Mit rajzolj az unokáddal?

Tudom, hogy nagyon sok nyugdíjas és nagymama-korú olvasóm van, talán Te is közéjük tartozol! (Ha nem, akkor is érdekes lehet az alábbi válogatás, melyben a gyerekekkel való közös alkotás lesz a fókuszban!)

Elsősorban a nagymamáknak szeretnék kedveskedni egy olyan válogatással, melyben 7 remek ötletet adok az unokákkal való közös alkotáshoz. Azért más ez, mint a szülő-gyerek közös program, mert általában a nagymamák nem minden nap találkoznak az unokájukkal, és így egy kicsit különlegesebb eseménynek számíthat a közös alkotás.

Rá lehet készülni, ki lehet találni előre a témát, be lehet szerezni néhány kelléket hozzá, és előre meg lehet beszélni pl. hogy a hétvégén találkozunk, és ezt vagy azt fogunk festeni. A gyerekek nagyon szeretnek rákészülni, megtervezni, izgatottan várni ilyen dolgokat.

Az unokák nagyon értékelik az ilyesmit, és sokáig emlegetik utána: “Emlékszem, mikor a Nagymamával együtt rajzoltunk babákat…” – és ez olyan szívet melengető!

7 ötlet, amit Te is bátran kipróbálhatsz az unokáddal (vagy gyermekeddel, unokahúgoddal, unokaöcséddel…)

  1. 👵🏼 Portrérazolás egymásról: A nagymama és az unoka üljenek egymással szemben, és rajzolják meg egymás arcát. Félre kell tenni a gátlásokat, a maximalizmust! Ez egy mókás közös progam, így kell felfogni! Sokat lehet nevetni közben, meg utána. :) Nem az számít milyen művészi rajz keletkezik, hanem az, hogy ez egy olyan élmény, amit elraktároz a kis unokád, és mindig szeretettel fogja felidézni: “Ezt együtt rajzoltam a Mamával!”

  2. 🏡 Fantáziatájkép: A nagymama és az unoka találjanak kis együtt egy szép helyet, ahová szívesen elutaznának! Vagy amelyet mindketten szeretnek, például a nagyi kertjét, vagy a nyaralóházat, ahová nyaranta együtt szoktak menni… Nem kell, hogy profi tájkép legyen, inkább azon van a hangsúly, hogy a képen megjelennek majd közösen felidézett emlékek, ötletek, ismerős arcok, helyek, tárgyak.
  1. 🐇 Állatok rajzolása: Ha az unoka szereti az állatokat, akkor kérheti a nagyit, hogy segítsen neki megrajzolni a kedvenc állatát, és fordítva. A mi családunkban vicces program szokott kerekedni ebből. A nagyobbik lányom tanítgatja a Nagypapát rajzolni. Lépésről lépésre mutatja neki, hogy rajzoljon nyulat, hogy rajzolja a bajszát stb. Sokat fejlődött a Nagypapa, azt kell mondjam! :) A legfontosabb, hogy arra a pár percre adjuk át magunkat teljesen a közös élménynek!
  1. 💌 Képeslapok készítése: A nagymama és az unoka készíthetnek saját képeslapokat, amelyeket aztán elküldhetnek barátaiknak vagy bármelyik közeli családtagnak. Úgy az igazi, ha együtt mennek el utána a postára, és tényleg fel is adják a képeslapot! Régimódi, de jó móka! :) A téma bármi lehet! Húsvéthoz közeledve pl. nyuszi, virág, tojások, tavaszi tájkép stb.

  2. 👗 Divatrajz-készítés: Ha az unoka szereti a különleges ruhákat, és érdekli a divat, akkor készíthetnek saját divatrajz-terveket. Inspirációnak természetesen lehet használni magazinokat vagy régi/új fotókat, és aztán saját kollekciót alkotni! :) Régen nagy divat volt, és most újra szoktam látni ilyen füzeteket, amikben kivágható és öltöztethető babák vannak. A ruhákon kis papír “fülek” vannak, amikkel rá lehet tenni a babára, és csereberélni lehet a ruhadarabokat. Az én lányaim saját maguk is szoktak ilyen babákat készíteni.

  3. 🎼 Festés zenére: Az unoka és a nagymama választhatnak egy zenét, amelyet szeretnek, majd kipróbálhatják, hogy olyan képet festenek, ami megfelel a zene hangulatának! A legjobb, ha instrumentális zenét választunk erre a célra, amiben nincs szöveg, így az nem határozza meg túlságosan a témát. Csak egy hangulatzene legyen, zenekari, szimfonikus vagy csak egy zongorajáték… A gyerekek remekül tudnak asszociálni a zenéről színekre, formákra. El lehet tőlük tanulni ezt a kreatív hozzáállást! :)

  4. 🎎 Képregény készítése: A nagymama és az unoka kitalálhatnak egy saját kis történetet, majd megrajzolhatják képregény formájában. Nem kell feltétlenül nagyon részletesen megrajzolni a jeleneteket, elég, ha vázlat-szerűek. A hangsúly azon van, hogy együtt alakítsátok ki a sztorit, és a leglényegesebb jeleneteket rajzoljátok meg, amit közösen megbeszéltek előtte. 

Remélem, találsz a fentiek között olyan ötletet, amit szívesen valósítasz meg az unokáddal! Kellemes szórakozást, és vidám alkotó-délutánt kívánok nektek!

Írd meg egy kommentben, Te szoktál-e közösen alkotni az unokáddal?
Ha igen, akkor mit? A fenti listából mit fogtok kipróbálni?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


13 hozzászólás “Mit rajzolj az unokáddal?”

  1. Éva Szigeti szerint:

    Köszönöm a fentiekben leirt ötleteket. Több is van amit biztosan ki fogok próbálni az unokámmal.
    Üdvözlettel

    Szigeti Éva

  2. Hidegföldi Julianna szerint:

    Szia Zsófi! Mi kavicsokat festettünk meg a két legkisebb unokákkal. Nagyon élvezték.

  3. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    nagyon tetszenek az ötletek, talán a fantáziatájkép vagy festés zenére tetszene nekem a legjobban, de ha az unokám mást választana, akkor azt próbálnám meg vele megfesteni.
    Köszönöm az ötleteket és kívánok mindnyájatoknak áldott húsvéti ünnepeket!

  4. Czimerné Jurek Krisztina szerint:

    Köszönöm az ötleteket! Mi már kitaláltuk a képregények szerkesztését, a zenés kiállítást, az állatrajzolást, meg a mi történt velünk lerajzolását. Ajándékba is szoktunk rajzolni egymásnak. A lányom az ovis jeleket imádta rajzolni.

  5. Ferenc Antosik szerint:

    Hát ez tök jó! Remek ötletek!
    Magam is többunokás nagypapa vagyok. Fel fogom használni az ajánláokat.

  6. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Hát ez remek! Csak az én unokám már nagy, de szoktunk együtt alkotni.

  7. Herzogné Fürst Beáta szerint:

    Nagyon jó ötletek, köszönöm szépen!

  8. Rudolf Zoltánné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Nekem 6 éves iker fiú unokáim vannak, szeretnek rajzolgatni, de már kimerült a fantáziám rajzolást illetően. Köszönöm az ötleteket, mindegyik tetszik, a portrérajzolás teljesen új, biztos vagyok benne, hogy nekik is tetszik majd.
    Köszönöm szépen. Minden jót kívánok a további munkádhoz.
    Üdvözlettel: Éva

  9. Bodor Éva szerint:

    Kedves Zsófia! Figyelni szoktam az írásaidat, a képeidet, tanácsaidat. Magam is hasonló kreatívitással rendelkezem, ötletekkel én is tele vagyok. A Te külön érdemed, hogy ezt közzé teszed, inspirálod az olvasót, hogy Ő is magáévá tegye, kipróbálja, építse az emberi kapcsolatokat. Mekkorák a gyermekeid? Volna időd egy személyes találkozásra? Bár nyugdíjas vagyok, de időm kevés van, családi okokból. Tudnék adni kreatívkodáshoz eszközöket és tanulnék is Tőled. 10 és 18 éves lány unokáim vannak. Szeretnek festeni. Szép, örömteli napokat kívánok, Éva

  10. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Jók az ötletek, köszönöm szépen de mivel nekem nincsenek unokáim ezek az alkotások most elmaradnak.

  11. Molnar Maria szerint:

    Köszönöm az ötleteket , már túl vagyunk a közös rajzolásokon, kamasz lett az unokám. Szeretett rajzolni, névnapra, szülinapra ajándékozott a családtagoknak..

  12. Mustosné Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi! Valóban fantasztikus ötletek, Mircsi (3 és fél éves) unokám nagyon boldog lesz, amikor előállok vele, köszönöm szépen!

  13. Gombos Klára szerint:

    Kedves Zsófi! Ragyogó ötletek: két kisfiú unokám van, a nagyobbik, az 5 éves pont ilyen, amilyet leírtál: várja a hétvégi randit velem és rajzolni is szeretünk együtt. Kipróbálom a zenére rajzolást, ha jön holnap. Majd pedig jól beszámolok :)