A fotóról való rajzolás előnyei

A fényképről való másolás valaki szerint könnyebb, valaki szerint nehezebb, mint élő modellről vagy tájról készíteni egy rajzot. Ahhoz, hogy eldöntsd, neked melyik könnyebb, mindenképp ki kell próbálnod ezt is, azt is. Ebben a bejegyzésben most megpróbáltam összegyűjteni, hogy szerintem melyek az előnyei a fényképről való másolásnak.

Elöljáróban csak annyit, hogy képzeld, még Van Gogh is festett fénykép alapján!

Itt van például Van Gogh édesanyjának portréja, melyről egy levelében ezt írta a művész testvérének, Theonak:

„Anyám portréját készítem, mert nem tudom elviselni azt a színtelen fényképet, és megpróbálok olyan színharmóniát teremteni, ahogy az emlékezetemben él.”

Vincent Van Gogh édesanyja: Anna Cornelia Carbentus (balra: festmény / jobbra: fotó)

Ez azt is bizonyítja, hogy a fotóról másolás nem egy lebecsülendő vagy a nagy művészek körében nem is alkalmazott módszer.

És most jöjjenek az előnyök…
Miért egyszerűbb, könnyebb vagy praktikusabb megoldani a fényképről való másolást?

EGYSZERŰ
Egyszerű, mert bárhol, bármikor rajzolhatsz fényképről. Csak előveszel egy fotót, egy magazint, vagy keresel egy képet a telefonodon, az interneten, és már kezdheted is a másolást. Mivel a kép adott, nincs ami megzavarna, még a fények, árnyékok sem fognak változni.

JÓL LEHET IDŐZÍTENI
Nem kell várnod semmire: jó időre, napsütésre, sőt, még arra sem, hogy több óra szabadidőd legyen. A fotó ott van, készen áll, és nem megy sehová. :) Akkor ülsz oda a rajzod fölé, mikor időd engedi… akár napi 10 perc is elegendő, hogy szépen lassan elkészíts egy rajzot.

REMEK GYAKORLÁS
Ahogy azt már fentebb is említettem, a fényképről való másolás egy szuper gyakorló feladat, amit a régi nagy mesterek sem vetettek meg. Bizony, nincs ebben semmi szégyellnivaló! Hogy néhány nevet említsek még Van Gogh-on kívül: Gauguin, Cezanne, Toulouse-Lautrec és például Degas is készített rajzokat, festményeket fotó alapján.

KÖLTSÉGHATÉKONY
Elutazni Rómába, lerajzolni a Colosseumot ma már nem annyira nagy kiadás, viszont sokaknak nem adatik meg, hogy minden gyönyörű helyre elutazzanak, ahová csak szeretnének. Az internetről letöltött képek segítségével viszont a világ bármely híres épületét lerajzolhatod, anélkül, hogy odautaznál.

Természetesen ezekkel az érvekkel nem arra szeretnélek ösztönözni, hogy csak fotóról vagy csak másolva alkoss. Viszont gyakorlásnak tényleg szuper módszer, főleg, ha megtalálod a saját stílusodat és abban alkotod újra a képeket, illetve kiegészíted a saját elképzeléseiddel!

Látod, Van Gogh se egy az egyben másolt, hanem megtöltötte színekkel a portrét. Olyan színekkel, amik csak az emlékezetében éltek az édesanyjáról. Számomra itt válik el a mechanikus másolás a valódi alkotástól: amikor beleviszel valamit, ami a fotón nem látható, csak érezhető!

Te szoktál fotóról másolni? Milyen előnyöket tudnál még felhozni mellette? Vagy esetleg hátrányokat!?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


17 hozzászólás “A fotóról való rajzolás előnyei”

  1. Dajka László szerint:

    Sziasztok!
    Én annyit szeretnék hozzá fűzni (itt most nem a jelenlévőkre gondolok), hogy sokan félreértelmezik a kép vagy fotó alapján történő ábrázolást, és szimplán lemásolnak fényképet pontról pontra. Ahogy itt a Van Goh édesanyjának a festményét is nézzük, nem egyezik meg a fényképpel, mivel nem nyomtatóként másolta azt, hanem csak referenciaként, kiindulópontként használta! Valószínűleg tanulni élő modellen tanult, és azután a szó szerinti másolást kerülte. Vagyis az anyukájának a fényképe emlékeztető volt neki, hogy mik az ismertető jegyei, s mivel tudta, hogy miként ábrázoljon térben, nem zavarta meg a fotó látványa. Ezt most nem azért írom mert bárkit itt bántani akarnék, csak általánosságban osztom meg a véleményem, meg azt az információt, amit összegyűjtöttem.

  2. Szabó Irén szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm, hogy gondolsz rám. Mindig próbálkozom én is a rajzolással, de még elég lassan haladok vele.
    Leköt és nagyon megnyugtat, tűzzománcot készítek a legtöbbet.
    Üdvözöllek és szép napokat kívánok Irén

  3. Szandii szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm az üzeneted.), én mindig így rajzolok:)

  4. Székely Éva szerint:

    Emlekszem gyerekkoromban képregényéből másoltam a kedvenc mesehőseimet. Mindenkinek tetszett. Azután 25 év múlva ismét fellángolt az érzés, hogy folytatnom kell, de komolyabban. Elkezdtem képekről, újságokból, rajzolni, egyre jobban ment. Nagyon jó gyakorlás. Ezután kezdtem kimenni a természetbe rajzolni, tengerparton, kávézóban, bárhol lehet egy rövid rajzot alkotni. Fényképezem is,így a saját képeim is felhasználom a rajzokhoz. Így eljutottam az élő portré és modell rajzhoz is, ami nagy kihívás, mert egy modellt rövid időn belül kell lerajzolni. De még mindig rajzolok fényképről ha megkérnek rá.

  5. Szalai Ágnes Anna szerint:

    Fotóról másolatrajz készítésével, autodidakta módon kezdtem el rajzolni tanulni. Főleg az emberábrázolás izgatott, a fej, a test mozdulatainak lekövetése. Ha nem sikerült, az eltérések által rögtön visszajelzést kaptam, hol korrigáljam a „hibát”. Hajtott a kíváncsiság, mennyire vagyok képes eltalálni az arányokat – kicsinyítve, nagyítva, – kialakítani a formát.

    Ez a módszer remekül fejlesztette a megfigyelő készségemet, az elmélyülést, a koncentrációt a vonalak begyakorlására. Sokkal türelmesebbé tett önmagammal szemben és mégis sarkalta ambícióm, egy-egy albumból megszerezni kívánt fotójának mihamarabbi saját kezű „birtoklására” :) – akkor még nem volt számítógép és mobilkészülék… a lefotózása pedig (engedély hiányában) túl látványos és körülményes lett volna…

    Eleinte a sikeres hű másolás okozott örömet, később az idő (és a fentebb írt engedély) hiánya, rászorított a gyors pár perces krokik, skiccek készítésére. Ezek később emlékezetből kidolgozásai kínálták a lehetőséget a saját bensőmből véglegesítésükhöz és újjá éledésükhöz.
    Kezdetben így vált számomra az alkotásnak odaszentelődés Ünneppé, és tervezem, hogy egyre több hasonló Ünnepnap legyen az életemben… :)

    Összegzésként – anno – úgy éltem meg: a fotóról sikeres rajzi másolás, – elősegítheti rajzkészségek begyakorlását, az önerőből kivitelezése önbizalommal, örömmel ajándékozhatja meg a művelőjét, s általa az önfejlesztésnek válhat egyik módszerévé.

    Zsófi ! – ez a közzétételed is remek biztatás !

  6. Kósa Ildi szerint:

    Szia Mindenkinek!
    Úgy gondolom én is, hogy nem „szégyen” a fotóról másolás. És hogy ez mennyire így van?
    Nagymamámról, kicsi lányként, 1917-ben készült egy olajfestmény. Ez a kép ma anyukám nappalijában, tőlem sok-sok kilométerre lóg a falon, de mindig is szerettem volna, hogy valamilyen formában nekem is meglegyen. A húgom lefotózta mindenféle szögből, elküldte a fotókat, és én belevágtam a fejszémet ebbe a nagy fába… Akvarell ceruzával készítem a másolatot. Kisebb lesz az eredeti képnél, de ki tudja… Talán elkészítem eredeti méretben is egyszer… Most olyan „kicsit savanyú, kicsit zöld, de…” az enyém. :)
    Akár másoltok, akár abszolút saját a kép, élvezzétek az alkotás örömét! Szerintem ez a lényeg! :)

  7. Károlyné Szabó Vali szerint:

    Nagyon tetszik szeretek én is rajzolgatni

  8. Dudásné B.Irén szerint:

    Kedves Zsófi!
    Köszönöm,hogy mindig gondolsz rám.
    Eleinte amikor fotót használtan a kép alkotáshoz volt lelkiismereti problémám, igaz, hogy mindig saját fotót használok, ezért aztán ez az érzés idővel csillapodott. Rájöttem, hogy nem tudok másolni, mert mindig akkor sikerül a fotóról való alkotás amikor bele tudom vinni a saját érzésem. Mostanra már nem zavar a fotóról való alkotás és az sem hogy ha nem teljesen azonos a kép a fotóval.
    Köszönöm a megerősítés,hogy nem csinálok hibás dolgokat. Kívánok neked boldog napokat/
    Irén

  9. Fasnik Krisztina szerint:

    Szia Zsófi! Nagyon Köszönöm az ötletet! Sokat segít!!! Tényleg kell, kellene, némi anatómiai tudás, viszont úgy gondolom,a fantázia nem szab határokat. Gyönyörű, amikor finomítod, színezed a fotóról készült rajzod,hozzateszel a belső vilagodbol.
    Köszönöm! Krisztina

  10. Barótfi Edit szerint:

    Nagyon tetszik!

  11. Egervári Krisztina szerint:

    Kedves Zsófi! Mivel látássérült vagyok, nekem könnyebb fotorol másolni. Közelebb van, az arányokat jobban látom…és szeretem.
    Köszönöm az inspiráló sorokat, ismét.üdvözlettel, Kriszti

  12. Farkas Mercédesz szerint:

    Tag vagyok a webartacademy.com-on (azoknak, akik tudnak angolul), amit két orosz művész hozott létre. Ők azt sulykolják, hogy ne azt rajzold, amit látsz, hanem amit tudsz. Tehát: az embernek meg kell tanulnia az emberi test arányait, az anatómiát, vagy a perspektíva alapszabályait stb. Korábban Betty Edwards tanításait követtem, aki szerint, van egy trükkje, hogyan nézz, hogy bármit le tudj rajzolni (jobb agyféltekés módszer), de itt szükséged van képre, vagy modellre. Mindegyikkel lehet fejlődni. De az is igaz, hogyha tudod mik az emberi arc arányai, akkor fejből is rajzolhatsz portrét pl. Ha rajzolsz segédvonalakat az emberi testhez, új karaktereket tudsz alkotni. Legalább is nekem ez nyitotta meg az utat ahhoz, hogy most már biztonsággal készítek saját fejből illusztrációkat. (Teljesen laikus vagyok amúgy.)
    Ettől függetlenül használok fényképeket; a Pinterest-en egy több ezres albumom van tele fotókkal erre a célra. A két utolsó olajképemet is ezek segítségével készítettem. Kár, hogy ide nem tudom őket mellékelni. Amikor másolok, másolni is akarok. Szeretném megtanulni elkapni ugyanazt a belső kisugárzást, mint amit a képen látok. Rá akarok jönni, hogy pontosan miben rejtőzik. Olyankor próbálom a lehető legpontosabban másolni a fény-árnyék hatást, amiből természetesen rá lehet érezni, hogyan láttasd a fényt és annak hatásait akár a saját képeiden is később.
    Attól függően, hogy mik a művészi céljaid, vagy milyen kihívásokat érzel izgalmasnak fogod használni a különböző technikákat. A lényeg, hogy alkoss, mert az boldoggá tesz :)

  13. Ari Sándorné szerint:

    Igen fényképről rajzolok,festegetek! A magam örömére,mivel nagyon jól kikapcsol. Bele is szeretek a képjeimbe,de jó lenne fejből is festeni ,na az még nem megy! Ja az meg nem zavar ha nem ugyanolyan mint amiről készítem!

  14. Gizella szerint:

    Én is gyakran másolok. Inspirációt kapok a képektő. Persze nem lesz ugyanolyan. Nem is arra törekszem.
    Mégis valahogy szeretnék”fejből” rajzolni. Szerintem az igazi tehetség ott kezdődik.

  15. Turán Zsuzsanna szerint:

    Köszönöm az ötletet, talán mostmár több időm lesz az elmúlt hónapokkal szemben.

  16. Bogya Rózsa szerint:

    Szia Zsófi!
    Szoktam fényképről festményt készíteni, általában jól sikerülnek és mint mondod nem ugyan az lesz belőle, így lesz egyedi. Köszönöm leveled! Rózsa

  17. Tóth Ilona szerint:

    Szoktam fényképről másolni, Munkácsy is alkotott így. A modell mozoghat, a kép türelmes. Foltos kutyám örökmozgó, nem tudnám egyszerűen lerajzolni. Városban élek, lovat ritkán látok, az unokáim kedvéért képről rajzoltam lovakat.