Nagy vagy kicsi – melyiket választod?

Eljött a borús, esős ősz, és ezzel együtt a kiállítások, múzeumlátogatás időszaka is! Te mi alapján szoktál a sok aktuális kiállítás közül választani? Előnyben részesíted a nagy kiállításokat és múzeumokat? Vagy jobban szereted a kicsi, hangulatos, barátságos galériákat?

A most következő ajánlóban mindkét kategóriában ajánlok neked helyeket, kiállításokat:

Nagy múzeumok, nagyszabású kiállítások

Kedvenc helyeim, ahol már sokszor voltam, és sok szép emlék fűz ezekhez, többek között azért, mert az iparművész nagymamámmal már gyerekként is látogattuk ezeket a helyeket. Most ezeket a múzeumokat emelem ki, mert itt jártam sokszor. Kommentben természetesen ajánlhatsz további nagy múzeumokat, ahol már jártál!

Szépművészeti Múzeum – kiemelném a most aktuális Renoir kiállítást, ami 2024. január 7-ig tekinthető meg, csodaszép válogatás a festő alakábrázolásaiból. Az egyik kedvenc festőm, fantasztikusan bánt a színekkel. Eleve nagyon szeretem az impresszionista stílust, és ezen belül az ő színei nagyon közel állnak hozzám. A portréi gyönyörűek, tele érzelemmel, eleganciával.

Ha nincs lehetőséged elmenni a Renoir kiállításra, a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása is olyan gazdag, hogy minden alkalommal új élményt ad, és mindig lehet benne valami újat felfedezni, ami azelőtt nem ragadott meg annyira.

A vidéki múzeumok közül pedig a Szombathelyi Képtárat ajánlom, ahol az állandó kiállítás nagyon sokféle stílust és korszakot felölel, így mindenki talál magának kedvére valót. Rengeteg magyar művész alkotásait láthatod az avantgard stílustól a szürrealista és az absztakt stíluson át egészen a mai legmodernebb irányzatokig.

Különösen kedvelem ezt a múzeumot, mert a nagymamám, Szuppán Irén textilművész többször is rendezett itt kiállítást, illetve többször is elkísértük őt a nagyszabású textilművészeti triennálékra. Az állandó kiállítás keretein belül is sok hazai és külföldi textilművész alkotását lehet megtekinteni. Számomra a textilképek is nagyon inspirálóak, sokszor merítek ihletet az ilyen alkotásokból.

Egy-egy ilyen nagyobb múzeumot bejárni akár egy egész napos program is lehet. Inkább ezt részesíted előnyben? Már jó előre beírod a nagyszabású időszaki kiállításokat, vagy szívesen nézed az állandó kiállításokat is, csak mindig más területen időzöl el tovább?

Kis galériák, különleges atmoszférával

Hasonló régi kedves emlékek jöttek elő, amikor ehhez a témához gyűjtöttem össze a helyeket. Falk Miksa utcai galériák…szintén a nagymamámmal sétáltam itt többször, és csak úgy spontán betértünk kisebb galériákba, ami megtetszett az utcáról. :)

Hasonló emlékeim vannak Szentendréről, ahol szintén nagyon sok apró galéria van, remek program elmenni ide, sétálni, várost nézni, és akár egymás után több ilyen kis galériába is betérni, kávézni, nézelődni, inspirációt gyűjteni.

A budapesti galériák közül a következőket jegyeztem fel magamnak, amiket a közeljövőben szeretnék felkeresni és megnézni:

Koller Galéria – egy hangulatos, szép kerttel rendelkező magángaléria a várnegyedben.

Deák17 Galéria – Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria és foglalkoztató tér is egyben – ezt a lányaimmal fogom felkeresni.

Rododendron – grafikák és festmények, vintage és szitanyomott poszterek, a magyar design színe java…jól hangzik, fel fogom keresni.

Trafó Galéria – kortárs művészeti galéria, ami számomra azért lesz érdekes, mert a Trafóban nagyon régen felléptem egyszer egy modern zenekari előadásban, és azóta még nem tértem vissza, kíváncsi vagyok a helyre.

Abigail Galéria – kortárs magyar festők munkáit mutatja be a Váci utca közelében – számomra ez is nosztalgikus érzés lesz, mert régen errefelé is jártam több galériában.

Egy külön fejezetet érdemelnének a Bartók Béla úti galériák, illetve a Bródy Sándor utcai galérianegyed, később ezekről is részletesebben írok majd.

Melyikhez kaptál most kedvet?


Egy nagy múzeumhoz, nagyszabású kiállításhoz? Vagy egy kicsi, hangulatos galériához?


Ha van további konkrét ötleted is, hová érdemes ellátogatni, írd meg kommentben! Köszönöm!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


17 hozzászólás “Nagy vagy kicsi – melyiket választod?”

  1. Réka szerint:

    Kedves Zsófi,
    köszönöm az ötleteket. talán eljutok egyszer Szombathelyre is. Nagyon szeretem a kisebb múzeumokat és galériákat. A Renoir kiállítás gyönyörű. Szoktam Virág Judit és a Kieselbach galériába is járni, mert sok értékes és szép képet lehet ott megnézni, függetlenül attól, hogy akarok-e vásárolni. A szentendrei kicsi galériákat is kedvelem, de vannak vidéken és itt a fővárosban is nagyon szép kiállítások.

  2. Tóth Edit Margit szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm a személyes hangvételű, inspiráló tájékoztatást. Nagyon jó, hogy a vidéki városokban megrendezett kiállítások is bekerültek a kínálatodba, elsősorban Szombathelyre gondolok.
    A budapesti galériák közül kisebbek, a Deák17 és a Rododentron váltotta ki az érdeklődésemet.
    A Szépművészeti Múzeum kiállításait követem, Renoir-t is láttam, különleges volt, mindenkinek ajánlom. Ott olvastam, hogy Picasso milyen nagyra értékelte rajztudását. Engem a tájba helyezett életképek nyűgöztek le a legjobban.

  3. Vágási Mária szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm szépen a tájékoztatást, mert a Szépművészeti Múzeumba szeretnék eljutni a Renoir kiállításra. Ide a családommal szoktam, nagyon szeretjük régóta. A Rododendron és az Abigél Galériákat nem ismerem,de
    időt szakítok majd rá. Szentendrére gyakran elmegyünk.
    Én régi látogatója vagyok a Várfok Galériának, tudom ajánlani.
    Mária

  4. Benedekné Judit szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm az ajánlásokat, remélem sikerül eljutni a Renoir kiállításra.
    A Dali kiállítást láttam nemrég, így jobban ráláttam a sokrétűségére.
    Őszintén szólva a szobrai jobban tetszettek nekem.

  5. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi !Mi inkább nyáron megyünk nyaralás alatt. Év közben nem igen adódik rá mód.Főleg a Balaton körüli kiállitásokat keressük fel. Nagyobb lélegzetüeket már a párommal nem tudunk bejárni. Talán a Renoir kiállitásra eljutok , szeretném. Üdvözlettel Ildikó!

  6. Mátrai Melinda szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm szépen a teljeskörű tájékoztatást, de miskolci lévén számomra kisesnek a fővárosi galériák. Minden esetere, ha Budapesten járok, nem fogom kihagyni a Szépművészeti Múzeumot!:)

  7. KissJudit szerint:

    Kedves Zsofi!
    Koszonom az ertesitest, Renoir tervben van veve,imadom.
    Megvan a konyvem Renoir kertjerol, az is csodalatos.

    Koszonettel

    Kiss Judit

  8. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Kedves Zsófi, hadd ajánljak egy kicsit, de aranyosat: Gross Arnold galériája a Bartók Béla úton.

  9. Erzsébet Kóréné Rózsahegyi szerint:

    Kedves Zsófia!
    „Nagy vagy kicsi – melyiket választod?”
    Ez soha nem volt problémám.
    Sajnos egyre „szűkül” a lehetőségem. Mind a két fajta „látogatsban” megtaláltam eddig a magam örömét.
    A „Nagy” fizikailag lehet fárasztó, a „kicsi” áttekinthetőbb, különleges hangulatai talán könnyebben „feldolgozhatóak”. Tudatosan soha nem álltam így a killításlátogatáshoz. Mindig a szépet-izgalmasat-csodálnivalót kerestem.
    Gyakran meg is találta. Hol többet, hol kevesebbet.
    Köszönöm a tájékoztatást, minden jót és szépet kívánok.
    Erzsébet

  10. Thury Eszter szerint:

    Valaha, a hőskorban, volt Kaposváron, a Rippl-Rónai Múzeum (volt Somogy Megyei Múzeum) mellett egy tündéri kis galéria. Nézem a térképet: sajnos már csak volt… 😭 Látszik, hogy régen jártam Kaposváron. ☹️
    Anno ebben a pici galériában mindig valami érdekeset, különlegeset lehetett látni. Festmények, fényképek, szobrok – hol csak az egyik, hol valamelyik kombináció.
    Ha van a csapatban kaposvári: kérlek, nyugtass meg, hogy a galéria nem szűnt meg, „csak” elköltözött.

  11. Marcsi szerint:

    Kedves Zsófia!
    Nagyon köszönöm az ötleteket!

  12. Kargel Gézáné szerint:

    Kedves Zsófia! Köszönöm a kedvcsináló leveledet . A múzeeum látogatások nekem is kedvenc időtöltésem volt még fiatalabb koromban is. A nagyobb, mint a Szépművészeti, Iparművészeti /itt láttam gyönyörű textilkiállítást is/ . De a Falk Miksa utcai galériákat is kedvelem. A szentendrei szépségek is megkapóak.
    A Renoir kiállításra fetétlen szertnék elmenni. Köszönöm a bíztatást szeretttel: Zsuzsa

  13. Csikós Zsuzsanna0 szerint:

    Kedves Zsófi, köszönöm a tájékoztatót a múzeumokról. Én akkor szoktam elmenni, ha van valami amit meg szeretnék nézni. Most tervbe van véve a Szépművészetibe a Renoir kiállitás. Nagyon szeretem az impresszionistákat. Ha van valahol kedvemre való látnivaló, oda elmegyek, akár kicsi, akár nagy galériában van. A látnivaló a fontos számomra, mindegy hol található.

  14. Batáry lldikó szerint:

    Kedves Zsófi! A Renoir kiállìtåson múlt héten voltam. Egy napernyős låny a virágos mezőn nagyon megtetszett. Szeretnék hasonló témájú képet festeni, Kérlek ebben segítsél. Üdvözöl egy 80 éves szépkorú
    .😘

  15. Krechova Katalin szerint:

    Drága Zsófi, éppen most jöttem ki kórházból, 3 hét után, legyengülve. Az én nagy-nagy-nagy kedvencem már réges-rég óta Renoir, mint később tudtam meg, a boldogság festője. Úgy tudom sok képét lehet látni, ha mégsem jutok el, majd lapozgatom a nyomdai változatot. Nekem jöhet terjedelemre függetlenül, minden, de olyan is volt, amelyet menet közben otthagytam.
    Lehet, hogy ez a hozzászólásom haszontalan, most így sikerült.
    Üdv. Krechova Kati

  16. GRÓF FERENCNÉ Ferencné szerint:

    Kedves Zsófia! Köszönöm az ajándék könyvet.
    Szeretettel Éva

  17. Schrenk Éva szerint:

    Ha Székesfehérváron jártok, nézzétek meg a Deák Képtárat. Deák Dénes műgyűjtő hagyta a városra. Igen sokszínű, értékes képekkel. Se nem kicsi, se nem nagy, közepes méretű. A belvárosban, az Oskola utcában található.

    Ha pedig szeretnétek bekukkantani egy igazi fehérvári festő műterem-galériájába – ahol a festés folyamatát is figyelemmel kísérhetitek – akkor melegen ajánlom az Árpikép galériát az Órajáték mellett. Kovács Árpád alkot ott, elsősorban a város hangulatát adja vissza.