Így színezz a Művésznaplódban!

A Művésznapló telis tele van inspiráló rajzokkal, festményekkel, és rengeteg kiszínezhető képpel. A képek témája a nőiség, termékenység, anyaság, életöröm, gyermekkor… Ma egy különleges videót osztok meg veled, amiben Fanni kolléganőm tippjeit láthatod: Így színezz a Művésznaplódban!

Ha a videó láttán kedvet kapsz hozzá, hogy magadnak és esetleg egy szerettednek, rokonodnak is ajándékozz belőle, ide kattintva megteheted >> MŰVÉSZNAPLÓ

Következzenek Fanni tippjei!

Szabó Fanni

Hogyan kezdj neki az alkotásnak?

Mielőtt hozzá kezdenél a színezéshez, fontos, hogy tisztában legyél a színes ceruzáid tulajdonságaival: pontosan milyen színek állnak rendelkezésedre, mennyire intenzív a színük, tudod-e őket keverni, egymásra rétegezni, stb.

Készítsd az asztalodra az összes színes ceruzádat, és teszteld őket.

(+Tipp: mindig legyen kéznél egy radír és egy hegyező is!)

Színezéshez elsősorban a puhább, viasz (wax) alapú színes ceruzákat érdemes használni. Néhány jó minőségű márka: Derwent’s Coloursoft, Prismacolor Premier Soft Core, Caran d’Ache Luminance, Bruynzeel.
Nekem az utóbbi márkából van egy 50 darabos készletem, ezt használtam most a színezéshez:

Ahogy a képen is látszik, a ceruzáknak csak a végén látszódik a színük, ami kicsit megnehezíti szerintem a választást. Ráadásul a legtöbb esetben a ceruzák külső színe nem egyezik a belsejével. Éppen ezért én minden esetben azt tanácsolom, hogy készíts egy külön lapra szín mintákat. Hidd el, ez később sokat fog segíteni!

Én egy rajzlapot felosztottam 50 kis négyzetre, majd be is számoztam. A ceruzák végét szintén felszámoztam egy alkoholos filc segítségével, majd szépen sorba mindegyikből firkáltam egy kicsit a lapra. A négyzet egyik felében erősen rányomtam a ceruza hegyét a papírra és elkezdtem satírozni, úgy, hogy szépen lassan egyre lazítottam a fogáson. Így bármikor, ha ránézek a lapra egyből látom, hogy egy adott ceruzával milyen intenzív és halvány árnyalatokat tudok elérni.

Válassz ki a Művésznaplóból egy neked tetsző képet!

Az én választásom „A felhők fölött mindig süt a nap” című képre esett. Ez az egyik kedvencem Zsófi alkotásai közül.

A felhők fölött mindig süt a nap

Döntsd el, mik lesznek a kép fő színei!

Minden rajznak van egy hangulata, ami befolyásolja, hogy milyen színeket társítunk hozzá. Nekem erről a képről a „Földanya” kifejezés jutott eszembe elsőként, ezért azt szerettem volna, ha a természetes színek dominálnának majd benne: a kék, a zöld, a barna és a sárga.

Természetesen ahogy haladtam a színezéssel rájöttem, hogy kellenek még bele más színek is, hogy ne legyen annyira komor a végeredmény. Így kerültek még bele lilás, rózsaszínes árnyalatok is.

Ha nem az a célod, hogy életszerű legyen egy kép, nyugodtan hagyd szárnyalni a fantáziádat! „Lehet zöld az ég és lehet kék a fű…” :)

Keverd a színeket!

A jó minőségű ceruzákat remekül lehet keverni egymással, és minél több réteget viszel fel a színekből, annál szebb lesz a végeredmény.
Ha bizonytalan vagy a ceruzáiddal kapcsolatban, egy sima papíron próbálgasd őket!

A felhő felső csücskét én a legsötétebb kékkel kezdtem színezni. Erősen rányomtam a papírra a ceruzát és apró körkörös mozdulatokkal haladtam. Ezzel a technikával több réteget is felvittem a felső részre, de ahogy haladtam lefelé, úgy egyre kevésbé nyomtam a ceruzát. Körülbelül a felhő közepénél már szinte alig érintettem a laphoz a ceruza hegyét.
Ezután váltottam világosabb kék árnyalatú ceruzára, amit az előzőhöz hasonlóan használtam, viszont csak a felhő középső részénél.
Ettől lejjebb pedig rózsaszín és halvány lila színekkel színeztem tovább.

Két szín találkozásánál plusz rétegeket is vigyél fel mindkét színből, hogy még szebb átmenetet kapj.

Hogy ne legyen annyira homogén a felület, a felhőben lévő kis hullámos részeknél a vonalak mentén erősítettem az adott színt, így lett kontrasztosabb a kép.
(+Tipp: A kiemelt vonalakhoz használhatsz színes tűfilceket is.)

A felhőn átsütő naphoz citromsárgát, narancssárgát és egy pici rózsaszínt használtam. A nap sugarai körbe a felhő körül fénylenek, így azokat sűrű egyenes vonalakkal rajzoltam meg, mintha igazi napsugarakat lennének.

Szándékosan nem színeztem hátteret és a nap sugarait sem. Egészen a szélekig vittem, mert nem szerettem volna, ha bármi elvonja a figyelmet a női alakról.
Ha Te is úgy érzed egy-egy színezésnél, hogy a háttérhez nem nyúlnál, nyugodtan hagyd fehéren.

A bőr színezésével most szerencsém volt, mert az általam használt Bruynzeel készletben volt olyan árnyalatú ceruza, ami nekem megfelelt. Ha neked nincs ilyen a készletedben, keverj a halvány rózsaszínből, a barnás-sárgás árnyalatokból.

A ruha színezésénél zöld, szürke és barna árnyalatokat kevertem, szintén enyhe, apró körkörös mozdulatokkal, hogy egységes végeredményt kapjak.
A nyak és váll vonalánál, illetve a kar alatti területen próbáltam több réteget felvinni, hogy ott sötétebb színt kapjak az árnyékok miatt.

Az alábbi videóban láthatod, hogyan is működött mindez a gyakorlatban!


+Tipp: Mit csinálj a kész képpel?

A Művésznaplóban minden lap perforálva van, így nagyon könnyen ki tudod tépni a kész képeket és akár be is keretezheted, hogy az otthonod dísze legyen! Vagy! Akár ajándékba is adhatod valakinek! :)

Ha még nincs Művésznaplód, ide kattintva rendelhetsz is magadnak egy példányt!

Remélem, hasznosnak találtad ezt a bejegyzést!
Te kiszínezted már valamelyik rajzot a Művésznaplódban?

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


2 hozzászólás “Így színezz a Művésznaplódban!”

  1. Simon Balázsné szerint:

    Nagyon jó ötlet az 50 kocka ! Köszi.Ugyan későre jár ,de bodog Anyák napját kívánok.

  2. Wolf Olga szerint:

    Zsófi, Fanni, mindkettőtöknek gratulálok! Nagyon szép lett a végeredmény. Már alig várom, hogy megérkezzenek a Művésznaplók, és mi is színezhessünk a lányommal.
    Olga