Less be a kulisszák mögé! A restaurálásról röviden…

Ebben a bejegyzésben egy nagyon fontos szakmáról szeretnék írni neked, amiről sokan megfeledkezünk, ha a művészet a téma, pedig egyáltalán nem elhanyagolható, ez pedig a restaurálás.

Restaurálásról azóta lehet beszélni, mióta emberi műalkotások születnek. Régen a művészek foglalkoztak restaurálással, mivel csak ők ismerték az ehhez szükséges technikákat és anyagokat. Ma már a speciális oktatásnak köszönhetően szakosodni tudnak a restaurátorok textilekre, könyvekre, bútorokra, szobrokra, és persze festményekre.

Egy kép restaurálásához nem elég csupán, ha valaki tud festeni. Ismerni kell a művészettörténeti korszakokat, az adott korszakban alkalmazott technikákat, anyagokat. Sőt, jártasnak kell lennie a fizikában, a kémiában és a biológiában is.

„Sokan azt hiszik, a restaurátor csak javítómester. A munkánk ennél sokkal szerteágazóbb, már-már “fehérköpenyes”. Órákig tudunk vizsgálni egy festményt: a vászon szövését, a festékrétegek állapotát, a kép sérüléseit – szinte háttérbe szorul, amit a kép ábrázol. Valóságos nyomozati munkát végzünk UV lámpával, infrakamerával, mikroszkóppal.”
(Idézet egy ismeretlen restaurátortól.)

Fontos tudni, hogy a képrestaurálás két munkafolyamatra osztható: konzerválás és esztétikai helyreállítás. A konzerválás a fontosabb, az esztétikai helyreállítást (kiegészítést) nem minden esetben végzik el.

Mitől mehet tönkre egy festmény?
A rengeteg kosz, a hőingadozás, a nem megfelelő tárolás, a rovarok okozta károk, de akár szándékos rongálás is állhat egy-egy műalkotás sérülése mögött.

A Szépművészeti Múzeum nemrég éppen egy szándékos rongálásról, illetve restaurálásáról tett közzé képeket. Itt jól megfigyelhető milyen nagy károkat is képesek a restaurátorok helyrehozni. Szerintem bámulatos az eredmény! :)

„Sodoma – Krisztus elfogatása, 1510”

A következő videókban beleshetsz egy igazi restaurátor, Julian Baumgartner mindennapjaiba, megnézheted milyen hosszadalmas, kényes és precíz művelet egy festmény konzerválása és javítása.

Gondoltad volna, hogy ekkora tudás birtokában dolgoznak a restaurátorok? Hogy ennyire hosszadalmas és aprólékos munka egy kép restaurálása?

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy nagyon sokat köszönhetünk a restaurátoroknak. Ha ők nem lennének, valószínűleg közel sem láthatnánk a múzeumokban olyan sok régi, remek állapotban lévő műalkotást! :)

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


6 hozzászólás “Less be a kulisszák mögé! A restaurálásról röviden…”

 1. Dr.Sztavridisz Diagóraszné Ilona szerint:

  Köszönöm. Volt elképzelésem a restaurátorok munkájáról, de ezek a videok igazáőn megmutatták, hogy milyen összetett tevékenység ez a szakma.

 2. Horváth J. Attila szerint:

  Még soha nem volt alkalmam látni restaurálást,élmény volt.
  Köszönöm az élményt amit megosztottál.
  HorváthJ. Attila

 3. Dajka Margit szerint:

  Kedves Zsófia! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom és nézem a vidóidat. Előttem ismeretlen világot nyitottál meg vele. Minden jelentkezésed nagyon tetszik, gratulálok az ambiciódhoz és főleg a tehetségedhez, és ahogyan megosztod velünk, amatőrökkel.
  .

 4. TMA szerint:

  Nagyon köszönöm!
  Szuper élmény volt.
  Ezt kötelezővé tenném az iskolákban is.
  :)

 5. Botond Judit Eszter szerint:

  De csodálatos szakma,…igazi művészet,..szinte nagyobb művész a restaurátor bizonyos értelemben mint az alkotó maga,
  Kicsi koromtól imadtam rajzolni festeni,nekem sose kellett egyéb ajándek a nagy napokra,mint szīnes ceruzák,es rajztömb,vagy kockás füzet, hogy motivumokat tudjak rajzolni,ruha mintákat terveztem állandóan,..aztán mégis francia nyelvtanár lett belőlem,ės a mai napig,69 évesen is nagy élvezettel tanítok.
  Zsófia kedves,én Önt nagyon kedvelem ,tisztelem a tudásáért,művészetéėrt,írásai stílusáért,a szép lelkéért!
  Kívánok jó egészséget,boldogsagot,és azt,hogy múzsája legyen mindig ,,kéznél,,szemet gyönyörködtető csodás színkeveréseinėl!

  1. Dávid Krisztina szerint:

   Kedves Eszter!

   Elnézést, h helyreigazítom, de a restaurátor nem lehet nagyobb művész az alkotónál, hiszen a mestersége
   valaminek a helyrehozása eredeti formájába, tehát soha nem egyedi alkotás, hanem reprodukálás.A művész
   pedig attól művész, h valami egyedit hoz létre saját maga kezdeményezésére, ami addig még nem létezett.
   Ezt hívják művészetnek, bár ma már ezt a koncepciót -Duchamp óta- sokan vitatják, attól ez még igaz.
   Üdvözlettel
   Dávid Krisztina