Akvarell könyvjelzők és színes ceruzával illusztrált noteszek 2/2. rész

Az első részben bemutattam (Ha nem láttad, kattints ide!), hogyan készültek a könyvjelzők egy különleges, vegyes technikával: akvarell festékkel illetve viaszkrétával. Egy befejező művelet még kimaradt, amit most megosztok veletek, illetve bemutatom a könyvjelzőkhöz készült illusztrált noteszeket is…

A kész könyvjelzőket szerettem volna tartóssá tenni, illetve arra is gondolnom kellett, hogy bár így a legszebbek, frissen elkészülve, de használat közben az akvarell festék bizony összefoghatja a könyv lapjait. Erre szerettem volna valami esztétikus megoldást kitalálni. A természetes anyagok híve vagyok, de ezt másképp nem lehet sajnos megoldani, csak laminálással. Vagy úgy sem igazán? Mindjárt elmesélem, hogy jártam…

Noteszekhez használt anyagok

Mivel nincs itthon lamináló gépem, és az ajándék sürgős volt, ezért elvittem a helyi kis nyomdába a könyvjelzőket. Sajnos nagyon pórul jártam… :( A nyomdában nem teszteltél külön egy-két könyvjelzővel magát a laminálást, hanem gyakorlatilag az összeset megcsinálták hibásan. Mikor kézbe vettem őket – azzal együtt, hogy nem kértek érte pénzt, mert tönkretették a nagy részét – iszonyúan el voltam keseredve, és mérges voltam.

Itt láthatod az A4-es papírból kivágott könyvjelzőket.

Arra hivatkozva, hogy túl vastag és egyenetlen felszínű volt a papír (250 grammos akvarell papír), a lamináló gép felgyűrte, leszedte a festéket, tönkretette a könyvjelzőket. Egy pár darabot tudtam megmenteni, és használni, ezek szerepelnek az utolsó képeken…

Bizonyára egy nagy nyomda, ahol tapasztaltabb szakemberek dolgoznak, más megoldást javasolt volna, vagy legalábbis nem kísérletezett volna egyszerre az összes anyaggal, amit elvittem hozzájuk. De tanultam az esetből én is…

Itt még laminálás előtt… Még jó, hogy megörökítettem a sok-sok színes könyvjelzőt! :(

Ha lamináltatni szeretnéd a könyvjelzőket, érdemes már előre gondolni arra, hogy a vastag papír, illetve a túlságosan barázdált felszínű nem lesz jó! Vagy valami más megoldás kell, amit egyelőre még én sem ismerek.

A véletlenül jól sikerült könyvjelzőket az egyik végükön sima kis kézi lyukasztóval kilyukasztottam, és fonalat fűztem beléjük. Ezek a fonalak még a nagymamám régi szövőműhelyéből maradtak. Ha vásárolni szeretnél hasonlót, akkor bármelyik rövidáru boltban kapsz ilyesmit, kb. hímzőfonal vastagságú, amit én használtam. Olyan színeket válogattam, amik visszaköszönnek a könyvjelző színeiben.

Laminált könyvjelzők, egyik végükön lyukasztóval lyukasztva, fonallal díszítve.

Miután túltettem magam a bosszantó nyomdai eseten, nekiláttam a noteszek illusztrálásához. Papírmasé borítóval rendelkező füzeteket választottam, melyek kifejezetten erre a célra valók: bármilyen technikával lehet dekorálni őket, akrilfestékkel, filccel, ceruzával, szalvéta technikával, vegyes technikával, gyakorlatilag bármivel.

A natúr színű borítón kifejezetten jól mutatnak a fehér színes ceruzával, illetve viaszkrétával rajzolt vonalak.

A noteszek eredeti natúr színe nagyon tetszett, ezért nem szerettem volna a teljes felületet illusztrálni, csak diszkréten az egyik sarkot, hogy mellé téve jól mutasson a könyvjelzővel. Julcsi lányom óvódájába készültek az ajándékok, az óvónéniknek, illetve a dadusnak. Julcsi egyből mondta, melyik színvilág melyik óvónénihez passzol, így egyértelmű volt, melyiket ki kapja. :)

A papírmasé felülete puha, a fehér színesceruza kissé bele is karcolta a mintát… Így utána a színezés során már a fehér vonalak megmaradtak, bátran lehetett satírozni a következő réteget.

Fehér kontúrok és levélerezet, majd satírozás színekkel.

A fehér viaszkréta is hasonlóan működött, csak még egy kicsit fényesebb hatású lett, mint a fehér ceruzás részek. A víz csillogását érzékeltettem vele…

Csillogó vízfelület fehér viaszkrétával.

Minden notesznek csak a jobb felső sarkát illusztráltam, a többi részt natúran hagytam.

Falevél, erdei manókkal.

Hozzá pedig a színben, témában passzoló könyvjelző, ahol a viaszkrétával satírozott rész adja ki a hasonló levél formáját, mintázatát…

Könyvjelző + hozzá passzoló notesz

Mutatom a végeredményt, illetve az alábbi fotókon azt is láthatod, melyik noteszhez milyen árnyalatú ceruzákat használtam:

A színes ceruzás részletekhez Brynzeel Rijks Museum (fém dobozos különkiadás) színes ceruzákat használtam, de bármilyen színes ceruzával kipróbálhatod. Ezt a készletet azért szeretem, mert szépen rétegelhetőek a színek, puha a ceruzahegy, a fehér ceruzája pedig tök jó erőteljesen fog ezen a felületen is. A dobozában én már ömlesztve tárolom a ceruzákat, így nagyon praktikus, nem kell a végén egyesével a helyükre illesztgetni őket. :)

Brynzeel Rijks Museum ceruzák, háttérben a fém doboz

Kedvenc témáim a természet, az erdő, a víz, mesebeli tájak, tündérek, manók… Az alkotás során szeretem kiszínezni a valóságot, megtölteni mesebeli elemekkel, apró lényekkel a természetből vett alap témákat. Ez a valóságtól való elrugaszkodás számomra szabadságot, jóleső érzést ad, kívánom neked is, hogy ezt megtapasztalhasd az alkotás során!

Kész noteszek, laminált könyvjelzők

Kellemes alkotást, kikapcsolódást kívánok neked ezekkel az inspiráló képekkel!

Ki fogod próbálni? Vagy inkább rendelnél tőlem hasonlót? :) Még nem vállalok ilyesmit, de nem kizárt a jövőben… ;) Kommentben várom a hozzászólásodat!

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


9 hozzászólás “Akvarell könyvjelzők és színes ceruzával illusztrált noteszek 2/2. rész”

 1. H. Tóth Maja szerint:

  Egyszerűségükben is csodaszépek, különlegesek, egyediek. Érdemes kollázsokkal is könyvjelzőket és noteszeket illusztrálni…

 2. Cilla szerint:

  És előbb elfelejtettem: gyerekkoromban színtelen kályhalakkal fújtuk le a hasonló alkotásokat. Ma is őrzök még noteszféleséget, 30 év alatt kevéssé kopott csak meg. (És ha már közeleg a húsvét: a legszebb festett (kifújt) tojásokon is a kályhalakkot használtam.)

 3. Cilla szerint:

  Kedves Zsófi, szerintem simán lehet laminálni ilyen papírt is, csak oda kell figyelni rá (pl egyesével fogni, miközben beengedem a gépbe). Nekem itthon csak egy pici irodai, A4-es gép van, azzal azért meg lehet ezt oldani.

 4. Palotai Kata szerint:

  Kedves Zsófi!
  Nagyon jó ajándék ötletnek tartom a noteszt és a stílusában hozzáillő könyvjelzőt. Szépen harmonizálnak egymással a színek és a formák.
  Külön köszönet, hogy a laminálós tapasztalatodat is megosztottad velünk! Mindenképpen ki fogom próbálni, már azt is tudom, hogy milyen papírra. Nemrégiben vásároltam az ALDI-ban 180 grammos, kevéssé barázdált akvarell papírt, azzal fogok kísérletezni. :)

 5. Szilajne Piroska szerint:

  Igazi kezdődnek való kis remekművek, tüneményesek.

 6. Mosonyi Erzsébet szerint:

  Kedves Zsófia! Ezek csodálatosak! Mindenképpen kipróbálom! Imádom a művész napló is! Amikor alkotói válságot van mindig alőveszem. Sokszor csak magamhoz ölelem… Az is elég hogy kedvet inspirációt kapják! ?♥️

 7. Romhányiné Szilágyi Anna szerint:

  Kedves Zsófi! Nagyon kreatív és szép a sokféle könyvjelző, amit készítettél! Tetszenek, egyszerű és mutatós. Nekem is vannak szineseim, kifogom próbálni! További sok szép alkotást kívánok Neked és mindenkinek: Anna

 8. Halas Lívia szerint:

  Szia Zsófi! Én hobbi boltban kapható, A/4-es átlátszó fóliát szoktam használni, szerintem megfelelő a vastagsága is. Igaz régen vásároltam ilyesmit, akkor 100 ft volt 1 db. A járvány után próbálkozhatsz Te is, hátha kapható valahol. Remélem sikerült segítenem. Üdvözlettel Halas Lívia

 9. Magdolna Kisgyőri szerint:

  Csodálatos, kreatív Nő vagy, öröm látni a műveidet és azt is, hogy segítesz másoknak is az alkotás örömét átélni…Legyen áldás minden tevékenységeden!
  Magdolna Sopronból