, mert kevés eszköz szükséges hozzá, és nagyon „tisztán” lehet vele dolgozni: tehát nem lesz minden csupa festék, amit aztán nem tudsz rendesen levakarni a palettáról, illetve letisztítani az ecsetről. Minden eszköz remekül tisztítható, és a palettán maradó színek a következő festéskor is felhasználhatóak – így nagyon gazdaságos is!

Kezdőknek is tudom ajánlani, és kérlek, ne higgyetek a riogatásoknak, hogy „az akvarell nagyon nehéz” – szerintem ez egy tévhit! Én azt vallom, kezdőknek is élvezetes, szabadon lehet vele kísérletezni, és minimál felszereléssel is el lehet indulni!

Az akvarell képem címe: Hattyúk tava
A képről készült művészi nyomat ide kattintva meg is vásárolható >>

Könnyed alkotást és kellemes kikapcsolódást kívánok!

Hogy tetszik az inspiráció? Ki fogod próbálni?
Írd meg egy kommentben, legszívesebben mit festenél ezzel a technikával, mi jelent meg először a képzeletedben!

Exit mobile version