7+1 lenyűgöző múzeum, amit látnod kell!

Ha külföldön járok, még ha szűkös is az idő, szívesen ellátogatok a helyi múzeumokba, hiszen ki tudja, mikor lesz újra alkalmam az ottani alkotásokat megcsodálni. Egy kis utánajárás után, összegyűjtöttem a legnagyobb és legkáprázatosabb múzeumokat a nagyvilágból, amiket egyszer mindenképp látnod kell Neked is!

Néhány tipp a múzeumi látogatáshoz:

 • A nagy múzeumokra érdemes egy teljes napot rászánni, ha valóban érdeklődsz a művészetek iránt. Hidd el, ezeken a helyeken az 1-2 órás látogatásból hamar sokkal több lesz! :)
 • Legyen nálad vázlatfüzet és ceruza, hogy gyakorolhasd a skicckészítést az eredeti műalkotások alapján.
 • Már minden nagy múzeumnak van honlapja, ahol előre (általában némi kedvezménnyel) vásárolhatod meg a belépőjegyet. Ha nem szeretnél órákat sorban állni, szerintem mindenképp nézz utána ennek a lehetőségnek.
 • Az interneten már annak is utána tudsz nézni, hogy melyik napszakban vannak kevesebben a múzeumban, ha teheted, válassz egy kevésbé zsúfolt időpontot.

1. Metropolitan Művészeti Múzeum (New York)

2005-ben volt alkalmam ellátogatni ide. Akkoriban az ELTE zenekar tagjaként utaztam ide, és egy fantasztikus turnét csináltunk. Az egyik állomás New York volt. A koncertek mellett a múzeum is felejthetetlen élmény volt!

A sokak által csak “Met”-nek ismert múzeum az Amerikai Egyesül Államok legnagyobb művészeti gyűjteményével rendelkező intézménye, amit 1870-ben alapítottak. Állandó gyűjteménye több mint 2 millió kiállítási tárgyat tartalmaz 17 múzeumi részlegbe rendezve. Évente több mint 5 millió látogatót fogad.
Az amerikai művészeti alkotások mellett, a világ minden tájáról találunk ott lenyűgöző alkotásokat. A hatalmas egyiptomi gyűjtemény mellett, rengeteg világhírű európai műalkotást is megcsodálhatunk olyan művészektől, mint pl.: Monet, Cézanne, Rembrandt, Vermeer, van Gogh, de La Tour, El Greco, Raffaello, Botticelli, stb.

2. Rijksmuseum (Amszterdam)

Hollandia legnagyobb gyűjteménye, kb. 1 millió alkotás található az amszterdami Rijksmuseum-ban, amit 1885-ben nyitottak meg. A 17. századi holland mesterek munkái töltik ki a legnagyobb részt a múzeumban. Fő látnivaló Rembrandt hatalmas (363 x 437 cm-es) “Éjjeli őrjárat” című festménye. Ha meglátod, rögtön a hatása alá kerülsz, nem véletlen, hogy ez a történelem egyik legtöbbet elemzett műalkotása, melynek még ma is vannak titokzatos részletei.
A külföldi festészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjai El Greco, Goya, Rubens és Van Dyck képei.

(Néhány lépésre a Rijksmuseum-tól – ha még maradt energia a lábaidban – mindenképp sétálj át az egyedülálló Van Gogh Múzeumba is!)

3. Prado (Madrid)

A spanyol királyi család hosszú éveken át jó ízléssel gyűjtötte össze a nagy mesterek munkáit. Nem csak spanyol festők (Velázquez, Goya, Ribera) munkáit csodálhatjuk itt meg, hanem az olasz (Tiziano, Raphael) és flamand művészekét is. Leghíresebb alkotás a Prado-ban: Peter Paul Rubens “A három Grácia” című festménye.
Az éppen 200 éves Múzeumba 3 millió látogató fordul meg évről évre! Megnyitásakor 310 db alkotást jegyeztek fel, ami mára több mint 5000 festményre, ugyanennyi rajzra és 1000 érmére bővült.

4. Louvre (Párizs)

A korábbi kastély már több mint 200 éve működik a világ egyik legismertebb múzeumaként. Gyűjteménye az ókortól egészen a 19. század első feléig terjed. Fő látnivalója egyértelműen Leonardo da Vinci “Mona Lisa” festménye, de ne menj el csukott szemmel a többi fantasztikus alkotás mellett se!
1989-ben nagy megdöbbenést okozott az üvegpiramis, ami a múzeum új bejárata lett, viszont valahogy mégis működik, mert jól összeköti a sok épületrészt, és bárki, aki meglát egy képet a piramisról, rögtön tudja mi az és hol van. Ezen a különleges bejáraton pedig évente több mint 8 millió látogató halad keresztül! Lenyűgöző, ugye?

5. Ermitázs (Szentpétervár)

Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, évente 3 millió látogatót fogad. 4 millió darabos gyűjteményének kb. csak a fele van kiállítva, a többi műalkotás a raktárban pihen. Ez a gyűjtemény a kőkorszaktól egészen a 20. század első feléig terjed. 1917 óta a legnagyobb európai festők műveit tekinthetjük itt meg. Állítólag 22 kilométert kell annak gyalogolnia az épületben, aki a teljes kiállított gyűjtemény minden egyes darabját meg szeretné tekinteni. Itt nem lehet egy híres festményt vagy művészt kiemelni, hiszen olyan festők képeit csodálhatjuk végig, mint pl.: Rembrandt, Rubens, Tiziano, da Vinci, Picasso, Gauguin, Cézanne, van Gogh és Goya.

6. Vatikáni Múzeum (Vatikán)

Ha igazi csodát szeretnél látni, irány Vatikán Állam! Ez a hely több szempontból is különleges, hiszen ez a világ legkisebb területű és népességű független állama, melyet teljes egészében körülvesz Róma, ráadásul a világ legszebb alkotásait csodálhatod itt meg.
A Vatikáni Múzeum az ókortól egészen a 19. századig mutat be műalkotásokat, melyek egytől egyig a pápai művészeti gyűjtemény részei. A legfontosabb látnivaló itt mindenképp Michelangelo 540 négyzetméteres egybefüggő freskója! De található még itt egy sor “Raphael szoba”, etruszk múzeum, illetve fontos görög és római műalkotás (szobor és váza).

7. Uffizi Képtár (Firenze)

Az Uffizi Képtár első gyűjteményeit a Mediciek bőkezű mecenatúrája hozta létre. A galéria a világ legszebb reneszánsz festményeinek ad otthont. A látogatók minimum három órát töltenek el a Képtárban. Az olasz művészet minden neves alakjától (pl.: Leonardo da Vinci, Michelangelo, Caravaggio és Tiziano) vannak itt festmények. A két fő látnivaló Sandro Botticelli “Vénusz születése” és “A tavasz” című festményei.

+1 Magyar Szépművészeti Múzeum

Nem hagyhattam ki a listából a nemrég felújított Szépművészeti Múzeumot, hiszen már maga az épület is megér egy látogatást, annyira gyönyörű! A kiállításokról és egyéb programokról pedig ne is beszéljünk! Ha régen voltál, itt az idő újra ellátogatnod oda! :)

Remélem, tetszett ez a rövid összefoglaló a nagy múzeumokról, és meghoztam a kedved egy múzeumi látogatáshoz!

Ha voltál már valamelyik nagy múzeumban, írd meg kommentben! Milyen élmény volt?

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

18 hozzászólás a(z) “7+1 lenyűgöző múzeum, amit látnod kell!” bejegyzéshez
 1. AvatarMonika S, Varga

  Kedves Zsófia. köszönöm hogy mindezt megosztottad velem, és mindazokkal, akik téged valoszinüleg nagyra becsülnek. minden jót .

  Válasz
 2. AvatarTné Farkas Márta

  Persze gyönyörűek ezek a múzeumok,és nagy élmény bármelyikben járni az ,én szívemhez mégis a
  budapesti Szépművészeti Múzeum áll a legközelebb,és nem kevésbé a debreceni Déry Múzeum, ahol Munkácsi gyönyörű és felülmúlhatatlan Krisztus trilógiája lakik! Azt mindenkinek látni kéne, mert a magyar festőóriással egy vérből valók vagyunk! A Nyíregyházán működő Jósa András múzeum az év múzeuma megtisztelő címet kapta, ez a múzeum Munkácsi kiállítással a Seuzo kincsek bemutatásával és a Szinyei Merse Pál kiállítással büszkélkedhet !

  Válasz
 3. Avatarmarcsimami

  Szia Zsófi!
  Még egyikben sem voltam sajnos, de szívesen mennék bármelyikbe, bármikor.
  Köszönöm, üdv.: Marcsi

  Válasz
 4. AvatarHorváth Julianna

  Köszönöm az érdekes összeállítást. A Rijksmuseum-ban már jártam (többször is), nagy álmom eljutni az Uffizi-be.

  Válasz
 5. AvatarSeregi Zsuzsa

  Szia Zsófi! Nagyon klassz volt a múzeumokról szóló ismertetőd. Számomra a legemlékezetesebb (fentiek közül) a Vatikáni Múzeumban tett látogatás volt. Nyáron nagyon nehéz bejutni, de megéri a várakozás, hiszen csodás élményben van része az embernek. Nemcsak maga a múzeum, hanem az egész környezet, az őrségváltás is különös áhitattal tölti el a látogatót. A Sixtus-kápolnában pedig szinte eláll az ember lélegzete, olyan fennséges. Érdekesség volt, hogy kb. 20-30 percenként lehetett hallani egy szolíd “Pszt!”-t. Nyilván megfigyelték, hogy nagyjából ennyi idő alatt lesznek túl hangosak az emberek, így figyelmeztetik őket a csendesebb beszélgetésre. Gondolom, valamiféle magnófelvételről mehetett ez. Hatásos volt, mert mindenki visszafogta a hangját. Üdv: Zsuzsa

  Válasz
 6. AvatarSolyom Vereb Judit

  Köszonom nagyon èrdekes,alapos szînes ismertetô volt.Sajnos egyikben sem jàrtam,lelkes èrdeklôdèssel olvastam.Megosztottam.

  Válasz
 7. AvatarJuhász Józsefné

  Drága Zsófia!
  Nagyon köszönöm ezt a CSODÁS UTAZÁST. Megosztottam, másnak is jusson ezekből a csodákból.
  Szeretettel üdvözöllek:Terézia

  Válasz
 8. AvatarBorsos Antalné

  Kedves Zsófi !
  Kívánom hogy bakancslistád teljesüljön.
  Nekem a felsoroltakat volt szerencsém látni,
  igaz 80 év alatt , de nagyon boldoggá tett.
  Ü : Zsazsa

  Válasz
 9. AvatarRaffay M. Gitta

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm az ajánlott múzeumokat. Én ezekből csak ötben voltam : Prado, Louvre /négyszerr/, Vatikán /kétszer/, Uffizi és természetesen a Szépművészeti múzeum /sokszor/. Nagyon szeretem Bécsben a Kunsthischtorisches Múzeumot. Én szeretek egy kép előtt esetleg fél órát is eltölteni és győri vagyok , ez annyira van, mint a budapesti. Egy napra is megéri elmenni / 9 euró a vonatjegy/, csak a múzeumba.
  De van egy összeállításom a múzeumokról, azt is sokszor böngészem. Sajnos mindenhova nem juthat el az ember. Ha sikerül átküldöm a múzeumlexikont.
  Gitta

  Válasz
 10. AvatarFintháné Deli Katalin

  Nem kéne elfelejtkezni,a Lipcsei Zwingerről vagy a berlini múzeumokról , a Prágában vagy Krakkóban látható műkincsekről. Én Amerikában nem jártam, de az europai múzeumok nagy részét igyekeztem bejárni még fiatal koromban, nagyon sajnálom, hogy az Ermitázs kimaradt. Ma már csak művészeti albumokat nézegetek, nem vállalkozok nagyobb utazásokra, mindenkinek ajánlom a múzeumok megismerését vagy az albumokat, örök emlékek lesznek.

  Válasz
 11. AvatarUjvariné

  Igen voltam és mind nagy élmény volt.Kedvenceim a francia impresszionistak mindenhol ezt keresem.Jártam a MET ben Louvreban az Ermitazsban az Uffiziben a Vatikan múzeumban. Amsterdamban Van Gogh múzeumban.Washingtonban a Nemzeti Galériaban is sok szép fesrmeny van.Szeretnék még New Yorkban a Moma modern Art múzeúmba is elmenni az impresszionisták miatt viszon a párizsi Orse múzeum anyaga is CSODASZEP.🥰🥰🥰

  Válasz
 12. AvatarPálfiné Ledniczky Mária

  Kedves Zsófi!
  Köszönöm e kedves emlékeket felidéző túravezetést. A Prado kivételével mindegyik múzeumot volt alkalmam meglátogatni, volt, amelyiket többször is.

  Válasz
 13. Avatardr.Sztavridisz Diagóraszné

  Kedves Zsófia! Nagyon köszönöm ezt az összeállítást. Nekem ez egy időutazás volt. Amszterdamot kivéve mindegyik múzeumban voltam. Ezek közül az amit először láttam az az Ermitázs volt. Akkora élmény volt, hogy most amikor ezeket a sorokat írom, élesen peregnek előttem egyes képek, a termek és az egész épület.
  Szeretettel üdvözöl: Elenica

  Válasz
 14. Avatarvalentyikpiroska

  Csodálatos múzeumok mind,Én csak a Vatikáni múzeumban,aSzépmüvészeti múzeumban voltam, A legtöbbet a MetropolitenMüvészeti múzeumbanvoltam.Évente 3 alkalommal is megyek a Családommal,Szép élményekkel térunk mindig haza,Szép napot kivánok Neked,Piroska

  Válasz
 15. AvatarBarótfi Edit

  Fantasztikus! Nem tudnék választani, de azt hiszem ebben a sorrendben mindegyikbe.

  Válasz