5 kiállítás, amit neked is látnod kell a nyáron!

A kissé esős, borongós nyári napok tökéletesek arra, hogy ellátogass a kedvenc múzeumodba, és kicsit feltöltődj az ott látott alkotásokkal.
A mai blogbejegyzésemben öt olyan időszaki és állandó tárlatra szeretném felhívni a figyelmedet, melyeket idén nyáron mindenképp érdemes megnézni. Vagy azért mert olyan alkotások vannak kiállítva, amik eddig Magyarországon még nem voltak, vagy azért, hogy inspirációt gyűjts a saját alkotásaidhoz.

1.
Első helyen mindenképp Pablo Picasso – Alakváltozások című kiállítását szeretném neked ajánlani. Picassóról nagyon megoszlanak a vélemények… van, aki imádja, és van, aki szimplán csak őrültnek tartja. De senki ne hozza meg az ítéletét addig, amíg nem látta élőben egy-egy művét. :)
A nemrég nyílt kiállítás Picasso egész munkásságát felöleli. A több mint száz alkotás között láthatsz festményeket, rajzokat, szobrokat, fotókat, illetve rövid filmeket is. A kiállítás központi témája az ember, azaz az emberi alak változása, valamint a szenvedély.

A Picasso kiállítást 2016. július 31-ig láthatod a Magyar Nemzeti Galériában.

Picasso kép 1

2.
Ha szerel finom sütiket enni, és mellette sok-sok színes képben gyönyörködni, látogass el 2016. július 31-ig a budapesti Gerbeaud Kávéházba. Ebben a csodás épületben most a nyugati és keleti művészetet állították szembe a szervezők.
A nyugat képviselője Hundertwasser, aki Bécsben született építész, festő és filozófus.
A kelet képviselője pedig a Japánban született Hasegawa.
Külön érdekesség, hogy mindkét művész az 1960-as években útra kelt a Föld másik felére: Hasegawa Párizsba költözött, Hundertwasser pedig bejárta Marokkót, Tunéziát, majd Új-Zéland felé vette az irányt. Céljuk az volt, hogy új művészi technikákat fedezzenek fel.

Hundertwasser kép 2
/Friedensreich Hundertwasser/
Hasegawa kép 3
/Shoichi Hasegawa/

3.
Az Iparművészeti Múzeum egyik állandó kiállítására is szeretném felhívni a figyelmedet. Az iszlám művészetet bemutató kiállításon rengeteg részletgazdag műtárgyat, drágakővel kirakott használati cikket, színpompás szőnyeget nézhetsz meg közelebbről. :)
Sőt, ennek a kiállításnak egy részét, idén augusztus 20-ig a pécsiek is megcsodálhatják, mivel az Iparművészeti Múzeumból rengeteg oszmán-török szőnyeget szállítanak át a pécsi Csontváry Múzeumba!

Keleti szőnyeg kép 4

4.
2016. június végén nyílik a Magyar Nemzeti Galéria másik nagyszabású kiállítása, ahol Amedeo Modigliani (1884–1920) alkotásait tekintheted meg. Az olasz származású festő és szobrász lineáris vonalaival, finom kontúrjaival és tiszta színeivel vált népszerűvé. Rengeteg portrét, és jó néhány aktot festett. Célja a tisztaság, a szépség és az igazság közvetítése volt.

Modigliani kép 5

5.
Salvador Dalí „Üdvözöllek az agyamban” című kiállítására is érdemes ellátogatni Pécsett, a Janus Pannonius Múzeum Vasváry-házába. A szürrealista festőművészetéről híres Dalí, még talán Picassónál is őrültebb képeket alkotott. A mostani kiállításon Dante – Isteni színjáték című művéhez készített képeit nézheted meg. Továbbá kiállításra kerül az az értékes francia kártya és tarot kártya csomag is, ami a művész egy kevésbé ismert alkotása. A tárlatot október végéig látogathatod.

+1 Programajánló:

2016. JÚNIUS 25. – MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
Bizony, most szombaton ismét Múzeumok éjszakája! Ezen a napon Magyarország legtöbb múzeuma, galériája, képtára, kulturális központja, sőt cirkusza kínál nagyszerű családi programokat. Sok helyre a belépés ingyenes vagy kedvezményes „egész este”.  :)

Te láttad már valamelyik kiállítást? Tudsz esetleg olyan érdekes kiállításról, ami nem szerepel a listán? Ha igen, mindenképp írd meg egy kommentben!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


3 hozzászólás “5 kiállítás, amit neked is látnod kell a nyáron!”

  1. Cseko Izabella szerint:

    Szeretnek ajanlani egy magyar magangyujto festmeny kiallitasat ami Hodmezovasarhelyen tekintheto meg jul.31-ig a Tornyai Janos muzeumban, Munkacsytol Toth Menyhertig cimmel, gyonyoru magyar festok kepeit tekinthetik meg az erdeklodok, en mar lattam es nagyon szep gyujtemeny, paratlan festmenyekkel, igazan inspiralo alkotasok magyar festok ecsetjebol. :)

    Tovabbi reszletek es leiras kepek:

    tornyaimuzeum.hu/cikk/munkacsytol_toth_menyhertig_568

  2. Hajdu Jánosné Vidovszky Katalin szerint:

    Hálásan köszönöm az ajánlásokat. Bízom benne, hogy sok helyre el tudok menni.

  3. Dr. Dömök Zsuzsanna Katalin szerint:

    Szívből köszönöm a nagyszerű program ajánlatokat. Feltett szándékom, hogy minél többet felkeressek ezek közül