Site icon Sárhidai Zsófia

Nagy vagy kicsi – melyiket választod?

Eljött a borús, esős ősz, és ezzel együtt a kiállítások, múzeumlátogatás időszaka is! Te mi alapján szoktál a sok aktuális kiállítás közül választani? Előnyben részesíted a nagy kiállításokat és múzeumokat? Vagy jobban szereted a kicsi, hangulatos, barátságos galériákat?

A most következő ajánlóban mindkét kategóriában ajánlok neked helyeket, kiállításokat:

Nagy múzeumok, nagyszabású kiállítások

Kedvenc helyeim, ahol már sokszor voltam, és sok szép emlék fűz ezekhez, többek között azért, mert az iparművész nagymamámmal már gyerekként is látogattuk ezeket a helyeket. Most ezeket a múzeumokat emelem ki, mert itt jártam sokszor. Kommentben természetesen ajánlhatsz további nagy múzeumokat, ahol már jártál!

Szépművészeti Múzeum – kiemelném a most aktuális Renoir kiállítást, ami 2024. január 7-ig tekinthető meg, csodaszép válogatás a festő alakábrázolásaiból. Az egyik kedvenc festőm, fantasztikusan bánt a színekkel. Eleve nagyon szeretem az impresszionista stílust, és ezen belül az ő színei nagyon közel állnak hozzám. A portréi gyönyörűek, tele érzelemmel, eleganciával.

Ha nincs lehetőséged elmenni a Renoir kiállításra, a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása is olyan gazdag, hogy minden alkalommal új élményt ad, és mindig lehet benne valami újat felfedezni, ami azelőtt nem ragadott meg annyira.

A vidéki múzeumok közül pedig a Szombathelyi Képtárat ajánlom, ahol az állandó kiállítás nagyon sokféle stílust és korszakot felölel, így mindenki talál magának kedvére valót. Rengeteg magyar művész alkotásait láthatod az avantgard stílustól a szürrealista és az absztakt stíluson át egészen a mai legmodernebb irányzatokig.

Különösen kedvelem ezt a múzeumot, mert a nagymamám, Szuppán Irén textilművész többször is rendezett itt kiállítást, illetve többször is elkísértük őt a nagyszabású textilművészeti triennálékra. Az állandó kiállítás keretein belül is sok hazai és külföldi textilművész alkotását lehet megtekinteni. Számomra a textilképek is nagyon inspirálóak, sokszor merítek ihletet az ilyen alkotásokból.

Egy-egy ilyen nagyobb múzeumot bejárni akár egy egész napos program is lehet. Inkább ezt részesíted előnyben? Már jó előre beírod a nagyszabású időszaki kiállításokat, vagy szívesen nézed az állandó kiállításokat is, csak mindig más területen időzöl el tovább?

Kis galériák, különleges atmoszférával

Hasonló régi kedves emlékek jöttek elő, amikor ehhez a témához gyűjtöttem össze a helyeket. Falk Miksa utcai galériák…szintén a nagymamámmal sétáltam itt többször, és csak úgy spontán betértünk kisebb galériákba, ami megtetszett az utcáról. :)

Hasonló emlékeim vannak Szentendréről, ahol szintén nagyon sok apró galéria van, remek program elmenni ide, sétálni, várost nézni, és akár egymás után több ilyen kis galériába is betérni, kávézni, nézelődni, inspirációt gyűjteni.

A budapesti galériák közül a következőket jegyeztem fel magamnak, amiket a közeljövőben szeretnék felkeresni és megnézni:

Koller Galéria – egy hangulatos, szép kerttel rendelkező magángaléria a várnegyedben.

Deák17 Galéria – Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria és foglalkoztató tér is egyben – ezt a lányaimmal fogom felkeresni.

Rododendron – grafikák és festmények, vintage és szitanyomott poszterek, a magyar design színe java…jól hangzik, fel fogom keresni.

Trafó Galéria – kortárs művészeti galéria, ami számomra azért lesz érdekes, mert a Trafóban nagyon régen felléptem egyszer egy modern zenekari előadásban, és azóta még nem tértem vissza, kíváncsi vagyok a helyre.

Abigail Galéria – kortárs magyar festők munkáit mutatja be a Váci utca közelében – számomra ez is nosztalgikus érzés lesz, mert régen errefelé is jártam több galériában.

Egy külön fejezetet érdemelnének a Bartók Béla úti galériák, illetve a Bródy Sándor utcai galérianegyed, később ezekről is részletesebben írok majd.

Melyikhez kaptál most kedvet?


Egy nagy múzeumhoz, nagyszabású kiállításhoz? Vagy egy kicsi, hangulatos galériához?


Ha van további konkrét ötleted is, hová érdemes ellátogatni, írd meg kommentben! Köszönöm!

Exit mobile version