Mintha valami szárnysuhogást hallottam volna…

Hallom már, angyal szárnya lebben,
Szívem, mint régen, meg-megrebben,
Itt vagy közel!
Itt vagy közel, óh, szép karácsony,
Rajtad csüng lelkem, semmi máson,
Jövel, jövel!”

Én is így érzek most, ahogy Benedek Elek írta, és eszembe jutott egy emlék, amikor olyan 6 éves lehettem, és Apukám teljes átéléssel, izgatottan mondta nekünk, hogy mintha valami szárnysuhogást hallott volna a szobából… és örökre megvan az a pillanat, amikor a szobába belépve ott állt a feldíszített, csodálatos fenyőfa… :)

Olvass tovább! >>

Csendes készülődés

Olyan sok szomorú hírt kapok mostanában. Kedves közeli és távoli ismerősök mennek el… Sok olvasómtól kapok levelet, amiben leírják, hogy most nem tudnak az alkotással foglalkozni, mert annyi rossz történt velük, a családjukkal, a környezetükben sokakkal.

Ez teljesen érthető! Nagyon együttérzek mindenkivel, akit megvisel ez az időszak. Most azt tapasztalom, hogy bizony van olyan, hogy ezt is el kell engedni: nem lehet mindig elterelni a figyelmünket, nem lehet mindig az alkotásban vigaszt keresni, nem lehet mindig elbújni a rossz gondolatok, aggodalmak elől, és lekötni magunkat a rajzolással és a festéssel.

Olvass tovább! >>

Inspiráló őszi gondolatcsomag

Aki szeret alkotni, annak nagy szüksége van erre: MERENGÉS!

De miért? Mi történik a fejünkben, a lelkünkben, amikor csak úgy merengünk? Miért jó, ha néha szabad teret adsz a gondolataidnak? Vajon észreveszed-e egyáltalán, ha sokáig nem adsz magadnak erre időt? Erről a témáról szeretnék ma veled megosztani pár merengő gondolatot, egy személyes kis történettel kezdve…

Olvass tovább! >>

Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 5. rész: Negatív festés lépésről-lépésre

Ahogy azt az előző akvarellről szóló bejegyzésemben ígértem, most a negatív festési technikáról lesz szó, ami Fanni kolléganőm egyik kedvence, úgyhogy ő fogja bemutatni ennek a festési technikának a lényegét egy egyszerű példán keresztül. Hidd el, ha kipróbálod, Te is a rabjává válsz majd! :)

Olvass tovább! >>

12 egyszerű tipp üres vázlatfüzethez

Egy vázlatfüzet (sketchbook) szerintem nélkülözhetetlen, ha valaki alkotó életmódot él. Egy ilyen füzetbe minden hirtelen gondolatodat leírhatod, beleragaszthatsz bármilyen inspiráló képet, préselt virágot vagy levelet, amik megihlettek téged. És mivel bárhová magaddal viheted, bárhol rajzolhatsz is bele, ha rád tör az “alkothatnék” érzés! Ebben a bejegyzésben néhány nagyon egyszerű ötletet gyűjtött össze Fanni, amivel megtöltheted, színesítheted ezt a füzetedet.

Olvass tovább! >>

Akvarell festési tippek-trükkök kezdőknek / 4. rész: Színkör és különleges technikák (Videókkal!)

Az akvarellről szóló sorozat első három részéből már megtudhattad, milyen fajtái vannak az akvarell festéknek, milyen ecsettel milyen papírra érdemes azt használnod, így már csak az van hátra, hogy valóban használd is. Ebben a bejegyzésben különleges technikákat, trükköket mutat majd Neked Fanni a videókon keresztül, melyek segítségével Te is egyedi akvarell képeket alkothatsz!

Olvass tovább! >>

Látogass el Claude Monet inspiráló kertjébe!

Sokan a mai napig Európa egyik legszebb kertjének tartják a híres impresszionista festő, Claude Monet Givernyben található kertjét. Élete utolsó 30 évét töltötte itt, ami azt jelenti, hogy több száz alkotását készítette el ebben a kertben. Ha kíváncsi vagy, milyen házban lakott Monet, és milyen virágokat ültetett köré, olvass tovább!

Olvass tovább! >>

Festőlecke receptre – egy pszichiáter ajánlásával

“Ezt receptre kellene felírni mindenkinek!” – mondta egy régi, kedves, pszichiáter vendégem, aki még a Szépművészeti Múzeumban vett részt több általam tartott festőfoglalkozáson is. Anonimitást kért, ezt tiszteletben tartom, a nevét nem árulom el. :)

Mikor elárulta, hogy szakmája szerint pszichiáter, nagyon mosolyogtam… és persze jól megjegyeztem ezt a mondatot, örültem neki! Megtisztelőnek éreztem, hogy tetszik neki a programom.

Olvass tovább! >>