Kezdőként a festővászon előtt? Egy álomutazás kezdete…

Kreatív Örömnap - Sárhidai ZsófivalSoha nem festettél vászonra, és félsz, hogy mi lesz, ha nem sikerül, ha elrontod, ha csak egy mázolmány lesz?

A félelmeid elűzéséhez íme egy kis inspiráció a legutóbbi festőnapról, amin 15 olyan nő vett részt, akik kezdők, gyerekkorukban festettek utoljára, és izgatottan várták az alkalmat, hogy kipróbálhassák az akrilfestést a segítségemmel… Az elmúlt idők egyik legjobban sikerült festőprogramja volt a “Paradicsomi tájakon” témájú Kreatív Örömnap. A csoport tagjai teljesen kezdőként belekóstolhattak a festés varázslatos világába, és egy álomképet festhettek arról a tájról, ahová szívesen utaznának a világban…

Nagyon jó volt a hangulat, mindenki gyönyörűt festett! A kellemes alkotómunkához a Szépművészeti Múzeum inspiráló festményei is hozzájárultak. Gyere, és kukkants be a Kreatív Boldogság Műhelybe, nézd meg most, hogyan alkottunk…

Olyan jó fotók készültek erről a műhelymunkáról, hogy ez alkalommal egy zenés SLIDESHOW-t is készítettünk a képekből.

A fotókért és a slideshow-ért is köszönet Orlóci Zsuzsanna fotóriporternek, aki lelkesen részt vesz minden kreatív programomon.

Sokan kérdezik tőlem, hogy kezdőként hogy lehet egyből vászonra festeni? Nem kell valamilyen előképzettség vagy bármi tapasztalat?

Miért lenne kötelező megtanulni kockát, csendéletet, aktot rajzolni, mielőtt a festővászon elé állsz? Ha van kedved hozzá, nem kell egyből végigjárni az utat a kockarajzolástól kezdve. Annyi szabályt követünk az életben, miért kellene a művészetnek is csupa szabályból állnia? Miért kell a nagykönyv szerint megalkotni egy kompozíciót, vagy egy színhangulatot? Kezdőként is tökéletesen kifejezheted magad az akrilfesték segítségével, nem kell tökéletes rajztudással, előképzettséggel rendelkezned!

Az általam vezetett Kreatív Örömnapokon egyetlen szabály van csak:

“Fess felszabadultan, a saját belső hangodra hallgatva!”
Ne szabályokat kövess, hanem a saját intuícióidat, megérzéseidet!

Amikor festünk, nem kell túl sok szabállyal és intellektuális kérdéssel foglalkoznunk fejben!

Épp ellenkezőleg:

A tudatalattinkhoz kellene közelíteni a lehető legjobban, és gátat szabni a racionális bírálatnak! Az intuíciók követése soha nem csap be!

Ehhez hatalmas segítséget jelent, hogy olyan technikákat mutatok, és olyan eszközöket biztosítok a foglalkozásokon, amikkel kezdőként is élvezet a festés! Miért fosztanád meg magad attól az élménytől, hogy teljesen kezdőként belekóstolhass valamibe, amit a “nagy festők” is csinálnak?!

… és hogy hogyan lesz így sikerélményed?

Úgy, hogy egy ilyen szuper társaságban, szuper témában festhetsz, ami eleve arra ösztönöz, hogy arra a néhány órára elfelejtsd a gátlásaidat, és csak a saját festményedre, a saját gondolataidra koncentrálj. A foglalkozásokon nem a valóságot másoljuk, hanem teljesen fejből festünk, amiről azt gondolhatod, hogy “húúú, az még nehezebb”, de ez nem így van: végre csak a saját fantáziádra hagyatkozhatsz, és valami olyat festhetsz, ami csak a Te képzeletvilágodban jelenik meg, csak a tiéd, és a Te stílusodat tükrözi.

Mert igen, kezdőként is mindenkinek van egy saját stílusa, és ha azokra a dolgokra koncentrálsz, amiben jó vagy, ami jól sikerül a festményeden, legközelebb tudod, hogy milyen technikában kell jobban elmélyedned, és mi az, ami hozzád közelebb áll.

Én például nagyon szeretek rajzolni, aprólékosan kidolgozni egyes részleteket, de erre nem mindig alkalmas a festővászon és az ecset. Ezért mostanában sokszor alkalmazok vegyes technikákat is, és próbálom kitapasztalni, mivel lehet még dolgozni a festővásznon, tollal, ceruzával, akvarell filccel… Hidd el, nincs jobb dolog, mint kísérletezni, véletlenszerűen rábukkanni új technikákra.

Ezek a festőnapok nagy lendületet adnak a résztvevőknek, és nekem is! Mert képzeld, volt már olyan is, hogy egy trükköt, vagy technikát én lestem el az egyik résztvevőtől. :) Szóval egymástól is rengeteget lehet tanulni ezeken a programokon, csak bátorítalak, hogy merj jelentkezni kezdőként is.

A “Paradicsomi tájakon” témában alkotni nemcsak a szemnek, hanem a léleknek is öröm volt!

Mindenki szeret álmodozni, tervezgetni, mindenki vágyik rá, hogy a szabadságát gyönyörű tájakon tölthesse. Ez egy remek alkalom volt az álmok szövéséhez, és megörökítéséhez a festővásznon. Minden alkalommal elcsodálkozom, mindenki mennyire mást, és mennyire gyönyörűt alkot. Ez az alkalom igazi feltöltődést jelentett mindenkinek! :)

Képzeld, egyre több vidéki jelentkezik a programokra! Legutóbb Székesfehérvárról, Siófokról, Tatabányáról is jöttek a festőnapra. De tudom, hogy ez nem mindenkinek megoldható…
Ha Te is vidéken laksz, és nem tudnál részt venni ezeken a budapesti programokon,
ne búsulj, gőzerővel dolgozom az új online tréningemen, hogy egy újabb leckesorozatot mutathassak be hamarosan… ;)

Ha még többet szeretnél olvasni a fentihez hasonló programjaimról, ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt:
Kreatív Örömnapok a Szépművészeti Múzeumban >>> Katt ide az infókért!

Olyan visszajelzéseket kapok az online leckékről és a programokról is, ami igazolja, hogy szabályok nélkül, intuitívan alkotni rengeteg örömöt jelent a kezdőknek:

“Zsófi, nem is gondoltam volna, hogy lehet így is festeni, annyira jó”
“Végre nem velem rajzoltatnak, hanem én rajzolok… mekkora különbség!”
“Ezt minden nőnek ki kell próbálnia, olyan felszabadító érzés…”

Oszd meg velem a gondolataidat, kérdéseidet Te is a “Kezdők és a festővászon” témában ITT és MOST egy kommentben:

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

10 hozzászólás a(z) “Kezdőként a festővászon előtt? Egy álomutazás kezdete…” bejegyzéshez
 1. AvatarKiss Edina

  Kezdetben én sem mertem festeni, mert sajnáltam rá a vásznat :) Kétgyermekes anyukaként pedig ritkán szántam eddig időt csak saját magamra, és az alkotásra… Aztán Zsófi meghozta a kedvemet, és bár nem vászonra, hanem farost lemezre megpróbáltam először a zenére festés. Tényleg fantasztikus, jó volt belefeledkezni az alkotásba. Szívesen részt vennék egy ilyen festőnapon is, egyszer remélem sikerül!
  Köszönet az online leckékért is!
  Edina

  Válasz
 2. ZsikeZsike Szerző

  Klassz a videó is, az írás is, olyan lelkesítő és pozitív! Köszi Zsófi!
  Zsike

  Válasz
  1. AvatarMándoki Halász Zsóka

   Nagyon jók ,ügyesek Sok sikert kívánok Szeretettel Zsóka

 3. AvatarGarainé Balogh Márta

  Szerintem a vászonra a legkönnyebb festeni,olajjal.Zene mellett pedig gyorsan jön az ihlet,de a csend sem rossz mert akkor elmélyedhetünk gondolatainkban és kizárhatjuk a külvilágot.Nagyon szeretem ezeket a leckéket rengeteg ötletet adnak.Köszönet Márta

  Válasz
 4. AvatarMándoki Halász Zsóka

  Micsoda Izgalom, és öröm van minden alkotó arcán, ez természetes boldogság, egy-egy alkotás után. További boldog perceket és sikereket. Zsóka

  Válasz
 5. AvatarKovács Tiborné

  Nagy örönvoltnézni mindenalkotót,remélem nekem is sikerülnifog!!!!!!!!!
  További jómunkát kívánok Zsófi.Váron a további leckéket!
  Köszönettel Terézia

  Válasz
 6. AvatarSerfőző Izabella

  Szia Zsófi!
  Az első jelentkezésem ez. Tehát blogot írok.
  Én mostanában temperával festek akvarell papírra. Egyszerűen imádom, ahogy mozdul az egész. Annyira kedves nekem ez az egyszerűség. Csak víz, papír, színek és Én. Az inspiráló videó”-val (szemben a félelmeinkkel) indult minden. Azóta minden nap festek. Alig várom, hogy leülhessek. Köszönöm, hogy elindítottál!
  Szeretettel:
  Izabella

  Válasz
 7. AvatarKeppinger Kamilla

  Kedves Zsófi!
  Ma először festettem a Kreatív Örömnapon! Nagyon nagy élmény volt, köszönöm!
  Kamilla

  Válasz
 8. AvatarDávid Erzsébet

  Kedves Zsófi! Nagy élmény lehet egy ilyen Kreatív Örömnap, remélem egyszer én is részt tudok majd venni rajta. Üdvözlettel Dávid Erzsébet

  Válasz