Site icon Sárhidai Zsófia

Mit rajzolj az unokáddal?

Tudom, hogy nagyon sok nyugdíjas és nagymama-korú olvasóm van, talán Te is közéjük tartozol! (Ha nem, akkor is érdekes lehet az alábbi válogatás, melyben a gyerekekkel való közös alkotás lesz a fókuszban!)

Elsősorban a nagymamáknak szeretnék kedveskedni egy olyan válogatással, melyben 7 remek ötletet adok az unokákkal való közös alkotáshoz. Azért más ez, mint a szülő-gyerek közös program, mert általában a nagymamák nem minden nap találkoznak az unokájukkal, és így egy kicsit különlegesebb eseménynek számíthat a közös alkotás.

Rá lehet készülni, ki lehet találni előre a témát, be lehet szerezni néhány kelléket hozzá, és előre meg lehet beszélni pl. hogy a hétvégén találkozunk, és ezt vagy azt fogunk festeni. A gyerekek nagyon szeretnek rákészülni, megtervezni, izgatottan várni ilyen dolgokat.

Az unokák nagyon értékelik az ilyesmit, és sokáig emlegetik utána: “Emlékszem, mikor a Nagymamával együtt rajzoltunk babákat…” – és ez olyan szívet melengető!

7 ötlet, amit Te is bátran kipróbálhatsz az unokáddal (vagy gyermekeddel, unokahúgoddal, unokaöcséddel…)

  1. 👵🏼 Portrérazolás egymásról: A nagymama és az unoka üljenek egymással szemben, és rajzolják meg egymás arcát. Félre kell tenni a gátlásokat, a maximalizmust! Ez egy mókás közös progam, így kell felfogni! Sokat lehet nevetni közben, meg utána. :) Nem az számít milyen művészi rajz keletkezik, hanem az, hogy ez egy olyan élmény, amit elraktároz a kis unokád, és mindig szeretettel fogja felidézni: “Ezt együtt rajzoltam a Mamával!”

  2. 🏡 Fantáziatájkép: A nagymama és az unoka találjanak kis együtt egy szép helyet, ahová szívesen elutaznának! Vagy amelyet mindketten szeretnek, például a nagyi kertjét, vagy a nyaralóházat, ahová nyaranta együtt szoktak menni… Nem kell, hogy profi tájkép legyen, inkább azon van a hangsúly, hogy a képen megjelennek majd közösen felidézett emlékek, ötletek, ismerős arcok, helyek, tárgyak.
  1. 🐇 Állatok rajzolása: Ha az unoka szereti az állatokat, akkor kérheti a nagyit, hogy segítsen neki megrajzolni a kedvenc állatát, és fordítva. A mi családunkban vicces program szokott kerekedni ebből. A nagyobbik lányom tanítgatja a Nagypapát rajzolni. Lépésről lépésre mutatja neki, hogy rajzoljon nyulat, hogy rajzolja a bajszát stb. Sokat fejlődött a Nagypapa, azt kell mondjam! :) A legfontosabb, hogy arra a pár percre adjuk át magunkat teljesen a közös élménynek!
  1. 💌 Képeslapok készítése: A nagymama és az unoka készíthetnek saját képeslapokat, amelyeket aztán elküldhetnek barátaiknak vagy bármelyik közeli családtagnak. Úgy az igazi, ha együtt mennek el utána a postára, és tényleg fel is adják a képeslapot! Régimódi, de jó móka! :) A téma bármi lehet! Húsvéthoz közeledve pl. nyuszi, virág, tojások, tavaszi tájkép stb.

  2. 👗 Divatrajz-készítés: Ha az unoka szereti a különleges ruhákat, és érdekli a divat, akkor készíthetnek saját divatrajz-terveket. Inspirációnak természetesen lehet használni magazinokat vagy régi/új fotókat, és aztán saját kollekciót alkotni! :) Régen nagy divat volt, és most újra szoktam látni ilyen füzeteket, amikben kivágható és öltöztethető babák vannak. A ruhákon kis papír “fülek” vannak, amikkel rá lehet tenni a babára, és csereberélni lehet a ruhadarabokat. Az én lányaim saját maguk is szoktak ilyen babákat készíteni.

  3. 🎼 Festés zenére: Az unoka és a nagymama választhatnak egy zenét, amelyet szeretnek, majd kipróbálhatják, hogy olyan képet festenek, ami megfelel a zene hangulatának! A legjobb, ha instrumentális zenét választunk erre a célra, amiben nincs szöveg, így az nem határozza meg túlságosan a témát. Csak egy hangulatzene legyen, zenekari, szimfonikus vagy csak egy zongorajáték… A gyerekek remekül tudnak asszociálni a zenéről színekre, formákra. El lehet tőlük tanulni ezt a kreatív hozzáállást! :)

  4. 🎎 Képregény készítése: A nagymama és az unoka kitalálhatnak egy saját kis történetet, majd megrajzolhatják képregény formájában. Nem kell feltétlenül nagyon részletesen megrajzolni a jeleneteket, elég, ha vázlat-szerűek. A hangsúly azon van, hogy együtt alakítsátok ki a sztorit, és a leglényegesebb jeleneteket rajzoljátok meg, amit közösen megbeszéltek előtte. 

Remélem, találsz a fentiek között olyan ötletet, amit szívesen valósítasz meg az unokáddal! Kellemes szórakozást, és vidám alkotó-délutánt kívánok nektek!

Írd meg egy kommentben, Te szoktál-e közösen alkotni az unokáddal?
Ha igen, akkor mit? A fenti listából mit fogtok kipróbálni?

Exit mobile version