Kis ember a nagy múzeumban

A Szépművészeti Múzeumban jártunk a 6 éves lánykámmal. Érdekes volt megtapasztalni, milyen más egy múzeumlátogatás egy ismeretre szomjazó, nagyon kíváncsi és nagyon kreatív gyermekkel, mint egyedül…

Már túl vagyunk azon a korszakon, hogy egy ilyen helyen folyton fegyelmezni kelljen, nehogy játszótérnek tekintse az antik kiállítást, és szlalomozni akarjon a görög szobrok között, vagy végig akarja simítani a több száz éves festményeket a plüssállatkájával. :)

Szóval teljes nyugalomban telt a múzeumlátogatás, igazi feltöltődés volt számomra is.

Amire nem számítottam, hogy minden egyes vitrinnél, minden egyes apró tárgyat meg akar majd nézni, és kéri, hogy olvassam fel, pontosan mik azok, mire használták őket.

Elképesztően érdekelte minden apró részlet, és láttam, hogy csillog a szeme a sok újdonság láttán. Lenyűgözte a Román csarnok szépsége. De legjobban az egyiptomi kiállítást élvezte. Minden egyes szobrocskát, hieroglifát, amulettet, ékszert alaposan megfigyelt, láttam, ahogy csodálja ezeket a régi tárgyakat, és a kis agyában egy külön kincses fiókban el is tárolja a látottakat.

Én sokkal felületesebb vagyok, felnőttként valahogy jobban szelektálok, nem nézek meg minden egyes vitrint, csak ami jobban megragadja a figyelmemet, annál időzök el jobban.

De Julcsi mindent akart látni! Le is kellett lassítanom, hogy szépen az ő tempójában haladjunk, és ki legyen elégítve ez a fantasztikus kíváncsisága. Nagyon örültem ennek a délelőttnek, és neki köszönhetően olyan dolgokat is megnéztem, elolvastam, ami mellett elsétáltam volna, ha egyedül vagyok.

Ő volt az én kis kísérőm, aki lassabb tempóra intett, és neki köszönhetően az én képzeletbeli kincses fiókom is megtelt csupa inspiráló képpel.

Biztos, hogy alkotunk majd a kiállítások hatására, szuper inspiráló volt ez a program.

Te is szoktál a gyermekeddel vagy unokáddal múzeumot látogatni? Mesélj, számodra milyen élmények ezek…

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


11 hozzászólás “Kis ember a nagy múzeumban”

  1. Kovács Otti szerint:

    Kedves Zsófi! Nagyon jó olvasni az élményeitekről. Mi is sokat járunk az unokáimmal kiállításokra. Pici koruk óta imádják. Mindenkinek csak ajánlani tudom a közös élményt.
    Szeretettel: Otti

  2. Takács Zsuzsa szerint:

    Én nagyon csodálom minden kisgyereket. Felnézek rájuk.

  3. Tóth Mária Anna szerint:

    Kedves Zsófi!

    Nagyon jó élmény egy ilyen gazdag gyűjtemény, mint ami a Szépművészeti Múzeumban található. Azonban én mégsem egy nagy múzeum élményét szeretném Neked ajánlani, hanem egy a San Marco utcában lévő Óbudai Közösségi Ház kiállítását. „Az idő ritmusa” címmel Csurák Erzsébet selyemművész kiállítása igazán gyönyörű és a gyerekek számára inspiráló lehet. A selyem festék tüzes színei élővé teszik nem csak a természeti formák világát, hanem a városi épített környezetet is. Olyan volt, mintha egy nagyméretű selyem mesekönyv lapjai közé keveredtem volna. (Még a héten megtekinthető: https://kulturkozpont.hu/esemeny/az-ido-ritmusa-csurak-erzsebet-selyemmuvesz-kiallitasa/)
    Mindenkinek szeretettel ajánlom: Marcsi

  4. Horváth J.Attila szerint:

    Kedves Zsófia!
    Irigyellek a láogatásért, biztosan én is elmegyek megnézni ezeket az ikonikus helyeket.

  5. Csikos Lászlóné Anikó! szerint:

    Kedves Zsófika!
    Ámulatba ejt engem, hogy milyen gondossággal, vezeted be Julcsit a művészet és tudomány világába. Jómagam is tettem ezt az unokámmal, Szofikával. Már ő is rajzolgat, fest és készít nekem nyakláncot, karkötőt, képeket.
    Még csak 9 éves, de nagyon érdekli minden. Imádja ha mesélek neki a régmúltról, a képekről, a művészetről, habzsolja a sok információt és boldog, hogy olyan dolgokat tud, amit sok felnőtt sem. Büszke magára és én biztatom őt.

    Többször voltunk múzeumban, galériákban. Ezeket felejthetetlen napok!

  6. Juhász Józsefné szerint:

    Örömmel olvastam az írásodat. Számtalan dolog jutott erről eszembe mint pl.: a rejtett motiváció, vagy az alma nem esik messze a fájától ,vagy az, hogy minden életkornak meg van a sajátossága, vagy én mint felnőtt is tanulhatok a gyermekemtől, a saját gyermekem művészet iránti érzékenységének a fejlesztése, a spontaneitás,tudatos tervezés,stb.Két gyermekem van már felnőttek, de amikor kicsik voltak őket is csábította az édességek kínálata, de a színes ceruzák sokaságával, vízfestékek vásárlásával,rajzlapokkal, tudtam őket elterelni az édesség pulttól. Egyikből sem lett festőművész de igen kreatívak, biztos vagyok benne hogy a múlt is benne van a sikerükben. ( a lányom alkotott valamit, gratuláltam neki, és kifejeztem a büszkeségemet, a válasza az volt ” Volt kitől tanulnom”) Középiskolában volt szerencsém rendhagyó irodalom,történelem órákat, kiállításokat is rendezni,és ezt úgy hoztam össze hogy személyesen találkozzon a diák a művésszel, legyen köztük kommunikáció, és ez ne csak egy hivatalos megnyitón történjen ,ha nem, legyen idő a beszélgetésre az adott technikának a megismerésére, stb. Köszönet, Juhászné Mara

  7. Bodnár Lajos szerint:

    Szia: Melegséggel töltötte el lelkem-szívem leveled, föleg az első része és ebben nincs semmi ömlengés.Ráadásul nagyon „irigyellek” hogy ilyen csoda napotok volt. Már nagyobbik gyerek koromban én is sokat jártam muzeumokba (igy adodott),ja meg az állatkertbe.Aztán 2 fiammal már együtt mászkáltunk de minden műfajban ( Mücsarnok,Nemzeti,Hadtörténeti,Skanzen stb.). Közben nőttek és szép lassan el kopott ez a program, jöttek az unokák,jött a rohanó élet.Még eleinte unokákkal voltam, aztán együtt család és az is szépen elkopott.Mindenkinek dolga van. 9 unokával nem egyszerü. ( és a belépök sem kifejezetten család barátok) Nagyon örülök hogy ilyen boldog élményt tudtok egymásnak szerezni. Jó egészséget, szép délutánt: B. Lajos

  8. Koronkai Andrea szerint:

    Hát Zsófi jócskán elmúltam 6, mégis hasonlóan alaposan minden apró részletet szeretek megfigyelni és az érdekesebb tárgyak mellett is szeretek hosszan elidőzni.
    Igyekszem minden élményt magamba szívni és elképzelni az egyes tárgyak keletkezésér, a korabeli embereket a használat közben..,🤗

  9. Dóda Judit szerint:

    Remek. Öröm olvasni.
    Üdv. D. J.

  10. Szakácsné Bajnai Borbála szerint:

    Luca szintén 6 éves, mi 2 hete voltunk szintén ebben a múzeumban. Ő szeretett volna menni. Nagyon sokat gondolkozom rajta, hogy egy hat éves kislánynak hogyan jut eszébe, hogy ő múzeumba menne. Nagyon nagy feltöltődés volt számára és számomra is.

  11. Gavlik Terézia szerint:

    Igen bár még csak 5 éves múlt de 3x voltam vele szegedi Móra F.múzeumba ,BÁR A VIRUS MIATT VÁLTOZOTT A közösségi helyekre járás a mamának unokával…Sajnos