Site icon Sárhidai Zsófia

Mit látsz a képen? Téged át tud verni egy festmény?

Egy alkotást nem elegendő csupán egyetlen nézőpontból vizsgálni, mindig törekednünk kell, hogy több szempont alapján értékeljük. A szürrealizmus két nagy alakja, Salvador Dalí és Octavio Ocampo pontosan erre szerették volna felhívni a figyelmünket különleges alkotásaikkal.
Szánj időt a képek megismerésére!

Röviden a két XX. századi művészről:

Octavio Ocampo 1943-ban született, mexikói származású festő és szobrász. Művész családból származott, így egyértelmű volt, hogy ő is ezen a pályán szeretne tevékenykedni, ennek első lépéseként szülei művészeti iskolába íratták. Később San Fransiscoban is tanult a Művészeti Intézetben, melynek hatására 1976-tól kizárólag a festészettel és a szobrászattal foglalkozott. Első kiállítását 1972-ben rendezték meg.

Sok festményét a különböző vallási motívumuk és alakok ihlették, de bőven akadnak igazi XX. századi képei is, amelyeken például Marilyn Monroe vagy Marlon Brando portréját fedezhetjük fel.

Kétértelmű képei játszanak a néző szemével. Néha eltűnik, majd megint felbukkan egy-egy apró részlet. Saját stílusát Ocampo metamorfnak titulálta. Érdemes hosszú ideig, kisebb-nagyobb távolságból is megvizsgálni egy-egy festményét, mert az mindig tartogat valami meglepetést.

Octavio Ocampo alkotásai:

Salvador Dalí katalán-spanyol festőművész, a modern művészet sajátos személyisége volt. Már 8 évesen elkezdte berendezni első kis alkotóműhelyét. Édesapja egész életében támogatta. Madridban a Szépművészeti Akadémián tanult. Otthon a kedvenc modellje a kishúga volt, az egyik híres képe (“A lány az ablaknál”) is őt ábrázolja.
Picassoval való barátsága rövid életű volt, mivel Dalí azt vallotta, hogy egyetlen Dalí-kép többet ér, mint Picasso egész életműve…

… és nem ez volt az egyetlen meghökkentő mondat a szájából. Íme néhány idézet Dalítól:

“A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok.”

“A túlzás az egyetlen dolog a világon, amiből sohasem elég.”

“Csak olyasmit olvasok szívesen, amit nem értek. S mivel nem értem, számtalan értelmezést el tudok képzelni.”

“Mindenkinek joga van a saját őrültségéhez.”

“Nem az a festő, akinek ihlete van, hanem aki másokat inspirálni tud.”

“Mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem.”

Azt hiszem ezek az idézetek elég beszédesek. :)

Salvador Dalí szürrealista képei:

Benned milyen gondolatokat és érzelmeket váltanak ki ezek a szürrealista/metamorf képek?

Írd meg a véleményedet kommentben, és ha tetszik ez a stílus, oszd meg a bejegyzést ismerőseiddel is!

Exit mobile version