Alkotás filctollal

Egyik nap azon gondolkoztam, milyen ritkán kerül szóba a filctoll, ha alkotásról van szó. Általában különböző ceruzákról, krétákról és festékekről beszélünk, pedig ma már rengeteg jó minőségű, különleges filctollat lehet találni a boltokban, amikkel érdemes kísérletezni!

Én magam is használok a képeimhez különböző tűfilceket és szövegkiemelő filceket. Ezeket jól be lehet építeni egy vegyes technikás kép elkészítésébe. Szépen ki lehet velük emelni egy kép részleteit, vagy éppen még aprólékosabb rajzot is készíthetünk velük.
Sőt, még színezéshez is tökéletesek, hiszen sokkal élénkebb és egységesebb lesz a végeredmény filccel, mint sima ceruzával.

Ennél a baglyos képemnél többféle filctollat használtam.

Alkoholos filcek

Az alkoholos filcek olyan tintával vannak töltve, ami nem oldódik vízben. Nagyon gyorsan száradnak, jól fednek, és sok különböző felületen használhatóak, pl.: kerámián, kavicson, műanyagon, stb.

Fanni, a nyári kurzus egyik leckéjében, festett kasírozott vászonra filctollal rajzolta fel a „Napmandalát”.

Kapható belőlük vékony és vastag hegyű változat is. Használhatod például vászonra festett akril képen: miután teljesen megszáradt a festék a vásznon, egyszerűen rá tudsz rajzolni vagy írni bármilyen mintát az alkoholos filccel.
Népszerű márkák: Edding, Sharpie, Uni Posca, Copic marker

Tűfilcek

A Művésznaplóban összegyűjtött rajzaimat Faber-Castell tűfilcekkel rajzoltam.

Itthon az egyik legnépszerűbb márka a Stabilo, de érdemes más márkákat is kipróbálnod, pl.: Staedtler, Sakura Pigma Micron, Faber-Castell
A tűfilcekkel önmagukban is készíthetsz vázlatokat, skicceket, vagy egészen bonyolult, aprólékos rajzokat, pl.: zentangle (firka) rajzokat!

Fanni, a Nyári kurzus egyik leckéjében tengeres zentangle mintákkal díszített könyvjelzőket készít Sakura Pigma Micron tűfilcekkel.

A tűfilceket megvásárolhatod egyesével is, de rengeteg különböző készletben kaphatóak már. Van például kimondottan zentangle technikához összeállított készlet, amiben 4-6 db különböző vastagságú fekete tűfilc van (pl. Micron). Továbbá vannak teljes színskálák, amiket egyben meg tudsz vásárolni, vagy kimondottan pl. tájképhez használható készlet, amiben főleg kékes-zöldes-barnás árnyalatokat találsz.

Szintén Fanni készítette ezt a virágkoszorút Sakura Pigma Micron tűfilcekkel a Nyári kurzus egyik leckéjében.

Akvarell filctollak

Sokan nem tudják, de akvarell ceruzához hasonló, akvarell filctollakat is lehet már kapni. Ezek olyan filctollak, amik vízzel maszatolhatóak, elmoshatóak, de akár a hagyományos módon is használhatóak, például rajzoláshoz vagy színezéshez!
Az én kedvenc akvarell filctoll márkám: Caran d’Ache Fibralo

Caran d’Ache Fibralo akvarell filctoll

Ecsetfilcek

Ha már a filcekről van szó, érdemes külön megemlíteni az ecsetfilceket, melyeket elsősorban “szép íráshoz” kalligráfiához használnak. Nagyon szép, vékony, “elegáns” vonalakat lehet velük húzni, de akár egy teljes kép is megrajzolható velük.

Két legnépszerűbb márka: Sakura Koi és Tombow
Illetve a legtöbb rajzeszközöket forgalmazó márka is gyárt ecsetfilceket, pl.: a Faber-Castell, vagy a Caran d’Ache.
+Csillámos ecsetfilc is kapható már: Spectrum Noir Sparkle

Különböző márkájú ecsetfilcek szépíráshoz.

Egyes márkákhoz külön “szín-összemosó” filc is kapható, amit úgy kell elképzelni mint egy átlátszó filc, de ha két különböző szín “találkozásakor” használjuk, összemossa azokat, akár a festékeket a palettán.

A tűfilcekhez hasonlóan sokféle készlet közül válogathatsz, ha nem szeretnél egyesével ecsetfilcet vásárolni. Vannak külön pasztell színekből, másodlagos színekből, bőrszínekből, földszínekből, vagy éppen tavaszi/nyári színekből összeállított szettek is.

Tombow ecsetfilccel készített dzsungel rajz.

Tipp: Én innen szerzem be a filceimet >>

Neked van kedvenc filctollad?
Szoktál filctollal rajzolni vagy színezni?
Örülnék, ha megírnád egy hozzászólásban.

Remélem, tetszett ez a rövid összefoglaló a filctollakról, és kedvet kaptál az alkotáshoz! :)
Köszönöm, ha másokkal is megosztod ezt a bejegyzést!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


22 hozzászólás “Alkotás filctollal”

  1. Pál Izabella szerint:

    Én például imádok filctollal alkotni az az egyetlen, amit a ceruza kívül szeretek
    Nagyon hasznos volt a poszt, mivel fehér helyett átlátszó filctollat vettem és még én sosem hallottam róla
    Legalább megtudtam mire jó neked hála
    Köszönöm a posztot!
    Izabella🥰