Less be a kulisszák mögé! A restaurálásról röviden…

Ebben a bejegyzésben egy nagyon fontos szakmáról szeretnék írni neked, amiről sokan megfeledkezünk, ha a művészet a téma, pedig egyáltalán nem elhanyagolható, ez pedig a restaurálás.

Restaurálásról azóta lehet beszélni, mióta emberi műalkotások születnek. Régen a művészek foglalkoztak restaurálással, mivel csak ők ismerték az ehhez szükséges technikákat és anyagokat. Ma már a speciális oktatásnak köszönhetően szakosodni tudnak a restaurátorok textilekre, könyvekre, bútorokra, szobrokra, és persze festményekre.

Egy kép restaurálásához nem elég csupán, ha valaki tud festeni. Ismerni kell a művészettörténeti korszakokat, az adott korszakban alkalmazott technikákat, anyagokat. Sőt, jártasnak kell lennie a fizikában, a kémiában és a biológiában is.

„Sokan azt hiszik, a restaurátor csak javítómester. A munkánk ennél sokkal szerteágazóbb, már-már “fehérköpenyes”. Órákig tudunk vizsgálni egy festményt: a vászon szövését, a festékrétegek állapotát, a kép sérüléseit – szinte háttérbe szorul, amit a kép ábrázol. Valóságos nyomozati munkát végzünk UV lámpával, infrakamerával, mikroszkóppal.”
(Idézet egy ismeretlen restaurátortól.)

Fontos tudni, hogy a képrestaurálás két munkafolyamatra osztható: konzerválás és esztétikai helyreállítás. A konzerválás a fontosabb, az esztétikai helyreállítást (kiegészítést) nem minden esetben végzik el.

Mitől mehet tönkre egy festmény?
A rengeteg kosz, a hőingadozás, a nem megfelelő tárolás, a rovarok okozta károk, de akár szándékos rongálás is állhat egy-egy műalkotás sérülése mögött.

A Szépművészeti Múzeum nemrég éppen egy szándékos rongálásról, illetve restaurálásáról tett közzé képeket. Itt jól megfigyelhető milyen nagy károkat is képesek a restaurátorok helyrehozni. Szerintem bámulatos az eredmény! :)

“Sodoma – Krisztus elfogatása, 1510”

A következő videókban beleshetsz egy igazi restaurátor, Julian Baumgartner mindennapjaiba, megnézheted milyen hosszadalmas, kényes és precíz művelet egy festmény konzerválása és javítása.

Gondoltad volna, hogy ekkora tudás birtokában dolgoznak a restaurátorok? Hogy ennyire hosszadalmas és aprólékos munka egy kép restaurálása?

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy nagyon sokat köszönhetünk a restaurátoroknak. Ha ők nem lennének, valószínűleg közel sem láthatnánk a múzeumokban olyan sok régi, remek állapotban lévő műalkotást! :)

Tetszett ez a bejegyzés? Kérlek, hogy oszd meg a Facebookon! Köszönöm, ezzel sokat segítesz nekem :)

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a(z) “Less be a kulisszák mögé! A restaurálásról röviden…” bejegyzéshez
 1. AvatarHorváth J. Attila

  Még soha nem volt alkalmam látni restaurálást,élmény volt.
  Köszönöm az élményt amit megosztottál.
  HorváthJ. Attila

  Válasz
 2. AvatarDajka Margit

  Kedves Zsófia! Mindig nagy érdeklődéssel olvasom és nézem a vidóidat. Előttem ismeretlen világot nyitottál meg vele. Minden jelentkezésed nagyon tetszik, gratulálok az ambiciódhoz és főleg a tehetségedhez, és ahogyan megosztod velünk, amatőrökkel.
  .

  Válasz
 3. AvatarBotond Judit Eszter

  De csodálatos szakma,…igazi művészet,..szinte nagyobb művész a restaurátor bizonyos értelemben mint az alkotó maga,
  Kicsi koromtól imadtam rajzolni festeni,nekem sose kellett egyéb ajándek a nagy napokra,mint szīnes ceruzák,es rajztömb,vagy kockás füzet, hogy motivumokat tudjak rajzolni,ruha mintákat terveztem állandóan,..aztán mégis francia nyelvtanár lett belőlem,ės a mai napig,69 évesen is nagy élvezettel tanítok.
  Zsófia kedves,én Önt nagyon kedvelem ,tisztelem a tudásáért,művészetéėrt,írásai stílusáért,a szép lelkéért!
  Kívánok jó egészséget,boldogsagot,és azt,hogy múzsája legyen mindig ,,kéznél,,szemet gyönyörködtető csodás színkeveréseinėl!

  Válasz
  1. AvatarDávid Krisztina

   Kedves Eszter!

   Elnézést, h helyreigazítom, de a restaurátor nem lehet nagyobb művész az alkotónál, hiszen a mestersége
   valaminek a helyrehozása eredeti formájába, tehát soha nem egyedi alkotás, hanem reprodukálás.A művész
   pedig attól művész, h valami egyedit hoz létre saját maga kezdeményezésére, ami addig még nem létezett.
   Ezt hívják művészetnek, bár ma már ezt a koncepciót -Duchamp óta- sokan vitatják, attól ez még igaz.
   Üdvözlettel
   Dávid Krisztina