Inspiráció és eszközajánló téli képekhez

Nagy kedvencem az akvarell technika, tűfilccel kombinálva. Ebből az inspirációból ötletet meríthetsz egy hasonló téli kép megalkotásához. A festék tulajdonságai és a fehér tűfilc remekül illik egy jeges, zúzmarás, jégvirágos, jégcsapos, vagy havas festmény elkészítéséhez. Konkrét eszköztippeket is adok, olvass tovább…

Eredetileg jégvirágok ihlették ezt a festményemet. Egyik reggel a kisebbik lányommal óvodába menet pompás jégvirágokat fedeztünk fel az autó oldalán. Ez adta az ötletet az alkotáshoz. A jeges, kékes-lilás akvarell alapra fehér tűfilccel kerültek a jégvirág-minták. Aztán a képzeletemben kirajzolódott egy tó, amiben egy népes hattyú-család úszkál, elbújva a vízinövények rengetegében. Számomra különleges hangulatú és csendet, békességet áraszt a kép.

Amikor nekiláttam a festésnek, egyértelműen a hideg kék árnyalatokhoz nyúltam először, és a papír felső részét előre bevizeztem, illetve nedves ecsettel vittem fel a festéket – ettől lett ilyen, jobban szétfolyt a festék, és az akvarellre jellemző módon a foltok szélei ezerfelé ágaznak szét. Ezt különösen kedvelem ebben a technikában.

Száradás után jött a legjobb móka: a tűfilccel való rajzolás. Mivel a saját készítésű fotó nem igazán sikerült jól az autó oldalán keletkezett jégvirágokról, ezért még kerestem inspirációt. Ilyenkor – nem titok, más művész is használja! – a Google a jó barátom, kerestem pár képet, hogy egészen közelről meg tudjam figyelni, milyen alakzatot vehet fel egy jégvirág. Meglepődtem, milyen sokféle lehet, és a megfigyelés után a saját mintámat alkottam meg.

Ezeket az eszközöket ajánlom, a linkre kattintva meg is vásárolhatod őket:

  • szilkés akvarell festékek – a linkre kattintva több féléből is választhatsz.
  • szilkés készlet helyett az Aniliny festék is pompás, ha a legkisebb költségráfordítással szeretnél belevágni ebbe a technikába!
  • akvarell ecsetek – én a Raphael Softaqua márkát ajánlom.
  • fehér tűfilc – Uni Posca remekül működik az akvarellen, illetve a mezei papírboltokban kapható még vékonyabb Uni-ball Signo fehér tűfilc is nagy kedvencem.
  • akvarell füzetek, tömbök – a megfelelő minőségű papír is nagyon fontos: én a minimum 250 grammos, félérdes akvarell papírokat ajánlom, főleg ha szeretnél sok vizet használni, ahogy én is.

Azért is szeretem ezt a technikát, mert kevés eszköz szükséges hozzá, és nagyon „tisztán” lehet vele dolgozni: tehát nem lesz minden csupa festék, amit aztán nem tudsz rendesen levakarni a palettáról, illetve letisztítani az ecsetről. Minden eszköz remekül tisztítható, és a palettán maradó színek a következő festéskor is felhasználhatóak – így nagyon gazdaságos is!

Kezdőknek is tudom ajánlani, és kérlek, ne higgyetek a riogatásoknak, hogy „az akvarell nagyon nehéz” – szerintem ez egy tévhit! Én azt vallom, kezdőknek is élvezetes, szabadon lehet vele kísérletezni, és minimál felszereléssel is el lehet indulni!

Az akvarell képem címe: Hattyúk tava
A képről készült művészi nyomat ide kattintva meg is vásárolható >>

Könnyed alkotást és kellemes kikapcsolódást kívánok!

Hogy tetszik az inspiráció? Ki fogod próbálni?
Írd meg egy kommentben, legszívesebben mit festenél ezzel a technikával, mi jelent meg először a képzeletedben!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


11 hozzászólás “Inspiráció és eszközajánló téli képekhez”

  1. Durajdane Sirokman Ágnes avatar Dr Durajdáné Sirokman Ágnes szerint:

    Nagyon szép lett. Az akvarell számomra is a legnehezebb technika. Ha tűfilccel dolgozok, hajlamos vagyok a papír megsértésére. Vigyáznom kell.

  2. Vágási Mária avatar Vágási Mária szerint:

    Nagyon szép a kép! Köszönöm a jó tanácsokat. Nekem van olyan kép
    ami könnyen sikerül, és van ami kihívás. Az eszközök beszerzéséhez a címeket is köszönöm.

  3. Ágnes Szabó szerint:

    Nekem a tó körül korcsolyázókat ,a jeget , a zuzmarás fákat, a süppedő havat.
    köszönöm az eszközöket az inspirációt és azt hogy ilyen szeretnivaló vagy.
    Ölellek Ági

  4. Ódor Márta avatar Ódor Márta szerint:

    De jó ötlet Zsófi, köszönjük, hogy megosztottad velünk !
    Meg is nézem holnap, hogy milyen jégvirágokra bukkanok reggel !

  5. Maruzsné Kovács Éva avatar Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Nekem egyelőre az alap jelent gondot. Valahogy másképpen alakulnak nálam a foltok, a szélek, a lecsurgó részek. Lehet, hogy két rétegben fested az alapot? Nem tartanál egy kis bemutatót?

  6. Koblász Mária szerint:

    Kedves Zsófia!
    Mindig örömmel nézem a képeidet. A mostani is nagyon tetszik. Köszönöm!
    Mária

  7. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Szerintem sem nehéz az akvarell, én szeretek vele festeni. Gazdaságos és nem kell félteni az ecseteket sem, könnyű kimosni, nem úgy mint az akrilt. Többek között ezért is idegenkedek az akriltól. Nem is igen használom, pedig talán meg kéne vele barátkozni.

  8. Molnár Józsefné szerint:

    Nekem nagyon tetszik a havas táj (ami jelenleg hiányzik), zúzmarás, havas fákat fogok festeni.
    Köszi a képet.
    Anna

  9. Eppeldauer Ferencné szerint:

    Miért vannak a képen megfestetlen részek? Nekem furcsának tűnik.
    Köszi a válaszod!

  10. Pintérné dr Csordás-Tóth Anna avatar Pintérné dr Csordás Anna szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon tetszettek a jégvirágos képeid és köszönöm a sok ötletet. Egy korábbi bejegyzésedben gyönyörű téli tájképeket is mutattál neves festőktől. Nagyon inspirálóak. Nemrégiben, amikor sűrűn esett a hó, készítettem néhány fényképet a téli kertünkről, és ezek alapján fogok majd alkotni.

    Köszönöm és üdvözöl:

    Ani

  11. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Nagyon szép a kép . Nyáron már próbálgattam az akvarell technikát ceruzával.Próbáltam vízfestékkel ha egy kis időm lesz veszek ilyen festéket is.Kipróbálom ,még nem kristályosodott ki mi lesz a témám . Üdvözlettel Ildikó