Mindenhol megtalálod a szépséget?

E heti mottóm:

Ha igazán szereted a természetet, mindenhol megtalálod a szépséget.

Vincent Van Gogh

Szeretek ihletet meríteni híres festők mondásaiból. Ez most különösen megérintett, és jó érzéssel töltött el. Lendületet adott, hogy új inspirációt gyűjtsek az alkotáshoz.

Ez volt a mottóm a hétvégi kiránduláson is, amit a gyerekekkel tettem egy már ismerős helyen. Igyekeztem mindent olyan szemüvegen keresztül nézni, ami a megszokott, ismerős környezetben is az újat, a szépet, az érdekeset fürkészi.

A sződligeti horgásztónál jártunk, amit már bemutattam neked egy korábbi bejegyzésemben. Most azonban kicsit más szemszögből szeretném neked bemutatni a helyet.

Készítettem pár fotót olyan részletekről, amik engem megfogtak, és amik alkotásra inspirálnak. Pontosan ilyen dolgokból szoktam ihletet meríteni a festményeimhez.

Akár unalmasnak, túl hétköznapinak, megszokottnak, érdektelennek is tekinthetnénk őket. Számomra mégsem azok, és ha jól megfigyeled őket, mindben van olyan különlegesség, szépség, amit érdemes lehet felhasználni egy festményben.

1. Tükröződés

Vonzanak a szép vízfelületek, és ez a tükröződés szemet gyönyörködtető látvány volt. Szívesen megörökíteném majd egy akvarell képen.

2. Különleges felületek, kontrasztok

Ebben a látványban a fatörzs különlegesen szép mintázata, és a háttérben lévő élénk zöld környezet kontrasztja fogott meg. Az olajpasztell jutott eszembe, hogy azzal milyen jól lehetne mindkettőt érzékeltetni.

3. Érdekes mintázatok

Az ilyesmin egyből megakad a szemem: milyen szép levél! Az erezetét öröm lenne megrajzolni akár olajpasztellel akár sima színes ceruzával!

4. Apró szépségek

Egy olyan egyszerű virág, mint a pitypang is adhat inspirációt. Gondolj csak bele: fejből vajon hogyan rajzolnád meg? Ha jól megfigyeled a szirmok elhelyezkedését, sűrűségét, a festés vagy rajzolás során is sokkal szebb, valósághűbb képet alkothatsz. Egyszerű, de ha jól megfigyeled, sokkal részletesebb, mint gondolnád!

5. Különleges színek

A vízparton rengeteg zöld árnyalatot figyeltem meg, és aztán egyszer csak feltűnt ez a lilás-rózsaszínes kis vadvirág, ami itt, ebben a környezetben egy üde kis színfolt volt. Közelről megfigyelve pedig egy művészeti alkotás maga a virág-forma és az egész kis jelenség. :) Igazán alkotásra inspiráló…

6. Dús növényzet, érdekes fények

A dús növényzet, a sűrű erdő számomra mindig is nagyon inspiráló volt, nem tudom megunni, és mindig tudod töltekezni ebből a látványból. Bármennyire is hétköznapi a borostyán, számomra meseszép, ahogy beteríti az erdő alját és ahogy felfut a fákra. Ilyen fényviszonyok közt különösen inspiráló volt. Hosszú órákat is el tudok tölteni egy-egy képemen a növényzet megrajzolásával, számomra ez valami különleges, meditatív tevékenység. :)

Számodra is inspirálóak a természet egyszerű szépségei?
Remélem ez a bejegyzés téged is arra inspirál, hogy bármilyen megszokott vagy unalmas helyen is fel tudd venni a “szépet fürkésző varázs-szemüvegedet!” :)

Oszd meg velem az ezzel kapcsolatos gondolataidat egy hozzászólásban!
További képeket nézhetsz meg erről a különleges helyről ide kattintva.

Követed az emailes inspirációimat és a videós leckéket?
Ha még nem, akkor itt tudsz jelentkezni »
Tavaszi Élménykurzus
Művésznapló

Kérlek, hogy írd meg a véleményed a bejegyzésről!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


7 hozzászólás “Mindenhol megtalálod a szépséget?”

  1. Hédi szerint:

    Azt hiszem,mindig rajtam van !
    Amiről írtál azt hasonlóan látom,csak fejben alkotom meg a képeket, remélem lesz ez másképp is !

  2. Ódor Márta szerint:

    Zsófi, szuper ötleteket adtál, nagyon szemléletesen írtál, köszönöm!

  3. Erzsébet Kóréné Rózsahegyi szerint:

    Kedves Zsófia!
    Köszönöm, hogy megosztottad velem ezeket az értékes gondolatokat, képeket.
    További szép élményeket és minden jót kívánok!
    Erzsébet

  4. Ginelli Ildikó szerint:

    Kedves Zsófi ! Hasonlóan figyelem a világot, igyekszem ezekre figyelni . Üdvözlettel Ildikó

  5. NAGY ILONA szerint:

    Kedves Zsófia! A teremtés legnyilvánvalóbban a rendkívül gazdag sokoldalú,sokszínű,sokféle formát mintázatot képviselő természetben mutatja meg igazán magát.Akár az eget csodáljuk esténként akár az erdőt mezőt,vagy csak egy ott lakozó picinyke növényt virágot.Ha az ember lelke igazán megnyugodni vágyik a természetbe menekül vissza nem véletlenül mert a lénye lelke ott érzi jól magát ahova tartozik. Szeretettel Ilona

  6. Ivády Réka szerint:

    Kedves Zsófi!
    Van Gogh idézetével egyet tudok érteni. Tényleg mindenben meg lehet találni a szépséget, különösen a természetben. Én legutóbb gyógyfürdőben voltam és a kertben és a strandon szép madarakat lehetett látni. Sokáig tudtam figyelni a madarakat és hallgatni az éneküket a zöld környezetben. A horgásztó is inspiráló!!!

  7. baboss csabane szerint:

    ,Köszönöm.Csoda szépek a képek.Feltöltôdtem a látványtól..Vidám hétvégét kívánok.