7 inspiráló hely művészlelkeknek

A legtöbb művész fő ihletforrása a természet…télen-nyáron. Nade ebben a kellemetlen időben nemigen van kedvünk túrázni és a szabadban festegetni. Hová menjünk ilyenkor, ha arra vágyunk, hogy ihletet merítsünk az alkotáshoz, kicsit kikapcsolódjunk (és közben ne fagyoskodjunk)? ?

7 teljesen különböző helyet mutatok be, ami szerintem neked is tetszeni fog, ha hozzám hasonló művészlélek vagy!

Ezek a helyek különleges atmoszférával rendelkeznek, és alkotásra inspirálnak. Ha nem is ott rögtön a helyszínen, de hazaérve az ember tud merítkezni magából az élményből, a látottakból, a program hangulatából.

Kifejezetten olyan program-ötleteket gyűjtöttem egy csokorba, amik rossz idő esetén is tökéletesek:

1. Múzeum

Pl. a Szépművészeti Múzeum, ahol a tágas csarnokok, a csodaszép termek és az állandó kiállítások is minden alkalommal nagyon inspirálóak. De ha van lehetőséged, nézd meg a most aktuális El Greco kiállítást, ami 2023. február 19-ig tekinthető meg! Ha pedig kifejezetten a természetből szeretnél ihletet kapni az alkotáshoz, akkor rossz idő esetén ajánlom a Természettudományi Múzeumot!

2. Kávézó + galéria

Ha meghitt hangulatra és inspiráló környezetre vágysz, ajánlom azokat a helyeket, amik kávézóként és galériaként működnek. Ilyen pl. Budapesten az Arnoldo kávézó, ahol megcsodálhatod Gross Arnold műveit, és ugyanott finom kávét és sütit is fogyaszthatsz. Szentendrén is több ilyen galéria-kávézó található.

3. Könyvtár

Látogass el a helyi kis könyvtárba, vagy tégy egy nagyobb kirándulást valamelyik közeli nagyváros könyvtárába! Időzz el egy kicsit a művészeti könyvek részlegén, vagy akár a gyerekkönyveknél! Szuper inspiráló és nagyon nyugis program, én imádom!
Akár több órát vagy egy egész napot is el lehet tölteni egy olyan szép nagy könyvtárban, mint pl. a fővárosi Szabó Ervin Könyvtár!

4. Pálmaház

A botanikus kertekben ilyen időben nem biztos, hogy lenne kedved sétálni…de a pálmaházakban kellemes meleg van! :) Ilyenkor is gyönyörűek, és nyitva vannak! Érdemes akár kis vázlatfüzettel menni, és ott a helyszínen is rajzolgatni. Vagy csak fotózni, és otthon felhasználni a képeket az alkotáshoz.
Pl. Füvészkert vagy a vácrátóti botanikus kert, mindkettő nagy kedvencem.

5. Kastély

Felemelő program, főleg azoknak, akik szeretik a mesébe illő helyeket. :) Ha rajzolásról vagy festésről van szó, az egyik kedvenc témám a kastély, így nem volt kérdés, hogy ennek szerepelnie kell ebben az ötletgyűjteményben. Annyi szép kastélyunk van, nekem nagy kedvencem például a Gödöllői Kastély és a Visegrádi palota. De szeretem a kisebb vadászkastélyokat is, pl. a nagyoroszi Wenckheim Vadászkastélyt, ahol volt alkalmam egyszer megszállni, mesebeli hely az erdő közepén, távol mindentől.

6. Templom

Akár vallásos az ember, akár nem, a templomokban van valami olyan különleges, ihletet adó hangulat, amiért érdemes betérni, megcsodálni belülről, és elidőzni ott egy kicsit. Vannak templomi koncertek – ha még nem volt részed ilyenben, ajánlom! Különleges hangulata van…én sokat koncerteztem templomban, mikor még zenekarban hegedültem, nagyon szerettem. Ezen kívül mint építészeti remekművek is nagyon inspirálóak, alkotásra ösztönző látványt nyújtanak.

7. Cseppkőbarlang

Érdekes, a templomok után jött ez az ötletem, mert számomra a cseppkőbarlangok olyanok, mintha a természet különleges templomai lennének. Nagyon inspirálóak. Egy rövid séta is elég, és feltöltődik az ember alkotó-kedvvel. Ajánlom a Szemlő-hegyi vagy az Aggteleki cseppkőbarlangot, én ezekben jártam.

Melyik program-ötlet fogott meg legjobban?
Melyiket szerveznéd meg magadnak a közeljövőben?
Írd meg egy hozzászólásban!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


16 hozzászólás “7 inspiráló hely művészlelkeknek”

  1. Ani szerint:

    Nekem több is tetszik és szoktam is menni. Ezek: múzeum, kávézók és botanikus kertek.
    Üdv és köszönöm:
    Anna

  2. Menyhártné Varga Judit szerint:

    Köszönöm csodás tippeket!
    A kép kiállítás remek ötlet!
    Szeretem a galériákat,az El Grecon még nem voltunk!Vidéken lakunk,így kicsit ritkábban van erre lehetőség.
    Bár itt nálunk Gárdonyba,már volt Gross Arnold kiállítás és egy ilyen cukrászdába beülni,ahol az Ö képei vannak az is érdekes lehet!

  3. Szirmay katalin szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm a jó és érdekes ajánlatokat! Az El Gréco kiállítást barátainkkal hozzáértő művészettörténésszel megnéztük és nagy élmény volt. Én ősidők óta jártam a régi képtárba, ahol minndíg felkerestem ennek a különleges életű és csodás alkotásokat festett művész képeit. Büszkék lehetünk, hogy nemes marcellnak? körzönhetően a világon a második legtöbb El Gréco alkotás van Magyarországon. Mégegyszer köszönet az ajánlásodaiért! Szeretettel Szirmay Katalin

  4. Dr Tóth Szilvia szerint:

    Nagyon jó programokat ajánlasz. Köszönjük. Tolna megye is híres szubmediterran eghajlazáról,szőlőműveléséről,borairól és művészeiről is. TOLNA ART gyűjti össze az alkotásokat.iŭdv.Szilvia

  5. Maruzsné Kovács Éva szerint:

    Kisgyerek koromtól imádom a pálmaházakat! De a többi is mind roppant vonzó.

  6. Réka szerint:

    Szinte mindegyik hely inspiráló lehet. Nekem legjobban a múzeum és a természet lenne a megfelelő. A pálmaházi ötlet is kiváló. Tényleg rengeteg szép növényt, virágot találhatunk ott.
    Köszi a tippeket!!!

  7. Drávai Józsefné szerint:

    Drága Zsófia !
    Nagyon szeretem a munkáidat, Én fiatal koromban grafikus szerettem volna lenni, mert a suliba a rajzaim jók voltak de a festés kevésbé.Felvételiztem a Szegedi Képzőművészeti Főiskolán és fel is vettek, nagyon boldog voltam de közbeszólt a sors nem kaptam kollégiumi elhelyezést. Ezzel művészi munkám befejeződött mielőtt elkezdhettem volna.Ma 23-án vagyok 78 éves. Már egy dédunokám is van, Lilien és 6 nap múlva 1 éves lesz. Nem tudom lesz-e alkalmam rajzolni, bírja-e a kezem remegés nélkül. A Művésznaplódat és más eszközöket sajnos nem tudtam kigazdálkodni a nyugdíjból. De csak a Neten tudlak figyelni, mivel Békéscsabán élek. Megkedveltelek unokám lehetnél korod felől, és ezért nem iratkozom le.
    Szeretettel Drávai Józsefné Kati néni

  8. MARGARÉTA szerint:

    Miután szeretem a templomi légkört, a festett ablak üvegeket.. Elsősorban a templom érintett meg. Ezt követi a cseppkőbarlang élménye.

  9. Horváth Ágnes szerint:

    Kedves Zsófi! Köszönöm ötleteidet, mindegyik kivétel nélkül tetszett. Városomban sok kultûrális lehetőség van, de az energia takarékosság miatt csak időnként van nèhány nyitva pár órára -az is sajnos hideg-, a többi tavaszig zárva. pld. emliteném a gyönyörű viztornyot, mely galéria és kávézó, a második szinten viztörténeti kiàlitàs, és végül teljesen fent csodàs kilàtás a város minden pontjára. Mindez régi platánfás park kellös közepén. Alig várom a nyarat, hogy mindenhová eljussak. Üdv: Ági

  10. Csikós Zsuzsanna szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm az inspiráló ötleteket. A Szépművészetiben már láttam az El Greco kiállítást és a Hantait is. Érdemes megnézni mindkettőt.
    Ötletekből nincs hiány, de ebben az időben nincs nagy kedvem kimozdulni. Szivesebben vagyok itthon, és szeretnék több időt fordítani az alkotásra. Kissé elhanyagoltam, most szeretnék rá több időt fordítani. Remélem, hogy sikerülni fog. Kívánok Neked is tetmékeny alkotómunkát! Zsuzsanna

  11. Vrábel Erika szerint:

    Tervezzük barátnőmmel, hogy a Bazilokaban készítünk vázlatokat üdvözöllek V. Erika

  12. Ferencz Amanda szerint:

    Nagyan jó

  13. Kotroczó Istvánné Évi/néni/ szerint:

    Kedves Zsófi, nekem a cseppkőbarlangos kép tetszik nagyon. Egy dolgot javasolnék azoknak, akik mint én, nem tudnak utazni. Csodálatos képek és videók vannak fenn a neten, amiből szintén lehet ihletet meríteni. Szeretettel Évi néni

  14. Molnár Józsefné szerint:

    Kedves Zsófi!
    Szerintem is remek hely a múzeum, képtár, könyvtár vázlatkészítéshez, alkotáshoz.
    Köszönöm a tippet.
    Üdv. Anna

  15. Palásti Ida szerint:

    Kedves Zsófi!
    Imádom a pálmaházakat. A múzeum, a könyvtár a kedvencem, ha időm engedi meglátogatom, szeretek hosszabb időt eltölteni itt. A pálmaházba vázlatokat készítek egy – két ceruza vonással, amit később alkalomadtán beillesztek az alkotásomba.
    Köszönöm az ötleteket!
    Üdvözöllek , Ida

  16. DrTóth Szilvia szerint:

    Köszönöm az ötleteket.
    Tegnap sikerült megnézni az El Greco kiállítást. Nagy előny,ha budapesti lakos a múzeumkedvelő. Szerencsére nagy áldás az internet és a művészeti albumok is. Á természet, az erdők, a botanikus kertek is nagy kedvenceim. Sok szeretettel küldöm üdvözletemet. SZILVIA